Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω ένα σχετικά παλιό 26άρι monitor της Samsung το οποίο έχει χάσει μεγάλο μέρος της φωτεινότητας του, με αποτέλεσμα την ημέρα να φαίνεται η εικόνα πολύ σκοτεινή.

Υποψιάζομαι οτι οι λάμπες έχουν χάσει τη φωτεινότητα τους, οπότε θα πρέπει να αλλαχτούν.

Βλέπω υπάρχουν κιτ με ειδικές ταινίες led που μπαίνουν σε αντικατάσταση των λαμπών.

Έχει κάνει κανείς αυτή την αλλαγή να μας πεί εμπειρίες?

Δημοσ.

Υπολόγισε πρώτα το κόστος αγοράς/αποστολής αυτών των led κιτ που αναφέρεις, καθώς και τυχόν εργατικά (αν δεν καταφέρεις να το κάνεις μόνος σου) και κοίτα μετά μήπως σε συμφέρει καλύτερα να πάρεις νέο μόνιτορ.

Δημοσ.

Το κόστος είναι αστείο, 10 με 15 ευρώ απο ebay.

Τα εργατικά θα τα αναλάβω εγώ φυσικά, αν δέν μπορώ να αλλάξω δύο ρημαδολάμπες θα σβήσω το site μου και θα κατεβάσω το κανάλι απο το Youtube!

Αυτό που με ενδιαφέρει πιό πολύ είναι αν τα led αυτά έχουν την ίδια απόδοση με τις λάμπες, δηλαδή ομοιόμορφο φωτισμό, να μην κάνουν γραμμές κτλ.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το κόστος είναι αστείο, 10 με 15 ευρώ απο ebay.

Τα εργατικά θα τα αναλάβω εγώ φυσικά, αν δέν μπορώ να αλλάξω δύο ρημαδολάμπες θα σβήσω το site μου και θα κατεβάσω το κανάλι απο το Youtube!

Αυτό που με ενδιαφέρει πιό πολύ είναι αν τα led αυτά έχουν την ίδια απόδοση με τις λάμπες, δηλαδή ομοιόμορφο φωτισμό, να μην κάνουν γραμμές κτλ.

Aν και δε μπορω να σε βοηθησω ουσιαστικα, εχε στο νου σου οτι οι φθηνες ledοταινιες ειναι φτωχης ποιοτητας, με απροσδιοριστα τεχνικα χαρακτηριστικα. Αν θελεις καλο αποτελεσμα θα πρεπει να παρεις επωνυμες, απο σοβαρη εταιρια και οχι απο εταιριες οπως η antec (η οποια στις ledοταινιες κανει φθηνοδουλεια).

Eπισης δε ξερω αν το pwm που χρησιμοποιουν καποιες οθονες (ολες οι ccfl απο οσο γνωριζω) ειναι χαρακτηριστικο της λαμπας ή δημιουργειται απο την οθονη. Αν ισχυει το δευτερο, οι led λαμπες κανουν το φαινομενο πιο εντονο απο τις ccfl και δε θα μπορεις να το αποφυγεις.

http://www.tftcentral.co.uk/articles/pulse_width_modulation.htm

ΕDIT: Αναφερομαι σε ledοταινιες καθως για αυτες γνωριζω την κατασταση, ισως σε αλλους τυπου φωτιμσου να ισχυουν διαφορετικα πραγματα.

Επεξ/σία από XMorsX
  • Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ για το link, θα φανεί χρήσιμο στη συνέχεια!

Τα κίτ είναι σαν αυτό: http://www.ebay.co.uk/itm/322146198642

Η εγκατάσταση δέν είναι τόσο απλή, γιατί δέν είναι plug and play, θα πρέπει κάποιες συνδέσεις να γίνουν με το χέρι.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να βρεθεί κατάλληλη τάση στο τροφοδοτικό της οθόνης για να τροφοδοτήσει τα led, κάποιο σήμα enable, ωστε οι λάμπες να σβήνουν όταν η οθόνη είναι σε stand-by, και να βρεθεί το σήμα PWM για το dimming.

Τώρα αν η συχνότητα του PWM είναι της τάξης των 100-200 Hz, τότε όντως θα κάνει έντονο flickering. Όμως επειδή αυτά τα κίτ προορίζονται για αντικατάσταση CCFL, πιθανόν το έχουν λάβει υπόψιν τους και ο controller να πολλαπλασιάζει τη συχνότητα.

Αν όχι, δέν είναι δύσκολο να πολλαπλασιαστεί με ένα επιπλέον κυκλωματάκι μεταξύ σήματος PWM και controller.

• Like 1
Δημοσ.

Δε μου αρεσει η παραπανω ταινια, δε ξερω και τι εναλλακτικες εχεις βεβαια. Ιδανικα θελεις μια ταινια λευκου χρωματος (6500Κ) και βεβαια να γνωριζεις την ενταση της (120-140 cd/m2 σε οχι πολυ φωτεινο ουτε ομως σκοτεινο χωρο). Η συγκεκριμενη δε δινει τετοια στοιχεια.

Μην εχεις επισης προσδοκιες για το PWM της οθονης, εφοσον χρησιμοποιει τετοιο. Αντιγραφω απο το αρθρο.

"So how fast is PWM cycling backlights on and off? This seems to depend on the backlight type used, with CCFL-based backlights nearly all cycling at 175Hz or 175 times per second. LED backlights have been reported typically running from 180 - 420Hz."

"Few manufacturers seem to have implemented PWM at frequencies that would limit visible artefacts (well above 500Hz for CCFL and above 2000 Hz for LED)."

Πανω απο 2000Ηz για LED αναφερει, σιγα μην εχουν κανει ειδικη προβλεψη για κατι τετοιο. Εφοσον ομως βλεπω οτι δεν εισαι χθεσινος σε αυτα τα θεματα, δες μηπως μπορεις να αλλαξεις τον controller ή να πολλαπλασιασεις τη συχνοτητα οπως αναφερεις. 

Δημοσ.

Σε αρκετά μόνιτορ είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξεις τις λάμπες. Πρέπει να λύσεις το πάνελ εντελώς και μετά μπαίνουν σκόνες κλπ και γίνεται χάλια. Σε άλλα τραβάς με κάποιο τρόπο τις λάμπες από το πλάι και βγαίνουν εύκολα. Κάποια έχουν και ένα reflector που καίγεται με τα χρόνια.

Όσο για τη ρύθμιση φωτεινότητας στα led, δεν το κατάφερα ποτέ. Στο τέλος, για ευκολία, άρχισα να βάζω ποτενσιόμετρα σε βολικό σημείο απο πίσω για να ρυθμίζεται.

Τελικά κατέληξα να αλλάζω τις ccfl με ίδιες ccfl και έχω άριστα αποτελέσματα.

Δημοσ.

Ήρθε το κιτ!

Το πλακετάκι που οδηγεί τις λεντοταινίες είναι αυτό:

post-296988-0-63195600-1490134159_thumb.jpg

Το βασικό ολοκληρωμένο είναι το DF6113 (datasheet), το οποίο απ ότι φαίνεται χρησιμοποιείται σαν driver και σε πολλά laptop και οθόνες με LED οπίσθιο φωτισμό.

Περιέργως, το κύκλωμα δέν είναι όπως στα παραδείγματα που δείχνει το datasheet, αλλά έτσι:

post-296988-0-96703500-1490134434_thumb.png

Η πλακέτα έχει τέσσερα καλωδιάκια. Το κόκκινο και μαύρο είναι για την τροφοδοσία. Μπορούμε να το τροφοδοτήσουμε με τάση απο περίπου 8 εώς 30 Volt. Μεγάλο εύρος, οπότε δέν θα έχουμε δυσκολία να βρούμε μια τάση σε αυτό το εύρος απο το τροφοδοτικό της οθόνης.

Τα δύο κίτρινα καλωδια είναι το ENA (enable) και DIM.

Το ENA χρησιμοποιείται για να απενεργοποιήσει το φωτισμό όταν δέν χρειάζεται. Για την ενεργοποίηση πρέπει η τάση σε αυτό το pin να είναι πάνω απο 3.3 Volt, αλλά καλό είναι σύμφωνα με το datasheet να μήν ξεπεράσουμε τα 5. Για να απενεργοποιηθεί ο φωτισμός πρέπει η τάση να πέσει κάτω απο 1 Volt.

Το ENA θα συνδεθεί σε κάποιο σημείο στο τροφοδοτικό το οποίο να δίνει τάση μόνο όταν η οθόνη έχει σήμα.

Το DIM αυξομειώνει  τη φωτεινότητα, αλλά δουλεύει ανάποδα, δηλαδή αν του δώσουμε τάση 0 Volt τότε πάει στη μέγιστη φωτεινότητα, ενώ νομίζω με 3.3 Volt η φωτεινότητα πέφτει στο ελάχιστο. Απ ότι φαίνεται δηλαδή το σήμα που δέχεται για το dimming είναι μία αναλογική τάση. Αν η οθόνη εργοστασιακά ρυθμίζει τη φωτεινότητα με PWM θα χρειαστεί λίγη πατέντα για να μετατραπεί το PWM σε συνεχή τάση.

Αν αφήσουμε το DIM ασύνδετο, τότε η φωτεινότητα θα είναι κάπου στο 90%, καθώς η αντίσταση R7 που είναι μόλις 1 Ω τραβάει την τάση ελάχιστα πάνω απο τα 0 volt.

Η συχνότητα του PWM δέν ξέρω πόσο είναι, πάντως στις πρόχειρες δοκιμές που έκανα δέν εντόπισα flickering, ακόμα και στην πιό χαμηλή φωτεινότητα. Στο datasheet αναφέρει συχνότητα λειτουργίας 300-400 KHz, όμως αυτό αναφέρεται μάλλον στον εσωτερικό ταλαντωτή του λογικού κυκλωματος, λογικά η συχνότητα του PWM θα είναι αρκετά χαμηλότερη.

Ασχετο, εισαι ο Fubar οπου εχει το καναλι οπου κανεις κολλησεις και διαφορα?

Ναί, αυτός είμαι!

• Like 4
Δημοσ.

Τροφοδοσία και enable μπορείς να πάρεις από το παλαιό Inverter.  Το DIM είναι το θέμα που θέλει μετατροπή - όπως ανέφερα παραπάνω για λόγους κόστους και χρόνου βάζω ένα ρυθμιστικό στο πίσω μέρος το μόνιτορ και έξω από την πόρτα.

Δημοσ.

Εκανα μερικές δοκιμές ακόμα.

Το πλακετάκι χρησιμοποιεί constant current και όχι PWM για την οδήγηση των λεντοταινιών. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα το μηδενικό flickering, με μόνο μειονέκτημα οτι ζεσταίνεται λίγο το mosfet και το πηνίο του.

Αν βέβαια δώσεις το PWM της οθόνης απευθείας στο DIM, τότε ουσιαστικά θα αναβοσβήνεις τη λεντοταινία και θα εισαχθεί flickering απο κεί που κανονικά δέν θα υπήρχε καθόλου. Οπότε καλύτερα το dimming να γίνεται με μια σταθερή τάση στο DIM πιν. Απο όσο είδα, με τάση γύρω στα 5 Volt δίνει την ελάχιστη φωτεινότητα (δεν σβήνουν εντελώς) και με 0 Volt δίνει μέγιστη.

Δέν έχω ανοίξει ακόμα την οθόνη για να δώ το PWM σήμα τής και σε τί τάση και συχνότητα είναι, όμως γενικά είναι αρκετά εύκολο ένα σήμα PWM να μετατραπεί σε σταθερή τάση.

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...