Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, vgiozo είπε

Για ψύξη ενός Ryzen με το χαμηλότερο δυνατό θόρυβο - χωρίς να ανέβουμε πάνω από 50€ - ποιά ψύκτρα θα διαλέγατε;

- Scythe Mugen 5 rev.b
https://www.skroutz.gr/s/12479861/Scythe-Mugen-5-Rev-b.html

- Thermalright HR-02 Macho
https://www.skroutz.gr/s/8024159/Thermalright-HR-02-Macho-Rev-B.html

- Scythe Kotetsu Mark II
https://www.skroutz.gr/s/13763014/Scythe-Kotetsu-Mark-II.html

Ποιανού ryzen; Επίσης όταν μιλάς για έλλειψη θορύβου μιλάς για noctua... Άντε και be quiet...

Επεξ/σία από dimoskoutr
  • Απαντ. 14,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν είναι τοσο ξεκάθαρο, γι αυτό έδωσα συνδέσμους από την πιο αξιόπιστη σελίδα σχετικών δοκιμών για ψύκτρες και ανεμιστήρες (έχει δοκιμή μόνο για την Scythe Mugen 4 γι αυτό δεν έβαλα σύνδεσμο για το πρώτο)

http://www.silentpcreview.com/Recommended_Heatsinks

http://www.silentpcreview.com/section12.html

Επεξ/σία από vgiozo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είναι τόσο και ακόμη περισσότερο ξεκάθαρο για μένα. Τα αυτιά μου είναι ευαίσθητα και δεν θέλω θόρυβο καθόλου στο pc όσο γίνεται...ο λιγότερο ενοχλητικός θόρυβος που έχω ακούσει είναι από τις noctua... Προσοχή δεν λέω ο λιγότερος θόρυβος... Λέω ο λιγότερο ενοχλητικός... Γιατί είναι άλλο 25db γουργουρητο χαμηλής συχνότητας και άλλο 25db υψηλής συχνότητας ήχος... Θεωρώ ότι τα φουρφουρια της noctua και της bequiet κάνουν το πιο απαλό γουργουρητο... Εγώ αν κρατήσω τα ανεμιστήρια της παλαιολιθικής 750ti που έχω, δεν καταλαβαίνω καν αν είναι ανοιχτός ο υπολογιστής με τους 2 noctua που έχω, έναν για το κουτί και έναν για την cpu... Έχω ακούσει και dark rock3 και ανεμιστήρα silent wings 3 νομίζω, και είναι επίσης πολύ ήσυχα...

Επεξ/σία από dimoskoutr
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 30/8/2018 στις 7:15 ΜΜ, dim_mnia είπε

woah, το τελευταίο bios δεν είναι πάντα το καλύτερο; 😮 Άρα θα πρέπει να πάω σε παλαιότερη έκδοση; Η έκδοση η 1.0.0.6b είναι από το 17 😮 ! Γιατι η τελευταία έκδοση έχει 1.0.0.2a; Ξέρεις τι παίζει με τις εκδόσεις Agesa?

Η τελευταία έκδοση(ιουλίου) έχει agesa 1.0.0.4C .Σε εμένα είναι καλύτερο απο προηγούμενα. Στην mortar με ryzen balanced και cool n quiet τα ρίχνει τα ρολόγια  ,  όχι την τάση όμως  (fixed voltage και OC). 
Offset oc δεν έχει δυστυχώς. 

Η εμπειρία μου με τα διάφορα bios ως τώρα :
Τα πρώτα bios που πρόλαβα (1.0.0.6b σεπτέμβρη 17΄) με ανάγκαζαν να κάνω clear cmos μετα απο αποτυχημένα oc σε cpu ή ram για να bootαρει .
 Ό,τι τάση έδινες ήταν η τάση στην οποία έπεφτε υπο φορτίο , καθως σε idle καθόταν ψηλότερα.
Απο τα επόμενα αλλο σε ανάγκαζε να δώσεις απο 1.3v και πάνω , σε άλλο δεν έριχνε clocks με cool n quiet , σε κάποιο bugαραν μια στο τοσο τα προφιλ των fans .

Spoiler

Σε όλα η ram της υπογραφής έτρεχε 2933mhz, 1.2V και default timmings. 
Απο bios Μαϊου είμαι 2933mhz με  14-17-17-38  κλπ subtimmings με πλήρη σταθερότητα(πέρασα καταλαθώς απο τον calculator fast για b-die αντι micron και έκατσαν με 1.32V)

Στο cpu (όπου εχασα το lottery)  3.9 ταβάνι με 1.4V και 598-605cb.   Αρχικά καθόμουν με 1.125V στα 3.6V και απολάμβανα χαμηλότερες θερμοκρασίες απο στοκ ρυθμίσεις. 

Με ψύξη της προκοπής είμαι στα 3.8ghz με 1.325V / llc4.
image.png.6e2bda9fa464261273af7a26866f914e.png

Επεξ/σία από johnpopexi
  • Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, johnpopexi είπε

Η τελευταία έκδοση(ιουλίου) έχει agesa 1.0.0.4C .Σε εμένα είναι καλύτερο απο προηγούμενα. Στην mortar με ryzen balanced και cool n quiet τα ρίχνει τα ρολόγια  ,  όχι την τάση όμως  (fixed voltage και OC). 
Offset oc δεν έχει δυστυχώς. 

Η εμπειρία μου με τα διάφορα bios ως τώρα :
Τα πρώτα bios που πρόλαβα (1.0.0.6b σεπτέμβρη 17΄) με ανάγκαζαν να κάνω clear cmos μετα απο αποτυχημένα oc σε cpu ή ram για να bootαρει .
 Ό,τι τάση έδινες ήταν η τάση στην οποία έπεφτε υπο φορτίο , καθως σε idle καθόταν ψηλότερα.
Απο τα επόμενα αλλο σε ανάγκαζε να δώσεις απο 1.3v και πάνω , σε άλλο δεν έριχνε clocks με cool n quiet , σε κάποιο bugαραν μια στο τοσο τα προφιλ των fans .

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Σε όλα η ram της υπογραφής έτρεχε 2933mhz, 1.2V και default timmings. 
Απο bios Μαϊου είμαι 2933mhz με  14-17-17-38  κλπ subtimmings με πλήρη σταθερότητα(πέρασα καταλαθώς απο τον calculator fast για b-die αντι micron και έκατσαν με 1.32V)

Στο cpu (όπου εχασα το lottery)  3.9 ταβάνι με 1.4V και 598-605cb.   Αρχικά καθόμουν με 1.125V στα 3.6V και απολάμβανα χαμηλότερες θερμοκρασίες απο στοκ ρυθμίσεις. 

Με ψύξη της προκοπής είμαι στα 3.8ghz με 1.325V / llc4.
image.png.6e2bda9fa464261273af7a26866f914e.png

Ok thanks, μόλις τώρα είδα πως έβαλαν την 1.0.0.4c έκδοση, ακόμα η τάση δε πέφτει ε;.....κάτι θα ξέρουν...λογικά...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 λεπτά πριν, dim_mnia είπε

Ok thanks, μόλις τώρα είδα πως έβαλαν την 1.0.0.4c έκδοση, ακόμα η τάση δε πέφτει ε;.....κάτι θα ξέρουν...λογικά...

Γενικά δεν δίνει offset voltage(απο b350, x370 και πέρα νομίζω) για να μην χοροπηδάει η τάση κατα το boot και ξεφύγει πολύ προς τα πάνω και στο κάψει(φήμες λένε).

Μόνο σε auto voltage πέφτει. Αλλα δεν το προτείνω. πχ O 1200  με x32 multiplier και auto τάση  παίζει απο 0.8v μέχρι 1.325v με χειρότερες θερμοκρασίες απο fixed 1.325 και 3.8ghz. 
EDIT: Θα το ξανατεστάρω το παραπάνω γιατι φαίνεται σε μεγαλύτερες συχνότητες να διατηρεί 1.325V μέγιστη τάση με auto voltage.

Επεξ/σία από johnpopexi
  • Like 1
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, johnpopexi είπε

Γενικά δεν δίνει offset voltage(απο b350, x370 και πέρα νομίζω) για να μην χοροπηδάει η τάση κατα το boot και ξεφύγει πολύ προς τα πάνω και στο κάψει(φήμες λένε).

Μόνο σε auto voltage πέφτει. Αλλα δεν το προτείνω. πχ O 1200  με x32 multiplier και auto τάση  παίζει απο 0.8v μέχρι 1.325v με χειρότερες θερμοκρασίες απο fixed 1.325 και 3.8ghz.

ναι το ξέρω πως μόνο σε auto παίζει, τώρα έβαλα το new bios....wow πέφτουν οι συχνότητες 😮 (Άν και λένε πως πέφτουν στο παρασκήνιο και δε "προλαβαίνουν" τα windows πχ να τις δουν στα προηγούμενα bios), το θέμα τώρα με τις τάσεις, άρα λες καλύτερα fixed καρφί μια δικιά σου ; το Vcore πέφτει μια χαρά, τώρα τo SVI2 TFN (Cpu core voltage) και η μέγιστη τιμή του VID κάθε core θα είναι πάντα η προηγούμενη τιμή που έβαλα πριν ξαναβάλω Auto, πχ είχα βάλει 1.375v, μετά έβαλα όμως Auto οπότε το Vcore θα πέφτει με το Auto αλλά το SVI2 TFN και το MAX VID θα είναι 1.375

• Thanks 1
Δημοσ.
Στις 3/8/2018 στις 10:54 ΠΜ, GeorgeMan είπε

Υπάρχει κανένα νεότερο γι' αυτούς; 

Ενδιαφέρομαι να στήσω ένα ultra-low-end-PC για τον πατέρα μου, γιατί τώρα είναι με i3-2120/4GB RAM και μια μισο-κλαταρισμένη Gigabyte H61 που χρειάζεται κάθε φορά βγάλσιμο από τροφοδοσία και επανασύνδεση για να δουλέψει.

Παιχνίδια δεν παίζει καθόλου (μόνο κάτι PS1/SNES emulators) και δεν θέλω να πάω σε Intel.

Θα ήταν ταμάμ με ένα Α320 σε ένα πολύ μικρό htpc κουτάκι.

PCEVA-Athlon-200GE-2-1000x636.jpg

link

• Thanks 1
  • Moderators
Δημοσ.
20 minutes ago, EddieObscurant said:

Thanks που το θυμήθηκες. Τώρα μόλις το διάβαζα, αλλά είχα ξενερώσει γιατί η είδηση έλεγε μόνο για τους pro, δεν είχα προσέξει το συγκεκριμένο slide. :)

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, dim_mnia είπε

ναι το ξέρω πως μόνο σε auto παίζει, τώρα έβαλα το new bios....wow πέφτουν οι συχνότητες 😮 (Άν και λένε πως πέφτουν στο παρασκήνιο και δε "προλαβαίνουν" τα windows πχ να τις δουν στα προηγούμενα bios), το θέμα τώρα με τις τάσεις, άρα λες καλύτερα fixed καρφί μια δικιά σου ; το Vcore πέφτει μια χαρά, τώρα τo SVI2 TFN (Cpu core voltage) και η μέγιστη τιμή του VID κάθε core θα είναι πάντα η προηγούμενη τιμή που έβαλα πριν ξαναβάλω Auto, πχ είχα βάλει 1.375v, μετά έβαλα όμως Auto οπότε το Vcore θα πέφτει με το Auto αλλά το SVI2 TFN και το MAX VID θα είναι 1.375

Ωραία λύση , θερμοκρασιες και τάσεις υπο φορτίο έχουν την ίδιο συμπεριφορά με fixed voltage και λογικά ίδια σταθερότητα στο oc μετα απο ενα γρήγορο prime. Δεν ξέρω αν ήταν έτσι σε προηγούμενα bios . Είχα πετύχει αναφορές στο auto όταν έψαχνα για offset voltage στις msi αλλά συνοδεύονταν απο παράπονα για υψηλές τάσεις.

Συνοψίζω για msi b350 tomahawk /mortar αν όχι σε όλες τις msi :
1)Θέτεις multiplier&v-core ,
2)επιβεβαιώνεις σταθερότητα/θερμοκρασίες
3) γυρνας σε auto τάση & cool n quiet

Αποτέλεσμα να πέφτουν τάσεις και ρολόγια διατηρώντας την υπο φορτίο συμπεριφορά όπως πριν και ταβάνι την τελευταία manual τάση.
EDIT : Χωρίς θερμοκρασιακά οφέλη που ήταν το ζητούμενο , με την τάση(SV12 TFN απο hwinfo) να κλειδώνει στην προηγούμενη manual και "ψευδοdrops" στην  τάση των πυρήνων.

Επεξ/σία από johnpopexi
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, dimoskoutr είπε

Είναι τόσο και ακόμη περισσότερο ξεκάθαρο για μένα. Τα αυτιά μου είναι ευαίσθητα και δεν θέλω θόρυβο καθόλου στο pc όσο γίνεται...ο λιγότερο ενοχλητικός θόρυβος που έχω ακούσει είναι από τις noctua... Προσοχή δεν λέω ο λιγότερος θόρυβος... Λέω ο λιγότερο ενοχλητικός... Γιατί είναι άλλο 25db γουργουρητο χαμηλής συχνότητας και άλλο 25db υψηλής συχνότητας ήχος... Θεωρώ ότι τα φουρφουρια της noctua και της bequiet κάνουν το πιο απαλό γουργουρητο... Εγώ αν κρατήσω τα ανεμιστήρια της παλαιολιθικής 750ti που έχω, δεν καταλαβαίνω καν αν είναι ανοιχτός ο υπολογιστής με τους 2 noctua που έχω, έναν για το κουτί και έναν για την cpu... Έχω ακούσει και dark rock3 και ανεμιστήρα silent wings 3 νομίζω, και είναι επίσης πολύ ήσυχα...

Μα ακριβώς αυτό, οι ανεμιστήρες της Scythe, βάσει των κριτικών (και το silentpcreview είναι το μόνο που συστηματικά αναφέρεται στα ηχητικά χαρακτηριστικά πέραν του θορύβου, δίνοντας ακόμη και ηχογράφηση του ανεμιστήρα σε διάφορες στροφές) τείνουν να έχουν όχι τη χαμηλότερη ένταση ήχου απαραίτητα, αλλά πολύ καλά ηχητικά χαρακτηριστικά.

Τίποτα δεν ισχύει καθολικά, όμως...ούτε για τη Scythe ούτε για τη Noctua...διαφορετικά μοντέλα ανεμιστήρων (ακόμη κι αν προορίζονται για "ησυχία"), παρόμοια μοντέλα σε διαφορετικά μεγέθη (14/12/9), αλλά και οι ίδιοι ανεμιστήρες σε διαφορετικά rpm / volt μπορεί να έχουν διαφορετική συμπεριφορά και το να προτάσσεις εν γένει το "όνομα" δεν είναι έγκυρο.

Μπορείς να ακούσεις τις ηχογραφήσεις για διαφορετικά μοντέλα ανεμιστήρων και συνδυασμού ψυκτρών/ανεμιστήρων (γιατί εκεί τα ηχητικά χαρακτηριστικα αλλάζουν) και να κρίνεις πιο συγκεκριμένα.

Επεξ/σία από vgiozo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
39 λεπτά πριν, johnpopexi είπε

Ωραία λύση , θερμοκρασιες και τάσεις υπο φορτίο έχουν την ίδιο συμπεριφορά με fixed voltage και λογικά ίδια σταθερότητα στο oc μετα απο ενα γρήγορο prime. Δεν ξέρω αν ήταν έτσι σε προηγούμενα bios . Είχα πετύχει αναφορές στο auto όταν έψαχνα για offset voltage στις msi αλλά συνοδεύονταν απο παράπονα για υψηλές τάσεις.

Συνοψίζω για msi b350 tomahawk /mortar αν όχι σε όλες τις msi :
1)Θέτεις multiplier&v-core ,
2)επιβεβαιώνεις σταθερότητα/θερμοκρασίες
3) γυρνας σε auto τάση & cool n quiet

Αποτέλεσμα να πέφτουν τάσεις και ρολόγια διατηρώντας την υπο φορτίο συμπεριφορά όπως πριν και ταβάνι την τελευταία manual τάση.

καλή φάση :D

edit: ok το Vcore πήγε σε 1.392v ως ταβάνι και όχι το 1.375, φαίνεται πως σε Auto κάνει ό,τι του καπνίσει του VCore, όμως τα VID και το SVI2 TFN έχουν το 1.375 ως ταβάνι χμμ.... μένει να βάλω κανα LLC χαμηλά ώστε να μη δίνει φουλ τάσεις

Επεξ/σία από dim_mnia
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, dim_mnia είπε

καλή φάση :D

Μάπα το καρπούζι όμως οταν δεν κερδίζεις κερδίζω σε θερμοκρασίες 😂
Τέσταρε αν θες μπας και είμαι λάθος.

Επεξ/σία από johnpopexi
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, johnpopexi είπε

Μάπα το καρπούζι όμως οταν δεν κερδίζεις κερδίζω σε θερμοκρασίες 😂
Τέσταρε αν θες μπας και είμαι λάθος.

οκ στα 3.7ghz έβαλα Manually 1.3v (μετά Auto όπως είπαμε :D ) και με LLC2 vcore πάει 1.312v max (κάπου το έχω ξαναδεί, νομίζω και με LLC Auto αν βάλω 1.3 εκεί θα πάει), θερμοκρασίες.....ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ 😮 ...αλλά επειδή έβαλα air condition (fail), το απόγευμα πρέπει να τεστάρω κανονικά I guess :( Εσύ θα τεστάρεις;

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, dim_mnia είπε

οκ στα 3.7ghz έβαλα Manually 1.3v (μετά Auto όπως είπαμε :D ) και με LLC2 vcore πάει 1.312v max (κάπου το έχω ξαναδεί, νομίζω και με LLC Auto αν βάλω 1.3 εκεί θα πάει), θερμοκρασίες.....ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ 😮 ...αλλά επειδή έβαλα air condition (fail), το απόγευμα πρέπει να τεστάρω κανονικά I guess :( Εσύ θα τεστάρεις;

Τέσταρα πριν κάνω edit το μεγάλο post , και με παραπληροφόρησε το hwmonitor στις τάσεις . Ξαναέλεγξα με hwinfo που ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα καθώς η SV12 TFN δεν έπεφτε ποτέ και κατέληξα στο οτι μόνο P-State overclocking θα έκανε τη ζητούμενη δουλειά .P-state OC δεν έχουν τα b350.
Ryzen master & bios λοκάρουν την τελευταία manual τάση όταν γυρνας στο auto και έχεις "πειραγμένο" τον multiplier.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...