Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Πρέπει να διαλέξω το θέμα της πτυχιακής που θα εκπονήσω στα πλαίσια του προπτυχιακού μου. Θέλω σίγουρα κάτι σε project, αλλά κανένα από τα διαθέσιμα θέματα δεν με ικανοποιεί και θέλω να προτείνω κάτι εγώ. Φυσικά θα συμβουλευτώ και τους ακαδημαϊκούς υπεύθυνους.

Τα κύρια ενδιαφέροντα μου είναι web development, networking, και οτιδήποτε έχει να κάνει με linux, system administration κτλ.

Σκέφτηκα ότι κάτι ενδιαφέρον θα ήταν ίσως η υλοποίηση κάποιου πρωτοκόλλου (διαδικτυακού ή ό,τι) ή η συγγραφή κάποιας βιβλιοθήκης. Το πρόβλημα με το τελευταίο είναι ότι για τις δημοφιλείς γλώσσες όπως python δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα το οποίο δεν είναι ήδη υλοποιημένο.

Καμιά ιδέα σχετικά με οποιοδήποτε θέμα; Κάτι που θα χρειαζόσασταν εσείς είτε σαν developers είτε σαν end users και σας λείπει; Ένα γενικό brainstorming θα βοηθούσε.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν ξέρω τα χρονοδιαγράμματά σου, αλλά αφού ψάχνεσαι και για project, θα μπορούσες ίσως να προσπαθήσεις να συνδυάσεις την πτυχιακή με το google Summer of Code.

 

Δηλαδή, βρες ένα high profile open source project το οποίο να σε ενδιαφέρει σχετικά και το οποίο να προσφέρει mentorship (κάνει δηλαδή αίτηση στο GSoC· ψάξε στις αιτήσεις των παλαιότερων ετών για να βρεις ποια είναι αυτά). Έλα σε επαφή με τους devs (mailing lists/irc κτλ) και πες τους:|

1. Ότι θέλεις να αναλάβεις κάτι που θα μπορεί να σταθεί σαν πτυχιακή και άρα, κατά προτίμηση, θες να υλοποιήσεις κάτι καινούριο και αυτόνομο και όχι να κάνεις refactoring σε κώδικα που έχει πιάσει αράχνες. Όχι ότι το refactoring είναι κακό, για την ακρίβεια είναι μάλλον πιο δύσκολο, αλλά θες να έχεις κάτι που να είναι εύκολο να το παρουσιάσεις.

2. Ξεκαθάρισε ότι σε ενδιαφέρει να κάνεις το project ανεξάρτητα του αν θα σας διαλέξει η Google.

 

Παράλληλα, φυσικά κάνεις και πρόταση για το GSoC. Αν σε δεχτούν, θα πάρεις και λεφτά! Αν όχι, business as usual. Στην περίπτωση αυτή, απλα θα πρέπει να συμβιβαστείς με την ιδέα ότι:

 

1. Θα κάνεις την πτυχιακή σου, γράφοντας production quality code με την καθοδήγηση των core devs ενός high profile project.

2. Θα κάνεις κάτι που θα είναι πραγματικά χρήσιμο σε χιλιάδες άτομα σε όλον τον κόσμο, αντί για κάτι που αμφίβολο είναι αν θα το προσέξει ποτέ κανείς και το οποίο κάτα πάσα πιθανότητα θα σταματήσεις να κάνεις maintain μόλις βρεις δουλειά (ή πας τις σπουδές σου σε επόμενο βήμα)

3. Θα έχεις αποκτήσει ουσιαστική εμπειρία σε πολλαπλά επίπεδα (communication, collaboration etc) + θα έχεις κάτι που μπορείς να το βάλεις στο βιογραφικό σου.

 

χωρις λεφτά όμως! (κάνε την καρδιά σου πέτρα :P)

 

https://developers.google.com/open-source/gsoc/timeline

https://summerofcode.withgoogle.com/archive/2016/organizations/

Επεξ/σία από pmav99
  • Like 8
Δημοσ.

Ακόμη έχω ένα ύπάρχων πρόβλημα:

 

Θέλω να μετράω επ ακριβώς πόσο χρόνο εργάζομαι σε ένα project. Αλλά πολλές φορές με τις υπάρχουσες λύσεις όταν σηκώνομαι να πάω κάπου πχ. τουαλέτα αφήνω τον timer ανοικτό έτσι θα μου άρεσε ένα πρόγραμμα που να μετράει πόσο εργάζομαι αλλα σε συνδιασμό με έναν διακόπτη συνδεδεμένο στην USB θύρα που να σταματά να μετρά όταν σηκώνομαι απο την καρέκλα (ή όταν κάνω lock screen).

 

Ακόμη θέλω να μετράω τον χρόνο σε παράλληλα projects και να μπορώ να του ορίζω και ώρες διαλειμάτων και διακοπής εργασίας. Πχ. εργάζομαι από τις 9:00πμ έως στις 6:00μμ αλλά στις 2 είναι το διάλειμα φαγητού ενώ στις 3:00 έχω και ένα  meeting. Ετισ θέλω να ξέρω πόσο δούλεψα από τισ 9:00 έως τις 2:00. Από το που κάθησα στην καρέκλα να δουλέψω μετά το διάλειμα έως τισ 3 (το διάλειμα δεν έχει στάνταρτ διάρκεια) και απο τότε που ξανακάθησα στην καρέκλα μετά τις 3 έως τις 6 αλλά και συνολικά πόσο δουλέψα από τις 9:00πμ έως στις 6:00μμ και πόσο χρόνο αφιέρωσα στο εκάστοτε project.

 

Ουσιαστικά θέλω να ξέρω πόσο δουλέυω πότε δουλέυω και πως κατανεμετε ο εργασιακός μου χρόνος. Ίσως να είναι λίγο βαρύ για πτυχιακή αλλά θα μου λύσεις τα χέρια όχι μόνο τα δικά μου αλλά και πολλών άλλων.

 

Τέλος βάλτην και στο http://github.com για να το δείχνεις και στο μέλλον αφεντικό σου που που ξέρεις ισως να του φανεί χρήσιμο.

Δημοσ.

Pc magas αυτο που περιγραφεις υπαρχει ηδη. Οσο για τον timer οταν πας τουαλετα υπαρχει το idle το οποιο το σεταρεις εσυ, πολλες πλατφορμες εχουν και mobile app companion.

Δημοσ.

Παναγιώτη, πάρα πολύ έξυπνη η ιδέα σου, σ' ευχαριστώ πολύ.

Ήδη έχω ψάξει τα περισσότερα organization που μ' ενδιαφέρουν όσων αφορά στο πώς μπορείς να συνεισφέρεις. Ένα θεματάκι είναι ότι για να σε πάρουν στα σοβαρά πρέπει να έχεις ήδη συνεισφέρει στο projects με bug fixes, patches, documentation κτλ. Και μέχρι τη στιγμή που ξεκινάει το GSoC δεν υπάρχει τόσος χρόνος να εξερευνήσει κάποιος τις επιλογές και να προλάβει να συνεισφέρει και τόσο σε κάποια από αυτές (εννοώ αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή).

Αλλά vamos, πρόσω ολοταχώς!

Ένα άλλο θεματάκι ίσως είναι πώς το φέρνεις στους ακαδημαϊκούς σου και αν θα δεχτεί κάποιος να αναλάβει να γίνει supervisor σου σε κάτι που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα καταλαβαίνει και πολλά.

Όπως και να 'χει νομίζω ότι είναι μάλλον ότι καλύτερο αν κάποιος δεν έχει ήδη μια συγκεκριμένη ιδέα, γιατί ψάχνοντας εκεί έξω υπάρχουν ένα βουνό από πραγματικά προβλήματα που περιμένουν λύση.

Δημοσ.

Μιας και βλέπω στα ενδιαφέροντα σου networking, sysadmin, linux τι θα έλεγες να συνεισφέρεις στο netfilter project?

Υπάρχει ανάγκη για "μετάφραση" του iptables(ή καλύτερα των iptables rules) στο νέο μοντελο nftables. Παράλληλα άμα γνωρίζεις c, ίσως μπορέσεις να συνεισφέρεις και στο nftables που απο οτι γνωρίζω δεν έχει γίνει το transition ολόκληρο.

Θα έχεις να φτιάξεις ενα parser λοιπόν (σε python) που θα δέχεται αρχείο iptables και θα φτιάχνει ένα αρχείο nftables rules.

Ίσως να έκανες κάτι παραπλήσιο με το tftp server που έκανες παλιότερα(αυτο το ολοκλήρωσες αλήθεια;  )ένα dhcp server ή client π.χ.

Άλλη ιδέα είναι να βοηθήσεις στο django να χτιστεί ένα eshop framework/module.

  • Like 1
Δημοσ.

Συμμετέχει και στο GSoC; Φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον, θα το κοιτάξω.
Μέχρι στιγμής ενδιαφέρομαι κυρίως για django, για κάποια projects που βρίσκονται κάτω από την umbrella του python foundation και ίσως github.

 

Ίσως να έκανες κάτι παραπλήσιο με το tftp server που έκανες παλιότερα(αυτο το ολοκλήρωσες αλήθεια;  )

 

Ναι, υλοποίησα όλο το RFC αλλά μόνο το αρχικό, όχι τα extensions. Με όσους TFTP clients το έχω δοκιμάσει δουλεύει κανονικά.
https://github.com/Ilias95/apts

Από κει και πέρα θέλω να αλλάξω τον τρόπο που διαχειρίζεται τα ταυτόχρονα sessions, να αυξήσω το test coverage, και να υλοποιήσω και τα υπόλοιπα RFC, αλλά δεν ξέρω πότε θα έχω τον χρόνο. :P

 

Δημοσ.

Απο project άλλο τίποτα. Αν σε ενδιαφέρει το λίνουξ και για επαγγελματικά στο μέλλον επικοινώνησε με το Dan Walsh ([email protected]), ασχολείται με docker και selinux και πρωτίστως γράφει python οπότε κάτι θα σου δώσει ή θα σκεφτεί. Ή φυσικά με το Lennart που ασχολείται με το systemd.

Και μόνο η ενασχόληση εντατικά με κάποιο τόσο σοβαρό κομμάτι του λίνουξ θα σου προσφέρει σημαντικές γνώσεις πάνω σε αυτό αλλά θέλει όρεξη για εντατικό διάβασμα. Εγω μόνο με τα denotify/mailify που έκατσα και ασχολήθηκα έμαθα ένα σωρό πράγματα γύρω απο το λίνουξ, φαντάσου να ασχοληθείς με systemd ή netfilter ή selinux/docker.

Φυσικά όμως ένα django eshop ακούγεται πιο promising για εξελιξη στο web κομμάτι του προγραμματισμού. Διαλέγεις οτι θεωρεις σημαντικότερο για το μέλλον σου τώρα για google summers κτλ δε ξέρω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...