Προς το περιεχόμενο

Το Tetris ίσως απαλύνει την τραυματική ανάμνηση ενός τροχαίου


deligkos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πολλά θύματα τροχαίων καταλήγουν να ανακαλούν συχνά στο μυαλό τους τις ενοχλητικές αναμνήσεις από το ατύχημά τους.

Ωστόσο, αυτές οι αναμνήσεις, που ίσως αποτελούν σύμπτωμα μετατραυματικού στρες, ενδεχομένως μπορούν να προληφθούν. Το μόνο που χρειάζεται, σύμφωνα με μία νέα μελέτη Βρετανών ερευνητών, είναι η ενασχόληση με το Tetris μετά το ατύχημα.

 

Μία ανάλογη μελέτη είχε γίνει στο παρελθόν από επιστήμονες του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδία, οι οποίοι ωστόσο ζήτησαν από τους εθελοντές να δουν σκηνές τροχαίων, πριν παίξουν το videogame. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι Βρετανοί ερευνητές δοκίμασαν να εφαρμόσουν την ίδια ιδέα σε πραγματικά θύματα ατυχημάτων.

 

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να ανακαλέσουν τις αναμνήσεις τους από το ατύχημα, και στην συνέχεια να παίξουν Tetris για 20 λεπτά σε ένα Nintendo DS XL. Στους εθελοντές από την ομάδα ελέγχου, αντίθετα, ζητήθηκε να γράψουν μέσα σε 20 λεπτά τις εμπειρίες τους από τα επείγοντα του νοσοκομείου στο οποίο διακομίσθηκαν μετά το ατύχημα.

 

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες σε άρθρο τους στο περιοδικό Molecular Psychiatry, στους εθελοντές που έπαιξαν Tetris, οι αναμνήσεις ήταν λιγότερο ενοχλητικές την εβδομάδα που ακολούθησε το πείραμα.

 

Η αποτελεσματικότητα του Tetris ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι παρεμβαίνει στον σχηματισμό του οπτικού μέρους των αναμνήσεων: μπορεί κανείς να αναπαραστήσει στο μυαλό του το ατύχημα ή να επικεντρωθεί σε λεπτομέρειες όπως μία αιμορραγία. Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι να αντικατασταθεί η ίδια η ανάμνηση αφού, σε μάι τέτοια περίπτωση, δεν θα μπορεί κανείς να περιγράψει το συμβάν σε έναν ψυχολόγο ή ακόμη και στην ασφαλιστική του εταιρεία.

 

Link.png Site: LifeHacker

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αυτοι οι ψυχιατροι δεν σταματουν ποτε να με εκπλησουν!

καλυτερα να φτιαξουν μια μηχανη να μπορουμε να ξεχναμε γεγονοτα που δεν θελουμε να θυμομαστε και να ανακαλουμε ξεχασμενα γεγονοτα που θελουμε να θυμομαστε ;)

αν και θα προτεινα για τους "πονεμενους" αντι να τρεξουν να παρουν ενα ps4 ή xbox

να υιοθετησουν ενα σκυλακι ή γατακι

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βασικές οδηγίες που σου δίνουν μετά από κάθε νοσοκομείο απομόνωση ηρεμία ξεκούραση..Χαλάλι τα λεφτά της ευρωπαϊκής ένωσης που τρώνε οι σουηδοί άντε με το καλό και έρευνα και το Pac-Man

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θεωρητικά δεν είναι το tetris αυτό καθ' αυτό αλλά η ενασχόληση του ατόμου με κάτι άλλο για να αποφευχθεί η συνεχής σκέψη του συμβάντος. Δε πιστεύω να το ξεχνάνε εντελώς το συμβάν σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μη μπορούν να το περιηγηθούν σε κάποιον όσο το ότι το έχουν απαλλάξει από την έντονη ψυχολογική φθορά που δημιουργήθηκε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δηλαδή εγώ με τόσο tetris που έπαιζα όταν ήμουν μικρός (το κλασσικό tetris μόλις είχε βγει :)) πρέπει να μάζεψα ψυχοθεραπεία για 5 ατυχήματα (φτου, φτου, φτου).

 

EDIT:

Τα money island δεν κάνουν. Πρέπει το μυαλό να είναι σε συνεχή απασχόληση για να συνδυάζει πράγματα ώστε να μη δημιουργεί άσχημες συνδέσεις με το ατύχημα. Τα adventures δεν το κάνουν αυτό καθώς έχεις πολύ  χρόνο για να χαθείς πάλι στις άσχημες σκέψεις.

Τουλάχιστον έτσι το κατάλαβα εγώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και τα Monkey Island κάνουν :)

 

Πάντως ένα ζωάκι (όπως ειπώθηκε), πουλί, σκυλί, οτιδήποτε, βοηθάει πάρα πολύ ψυχολογικά. 

ναι, μεχρι να σου "φυγει" κι αυτο και να πεσεις σε πιο μεγαλη καταθλιψη! δυστυχως τον πονο της απωλειας δεν τον γλυτωνεις :(

αλλα ετσι ειναι η ζωη

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάθε φορά που βλέπω απόσπασμα συνεδρίας από τη Βουλή... Νιώθω την ανθρώπινη διανόηση να τρακαρει την εγκεφαλική μου λειτουργία Ευτυχώς μάθαμε το μυστικό!Tetris!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Στους εθελοντές από την ομάδα ελέγχου, αντίθετα, ζητήθηκε να γράψουν μέσα σε 20 λεπτά τις εμπειρίες τους από τα επείγοντα του νοσοκομείου στο οποίο διακομίσθηκαν μετά το ατύχημα.

 

Δηλαδή την ομάδα που τους έβαλαν να παίξουν τέτρις, την σύγκριναν με αυτούς? Μας δουλεύουν?

 

Οτιδήποτε και να έκαναν αντί του τέτρις είναι λογικό να έχει λιγότερο στρες απο το να ανακαλείς και να περιγράφεις την άτυχη στιγμή του ατυχήματος και οτιδήποτε ακολούθησε μετά απ'αυτό.

 

Αρα άκυρη η έρευνα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...