Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια χαρα!

Ανοιγω αυτο το θεμα για να μοιραστουμε οσοι ενδιαφερεστε μερικες σκορπιες σκεψεις στον τομεα του web dev, στο front κομματι συγκεκριμενα, που θα μας βοηθησουν να παμε μπροστα σαν επαγγελματιες.

Μεχρι στιγμης ειχα μια λιγο περιεργη επαγγελματικη πορεια που πηγε καπως ετσι:

Graphic designer > digital designer > web designer > web developer > front end developer

Εχω κολησει στο front end τα τελευταια 3 χρονια και μαλλον λεγομαι middleweight με βαση τη θεση που εχω στη συγκεκριμενη δουλεια καθως και τα skills. Ειμαι αυτοδιδακτος + εργασιακη εμπειρια.

Γνωριζω αριστα(οσο γινεται..) html και css, ικανοποιητικα javascript/jquery και μετρια php,sql.

Μεχρι στιγμης το βιογραφικο μου εχει "περαση" αν και μου κανει εντυπωση επειδη το θεωρω μετριο με βαση τα skills. Οταν λεω οτι εχει περαση το λεω με βαση τη συχνοτητα ακυρων recruiter που με ρωτανε συχνα πυκνα αν θελω νεα δουλεια -καλα οχι οτι αυτο λεει και κατι - καθως και το οτι οποτε εχω ψαξει δουλεια με λιγοτερα απο τα παραπανω skills 1 στις 5 σοβαρες αιτησεις ηταν σιγουρη συνεντευξη σε σχετικα καλες εταιριες, πχ τραπεζες και πολυ μεγαλα eshops. Προσοχη, λεω σοβαρη αιτηση, οχι copy/paste ενα ξυλινο κειμενο που λεω για τα χομπυ μου.

Θελω ομως να διασφαλιστω και να γνωριζω οτι αυτο θα ισχυει και σε 3, 5 ισως και 10 χρονια. Θελω να ξερω οτι αν σε 2 χρονια πχ γνωριζω αριστα javascript και επισης αριστα php αν θα ειμαι το ιδιο ανταγωνιστικος με καποιον που παιζει στα δακτυλα καμια angular. Ηδη βλεπω αρκετους γνωστους μου που κανουν ειδικευση σαν javascript devs και εχουν σαφως μεγαλυτερη ζητηση απο οτι αν ηταν σκετο front end ακομα και αν ειναι τσαπατσουληδες στον κωδικα και την εμφανιση του!

Οι λογοι που εφυγα απο το σκετο digital/web design ηταν επειδη δεν ειχε μελλον. Οταν ημουν σε εκεινο το πεδιο ηταν καλα, αλλα λιγο λιγο πεθαινε και τωρα για απλες θεσεις web design βλεπεις να σου ζητανε να ξερεις ακομα και js!

Τελος παντων αυτα.

Οποιος εχει καποια ιδεα/προβλεψη για το μελλον μπορει να την μοιραστει.

Ισως το front end πεθανει σε 5 χρονια, αλλα ας ειμαστε καλυμενοι για να μεταφερθουμε στο επομενο σταδιο, οποιο και αν ειναι αυτο.

Δημοσ.

Οταν λες πεθανε το digital/web design τι εννοεις; Το UX/UI κομματι; Στην Ελλαδα μπορει να πεθαινει σιγα σιγα, στο εξωτερικο ομως οχι, ισα ισα που πληρωνουν αδρα. Κλασσικη περιπτωση ελληνικης νοοτροπιας ειναι με ενα σμπαρο δυο τρυγωνια οσων αφορα το να ξερεις και js.

UX/UI salaries across the world:

https://medium.com/@Mockplus/how-much-are-you-worth-ui-ux-designer-salary-around-the-world-34d2c5e15c18#.6yxay6y5x

Διαφοροι παλιοι αλλα μεσα στα «πραγματα» αναφερουν πως το διδυμο php/mysql δεν συγκρινεται με καμμια αλλη τεχνολογια (βλ. javascript all in one front/back end).

Εγω προσωπικα εχω πεσει με τα μουτρα σε vanilla javascript και μετα es6/typescript.

Δες αυτο: (απο τους πιο παλιους στο χωρο)

https://youtu.be/RdfypHGu9TM

Και μετα αυτο:

https://youtu.be/1r0LCZuUp4I

• Like 2
Δημοσ.

Graphic designer > digital designer > web designer > web developer > front end developer

Τα 3 πρώτα δεν έχουν καμία σχέση με έναν front-end/back-end προγραμματιστή/developer (όπως θες πες τον). Η μόνη σχέση είναι ότι ο developer είναι σε επαφή με τον γραφίστα που του παρέχει τα psd για να τα υλοποιήσει στην πράξη.

Όσο για το επόμενο βήμα... είναι αν χρειάζεται να γίνει και αν εσύ το θέλεις.

Το Front-End παρέχει πολλές θέσεις εργασίας και μπορείς απλά να την αράξεις εκεί. Αν απλά θες μια εργασία και δεν είσαι τρελάρας προγραμματιστής που θες να εξελιχθείς για τον εαυτό σου και όχι για τους άλλους. Οι περισσότερες εταιρείες δουλεύουν κυρίως με front-end και λιγότερο με backend. Οπότε... δουλειά θα βρεις! Και σε μια εταιρεία υπάρχουν άτομα > μόνο front, μόνο back ή και τα 2. ανάλογα... και ο μισθός ανάλογος. 

Επισκέπτης
Δημοσ.

Η JavaScript δεν πρόκειται να πεθάνει γιατί όσο χάλια κι αν είναι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στον ορίζοντα. Οπότε τουλάχιστον για μια πενταετία είσαι μια χαρά.

Δημοσ.

Το front end δεν πεθαίνει αντίθετα. H καλή gn;vsh του responsive design είναι το μέλλον.

Υπάρχουν χιλιάδες web site στην Ελλάδα που στο σύντομο μέλλον θα μπουν στο κόσμο των κινητών και των tablet. Επίσης δε νοείτε καινούργιο web site, e-commerce site που να μην είναι responsive.

Ακόμα και οι εφαρμογές Android και iOS χρησιμοποιούν HTML5, CSS3 και JS για την παρουσία τους στις οθόνες άσχετα το back end.

Δημοσ.

...

Ακόμα και οι εφαρμογές Android και iOS χρησιμοποιούν HTML5, CSS3 και JS για την παρουσία τους στις οθόνες άσχετα το back end.

η εύκολη μπακαλίστικη λύση από τις αρχάριες εταιρίες.

Δημοσ.

η εύκολη μπακαλίστικη λύση από τις αρχάριες εταιρίες.

Δηλαδη το facebook που χρησιμοποιει react native (es6/css/native) ειναι αρχαριοι και μπακαληδες; Το airbnb;

Ρε τι διαβαζουμε...

Δημοσ.

Κατ' αρχάς αποφάσισε αν θες να ασχολείσαι είτε με frontend μόνο, είτε με backend μόνο, είτε fullstack (εννοείται μπορείς να αλλάξεις σταδιακά). 

Αν θες να είσαι καλός frontend μόνο, να κάτσεις να διαβάσεις καλά html5/css3 καθώς και frameworks γύρω από αυτά (material design, BEM methodology και λοιπά). Παράλληλα, μπορείς να εξασκήσεις και τα javascript skills σου, έτσι ώστε να μπορείς να στήνεις πχ lightweight landing pages, login/signup pages, και λοιπά marketing pages.

Αν θες να πας και ένα βήμα πιο μακριά, κάτσε και μελέτησε javascript frameworks (react, angular2, ember) και προσπάθησε να γίνεις καλός σε ένα από αυτά, αλλά να έχεις γνώσεις (πως δουλεύουν, που διαφέρουν κλπ) τα πιο δημοφιλή. Επίσης να μάθεις και να εξοικειωθείς με build tools για να χτίζεις τα frontend projects σου (webpack, gulp, grunt etc) γιατί, εκτός του ότι μπορεί να σου ζητηθεί αργότερα, θα κάνεις και εσύ τη ζωή σου πιο εύκολη. 

Τέλος, αν θες να έχεις ανταγωνιστικό βιογραφικό, άρχισε να μαθαίνεις και κάποια backend γλώσσα (θα πρότεινα python frameworks) καθώς και κάποια λίγο πιο Ops skills (όπως docker, ίσως λίγο ansible, jenkins), για να μπορείς να δημιουργείς ό,τι χρειάζεται ένα project σου για να τρέξει σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Αυτά τα λέω σαν frontend engineer που δουλεύω σε startups τα τελευταία χρόνια.

P.S.: Ό,τι παραδείγματα αναφέρω στις παρενθέσεις είναι προσεγγιστικά ως προς το τι μου φαίνεται εμένα ενδιαφέρον και τι βλέπω να ζητείται σε αυτή τη φάση.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...