Προς το περιεχόμενο

Βελτίωση παλαιού iMac

Cro-Magnon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έβαλα το παρακάτω θέμα στην ενότητα του Linux για να βρώ μια λύση με το παλιό μου Mac (2009), που έχει γίνει απελπιστικά αργό:

"Oπως λέει κι ο τίτλος του θέματος έχω ένα παλιό iMac το οποίο πια δεν δέχεται το τελευταίο Mac OS, εννοώ και αυτό που έχει ήδη πάνω του το τρέχει πολύ αργά επειδή είναι hardware του 2009. Έχω μια λύση να αναβαθμίσω την RAM, από 2 στα 6 GB το οποίο θα μου κοστίσει κοντά στα 100 € και πάντα με την αμφιβολία του άν θα δουλέψει σωστά και γρήγορα, γιατί η μαμά Apple υποστηρίζει RAM μέχρι 4 GB στο συγκεκριμένο μηχάνημα.

Επειδή η πενία τέχνας κατεργάζεται, σκέφτηκα την λύση ενός linux λειτουργικού συστήματος πάνω σε USB stick το οποίο θα είναι σαφώς ελαφρύτερο και γρηγορότερο για browser, mail ,youTube και VLS για ταινίες που είναι και οι βασικές λειτουργίες του υπολογιστή μου. Θέλω δηλαδή με το που ανοίγω τον υπολογιστή να πηγαίνω μετά κατευθείαν στο Linux λειτουργικό μου και να κάνω όλες μου τις δουλειές απο κει χρησιμοποιώντας το σκληρό δίσκο του Mac μόνο σαν αποθηκευτικό χώρο και κρατώντας το λειτουργικό του σύστημα απείραχτο για το μέλλον. Δεν ενδιαφέρομαι για πολύπλοκες εγκαταστάσεις και bootάρισμα κατευθείαν από το στικάκι. Θα μπορούσα μια χαρά να μπαίνω αρχικά στο Mac Os και μετά να πηγαίνω στο στικάκι μου.

Θα ήθελα την βοήθεια των Λινουξάδων του Φόρουμ για να μου πουν εάν θα δω σημαντική διαφορά στην ταχύτητα απόδοσης του νέο μου συστήματος, ποιο Linux distro είναι το πιο user friendly και αν θα μπορώ να διαχειρίζομαι εύκολα τα αρχεία του Mac από το USB στικάκι (πχ να στέλνω e-mail και να τά αποθηκεύω τοπικά, να κατεβάζω τραγούδια στο σκληρό δίσκοή να βλέπω ταινίες από κει κτλ).

Δεν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα προγράμματα που να μου χρειάζονται και να με δένουν σε Mac ή Windows ή Linux. Ο συγκεκριμένος υπολογιστής είναι δευτερεύων και κάθαρα για διασκέδαση.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας!"

Οι φίλοι εκεί λένε ότι αυτό του είδους τα στικάκια είναι πολύ αργά και προτεινουν λύση εξωτερικού USB δίσκου με Linux.

Μήπως όμως θα μπορούσα να γυρίσω σε παλαιότερο Mac Os από το El Capitan που έχω τώρα ή να απενεργοποιήσω και  κάποιες από τις λειτουργίες του Mac που δεν χρησιμοποιώ για να ανακτήσω σε ταχύτητα, αντί να τρέχω σε πολύπλοκες λύσεις δεύτερου λειτουργικού; όπως ανέφερα παραπάνω ο υπολογιστής αυτός χρησιμοποιείται μόνο για περιήγηση στο internet και απλές εφαρμογές youtube, e-mail κτλ. Καμιά φορά παίζω και παιχνίδια τύπου flash σε ιστοσελίδες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

SSD και 4gb ram και θα ειναι μια χαρα.

Για ακομα καλυτερη εκμεταλλευση του hardware σε youtube και ταινιες, βαλε windows 10(που εκμεταλλευονται καλυτερα την καρτα γραφικων για hardware επιταχυνση των video) αντι για mac os.

Επισης, ακομα και στο mac os , ισως να ηταν προτιμοτερο να δοκιμασεις movist για ταινιες αντι για VLC.

Ευχαριστώ Ικαριώτη και Haha, αλλά και οι δύο λύσεις συνεπάγονται κόστος σε χρήμα που δεν υπάρχει...  :-D

Εγώ θα προτιμούσα την ...Linuxοποίησή του  el capitan με απενεργοποιήση βαριών εφαρμογών και χρησιμοποίηση ελαφρων browser και media player!

προτεινω manjaro linux, πολυ ευκολο να το μαθεις και ειναι rolling distro, δηλαδη βγαινουν updates συνεχεια και δε θα χρειαστεις να κανεις upgrade σε καινουργια εκδοση, επισης καλη περιπτωση mint 

τα εχω δοκιμασει και τα 2 στο δικο μου pro, πολυ ευχαριστημενος, και δεν ειχα θεμα με drivers

πραγματικά ένας ssd έστω και 64 gb είναι σε τιμή ξεφτίλα (ειδικά μεταχειρισμένο). Επίσης μπορείς να πάρεις 4 γίγα μνήμη αλλά όχι από apple που επίσης θα σου έρθει πιο φθηνά

Μπορείς να περάσεις το VirtualBox και να κάνεις μερικές δοκιμές σε διάφορα Lixux distros.

Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις από Ubuntu ή από Mint. Προσωπικά αν και δεν έχω μεγάλη εμπειρία πάνω σε Linux (αν και λόγο του Unix δν έχω κολλήσει πουθενά μέχρι στιγμής) έχω βάλει Ubuntu Mate 16.04 LTS και πειραματίζομαι στον ελεύθερο χρόνο μου. Επέλεξα Mate γιατί το Unity δεν το πολύ συμπαθώ.

Όταν αποφασίσεις για το ποιο distro σου κάθεται καλύτερα (από θέμα χρήσης, ομορφιάς, κλπ), θα σου πρότεινα να κάνεις ένα partition στο δίσκο και να το περάσεις εκεί, έτσι ώστε το λειτουργικό να εκμεταλλευτεί πλήρως το hardware.

Από τη στιγμή που λες ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο χρήμα η δική μου πρόταση είναι αυτή.

Για τα απλά πράγματα που θέλεις, δεν υπάρχει τίποτα που να μην το προσφέρει το Linux.

Μπορείς να περάσεις το VirtualBox και να κάνεις μερικές δοκιμές σε διάφορα Lixux distros.

Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις από Ubuntu ή από Mint. Προσωπικά αν και δεν έχω μεγάλη εμπειρία πάνω σε Linux (αν και λόγο του Unix δν έχω κολλήσει πουθενά μέχρι στιγμής) έχω βάλει Ubuntu Mate 16.04 LTS και πειραματίζομαι στον ελεύθερο χρόνο μου. Επέλεξα Mate γιατί το Unity δεν το πολύ συμπαθώ.

Όταν αποφασίσεις για το ποιο distro σου κάθεται καλύτερα (από θέμα χρήσης, ομορφιάς, κλπ), θα σου πρότεινα να κάνεις ένα partition στο δίσκο και να το περάσεις εκεί, έτσι ώστε το λειτουργικό να εκμεταλλευτεί πλήρως το hardware.

Από τη στιγμή που λες ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο χρήμα η δική μου πρόταση είναι αυτή.

Για τα απλά πράγματα που θέλεις, δεν υπάρχει τίποτα που να μην το προσφέρει το Linux.

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες και τις προτάσεις.

Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω την συμβουλή με το virtual box και να δω με τι ταχύτητα θα κινηθεί ο υπολογιστής.

Εάν τελικά καταλήξω στο να κάνω partition το σκληρό δίσκο, υπάρχει κάποιος οδηγός να ακολουθήσω βήμα βήμα για να ολοκληρώσω την διαδικασία;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω την συμβουλή με το virtual box και να δω με τι ταχύτητα θα κινηθεί ο υπολογιστής.

Εάν τελικά καταλήξω στο να κάνω partition το σκληρό δίσκο, υπάρχει κάποιος οδηγός να ακολουθήσω βήμα βήμα για να ολοκληρώσω την διαδικασία;

Αν ειναι αργος ο υπολογιστης τωρα με το Mac Os X, μην περιμενεις να ειναι πιο γρηγορος οταν θα τρεχει virtual machine καποια linux distro μέσα απο το Mac Os X.

Επεξ/σία από haHa

Tο VirtualBox απλά σου προσφέρει έναν πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο εγκατάστασης ενός λειτουργικού. Έτσι μπορείς να δεις τι σε βολεύει και να επιλέξεις. Το χρησιμοποιούν όσοι κάνουν ψιλοδουλειές πάνω σε άλλα λειτουργικά ή όσοι πειραματίζονται επάνω σε διάφορες διανομές γενικά!

Λόγο του ότι χρησιμοποιεί την Ram του υπολογιστή, αυτόματα μειώνει την πραγματική απόδοση του λειτουργικού. Δεν εκμεταλλεύεται εξ' ολοκλήρου το hardware δηλαδή.

Θα πρέπει να κοιτάξεις τις ελάχιστες απαιτήσεις hardware που χρειάζεται η κάθε διανομή. Αν πας ας πούμε να εγκαταστήσεις π.χ. το Ubuntu 16.04 LTS (είτε σε VM είτε σε disk partition) το μηχάνημά σου θα σέρνετε καθώς το ελάχιστο σε Ram που θέλει αυτή η διαμονή είναι 2GB.

Θα σου πρότεινα κάτι σε Lubuntu ή Kubuntu.

Οδηγούς θα βρεις άπειρους στο YouTube.

Αν κολλήσεις εδώ είμαστε.

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Δεν θα βοηθησω κάπως απλα θα πω οτι σε macbook  του 2008 με 4γβ ραμ και κανονικο δισκο το snow leopard  παει μια χαρά.

Μήπως είναι θέμα osx,να δοκιμάζες κατι πιο παλιό πχ?

Στη θέση σου θα έβαζα σίγουρα SSD+ τουλάχιστον 4GB Ram. Επίσης θα πέρναγα το τελευταίο λογισμικό που μπαίνει κανονικά στο μηχάνημα σου (εαν μιλάμε για το Early 2009 iMac) και τρέχει απροβλημάτιστα με το MacOS Sierra Patcher. Αρκεί να χεις μίνιμουμ 4GB Ram ξαναλέω.

Δες εδώ πχ εναν οδηγό: http://www.idownloadblog.com/2017/02/23/install-sierra-unsupported-hardware/

Αν δε θες να μπεις στη διαδικασία απ την αλλη και το χεις ως δευτερευον μηχάνημα, πέρνα του μέσω Bootcamp τα Windows 8.1 πχ που ναι αρκετά ελαφριά και φουλ αξιόπιστα και θα παίξουν με τα 2GB Ram μια χαρα.

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Δεν θα βοηθησω κάπως απλα θα πω οτι σε macbook  του 2008 με 4γβ ραμ και κανονικο δισκο το snow leopard  παει μια χαρά.

Μήπως είναι θέμα osx,να δοκιμάζες κατι πιο παλιό πχ?

Συμφωνώ απόλυτα, πριν προχωρήσεις σε αναβαθμίσεις hardware και πριν δοκιμάσεις τέτοιες "τρελές" λύσεις με linux, κάνε downgrade σε mountain lion ή snow leopard, δες τί επιδόσεις έχεις με αυτές τις πιο ελαφριές εκδόσεις και μετά σκέφτεσαι για επέκταση ραμ ή ssd που μπορείς να τον κρατήσεις και για επόμενο μηχάνημα άρα δεν είναι χαμένα λεφτά.;)

το προηγούμενο μακ που είχα ήταν macbook black early 2009, το είχα me snow leopard και 4g ram/ 128g ssd και πήγαινε άψογα. το έδωσα πέρυσσι γιατί μετά δε θα είχε καμία χρηματική αξία...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...