Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σε όλους! Βλέποντας για 3η φορά μία από τις αγαπημένες μου σειρές (s01), αποφάσισα να δημιουργήσω ένα θέμα όπου θα συζητήσουμε για τη φιλοσοφία πίσω από τον χαρακτήρα Rush Cohle και τα υπέροχα quotes του. και ξεκινά εγώ με το υπέροχο: 

“I’d consider myself a realist, alright? But in philosophical terms I’m what’s called a pessimist. I think human consciousness is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware. Nature created an aspect of nature separate from itself. We are creatures that should not exist by natural law. We are things that labor under the illusion of having a self, that accretion of sensory experience and feelings, programmed with total assurance that we are each somebody, when in fact everbody’s nobody. I think the honorable thing for our species to do is to deny our programming. Stop reproducing. Walk hand in hand into extinction. One last midnight, brothers and sisters opting out of a raw deal.”

Τι θέλει να πει εδώ ο Cohle πίσω από το: "I think human consciousness is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware.";

• Like 2
Δημοσ.

Self-aware σύμφωνα με το λεξικό σημαίνει αυτοεπίγνωση. Κατά την άποψή μου το πρόβλημα της ανθρωπότητας δεν είναι ότι έχουμε αυτοεπίγνωση σε μεγάλο βαθμό, αλλά το ότι δεν έχουμε. Αν είχαμε όντως θα βλέπαμε τους προγραμματισμούς, τις προκαταλήψεις και τις προσκολλήσεις μας... θα τις βλέπαμε όχι θεωρητικά (όπως συχνά συμβαίνει) αλλά βιωματικά. Και όταν γινόταν αυτό θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε απο αυτές.

Να αρνηθούμε (deny) το προγραμματισμό μας όπως προτείνει ο Cohle, σημαίνει καταπίεση οπότε αποφυγή. Όταν αποφεύγεις κάτι τέτοιο πάντα θα επανέρχεται σε βάθος χρόνου οπότε ποτέ δε θα είμαστε πραγματικά ελεύθεροι από αυτό. Η λύση είναι η αποδοχή αυτού που είναι ο καθένας. Η αυτοεπίγνωση πρέπει να οδηγήσει στην αποδοχή, όχι στην άρνηση. Και όταν έρθει η αποδοχή θα έρθει και η απελευθέρωση από το "εγώ" και όλους του περιορισμούς, τα βάσανα και το πόνο που μας προκαλεί. Η άρνηση στο πόνο θα φέρει περισσότερο πόνο (reproducing όπως λέει). Stop reproducing ναι, αλλά όχι με το τρόπο που προτείνει.

• Like 2
Δημοσ.

Self-aware σύμφωνα με το λεξικό σημαίνει αυτοεπίγνωση. Κατά την άποψή μου το πρόβλημα της ανθρωπότητας δεν είναι ότι έχουμε αυτοεπίγνωση σε μεγάλο βαθμό, αλλά το ότι δεν έχουμε. Αν είχαμε όντως θα βλέπαμε τους προγραμματισμούς, τις προκαταλήψεις και τις προσκολλήσεις μας... θα τις βλέπαμε όχι θεωρητικά (όπως συχνά συμβαίνει) αλλά βιωματικά. Και όταν γινόταν αυτό θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε απο αυτές.

Να αρνηθούμε (deny) το προγραμματισμό μας όπως προτείνει ο Cohle, σημαίνει καταπίεση οπότε αποφυγή. Όταν αποφεύγεις κάτι τέτοιο πάντα θα επανέρχεται σε βάθος χρόνου οπότε ποτέ δε θα είμαστε πραγματικά ελεύθεροι από αυτό. Η λύση είναι η αποδοχή αυτού που είναι ο καθένας. Η αυτοεπίγνωση πρέπει να οδηγήσει στην αποδοχή, όχι στην άρνηση. Και όταν έρθει η αποδοχή θα έρθει και η απελευθέρωση από το "εγώ" και όλους του περιορισμούς, τα βάσανα και το πόνο που μας προκαλεί. Η άρνηση στο πόνο θα φέρει περισσότερο πόνο (reproducing όπως λέει). Stop reproducing ναι, αλλά όχι με το τρόπο που προτείνει.

Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι πρέπει να αποδεχτούμε τον προγραμματισμό μας;

• Like 1
Δημοσ.

Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι πρέπει να αποδεχτούμε τον προγραμματισμό μας;

To να αποδεχτούμε το προγραμματισμό μας είναι η δεύτερη απαραίτητη προυπόθεση (η πρώτη είναι να τον αντιληφθούμε) ώστε να απελευθερωθούμε από αυτόν. Όταν δεις καθαρά ότι είσαι προγραμματισμένος από γονείς, κοινωνικά πρότυπα, δασκάλους, παιδικά βιώματα, κυβερνήσεις, θρησκεία κτλ και αποδεχτείς αυτό που είσαι σήμερα, τότε μόνο μπορεί να έρθει η μεταμόρφωση. Όχι στοχεύοντας να γίνεις κάτι που θα ήθελες να είσαι αλλά δεν είσαι. Μια τέτοια μεταμόρφωση θα ήταν επιφανειακή και παροδική.

Ο προγραμματισμός είναι κάτι που έχει ήδη γίνει. Ανήκει στο παρελθόν, δεν αλλάζει.

Είναι βαθιά ριζωμένος, δεν υπάρχει κουμπί να διαγραφεί.

• Like 4
Δημοσ.

Κατά την προσωπική μου άποψη αναφέρεται στην ψευδαίσθηση της συναίσθησης. Αν το σκεφτείς τελείως κυνικά και ουδέτερα δεν είσαι τίποτα άλλο παρά λίγη χημεία που όταν πεθάνεις απλά θα επιστρέψει πίσω στις βασικές δομικές της μονάδες. Πρακτικά δεν διαφέρεις από έναν βράχο που φθείρεται με τον αέρα. Παρόλα αυτά έχεις την ψευδαίσθηση ότι έισαι κάτι διαφορετικό κάτι ανώτερο. Από την φύση θα έπρεπε απλά να υπάρχεις μέχρι να καταστραφείς και να φτιαχτεί κάτι νέο από εσένα. Εσύ όμως νομίζεις πως πρέπει να κρύβεται κάποιος ειδικός σκοπός, κάποιο νόημα στην ζωή, αυτή είναι η ψευδαίσθηση του "having a self" που λέει και ο Cohle.

• Like 5
Δημοσ.

Σίγουρα υπάρχει το θέμα της ψευδαίσθησης αλλά όχι όπως κυνικά το θέτεις. Ασφαλώς και ο άνθρωπος διαφέρει από έναν βράχο ή ενα δέντρο, η διαφορά είναι η συνείδηση, η σκέψη. Από αυτή την άποψη υπάρχει ανωτερότητα, διαφοροποίηση να το πω καλυτερα. Αλλά θα σύμφωνήσω ότι στην ανάγκη του ανθρώπου για ασφάλεια (ψυχολογική κυρίως) έχει επινοήσει ένα σωρό ψευδαισθήσεις (Θεούς και δαίμονες), προβολή αυτού που θα ήθελε να είναι ή να υπάρχει, κάτι μεγαλύτερο, κάτι ιερό, κάποιος ειδικός σκοπός όπως λες κι εσυ. Το οποίο φυσικά δε λύνει το θέμα της ανασφάλειας, απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει ποτε (ψυχολογική ή φυσική). Απλά ο καθένας δημιουργεί τη δική του πραγματικότητα που συνήθως απέχει από την αλήθεια.

• Like 3
Δημοσ.

Συμφωνώ ότι η μόνη διαφορά είναι η σκέψη και αυτή όμως μόνο σε συλλογικό επίπεδο. Σε ατομικό επίπεδο ότι και να σκεφτείς/νιώσεις αργά ή γρήγορα δεν θα έχει καμία σημασία, θα είναι σαν να μην έγινε. Το μόνο που πρακτικά μπορεί να σε διαφοροποιήσει είναι να προσφέρεις ή να επηρεάσεις προς κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να φανεί χρήσιμο για έναν μεγαλύτερο σκοπό. Αλλιώς ζεις την καθημερινότητά σου νομίζοντας ότι είσαι κάτι διαφορετικό μέχρι κάποτε να ξεχαστεί πως καν υπήρχες.

• Like 1
Δημοσ.

Για τους περισσότερους η συλλογική την ατομική, πάντα όμως θα υπάρχουν οι λίγο "διαφορετικοί" που με τα έργα τους θα προσθέτουν ή θα αφαιρούν κάτι από το σύνολο.

• Like 5
Δημοσ.

Επιτέλους. Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα στο οποίο λαμβάνει χώρα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση από πολιτισμένους συμμετέχοντες.

• Like 7
Δημοσ.

Πάντως από τους 2 "ορισμούς" που παραθέτετε, εγώ συμφωνώ με αυτό του mech, νομίζω αυτό εννοεί ο χαρακτήρας της σειράς

Just my 2c

• Like 2
Δημοσ.

Ναι ο χαρακτήρας της σειράς αυτό που είπε ο mech εννοούσε, αλλά συζητάμε για το τι ισχύει πραγματικά. Ο Rush Cohle στο True Detective, είναι ένας καταθλιπτικός χαρακτήρας και έβλεπε τη ζωή από μία απαισιόδοξη πλευρά. Υποστηρίζει ότι πρέπει να κατευθυνθούμε, σαν είδος, προς τον αφανισμό:

"I think the honorable thing for our species to do is to deny our programming. Stop reproducing. Walk hand in hand into extinction. One last midnight, brothers and sisters opting out of a raw deal."

Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και το σωστό. Ο DeadOrganPlayer, υποστηρίζει κάτι άλλο, στο οποίο συμφωνώ και εγώ. 

• Like 2
Δημοσ.

Υποστηρίζει ότι πρέπει να κατευθυνθούμε, σαν είδος, προς τον αφανισμό:

Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος λόγος να το κάνουμε. Αργά ή γρήγορα θα συμβεί από μόνο του. Είτε επισπεύσεις τα πράγματα είτε όχι το αποτέλεσμα το ίδιο θα είναι. Ίσα ίσα, το να οδηγηθείς από μόνος σου στον αφανισμό υποδηλώνει ότι το κάνεις για να σώσεις τον κόσμο από τους ανθρώπους. Εδώ όμως υπάρχει η αντίφαση του ότι με αυτή την πράξη θεωρείς τον εαυτό σου κάτι διαφορετικό από την υπόλοιπη φύση και όχι τμήμα της. Γυρνάς δηλαδή σε αυτό που εξ'αρχής ενοχλεί τον Rush, "an aspect of nature seperate from itself". Κανονικά και σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα έπρεπε απλά να αποδεχτεί αυτό που είναι, να συνειδητοποιήσει την πραγματική κλίμακα της ύπαρξής του και απλά να συνεχίσει να προχωρά όπως τα πάντα στην φύση.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος λόγος να το κάνουμε. Αργά ή γρήγορα θα συμβεί από μόνο του. Είτε επισπεύσεις τα πράγματα είτε όχι το αποτέλεσμα το ίδιο θα είναι. Ίσα ίσα, το να οδηγηθείς από μόνος σου στον αφανισμό υποδηλώνει ότι το κάνεις για να σώσεις τον κόσμο από τους ανθρώπους. Εδώ όμως υπάρχει η αντίφαση του ότι με αυτή την πράξη θεωρείς τον εαυτό σου κάτι διαφορετικό από την υπόλοιπη φύση και όχι τμήμα της. Γυρνάς δηλαδή σε αυτό που εξ'αρχής ενοχλεί τον Rush, "an aspect of nature seperate from itself". Κανονικά και σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα έπρεπε απλά να αποδεχτεί αυτό που είναι, να συνειδητοποιήσει την πραγματική κλίμακα της ύπαρξής του και απλά να συνεχίσει να προχωρά όπως τα πάντα στην φύση.

Συμφωνώ, αλλά ο Rust λέει ότι εφόσον είμαστε κάτι διαφορετικό από τη φύση πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτήν. Και εκεί φαίνεται και η απαισιοδοξία του....

• Like 1
Δημοσ.

Διάβασα τα post στο εν λόγω thread και παραλίγο να χτυπήσει Tilt ο εγκέφαλος. Μιλάμε ορισμένοι έχετε επίπεδο όχι αστεία :) Σας κάνω όλους like να μην έχουμε παρεξηγήσεις.

• Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...