Zein Δημοσ. 7 Μαρτίου 2017 Share Δημοσ. 7 Μαρτίου 2017 Ωραια ωραια, εξαιρετικα βασικα! Και κατι αλλο ασχετο/σχετικο με το θεμα. Εστω οτι καποιος δουλευει 5 χρονια στην αγγλια, 3 χρονια στην ισπανια, 4 χρονια στη γερμανια και 5 χρονια στη γαλλια κτλ κτλ. Συνταξη θα παρει ποτε? Υπαρχει κανενα ενιαιο ταμειο για ενσημα/εισφορες που να μπορει να μεταφερθει απο χωρα σε χωρα ή μονο ιδιωτικη ασφαλιση και τελος? Το εχει σκεφτει αυτο ποτε κανεις? Οχι το να αλλαζει χωρες σαν τα πουκαμισα, αλλα τι απογινονται οι εισφορες του μολις φυγει απο την ταδε χωρα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
bilya Δημοσ. 7 Μαρτίου 2017 Share Δημοσ. 7 Μαρτίου 2017 Ωραια ωραια, εξαιρετικα βασικα! Και κατι αλλο ασχετο/σχετικο με το θεμα. Εστω οτι καποιος δουλευει 5 χρονια στην αγγλια, 3 χρονια στην ισπανια, 4 χρονια στη γερμανια και 5 χρονια στη γαλλια κτλ κτλ. Συνταξη θα παρει ποτε? Υπαρχει κανενα ενιαιο ταμειο για ενσημα/εισφορες που να μπορει να μεταφερθει απο χωρα σε χωρα ή μονο ιδιωτικη ασφαλιση και τελος? Το εχει σκεφτει αυτο ποτε κανεις? Οχι το να αλλαζει χωρες σαν τα πουκαμισα, αλλα τι απογινονται οι εισφορες του μολις φυγει απο την ταδε χωρα. http://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_en.htm εδω τα λεει αναλυτικά. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
3DJIN Δημοσ. 7 Μαρτίου 2017 Share Δημοσ. 7 Μαρτίου 2017 ναι, αλλα σε 30 χρόνια θα υπάρχει ΕΕ; Τοτε χάνονται ολα, αν δεν υπογραφουν διμερείς συμφωνιες... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mentoras99 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2017 Share Δημοσ. 8 Μαρτίου 2017 ναι, αλλα σε 30 χρόνια θα υπάρχει ΕΕ; Τοτε χάνονται ολα, αν δεν υπογραφουν διμερείς συμφωνιες... Πολυ ευστοχο σχόλιο.... 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
tsapman Δημοσ. 8 Μαρτίου 2017 Share Δημοσ. 8 Μαρτίου 2017 ναι, αλλα σε 30 χρόνια θα υπάρχει ΕΕ; Τοτε χάνονται ολα, αν δεν υπογραφουν διμερείς συμφωνιες... Επισης μπορει να μην υπαρχει κρατος (η να ειναι χρεωκοπημενο οταν ερθει η ωρα σου να βγεις στην συνταξη) οποτε παντα υπαρχει ενα ρισκο να μη παρεις τιποτα η ελαχιστα. Μια αλλη επιλογη ειναι να κανεις ιδιωτικο συνταξιοδοτικο. Δαφερουν αναλογα την εταιρεια και την χωρα αλλα αρκετα σε αφηνουν να μεταφερεις τα χρηματα που εχεις επενδυσει σε αντιστοιχα προγραμματα σε αλλες χωρες. Βεβαια και αυτα μπορουν να χρεωκοπησουν μαζι με το κρατος και να χασεις τα χρηματα σου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Zein Δημοσ. 8 Μαρτίου 2017 Share Δημοσ. 8 Μαρτίου 2017 Πριν καμια 40αρια χρονια ενας γνωστος μου εφυγε απο την Ελλαδα και πηγε να δουλεψει στην Αμερικη για 6-7 χρονια σα μεταναστης σε εργοστασιο. Μετα γυρισε και απο τοτε μενει/δουλευει Ελλαδα. Λοιπον πριν λιγο καιρο καταφερε και με εναν καλο δικηγορο πηρε συνταξη απο το Αμερικανικο κρατος, οχι πολλα αλλα αυτα τα 100-120 δολλαρια το μηνα που του αναλογουσαν απο τις εισφορες που πληρωνε εκει. Παρολα αυτα για καποιο λογο μου φαινεται τρελη τυχη ολο αυτο. Τιποτα δεν ειναι σιγουρο, κρατη μπορει να καταρευσουν, ιδιωτικες ασφαλιστικες μπορει να τα βαλουν ολα σε ενα τσουβαλι και να το σκασουν για την καραιβικη, κρατικοι νομοι μπορουν να βγουνε και να πουνε οτι ξερετε κατι, χρεωκοπουμε και βαραμε πιστολι, μονο επιδομα αποριας απο εδω και περα και καμια συνταξη. Απλα για καποιο λογο πιστευω οτι η ΕΕ ειναι αρκετα δυνατη για να κρατηθει σε ζωη μεχρι τα επομενα 50-60 χρονια Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Ψιτ Δημοσ. 8 Μαρτίου 2017 Share Δημοσ. 8 Μαρτίου 2017 Νομίζω πως ειναι παράνομο να παίρνει social security αν δε διαμένει στις ΗΠΑ (απο το ποσό που αναφέρεις, μάλλον δεν ειναι αυτό). Αν είχε συνταξιοδοτικό, σε χρειαζόταν δικηγόρο απλά εντολή είσπραξης. Σε κάθε περίπτωση, η σύνταξη ειναι σχετικά μεγάλο πρόβλημα. Προσωπικά, έχω δουλέψει στην Ελλάδα, Γερμανία, σε δημόσιο φορέα των ΗΠΑ και σε εταιρίες στις ΗΠΑ. Δεν ξέρω τι θα πάρω κι πότε και απο ποιον. Αλλά γενικά, Γερμανίας/ Ελλάδα συμψηφίζονται και ΗΠΑ ειναι μακροπρόθεσμες επενδύσεις που διαφοροποιούνται αρκετά απο εταιρία σε εταιρία και απο πολιτεία σε πολιτεία. Κι υπάρχει και το social security. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mech35 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2017 Share Δημοσ. 9 Μαρτίου 2017 λοιπόν παιδιά, μόλις τελείωσα την σχολή μου και ψάχνω για διδακτορικό στο εξωτερικό. Έχω βρει θέμα που με ενδιαφέρει στο Leuven, Βέλγιο. Με 1850 ευρώ/μήνα (καθαρά) βγαίνω μόνος μου ή θα χρειαστώ και υποστήριξη από τους γονείς? Επίσης απ'ότι έχω καταλάβει εκεί μιλάνε κυρίως ολλανδικά, με αγγλικά και τα βασικά από γερμανικά πόσο θα δυσκολευτώ να μάθω την γλώσσα? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Θεkλα Δημοσ. 9 Μαρτίου 2017 Share Δημοσ. 9 Μαρτίου 2017 Εχω την αίσθηση οτι θα σε βγάζουν άνετα για μετρημένη ζωή. Ολλανδικα = Αγγλικα (40%) + Γερμανικά (60%). Η καπως έτσι. Ας απαντησει κανένας "Βέλγος" όμως για το οικονομικό. . Κάτι από εμένα: όσοι δουλευετε Ολλανδία εχετε πχ λογιστη για φορολογικη δήλωση; Πως πάει εκεί; Με απασχολεί το θέμα. Και οσο ήμουν αλλού (ch) οι φόροι ηταν απευθείας στο μισθό και δε χρειάστηκε ππτε τίποτα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Speculoos Δημοσ. 9 Μαρτίου 2017 Share Δημοσ. 9 Μαρτίου 2017 λοιπόν παιδιά, μόλις τελείωσα την σχολή μου και ψάχνω για διδακτορικό στο εξωτερικό. Έχω βρει θέμα που με ενδιαφέρει στο Leuven, Βέλγιο. Με 1850 ευρώ/μήνα (καθαρά) βγαίνω μόνος μου ή θα χρειαστώ και υποστήριξη από τους γονείς? Επίσης απ'ότι έχω καταλάβει εκεί μιλάνε κυρίως ολλανδικά, με αγγλικά και τα βασικά από γερμανικά πόσο θα δυσκολευτώ να μάθω την γλώσσα? Σε πήρανε ή σκέφτεσαι να κάνεις αίτηση; Σε ό,τι άφορά το οικονομικό θα είσαι πολύ άνετα, σκέψου ότι συνολικα θα παίρνεις καθαρά 25000 ευρώ τον πρώτο χρόνο. Τον δεύτερο τα 1850 θα γίνουν 1950, τον τρίτο κάπου στα 2100 και τον τελευταίο χρόνο ίσως 2200. Με 2200 σημαίνει ότι τα καθαρά σου θα είναι πάνω κάτω 29000 ευρώ. Δουλειά κανονική να είχες δε θα έβγαζες τόσα ως πρωτοεργαζόμενος. Τα ακριβή ποσά είναι λίγο φλου γιατί εξαρτάται με ποια σύμβαση θα σε πάρουν η οποία έχει και τις αντίστοιχες κρατήσεις στους μισθούς που θα πάρεις. Τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις για ασφάλιση, ύψος αρχικού μισθού, ετήσιες προσαυξήσεις έχουν πλέον εξομαλυνθεί πάρα πολύ αλλά η μεγαλύτερη διαφορά παραμένει ότι ανάλογα τη σύμβαση θα παίρνεις 13,13 ή 13,51 ή 13,75 μισθούς τον χρόνο. Στο Λέβεν μιλάνε μόνο ολλανδικά, αν ήξερες τέλεια γερμανικά και κουτσοαγγλικά θα τα μάθαινες πιο γρήγορα. Τα βασικά θα τα μάθεις σε ένα χρόνο, με δυο-τρία χρόνια θα μπορείς να διαβάζεις εφημερίδα και να πιάνεις το νόημα στο ραδιόφωνο (αφού η "επίσημη" φλαμανδική προφορά ακούγεται πολύ πιο εύκολα στο αυτί μας από αυτή των Ολλανδών) αλλά από εκείνο το σημείο μέχρι το fluency υπάρχει κατακόρυφη αύξηση του βαθμού δυσκολίας. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mech35 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2017 Share Δημοσ. 9 Μαρτίου 2017 Όχι δεν έχω κάνει ακόμα την αίτηση αλλά το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ κοντά σε ό,τι έχω ήδη κάνει εδώ και ο βαθμός μου είναι πάνω από 8, οπότε θεωρώ ότι έχω καλές πιθανότητες. Για το ποσό αν και στο λέβεν δεν το λένε στην ανακοίνωση , διδακτορικό του ίδιου προγράμματος στο ghent δίνει τα 1850 μαζί με επιπλέον παροχές ασφάλισης και μεταφορών. Και απ' ό,τι έχω δει στο λέβεν τα διδακτορικά κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα. Άρα λοιπόν βγαίνεις και μόνος σου, nice . 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Θεkλα Δημοσ. 9 Μαρτίου 2017 Share Δημοσ. 9 Μαρτίου 2017 Εχω την αίσθηση οτι θα σε βγάζουν άνετα για μετρημένη ζωή. Ολλανδικα = Αγγλικα (40%) + Γερμανικά (60%). Η καπως έτσι. Ας απαντησει κανένας "Βέλγος" όμως για το οικονομικό. . Κάτι από εμένα: όσοι δουλευετε Ολλανδία εχετε πχ λογιστη για φορολογικη δήλωση; Πως πάει εκεί; Με απασχολεί το θέμα. Και οσο ήμουν αλλού (ch) οι φόροι ηταν απευθείας στο μισθό και δε χρειάστηκε ππτε τίποτα. Καμια ιδέα σ'αυτό; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
subdee Δημοσ. 9 Μαρτίου 2017 Share Δημοσ. 9 Μαρτίου 2017 Καμια ιδέα σ'αυτό; Σαν απλός εργαζόμενος η εφορία υπολογίζει τα ποσά και εσύ πρέπει απλά να συμφωνήσεις ότι είναι εντάξει. Εκτός βέβαια από το πρώτο έτος που καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε λογιστή. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Θεkλα Δημοσ. 9 Μαρτίου 2017 Share Δημοσ. 9 Μαρτίου 2017 Σαν απλός εργαζόμενος η εφορία υπολογίζει τα ποσά και εσύ πρέπει απλά να συμφωνήσεις ότι είναι εντάξει. Εκτός βέβαια από το πρώτο έτος που καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε λογιστή. Σ'ευχαριστώ. Σίγουρα θα χρειαστώ λογιστή τον 1ο χρόνο εεε; Σκεφτόμουν να πάω - και ίσως υπάρχει κάποια θέση για 10-12 μήνες. Αλλά σκέφτομαι όλη τη φασαρία που αυτό μπορεί να συνεπάγεται (βρές σπίτι, κάνε ασφάλειες υγείας, βρες λογιστή, άδειασε σπίτι, κόψε ασφάλειες, φέρε πίσω πράγματα). Πρακτικά 3η μετακόμιση μου σε 1 χρόνο. Ημουν CH και πέρασα και ένα 3μηνο NL, γλιτώνοντας μέρος της γραφειοκρατίας λόγω της σύντομης - άμισθης - διαμονής (<4μ). Και αναρωτιόμουν αν για τόσο μικρό διάστημα (10-12μ) πάλι μπορεί να αξίζει. Και αν θα μπορώ να τα βγάλω πέρα με μισθό ανάλογο κάποιου που κάνει διδακτορικό (1800 καθαρά έχω την αίσθηση (?)). Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Speculoos Δημοσ. 9 Μαρτίου 2017 Share Δημοσ. 9 Μαρτίου 2017 Όχι δεν έχω κάνει ακόμα την αίτηση αλλά το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ κοντά σε ό,τι έχω ήδη κάνει εδώ και ο βαθμός μου είναι πάνω από 8, οπότε θεωρώ ότι έχω καλές πιθανότητες. Για το ποσό αν και στο λέβεν δεν το λένε στην ανακοίνωση , διδακτορικό του ίδιου προγράμματος στο ghent δίνει τα 1850 μαζί με επιπλέον παροχές ασφάλισης και μεταφορών. Και απ' ό,τι έχω δει στο λέβεν τα διδακτορικά κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα. Άρα λοιπόν βγαίνεις και μόνος σου, nice . Κάνε την αίτηση γιατί θα έχεις αρκετό ανταγωνισμό. Οι αποδοχές των διδακτορικών καθορίζονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο από την κυβέρνηση οπότε είναι ακριβώς οι ίδιες είτε το κάνεις στην Γάνδη, στην Αμβέρσα, στο Λέβεν ή στις Βρυξέλλες. Οι όποιες διαφορές έχουν να κάνουν με το είδος της σύμβασης (BAP, ZAP, AAP, κτλ) και την πηγή επιχορήγησης του προγράμματος. Όπως σωστά αναφέρεις οι στάνταρ (=κατά παράδοση) έξτρα παροχές έχουν να κάνουν με πλήρη νοσοκομειακή κάλυψη, κόστος των μεταφορικών από το σπίτι στο πανεπιστήμιο (αυτό μόνο αν χρειάζεται να πάρεις δημόσια συγκοινωνία) και λάπτοπ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις