Προς το περιεχόμενο

Linux usb stick για να τρέχει πάνω σε παλιό iMac

Cro-Magnon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Oπως λέει κι ο τίτλος του θέματος έχω ένα παλιό iMac το οποίο πια δεν δέχεται το τελευταίο Mac OS, εννοώ και αυτό που έχει ήδη πάνω του το τρέχει πολύ αργά επειδή είναι hardware του 2009. Έχω μια λύση να αναβαθμίσω την RAM, από 2 στα 6 GB το οποίο θα μου κοστίσει κοντά στα 100 € και πάντα με την αμφιβολία του άν θα δουλέψει σωστά και γρήγορα, γιατί η μαμά Apple υποστηρίζει RAM μέχρι 4 GB στο συγκεκριμένο μηχάνημα.

Επειδή η πενία τέχνας κατεργάζεται, σκέφτηκα την λύση ενός linux λειτουργικού συστήματος πάνω σε USB stick το οποίο θα είναι σαφώς ελαφρύτερο και γρηγορότερο για browser, mail ,youTube και VLS για ταινίες που είναι και οι βασικές λειτουργίες του υπολογιστή μου. Θέλω δηλαδή με το που ανοίγω τον υπολογιστή να πηγαίνω μετά κατευθείαν στο Linux λειτουργικό μου και να κάνω όλες μου τις δουλειές απο κει χρησιμοποιώντας το σκληρό δίσκο του Mac μόνο σαν αποθηκευτικό χώρο και κρατώντας το λειτουργικό του σύστημα απείραχτο για το μέλλον. Δεν ενδιαφέρομαι για πολύπλοκες εγκαταστάσεις και bootάρισμα κατευθείαν από το στικάκι. Θα μπορούσα μια χαρά να μπαίνω αρχικά στο Mac Os και μετά να πηγαίνω στο στικάκι μου.

Θα ήθελα την βοήθεια των Λινουξάδων του Φόρουμ για να μου πουν εάν θα δω σημαντική διαφορά στην ταχύτητα απόδοσης του νέο μου συστήματος, ποιο Linux distro είναι το πιο user friendly και αν θα μπορώ να διαχειρίζομαι εύκολα τα αρχεία του Mac από το USB στικάκι (πχ να στέλνω e-mail και να τά αποθηκεύω τοπικά, να κατεβάζω τραγούδια στο σκληρό δίσκοή να βλέπω ταινίες από κει κτλ).

Δεν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα προγράμματα που να μου χρειάζονται και να με δένουν σε Mac ή Windows ή Linux. Ο συγκεκριμένος υπολογιστής είναι δευτερεύων και κάθαρα για διασκέδαση.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εμπειρικα το Live USB ειναι πιο αργο κι απ την καθυστερηση.

Προτεινω καθαρη εγκατασταση σε USB εξωτερικο σκληρο αν εχεις καποιον ξεχασμενο.

user friendly ειναι το LinuxMint Mate

http://osarena.net/linux-mint-mate-isos-pio-aplo-kai-eykolo-leitoyrgiko-systima-toy-planiti#top

οι ειδικοι λενε οτι το Ubuntu Mate 16.04 υποστηριζει υπολογιστες PPC, οποτε και το LinuxMint Mate θα κανει την δουλεια.

https://ubuntu-mate.community/t/ubuntu-mate-16-04-lts-power-mac-g5-booting-loop/5239

Linux usb stick για να τρέχει πάνω σε παλιό iMac

Θα ζορίζεται λίγο γιατί εχει μικρά ποδαράκια και θα σκοντάφτει στα εξογκώματα. 

ontopic: Αυτό που σκέφτεσαι θα ειναι πιο αργό απο replay και βασικό ειναι να κάνεις boot απο το linux, δηλαδή δε θα μπαινεις macos και θα τρέχεις το linux σαν εκτελέσιμο. 

Αν θες να δεις διαφορά, βάλε μνήμη (να φτάσεις τουλάχιστον τα 2GB) και κάνε εγκατάσταση απευθείας στο δίσκο, σε ξεχωριστό partition. Οταν ανοιγει ο υπολογιστής θα διαλέγεις ποιο λειτουργικό θες και θα δουλευεις. Για ακόμαμεγαλύτερη διαφορά βάλε ενα μικρό ssd αντι για το μηχανικό που φορά τώρα. 

Η διανομή που θα διαλέξεις πρέπει να εχει ελαφτύ γραφικό περιβάλλον, π.χ. ΔΕΝ σου κάνει το kde ή το unity

Σημαντικό, πες μας ποιο μοντέλο εχεις

Ποιο μοντέλο είναι ακριβώς;

24" early 2008 2.8 GHz Intel Core 2 Duo

2 GB 800 MHz DDR2 SDRAM

ATI Radeon HD 2600 Pro 256 MB

El Capitan

Θα ζορίζεται λίγο γιατί εχει μικρά ποδαράκια και θα σκοντάφτει στα εξογκώματα. 

ontopic: Αυτό που σκέφτεσαι θα ειναι πιο αργό απο replay και βασικό ειναι να κάνεις boot απο το linux, δηλαδή δε θα μπαινεις macos και θα τρέχεις το linux σαν εκτελέσιμο. 

Αν θες να δεις διαφορά, βάλε μνήμη (να φτάσεις τουλάχιστον τα 2GB) και κάνε εγκατάσταση απευθείας στο δίσκο, σε ξεχωριστό partition. Οταν ανοιγει ο υπολογιστής θα διαλέγεις ποιο λειτουργικό θες και θα δουλευεις. Για ακόμαμεγαλύτερη διαφορά βάλε ενα μικρό ssd αντι για το μηχανικό που φορά τώρα. 

Η διανομή που θα διαλέξεις πρέπει να εχει ελαφτύ γραφικό περιβάλλον, π.χ. ΔΕΝ σου κάνει το kde ή το unity

Σημαντικό, πες μας ποιο μοντέλο εχεις

24" early 2008 2.8 GHz Intel Core 2 Duo

2 GB 800 MHz DDR2 SDRAM

ATI Radeon HD 2600 Pro 256 MB

El Capitan

Ειχα ψαξει παλια για partitioning του δισκου και dual booting, όμως κατάλαβα ότι στους Μακ δεν ειναι τοσο απλό θεμα, όπως στα Windows , που ηταν ευκολότερο κι έβρισκα και οδηγούς - τυφλοσούρτες εγκατάστασης, ακόμη και στα ελληνικά φόρουμ χρηστών (θυμάμαι τοτε του ubuntu πχ).

Ετσι, αν και έκανα dual boot τα πισιά μου, ο Μακ τη ...γλύτωσε!

Αν βάλεις RAM 4 ή 6GB το μηχάνημα θα δουλεύει μια χαρά γρήγορα με το MacOS. Δε χρειάζεται να πάρεις καινούριες, μπορείς να ψάξεις για μεταχειρισμένες στις αγγελίες για PC6400 DDR2 800MHz, 2 + 2 ή 4 + 2.

Δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα καλή λύση να έχεις ένα λειτουργικό που χρησιμοποιείς συνέχεια από το usb. Αν θέλεις να κρατήσεις το osx για την περίπτωση που θα το χρειαστείς (αν δεν έχεις λόγο να δουλεύεις osx και linux στο ίδιο μηχάνημα) τότε κράτα ένα πλήρες image του σκληρού και κάνε εγκατάσταση κάποια διανομή στον σκληρό. Γενικά πάντως, η ram θα σε περιορίζει. Μπορείς να βρεις εύκολα (και φθηνά αν ψάξεις σε ebay) άλλα 2 gb.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...