Προς το περιεχόμενο

Iris Instant payment

ASFE

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Nα ρωτησω κατι για λογους οικονομιας θελω απλα να βαζω καποια χρηματα σε αλλον λογαριασμο σε αλλη τραπεζα. Το ενεργοποιησα ας πουμε στην eurobank με το κινητο μου τηλεφωνο. Θελω να το ενεργοποιησω και στην αλφαμπανκ θα με αφησει παλι με το ιδιο τηλεφωνο για να τα στελνω στον εαυτο μου?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 405
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Οχι, αν είναι ενεργοποιημένο σε άλλη τράπεζα το τηλεφωνο δεν θα σε αφήσει. Εγώ κάτι αλλαγές που έκανα πρόσφατα σε τηλέφωνα στο iris, απενεργοποιούσα από την μία τράπεζα και ενεργοποιούσα στην νέα μετά.

4 ώρες πριν, dr_papas είπε

Οχι, αν είναι ενεργοποιημένο σε άλλη τράπεζα το τηλεφωνο δεν θα σε αφήσει. Εγώ κάτι αλλαγές που έκανα πρόσφατα σε τηλέφωνα στο iris, απενεργοποιούσα από την μία τράπεζα και ενεργοποιούσα στην νέα μετά.

Δηλαδή μόνο με το κλασικό τρόπο μπορώ να κάνω μεταφορά ; Και θα  με βόλευε. 

1 ώρα πριν, Vigilante1319 είπε

Δηλαδή μόνο με το κλασικό τρόπο μπορώ να κάνω μεταφορά ; Και θα  με βόλευε. 

Πάντως μέσω IRIS όχι, αφού αν προσπαθήσεις να ενεργοποιήσεις την υπηρεσία στην άλλη τράπεζα με τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου θα πάρεις πίσω μνμ ότι ο αριθμός χρησιμοποιείται ήδη.

• Thanks 1

Στις 26/5/2022 στις 1:15 ΜΜ, dr_papas είπε

Πάντως μέσω IRIS όχι, αφού αν προσπαθήσεις να ενεργοποιήσεις την υπηρεσία στην άλλη τράπεζα με τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου θα πάρεις πίσω μνμ ότι ο αριθμός χρησιμοποιείται ήδη.

Σκεψου οτι με αφησε και ενεργοποίησα σε eurobank και εθνικη. Και οι 2 τραπεζες το θεωρούν ενεργοποιημένο. Το αφέραισα απο τη μια βεβαια να ειμαι safe

2 ώρες πριν, Psz_13 είπε

Σκεψου οτι με αφησε και ενεργοποίησα σε eurobank και εθνικη. Και οι 2 τραπεζες το θεωρούν ενεργοποιημένο. Το αφέραισα απο τη μια βεβαια να ειμαι safe

Εγώ που δοκίμασα τις προάλλες να γυρίσω ένα τηλέφωνο από eurobank σε apha , δεν με άφησε.

• 2 μήνες μετά...

Επειδή βλέπω πολλή σύγχυση και δούλευα πάνω στο iris στην εθνική όταν το στήναμε, θα σας εξηγήσω πως δουλεύει: το iris συνδέει τον αριθμό τηλεφώνου με την τράπεζα και το λογαριασμό πίστωσης που έχει ενεργοποιηθεί τελευταία. Οι λογαριασμοί χρέωσης που έχετε βάλει δεν παίζουν κανέναν ρόλο μπορεί να είναι ενεργοί και στις 4 τράπεζες ταυτόχρονα αλλά η πίστωση μόνο στην τελευταία. Δίνω παράδειγμα: έστω ότι έχω ενεργοποιήσει iris στην Alpha και το χρησιμοποιώ καιρό, και θέλω να στείλω λεφτά στον εαυτό μου στην Πειραιώς. Πάω στο app της Πειραιώς, το ενεργοποιώ και αυτόματα γυρνάει εκεί ο λογαριασμός πίστωσης για το κινητό μου. Από Alpha τώρα μπορώ να κάνω αποστολή χρημάτων, και επειδή το τελευταίο iris που έχει συνδεθεί στο κινητό μου είναι της Πειραιώς τα λεφτά θα πάνε εκεί. Αν μπω πάλι στην alpha και συνδέσω λογαριασμό πίστωσης εκεί ξανά, πλέον τα λεφτά θα πιστώνονται στην alpha. Αλλά μπορώ να στέλνω αν θέλω λεφτά και από την Πειραιώς χωρίς να αλλάξω κάτι!! Η χρέωση μπορεί να γίνεται από οποιαδήποτε τράπεζα σε αριθμό πχ φίλου μου, αλλά η πίστωση όταν μου στέλνουν λεφτά στον δικό μου αριθμό, θα γίνεται στο τελευταίο δηλωμένο-συνδεδεμένο με το iris λογαριασμό. Αυτό το βλέπετε στα apps της κάθε τράπεζας αν πάτε να κάνετε σύνδεση του λογαριασμού πίστωσης με iris, πχ όταν αλλάξω τον λογαριασμό πίστωσης στην Πειραιώς, θα μου δείχνει στην alpha κενό, ότι δεν είναι δηλαδή ενεργοποιμενη η πίστωση στην Alpha. Αν το ξαναγυρίσω στην alpha θα δείχνει κενό στην Πειραιώς κ.ο.κ

Όσο για χρεώσεις δεν ξέρω τι είχε κάνει η εθνική γιατί έχω φύγει αλλά η alpha δε χρεώνει τίποτα. Η Πειραιώς 5 λεπτά ανά συναλλαγή, και 50 λεπτά αν στείλεις 50 ευρώ και πάνω. Το όριο του iris είναι 500 ευρώ τη μέρα για όσες συναλλαγές θες. 

• Like 8
  • Thanks 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όλες οι τράπεζες, εκτός της Εθνικής, σου ενεργοποιούν το IRIS στο νούμερο που έχεις δηλώσει στο αρχείο τους.
Η Εθνική είναι η μόνη που σου επιτρέπει να δηλώσεις το IRIS για εισερχόμενα εμβάσματα σε νούμερο της επιλογής σου, χωρίς απαραίτητα να είναι αυτό που έχουν στο αρχείο τους.

Τι σημαίνει αυτό;

Σε όλες τις άλλες τράπεζες ισχύει αυτό που έγραψε παραπάνω ο @apostolisKen .
Στην Εθνική εναλλακτικά δηλώνεις όποιο κινητό θες εσύ, χωρις να σε περιορίζει στο κινητό που έχουν περασμένο στο αρχείο τους.

Αυτο πρακτικά σου επιτρέπει να έχεις ένα Α κινητό στην Εθνική κι ένα Β κινητό σε άλλη τράπεζα και να στέλνεις στον εαυτό σου διατραπεζικά.

Υπάρχει βέβαια και η επιλογή να δηλώσεις στο αρχείο της κάθε τράπεζας διαφορετικό κινητό, εφόσον είναι στα δικά σου στοιχεία, προσκομίζοντας τις βεβαιώσεις απο Vf,Cote,Wind,Q.

Επεξ/σία από _filippos_
  • Like 1

• 4 μήνες μετά...
Στις 29/5/2022 στις 2:49 ΜΜ, Psz_13 είπε

πως το αφαίρεσες?

[χρόνια πολλά καλή χρονιά]

Στις 16/8/2022 στις 3:28 ΜΜ, apostolisKen είπε

Το όριο του iris είναι 500 ευρώ τη μέρα για όσες συναλλαγές θες. 

Για εθνική σε εθνική με Ιris σε πρόσφατη συναλλαγή μου ήθελα να κάνω μεταφορά 1200+ ευρω και δεν με άφηνε με τη μια και τα εκανα σε 6x200 μεσα σε μερικα λεπτά. Ενώ προχθές απο εθνική μου  σε Πειραιώς του αδερφού μου έστειλα με τη μια 300 ευρω, περιεργα πραγματα

https://www.powergame.gr/trapezes/354003/dorean-metafores-chrimaton-meso-kinitou-gia-eos-500-evro-tin-imera/

Κάθε τράπεζα εφαρμόζει τη δική της τιμολογιακή πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι πρότινος η υπηρεσία ήταν εντελώς δωρεάν από Εθνική και Alpha Bank. Η Eurobank δεν χρέωνε κάτι για έως 20 ευρώ και χρέωνε από 0,50 -1,20, ανάλογα με το ποσό έως τα 500 ευρώ. Από πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς χρεώνει μόλις 0,05 cents για έως 50 ευρώ και 0,50 ευρώ για έως 500 ευρώ.

Δωρεάν χρεώσεις μέσω κινητού για έως 500 ευρώ την ημέρα – Η τάση ανά τράπεζα

Σήμερα η υπηρεσία αυτή διατίθεται εντελώς δωρεάν από την Alpha Bank και τη Eurobank, η οποία από την Παρασκευή (9 Δεκεμβρίου) δεν έχει καμία απολύτως χρέωση για μεταφορές μέσω IRIS Online Payments. Τη σκυτάλη παραλαμβάνει η Εθνική Τράπεζα, που ετοιμάζεται να επανέλθει στις δωρεάν συναλλαγές από την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου (γιατί πριν από ένα μήνα εφάρμοσε χρέωση 0,50 ευρώ για ποσά άνω των 50 ευρώ έως 500), ενώ και η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια τάση εν ευθέτω χρόνω.

Με τις αλλαγές αυτές, που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό που υφίστανται οι παραδοσιακές τράπεζες από τις fintech, οι οποίες είναι περισσότερο ελκυστικές στις νέες ηλικίες, που χρησιμοποιούν το κινητό ως συνηθέστερο μέσο πληρωμής, θα μπορεί το συναλλακτικό κοινό να μεταφέρει και να δέχεται χρήματα εντελώς δωρεάν για έως 500 ευρώ μέσω IRIS Online Payments.

• Thanks 1

Η eurobank εχει δωρεαν μεχρι 30 ευρω .Μετα εχει χρεωσεις απο 0,50-1,50 ευρω 

Μπορει βεβαια καπιος να κανει πολλες με 30 ευρω την καθε μια .

Στην Εθνική όταν κάνω κατάθεση σε ΙΒΑΝ 10 ή 20 ευρώ σε κάποιον που δεν έχει IRIS μέσω της εφαρμογής στο κινητό δεν μου κρατάει προμήθεια. Αυτό όταν ο λογαριασμός στον οποίο τα καταθέτω είναι στην Εθνική.

Αυτή τη στιγμή καμμία τράπεζα δεν πρέπει να χρεώνει για το IRIS μέχρι τα 500 ευρώ. Πρέπει να έγινε μετά την συνάντηση με τον Σταϊκούρα:

https://www.typosthes.gr/oikonomia/301519_katargoyntai-hreoseis-trapezon-poy-plironoyme-oloi-poies-tha-meiothoyn

Είναι χαρακτηριστικό πως σε μία από τις πρόσφατες συναντήσεις τους με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, οι τραπεζίτες έλαβαν μία λίστα με 12 προμήθειες, οι οποίες θα μπορούσαν είτε να μειωθούν είτε να καταργηθούν, διευκολύνοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε μία τόσο δύσκολη περίοδο.

Η Eurobank προτίθεται το αμέσως προσεχές διάστημα να μηδενίσει κάποιες προμήθειες, οι οποίες έχουν να κάνουν με εκδόσεις κινήσεων, statements, αλλά και αυτές σε συγκεκριμένες πιστωτικές κάρτες, ενώ θα μειώσει το κόστος για τις αγορές χρεογράφων. Η προμήθεια για το IRIS έχει μηδενιστεί.

Η Alpha Bank από την πλευρά της, ουδέποτε επέβαλε χρέωση για συναλλαγές μέσω IRIS για απλή μεταφορά χρημάτων σε ιδιώτες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να οριοθετήσει τη μέγιστη προμήθεια για εξερχόμενα εμβάσματα εντός ευρωπαϊκού χώρου σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις.

Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στην κατάργηση της προμήθειες που χρέωνε, τόσο για την αξιολόγηση αιτημάτων στεγαστικών δανείων και την αγορά χρεογράφων του ελληνικού Δημοσίου, όσο και για την υπηρεσία IRIS P2P για μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό πελάτη της σε λογαριασμό δικαιούχου σε άλλη τράπεζα εσωτερικού, συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας Πειραιώς.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα που τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 εμφάνισε ισχυρές επιδόσεις στις συναλλαγές στον τομέα των καρτών, των πληρωμών και της χρηματοδότησης εμπορικών συναλλαγών (trade finance), καθώς και στις προμήθειες από επενδυτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να καταγράψει έσοδα, ύψους 259 εκατ. ευρώ (88 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο), σχεδιάζει κινήσεις αναπροσαρμογής των τιμολογίων της, με πλέον χαρακτηριστική αυτή της μείωσης της χρέωσης της υπηρεσίας IRIS. (Την έχει ήδη καταργήσει τελείως μέχρι 500 ευρώ)

Παγκρήτια Τράπεζα:

4. Δεν χρεώνεται προμήθεια για την επανέκδοση χρεωστικών καρτών.

5. Αυξάνεται από 20 ευρώ στα 300 ευρώ το όριο στα εισερχόμενα εμβάσματα, για το οποίο δεν παρακρατείται προμήθεια.

Τις εξελίξεις στην αγορά παρακολουθεί από την πλευρά της, η Attica Bank, με αρμόδιες πηγές της τράπεζας να σημειώνουν στο newmoney πως εκείνη έχει από τις χαμηλότερες προμήθειες στο σύστημα, ενώ, για παράδειγμα, δεν χρεώνει συνδρομή στις πιστωτικές της κάρτες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...