White_Cat Δημοσ. 2 Απριλίου 2017 Δημοσ. 2 Απριλίου 2017 Αγαπητοί φίλοι, Είχα εδώ και περίπου 10 χρόνια το router AD2636 από τη Microcom. Όπως καταλαβαίνετε, κάποια στιγμή "τα έφαγε τα ψωμιά του" και κάηκε. Έτσι αναγκαστικά μπήκα στη διαδικασία αναζήτησης νέου modem/router. Λόγω του ότι στην οικογένειά μου είμαι ο μόνος που έχει εξοικείωση με υπολογιστές και Internet, μου αρκεί να χρησιμοποιώ τον μοναδικό επιτραπέζιο υπολογιστή που υπάρχει στο σπίτι κι έτσι ουδέποτε χρειάστηκα wifi. Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος που το προηγούμενο router με είχε εξυπηρετήσει απόλυτα για τόσα χρόνια και δεν είχα σκεφτεί ούτε στιγμή να το αλλάξω. Όσοι έχετε την υπομονή να διαβάσετε παλαιότερα κείμενα που έχω κατά καιρούς γράψει εδώ στο forum του Insomnia, δεν μπορεί να μην έχετε καταλάβει ότι συχνά συγκινούμαι και μου αρέσει ιδιαίτερα όταν αναφέρομαι σε παλαιότερες εποχές των υπολογιστών και γενικά σε ο,τιδήποτε αφορά την τεχνολογία των περασμένων δεκαετιών. Αναπολώντας λοιπόν και πάλι τα παλιά, θυμήθηκα έντονα το πρώτο μου modem που δεν ήταν τίποτ' άλλο παρά μια "ταπεινή" κάρτα ISA και η ταχύτητά του δεν ξεπερνούσε τα 2400bps. Ναι μεν μπορεί να ήταν υπερβολικά αργό, να έκανε συνεχείς αποσυνδέσεις, να μην είχε ούτε καν MNP5 (ώστε ν' αποφεύγει τα παράσιτα της γραμμής), είχε όμως το πλεονέκτημα ότι ήταν εσωτερικό και δεν έπιανε χώρο πάνω στο γραφείο. Λογικό είναι λοιπόν ν' αρχίσω να σκέφτομαι αν τυχόν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ένα DSL modem σε παρόμοια μορφή, που να μπαίνει κατευθείαν δηλαδή στις υποδοχές επέκτασης της μητρικής πλακέττας μέσα στον υπολογιστή. Όπου κι αν ρώτησα κάτι τέτοιο (σε μαγαζιά, σε φίλους, σε γνωστούς κλπ) με κοιτάξανε σαν εξωγήινο και μάλιστα ένας μου χάρισε ένα ημερολόγιο για να θυμηθώ σε ποιο έτος βρισκόμαστε. Κάποιος απ' όλους όσους ρώτησα μου είπε ότι "ακόμα κι αν βρεις κάτι τέτοιο, είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρει να συνεργαστεί με τα σημερινά DSLAM των ISP στην Ελλάδα." Έλα όμως που ο επιμένων νικά! Τελικά βρήκα ακριβώς αυτό που ήθελα στο γαλλικό e-Bay. Μάλιστα επειδή ήταν αρκετό καιρό μεταχειρισμένο, το πήρα στην τιμή των 60 Ευρώ περίπου. Πρόκειται για την κάρτα Draytek VigorNIC 132 που συνδέεται σε υποδοχή PCI-Express x 1. Απ' όσο είδα υπάρχει και στο Amazon, σε έκδοση τόσο για PSTN γραμμές, όσο και για ISDN. (Annex A & B). Επίσης μπορεί να λειτουργήσει και ως VDSL Modem. Μέσα στο δέμα που μου ήρθε απ' τη Γαλλία, υπήρχε σκέτη η κάρτα χωρίς κανένα CD/DVD με Drivers. Είχε μόνο ένα μικρό φυλλάδιο οδηγιών στα Αγγλικά. Η πλάκα είναι ότι όταν την εγκατέστησα, τα Windows 7 δεν "συγκινήθηκαν" στην αρχή σχεδόν καθόλου. Δηλαδή δεν την αναγνώρισαν. Εμφανίστηκε στη διαχείριση συσκευών στην κατηγορία Other Devices ως ένας άγνωστος Ethernet Controller. Στο site της Draytek απ' όσο είδα, οδηγοί δεν υπήρχαν πουθενά. Τώρα τι κάνουμε ; Ψάχνοντας λίγο πιο σχολαστικά το διαχειριστή συσκευών των Windows βρήκα ότι το Hardware ID της καινούριας συσκευής ήταν ακριβώς ίδιο με αυτό που έχουν κάποες κάρτες δικτύου Gigabit Ethernet απ' την Realtek. Έτσι αντέγραψα το Hardware ID στη Google και με οδήγησε στο web site της Realtek όπου κατέβασα ένα μεγάλο πακέτο με Drivers το οποίο και με έσωσε. Είναι δηλαδή φανερό ότι η νέα συσκευή παρά το ότι έχει ως κατασκευαστή την Draytek, βασίζεται στο chipset της Realtek. Τώρα αναγνωρίζεται ως δεύτερη κάρτα δικτύου, ως εξής : Realtek PCIe GBE Family Controller. Από εδώ και πέρα τα πράγματα ήταν πολύ απλά. Εδωσα 192.168.1.1 στον browser και με έβαλε μέσα σε ένα πάρα μα πάρα πολύ φιλικό και έυκολο User Interface. Για να μην τα πολυλογώ εκεί μέσα απλά έδωσα την IP του DNS Server του OTE (195.170.0.1 η 195.170.0.2), τους κωδικούς του User Account μου και κάτι άλλα ψιλά τα οποία αναφέρονται όλα στις οδηγίες που δίνει ο ΟΤΕ. (δηλ, πχ PPPoA, VPI κλπ). Έχει δηλαδή ένα γρήγορο και εύχρηστο Wizard που σε βοηθάει πάρα πολύ να μη μπερδευτείς. Τώρα δουλεύει τέλεια και συγχρονίζει πραγματικά και σταθερά σε 4Mbps (αυτή την ταχύτητα έχω διαλέξει για να μην πληρώνω πολλά). Με τον παλιό εξωτερικό router 4MBps δεν τα έβλεπα ούτε με κυάλια. Το μόνο δήθεν "μειονέκτημα" είναι ότι εξ ορισμού είσαι πάντα online. Άμα θέλεις για μια στιγμή να βγεις τελείως απ' το Internet, πρέπει να μπεις μέσα στο διαχειριστικό Interface της κάρτας και να το δηλώσεις. Μετά ξαναμπαίνεις στο ίδιο Interface και αλλάζεις εκ νέου τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Πέρα απ' το ότι λειτουργεί άψογα χωρίς να πιάνει χώρο επάνω στο γραφείο, δίνει και μια πολύ γλυκειά και νοσταλγική αίσθηση retro computing που συγκινεί εμάς τους παππούδες. Να είστε όλοι καλά, καλή σας νύχτα, Περιμένω τις εντυπώσεις σας, Ο Άσπρος Γάτος 2
Bspus Δημοσ. 2 Απριλίου 2017 Δημοσ. 2 Απριλίου 2017 ΟΚ, περι ορεξεως κολοκυθοπιτα αλλα: Αν δεν εβλεπες τα 4mbps ουτε με κυαλια με τον παλιο σου router εχει θεμα ο παλιος router. Δεν εχει σχεση με το οτι το καινουριο σου ειναι εσωτερικο Για ποιο λογο να εχει IP 192.168.x.x το εσωτερικο modem? Στους router εχει νοημα γιατι εχουν εσωτερικο δικτυο με τους υπολογιστες του σπιτιου και κανουν δρομολογηση με το εξωτερικο δικτυο προς τον ISP. Τα πολυ παλια dsl modem (2005 και πριν) αν και εξωτερικα, ηταν modem και εκανες dial up (στιγμιαιο, αλλα το ηθελε) και επαιρνες pubilc IP αμεσως. Το μονο που μπορω να φανταστω ειναι οτι εχει φτιαξει virtual δικτυο στον υπολογιστη σου και κανει ΝΑΤ για λογους ασφαλειας, αλλα θα πρεπει αν εχει και επιλογη να μην το κανει αν θες
mad-proffessor Δημοσ. 2 Απριλίου 2017 Δημοσ. 2 Απριλίου 2017 Έψαχνα και εγω ένα μοντεμ τέτοιου τύπου πριν καιρό να δουλευει σε λίνουξ και το μόνο που βρήκα ήταν αυτό που πήρες τελικά. Εγω δε το πήρα γιατι δεν είναι ακριβως σκέτο μοντεμ, με την έννοια ότι έχει το δικό του software/firmware ήδη περασμένο. Σκοπός μου ήταν να πάρω κατι να το δουλευω τελείως opensource(δηλαδη modprobe linux modules και τέλος) και αυτό δεν ήταν τέτοιο. Όπως και να'χει, σημαντικό που σου δουλευει και συγχρονίζει καλά.
White_Cat Δημοσ. 4 Απριλίου 2017 Μέλος Δημοσ. 4 Απριλίου 2017 Καλησπέρα ! Ο φίλος μας με το διακριτικό Bspus έχει απόλυτο δίκιο. Ακριβώς αυτό είναι. Το εν λόγω modem κάνει εικονικό δίκτυο στον υπολογιστή για λόγους ασφαλείας. Επίσης η διεύθυνση 192.168.1.1 όπως είπαμε και παραπάνω, χρησιμοποιείται για να "ανοίγει" το διαχειριστικό interface μέσα απ' το web browser. Και κάτι ακόμα : Το χέρι μου στη φωτιά δεν το βάζω, αλλά επειδή το chipset στο οποίο βασίζεται είναι της Realtek, εικάζω ότι το πιθανότερο είναι να δουλεύει και με Mac, γιατί απ' όσο ξέρω τέτοιοι οδηγοί για Mac υπάρχουν. Όσο για το Linux, το επιβεβαιώνει η ίδια η Draytek ότι δουλεύει. Όποιος τυχαίνει να κατέχει τη συγκεκριμένη κάρτα, είτε ας με επιβεβαιώσει, είτε ας με βγάλει ψεύτη... Να είστε όλοι καλά, Ο Άσπρος Γάτος
sundance_kid Δημοσ. 6 Απριλίου 2017 Δημοσ. 6 Απριλίου 2017 Δουλευει σε linux, έχω δεί 2 τέτοιες σε load balancer με failover.
mad-proffessor Δημοσ. 7 Απριλίου 2017 Δημοσ. 7 Απριλίου 2017 Δουλεύει προφανως με το proprietary firmware, δε βλέπω να υπάρχει πουθενά linux firmware για το modem. Τωρα η ethernet καρτα της realtek δουλεύει στο λινουξ, οκ οπότε βάζεις το modem σε bridge mode. Αν βγει linux firmware θα αξίζει, ως τότε είναι ακομα ενα modem/router.
poulinos Δημοσ. 12 Απριλίου 2017 Δημοσ. 12 Απριλίου 2017 Αγαπητοί φίλοι, Είχα εδώ και περίπου 10 χρόνια το router AD2636 από τη Microcom. Όπως καταλαβαίνετε, κάποια στιγμή "τα έφαγε τα ψωμιά του" και κάηκε. Έτσι αναγκαστικά μπήκα στη διαδικασία αναζήτησης νέου modem/router. Λόγω του ότι στην οικογένειά μου είμαι ο μόνος που έχει εξοικείωση με υπολογιστές και Internet, μου αρκεί να χρησιμοποιώ τον μοναδικό επιτραπέζιο υπολογιστή που υπάρχει στο σπίτι κι έτσι ουδέποτε χρειάστηκα wifi. Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος που το προηγούμενο router με είχε εξυπηρετήσει απόλυτα για τόσα χρόνια και δεν είχα σκεφτεί ούτε στιγμή να το αλλάξω. Όσοι έχετε την υπομονή να διαβάσετε παλαιότερα κείμενα που έχω κατά καιρούς γράψει εδώ στο forum του Insomnia, δεν μπορεί να μην έχετε καταλάβει ότι συχνά συγκινούμαι και μου αρέσει ιδιαίτερα όταν αναφέρομαι σε παλαιότερες εποχές των υπολογιστών και γενικά σε ο,τιδήποτε αφορά την τεχνολογία των περασμένων δεκαετιών. Αναπολώντας λοιπόν και πάλι τα παλιά, θυμήθηκα έντονα το πρώτο μου modem που δεν ήταν τίποτ' άλλο παρά μια "ταπεινή" κάρτα ISA και η ταχύτητά του δεν ξεπερνούσε τα 2400bps. Ναι μεν μπορεί να ήταν υπερβολικά αργό, να έκανε συνεχείς αποσυνδέσεις, να μην είχε ούτε καν MNP5 (ώστε ν' αποφεύγει τα παράσιτα της γραμμής), είχε όμως το πλεονέκτημα ότι ήταν εσωτερικό και δεν έπιανε χώρο πάνω στο γραφείο. Λογικό είναι λοιπόν ν' αρχίσω να σκέφτομαι αν τυχόν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ένα DSL modem σε παρόμοια μορφή, που να μπαίνει κατευθείαν δηλαδή στις υποδοχές επέκτασης της μητρικής πλακέττας μέσα στον υπολογιστή. Όπου κι αν ρώτησα κάτι τέτοιο (σε μαγαζιά, σε φίλους, σε γνωστούς κλπ) με κοιτάξανε σαν εξωγήινο και μάλιστα ένας μου χάρισε ένα ημερολόγιο για να θυμηθώ σε ποιο έτος βρισκόμαστε. Κάποιος απ' όλους όσους ρώτησα μου είπε ότι "ακόμα κι αν βρεις κάτι τέτοιο, είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρει να συνεργαστεί με τα σημερινά DSLAM των ISP στην Ελλάδα." Έλα όμως που ο επιμένων νικά! Τελικά βρήκα ακριβώς αυτό που ήθελα στο γαλλικό e-Bay. Μάλιστα επειδή ήταν αρκετό καιρό μεταχειρισμένο, το πήρα στην τιμή των 60 Ευρώ περίπου. Πρόκειται για την κάρτα Draytek VigorNIC 132 που συνδέεται σε υποδοχή PCI-Express x 1. Απ' όσο είδα υπάρχει και στο Amazon, σε έκδοση τόσο για PSTN γραμμές, όσο και για ISDN. (Annex A & B). Επίσης μπορεί να λειτουργήσει και ως VDSL Modem. Μέσα στο δέμα που μου ήρθε απ' τη Γαλλία, υπήρχε σκέτη η κάρτα χωρίς κανένα CD/DVD με Drivers. Είχε μόνο ένα μικρό φυλλάδιο οδηγιών στα Αγγλικά. Η πλάκα είναι ότι όταν την εγκατέστησα, τα Windows 7 δεν "συγκινήθηκαν" στην αρχή σχεδόν καθόλου. Δηλαδή δεν την αναγνώρισαν. Εμφανίστηκε στη διαχείριση συσκευών στην κατηγορία Other Devices ως ένας άγνωστος Ethernet Controller. Στο site της Draytek απ' όσο είδα, οδηγοί δεν υπήρχαν πουθενά. Τώρα τι κάνουμε ; Ψάχνοντας λίγο πιο σχολαστικά το διαχειριστή συσκευών των Windows βρήκα ότι το Hardware ID της καινούριας συσκευής ήταν ακριβώς ίδιο με αυτό που έχουν κάποες κάρτες δικτύου Gigabit Ethernet απ' την Realtek. Έτσι αντέγραψα το Hardware ID στη Google και με οδήγησε στο web site της Realtek όπου κατέβασα ένα μεγάλο πακέτο με Drivers το οποίο και με έσωσε. Είναι δηλαδή φανερό ότι η νέα συσκευή παρά το ότι έχει ως κατασκευαστή την Draytek, βασίζεται στο chipset της Realtek. Τώρα αναγνωρίζεται ως δεύτερη κάρτα δικτύου, ως εξής : Realtek PCIe GBE Family Controller. Από εδώ και πέρα τα πράγματα ήταν πολύ απλά. Εδωσα 192.168.1.1 στον browser και με έβαλε μέσα σε ένα πάρα μα πάρα πολύ φιλικό και έυκολο User Interface. Για να μην τα πολυλογώ εκεί μέσα απλά έδωσα την IP του DNS Server του OTE (195.170.0.1 η 195.170.0.2), τους κωδικούς του User Account μου και κάτι άλλα ψιλά τα οποία αναφέρονται όλα στις οδηγίες που δίνει ο ΟΤΕ. (δηλ, πχ PPPoA, VPI κλπ). Έχει δηλαδή ένα γρήγορο και εύχρηστο Wizard που σε βοηθάει πάρα πολύ να μη μπερδευτείς. Τώρα δουλεύει τέλεια και συγχρονίζει πραγματικά και σταθερά σε 4Mbps (αυτή την ταχύτητα έχω διαλέξει για να μην πληρώνω πολλά). Με τον παλιό εξωτερικό router 4MBps δεν τα έβλεπα ούτε με κυάλια. Το μόνο δήθεν "μειονέκτημα" είναι ότι εξ ορισμού είσαι πάντα online. Άμα θέλεις για μια στιγμή να βγεις τελείως απ' το Internet, πρέπει να μπεις μέσα στο διαχειριστικό Interface της κάρτας και να το δηλώσεις. Μετά ξαναμπαίνεις στο ίδιο Interface και αλλάζεις εκ νέου τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Πέρα απ' το ότι λειτουργεί άψογα χωρίς να πιάνει χώρο επάνω στο γραφείο, δίνει και μια πολύ γλυκειά και νοσταλγική αίσθηση retro computing που συγκινεί εμάς τους παππούδες. χωρις να θελω να ειμαι κακος απλα εκανε την ζωη σου δυσκολη χωρις καποιο λογο.και αν θες να δωσεις σε ενα smartphone ασυρματα για να γινει θελει μεγαλη ιστορια.ο χωρος που πιανει ενα adsl/vdsl router ειναι μικρος αλλωστε και καλος ή κακως τεχνολογικα παμε μπροστα.παντα καποια εταιρεια φτιαχνει κατι διαφορετικο οπως ειπες να ειναι pci express x1 αλλα στην πραξη πολυ σπανια θα χρειαστει σε καποιον. επισης τα 2636 της Microcom ναι ειχαν χαλασει ολα.τα εδινε και η forthnet για ενα διαστημα πριν πολλα χρονια.απλο adsl modem/router χωρις να ειναι adsl2+ Και χωρις να εχει wifi.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα