Προς το περιεχόμενο

Δεν bootαρει με XMP (5 χρόνια δεν είχε πρόβλημα)

loukas77

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα παίδες. Δεν ξέρω αν πρέπει να το ποστάρω εδώ ή στο Hardware γενικά, αλλά επειδή είναι θέμα με το XMP, μάλλον εδώ είναι καλύτερα. Λοιπόν, έχω το pc 5 χρόνια τώρα, το είχα φτιάξει μόνος μου με τη βοήθεια των insomniacs, και όλα τέλεια, το μηχάνημα πετούσε 5 χρόνια τώρα.

Πριν 2 χρόνια, αποφάσισα να κάνω upgrade από 8GB RAM σε 16, και έβαλα τη RAM που βλέπετε παρακάτω. Όταν την εγκατέστησα, ενεργοποίησα από το BIOS το XMP profile, ώστε να τρέχει η μνήμη στα 1866MHz, που είναι το stock της, αντί για τα 1333 που είναι το default του BIOS και όλα λειτουργούσαν κομπλέ από τότε.

Το πρόβλημα είναι ότι εχτές εκεί που δούλευα, το PC κόλλησε τελείως, και για 10 λεπτά δεν μπορούσα να κουνήσω ούτε ποντίκι, αλλά δεν το έσβησα για να καταφέρω να κάνω save μην χάσω τίποτα. Ανακάλυψα ότι το πρόβλημα προερχόταν από το Xcode λόγω memory leak (dualboot widnows και OSX), άρα δεν πίστευα ότι έχουμε hardware πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι ότι μετά το reboot, το PC δεν postαρε. Κοίταξα στη μητρηκή και το "MemOK" led ήταν αναμμένο, άρα κάτι δεν του άρεσε στις μνήμες, και μετά από hard reset μου εμφάνισε την οθόνη "OC has failed, press F1 to enter setup". Μπήκα στο setup, απενεργοποίησα το XMP και το PC bootάρει "κανονικά" (εισαγωγικά γιατί πλέον όταν κλείνουν τα Windows, ή τα OSX το pc δεν σβήνει πλέον μόνο του, σαν να μην παίρνει το μήνυμα ότι πρέπει να σβήσει.)

Όταν πάω να ενεργοποιήσω το XMP, το PC δεν postάρει καθόλου και το memOK led είναι αναμμένο μόνιμα, και μετά από reboot βγάζει το μήνυμα "overclocking has failed"

Τα specs είναι:

CPU: i7 3770K

MOBO: ASUS P8Z77-V LK

RAM: Corsair Vengeance Pro DDR3 1866MHz 16GB (2x8GB)

PSU: Corsair HX750

GPU: ASUS GTX660 Ti OC

+Δίσκοι

+Εσωτερική κάρτα WiFi

+DVD drive

Έχει κανείς καμια ιδεα για το τι συνέβη, tι μπορεί να φταίει, και πως να το διορθώσω?

P.S.: Έτρεξα MemTest όλο το βράδυ για 9 ώρες και δεν βρήκε κανένα error. Bέβαια η μνήμη ήταν στα 1333 και όχι στα 1866MHz

Επεξ/σία από loukas77
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχω την εντύπωση πως η τελευταία έκδοση του memtest για uefi bios,κάνει τεστ στις συχνότητες του xmp,και το γράφει κιολας την ώρα του τεστ,άσχετο που είναι ρυθμισμένες στο bios.

Τώρα για το πρόβλημα,είναι λίγο παράξενο αν οι μνήμες είναι οκ. Η μία περίπτωση είναι motherboard και η άλλη cpu.O cpu τρέχει σε στοκ συχνότητα?

Εγώ πάντως θα δοκίμαζα

1.Χειροκίνητο σετάρισμα στα 1866 με το ανάλογο dimm voltageκαι δοκιμές (αν τρέξει) σε timings

2.Αλλαγή στα dimm slots,δηλαδή να τις βάλεις στα slots που έχεις ελευθερα τώρα

3.Βοοτ με ένα στικάκι ξεχωριστά κάθε φορά και δοκιμή xmp

αν δεν καταφέρεις τίποτα με αυτά πρέπει να δοκιμάσεις άλλες μνήμες η να βάλεις τις δικές σου σε άλλο μηχάνημα 

• Like 1

Έχω την εντύπωση πως η τελευταία έκδοση του memtest για uefi bios,κάνει τεστ στις συχνότητες του xmp,και το γράφει κιολας την ώρα του τεστ,άσχετο που είναι ρυθμισμένες στο bios.

Τώρα για το πρόβλημα,είναι λίγο παράξενο αν οι μνήμες είναι οκ. Η μία περίπτωση είναι motherboard και η άλλη cpu.O cpu τρέχει σε στοκ συχνότητα?

Εγώ πάντως θα δοκίμαζα

1.Χειροκίνητο σετάρισμα στα 1866 με το ανάλογο dimm voltageκαι δοκιμές (αν τρέξει) σε timings

αν δεν καταφέρεις τίποτα με αυτά πρέπει να δοκιμάσεις άλλες μνήμες η να βάλεις τις δικές σου σε άλλο μηχάνημα 

Ευχαριστώ για τις προτάσεις, θα τις δοκιμάσω αύριο, γτ σήμερα έχω ξοδέψει πάρα πολύ ώρα σε πειράμματα χωρίς μεγάλη επιτυχία. (κατάφερα να φτιάξω το powerdown πρόβλημα επειδή αφαίρεσα την μπαταρία και την ξαναέβαλα, αλλά με ΧΜΠ ακόμα δεν μπουτάρει...)

Πάντως, το memtest έγραφε ότι τις τρέχει στα 1333, το κοίταξα, αλλά είχα bootάρει το dvd σε legacy mode, όχι UEFI, άρα μάλλον γιαυτό, μιας και το BIOS ήταν ρυθμισμένο στα 1333 (αλλιώς δεν bootάρει με τπτ.)

Θα σου πως αυριο πως πήγαν οι προτάσεις σου!

Λοιπόν. Τα δοκίμασα όλα, εκτός από την αλλαγή voltage... Τα 2 και 3 δεν δούλεψαν, τα ίδια αποτελέσματα. Κανονικό boot σε default settings, no post με XMP.

Τώρα για το 1, σεταρα τα timings με το χέρι όπως λένε πάνω οι μνήμες, αλλά για το voltage τι πρέπει να κάνω? Να το ανεβάζω σιγά σιγά (+0.05 τη φορά) και να δοκιμάζω αν postάρει? Πότε πρέπει να σταματήσω? Δεν έχω πειράξει ποτέ voltage με το χέρι οπότε φοβάμαι μην χαλάσω τπτ (παραπάνω).

Όπως το κόβω είναι θέμα της μητρικής, θα δοκιμάσω τις μνήμες σε άλλον μηχάνημα όταν βρω κάποιον που να έχει DDR3 :P

Υπάρχει περίπτωση να είναι θέμα CPU? Αυτό πως μπορώ να το κρίνω? Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια

φιλαρακι το ρευμα στις ram βαλτο στην ονομαστικη τους ταση.1.5ν και δες πως συμπεριφερεται.

δηλαδη σεταρε τις ρυθμισεις του xmp χειροκινητα και δες αν μπουταρει.

• Like 1

φιλαρακι το ρευμα στις ram βαλτο στην ονομαστικη τους ταση.1.5ν και δες πως συμπεριφερεται.

δηλαδη σεταρε τις ρυθμισεις του xmp χειροκινητα και δες αν μπουταρει.

Το δοκίμασα, και τίποτα. Όταν δοκιμάσω άλλες μνήμες θα ξέρω αν φταίνε οι μνήμες ή η mobo.

Αν είναι η mobo δεν παίζει να φτιαχνεται ε? Να φοβάμαι μήπως τα φτύσει τελείως?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έκανα τα πάντα, και τίποτα. Πάντως τελικά φταίει το "Memory Frequency". Το PC Bootάρει ακόμα και με XMP ενεργοποιημένο, αρκεί το DRAM Frequency να είναι είτε 1333 ή 1600. Οτιδήποτε παραπάνω δεν postάρει. Καμία ιδέα?

Επίσης δοκίμασα να ανεβάσω το DRAM voltage στα 1.55 και 1.56 και δεν βοήθησε...

Τώρα το PC είναι ανοιχτό με XMP αλλά στα 1600MHz.

EDIT: Δεν το απάντησα ποτέ, αλλά ναι, η CPU είναι σε stock settings, 3.5GHz με turbo στα 3.9. Voltage δεν έχω πειράξει ποτέ σε τπτ. Υπάρχει περίπτωση το OSX να δημιούργησε θέμα στις RAM? Θα δοκιμάσω και memtest με UEFI μπας και τις τρέξει στα 1866 και θα σας πω αύριο τα αποτελέσματα.

Επεξ/σία από loukas77

Είσαι σίγουρος ότι οι ram είναι rated για 1,5v?πολλες ddr 3 παίζουν με 1,65

Σωστή παρατήρηση,αλλά αν είναι αυτές , τις έχει για 1.5

http://www.corsair.com/en/vengeance-pro-series-16gb-2-x-8gb-ddr3-dram-1866mhz-c9-memory-kit-cmy16gx3m2a1866c9

• Moderators

Σωστή παρατήρηση,αλλά αν είναι αυτές , τις έχει για 1.5

http://www.corsair.com/en/vengeance-pro-series-16gb-2-x-8gb-ddr3-dram-1866mhz-c9-memory-kit-cmy16gx3m2a1866c9

Επειδή οι εταιρίες αλλάζουν chip μνήμης πολλές φορές χώρος να αλλάξουν όνομα (καμιά φορά αλλάζει ελάχιστα το Part number) για αυτό το είπα, έχω setaki Corsair vengeance που ενώ είναι με 1,65 v 2 μητρικές στο xmp για κάποιο λόγο της δίνουν 1,5 σε 3-4 άλλες μητρικές το xmp δίνει κανονικά 1,65

Επειδή οι εταιρίες αλλάζουν chip μνήμης πολλές φορές χώρος να αλλάξουν όνομα (καμιά φορά αλλάζει ελάχιστα το Part number) για αυτό το είπα, έχω setaki Corsair vengeance που ενώ είναι με 1,65 v 2 μητρικές στο xmp για κάποιο λόγο της δίνουν 1,5 σε 3-4 άλλες μητρικές το xmp δίνει κανονικά 1,65

Και άντε να βγάλεις άκρη...

Κάνονικά πάντως ,ενεργοποιώντας το xmp πρέπει να ρυθμίζονται όλα αυτά αυτόματα,δλδ voltage συχνότητα και timings,αλλά δεν είναι και κανόνας παραδόξως ,οπότε θα πρέπει να δοκιμάσει και σε 1.65 μάλλον

Εϊμαι 99% σίγουρος ότι οι μνήμες μου πάντα στα 1.5 έτρεχαν.

Δοκίμασα να τις βάλω στα 1.65 και πάλι δεν postάρει... Postάρει μόνο αν η συχνότητά τους είναι στα 1333 ή στα 1600. Οτιδήποτε παραπάνω τίποτα. (Τώρα το έχω με XMP enabled αλλά συχνότητα στα 1600)

ο επεξεργαστης σου λεει οτι τρεχει μεχρι 1600Mhz στα χαρτια.

Ειχα παρομοιο θεμα με τον παρον επεξεργαστη και παροτι στην προηγουμενη μητρικη δεν ειχε θεμα και ετρεχε νερο στα 1600, με το που αλλαζω μητρικη δεν μου τις σηκωνε.

Στελνω μνμ στην Γιγαβυτε και μου λεει ο επεξεργαστης δεν τις σηκωνει γτ οι Φενομ στα χαρτια μεχρι 1333 δινουν, αρα να μην το ψαχνω.

Τελικα αυξησα την ταση λιγο πανω απο τα 1,5 βολτ και μια χαρα τις τρεχει στα 1600.

Αφου απεκλεισες το γεγονος οτι με παραπανω ρευμα δεν τρεχει στα 1866, μηπως ειναι ο επεξεργαστης που δεν τις σηκωνει, δλδ παιζει καμμια ασυμβατοτητα μεταξυ τους.

Τωρα θα μου πεις μετα απο 2 ετη γιατι να σου κανει κατι τωρα.... αυτο δεν το ξερω.

Μια σκεψη.

εξτρα σκεψεις= Ξαναφλασαρε το ΒΙΟΣ με την ιδια εκδοση μηπως εχεις φαει κανα κολλημα, εαν δεν το ηδηδ εχεις κανει. 

Δοκιμασε στο μηχανημα σου αλλες μνημες στα 1866 απο κανα φιλο εαν βρεις.

Στην χειροτερη περιπτωση πανε τις μνημες πισω απο κεει που τις αγορασες να τις τσεκαρουν και αυτοι.

• Like 1

Θα δοκιμασω να το ξαναφλασαρω, αν με αφησει (λογω ιδιας εκδοσης, ειναι η latest)

Περιμενω να γυρισει Αθηνα ενας φιλος που εχει τις παλιες μου μνημες, αλλα εκεινες ηταν 1600MHz, για να δοκιμασω τις μνημες μου στη μητρικη του (+τις δικιες του στη δικια μου mobo, αν τρεχουν σε 1886).

Οντως η CPU υποστηριζει "μεχρι 1600", αλλα αυτο που με προβληματιζει και εμενα ειναι οτι 2 χρονια τωρα επαιζε κανονικα.

Θα κοιταξω μηπως βρω κανενα αλλον με 1866 μνημες να δοκιμασω, αν και δεν το κοβω :D Για οτι νεοτερο θα γραψω εδω, ευχαριστω για ολες τις προτασεις παιδια!

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...