Προς το περιεχόμενο

Πατεντα για cooler


nickvas19

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδες σκοπευω να παρω ενα raspberry και θελω να του βαλω ανεμηστηρακι αλλα να μην παιρνει ρευμα απο την πλακετα του (εχω τους λογους μου).

 

Τι μπορω να κανω; Ψαχνω για ανεμηστηρακι που να εχει usb αλλα δεν βρισκω (ωστε να το βαζω σε φορτιστη κινητου).

 

Καμια ιδεα :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα ανεμιστηράκια που χρησιμοποιούμε στο pc, κατά βάση λειτουργούν στα 12v. To usb βγάζει 5v

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο native usb fan, όπως αυτά το οποίο θα συνδέσεις απευθείας σε φορτιστή κινητού

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εμπνέομαι από την ιδέα του Νίκου για laptop fan (kudos B) ) και προτείνω να χρησιμοποιήσεις κάποια βάση για laptop με fan. Μπορείς να βρεις από 3.5€

Απλά θα πρέπει να βάλεις το raspberry ανάποδα πάνω του

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ωραιο αυτο που ειπε ο φιλος με την βαση αλλα δεν ξερω κατα ποσο θα βολευει

 

το κυκλωμα ελεγχου στροφων πως το κανω; και που μπορω να βρω ετοιμα;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι, σωστό με την βάση, πολύ πιο φτηνό.

 

Για τις στροφές αν θες να δουλεύει πάντα σε κάποια σταθερή θερμοκρασία μπορείς να βάλεις ένα τέτοιο: link, ρυθμίζεις την τάση που δίνεις στο fan και δουλεύει πάντα εκεί.

Τώρα αν θες να δουλεύει βάση θερμοκρασία μπορείς να βάλεις και ένα τέτοιο στο κύκλωμα και να το ανοίγει όταν πιάσει κάποια θερμοκρασία.

Ή αν θες με εντολές απο τον ελεγκτή τότε βάζεις ένα θερμόμετρο στον ελεγκτή και μετά απο κάποια θερμοκρασία δίνει εντολή σε ένα ρελέ (ή αν δεν θες ρελέ πας σε FET) για να δώσει την τροφοδοσία στο πρώτο dc converter.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To παραπάνω ναι, θέλει κολλητήρι, βέβαια βγαίνουν και άλλα dc - dc με κλέμενς και όπως σε βολεύει, δεν είναι αυτό πρόβλημα. Το πρώτο το έχω δουλέψει και σίγουρα με 5V δίνει όσα θες (κάτω απο 5) τώρα το δεύτερο δεν ξέρω τι απώλειες έχει, δεν νομίζω να είναι πολύ βέβαια, και μιας και δεν θες να το δουλεύεις φούλ (5Volt) δεν πρέπει να έχεις θέμα και με αυτό.

 

Σε αυτά δίνεις την τάση την σταθερή που έχεις (5V ας πούμε), + και - στην είσοδο, και μετά με την βίδα μεταβάλεις την τάση στην έξοδο, μετράς πόσο θες (ας πούμε 3.5Volt) και συνδέεις τον ανεμιστήρα, αν θες μετά τον ρίχνεις κι άλλο βέβαια, με την βίδα πάλι. Απλά πρόσεχε αν το τροφοδοτήσεις με τάση πχ 9V μην δώσεις και τα 9 στον ανεμιστήρα γιατί μπορεί να ψηθεί κάποια στιγμή, δηλαδή δες ότι τάση δώσεις να είναι κάτω απο την ονομαστική του fan.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

α σε ευχαριστω.

αλλα...

 

1ον σε ποια βιδα αναφερεσε; εγω βλεπω μονο τις βιδες που πιανουν τα καλωδια.

 

2ον απο το φαν το παω στην πλακετα...ποια ειναι η εισοδος και ποια η εξοδος;

 

3ον απο την πλακετα στο ρευμα τι καλωδιο χρειαζομαι;

 

4ον πως θα γνωριζω ποσα βολτ δινω;

 

5ον απο το ιδιο σαιτ μπορεις να μου κανεις ενα πακετο ;

 

σε ευχαριστω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όλα τα πλακετάκια με dc converters έχουν απάνω μια βίδα σε ένα ποτενσιόμετρο για να ρυθμίζεις την τάση εξόδου. Το τελευταίο έχει 2, μία πρέπει να είναι για την τάση εξόδου και η άλλη για το μέγιστο ρεύμα λογικά. Για να δεις ποια είναι ποια δίνεις τροφοδοσία και μετράς την έξοδο με το πολύμετρο, αν γυρίζοντας την βίδα αλλάζουν τα Volt τότε είσαι στην σωστή, αν όχι γύρνα την άλλη.

Η σύνδεση πάει έτσι: 4015.png

 

Για να τροφοδοτήσεις αυτό το πλακετάκι θες 5V και πάνω στην είσοδο, μην πάρεις απο το arduino καλύτερα γιατί λογικά το ρεύμα δεν θα φτάνει (δοκίμασε βέβαια δεν χάνεις κάτι αλλά δεν φημίζονται τα arduino για το πολύ ρεύμα που μπορούν να δώσουν :P), πάρε απο την τροφοδοσία του (με 9V το τροφοδοτείς, αν ναι παίρνεις τα 9 απευθείας απο το τροφοδοτικό) ή δώσε απο κάπου αλλού.

Καλώδιο αν εννοείς τι μέγεθος και διατομές κτλπ δεν εχει σημασία, δεν τρέχει τόσο πολύ ρεύμα, όχι έχεις βάλε.

 

Τα Volt τα μετράς στην έξοδο της παραπάνω πλακέτας με το πολύμετρο την στιγμή που δίνεις τάση στην είσοδο, μετά γυρίζεις την βίδα και πέφτει ανεβαίνει όπου θες. Για 5V ανεμιστήρες καλά πρέπει να είναι γύρω στα 3.5V, βάζεις βέβαια τους ανεμιστήρες απάνω και βλέπεις, αν θες μετά τους ρίχνεις κι άλλο ή τους ανεβάζεις. Απλά μην περάσεις πολύ τα 5V που είναι η τάση που δουλεύουν κανονικά.

 

Απο το ali να κάνεις πακέτο; Μπορείς απλά πρέπει να είναι τα πράγματα απο τον ίδιο πωλητή, αν πάρεις απο άλλον λογικό είναι να σου έρθουν άλλα πακέτα απο τον καθένα. Γιατί τι θες απο εκεί; Μόνο τον dc dc converter δεν θες;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

μπερδευεται πολυ χαχα.

 

κοιτα μιας και εχεις την εμπειρια...το κουτι του ρασπ ειναι αυτο https://www.buyraspberrypi.com.au/shop/raspberry-pi-official-case/

 

και σκεφτομαι να το ανοιγω οταν ειναι να βαλω πανω εναν ανεμηστηρα.σκεφτομουν για κατι απλο ανεμηστηρα με usb και να παιρνει ρευμα απο το laptop.αυτο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν είναι απλά για ένα ανεμιστήρα χωρίς έλεγχο ή τίποτα άλλο απάνω του γιατί δεν παίρνεις αυτούς που είναι για rasberry και να τον βάλεις απευθείας απάνω; Όπως βλέπω 1Watt είναι άρα δεν θα έχεις θέμα να τραβήξεις και ρεύμα απο το raspberry σε αυτήν την περίπτωση.

Και αν θες στο μέλλον μετά να ρίξεις και λίγο την ταχύτητα πας και παίρνεις ένα ποτενσιόμετρο 0.5-1kOhm και το βάζεις στο ένα καλώδιο του fan για να ρίξεις στροφές, δεν είναι η καλύτερη λύση το ποτενσιόμετρο αλλά δουλεύει :P (Σαν αυτόν εδώ απλά εσύ δεν χρειάζεται να βάλεις διακόπτη).

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δηλαδή θες να μπορείς να το απενεργοποιήσεις όταν θες; Τότε όπως και ο άλλος βάζεις και εσύ διακόπτη :P

 

Με USB αν θες όπως και να έχει, ναι, φυσικά και υπάρχει, όσοι θες, εδώ ψυγειάκι έβγαλαν το fan θα τους προβληματίσει; :P Και είναι και αυτό χαμηλής κατανάλωσης άρα δίνεις και απο το rasberry ρεύμα αν θες απο τις USB του.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...