Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα φίλοι, λοιπόν έχω φάει τον τόπο να ψάχνω αυτό που θέλω και δεν έχω βρει κάτι. Στο παρελθόν ήθελα να ανοίξω σκληρό να τον μελετήσω και να δω τι έχει μέσα, όταν τον ξανά έκλεισα και τον σύνδεσα στον υπολογιστή δεν δούλεψε ξανά. Υπέθεσα και άκουσα ότι ο δίσκος έχει μέσα κενό αέρος και ότι μόλις τον άνοιξα καταστράφηκε αυτόματα. 10 Χρόνια μετά λοιπόν καλή ώρα ανέλαβα μια δουλεία για recovery αρχειών από έναν "διαλυμένο" δίσκο. Ο δίσκος να φανταστείτε δεν αναγνωριζόταν καν οπότε τον άνοιξα και είδα ότι το πρόβλημα ήταν στην κεφαλή. Άνοιξα λοιπόν έναν λειτουργικό ίδιο δίσκο ώστε να πάρω την κεφαλή και να την βάλω στο χαλασμένο, τελικά το μόνο που έκανα ήταν να ανοίξω τον λειτουργικό δίσκο και απλά σε 2 δεύτερα να τον κλείσω. Όταν τον σύνδεσα στο pc δεν δούλευε. Λοιπόν τι συμβαίνει και γιατί έγινε αυτό?

Δημοσ.

Οι δίσκοι έχουν τρύπες για επικοινωνία με το περιβάλλον,για αυτό και δεν τοποθετούνται σε συστήματα εμβαπτισμένα σε υγρό ψύξης.

Κάποιοι ήταν κλειστοί,και περιείχαν ευγενές αέριο,για μείωση των τριβών του στροβιλισμού.

Προφανώς πολλοί,έχουν πριτσίνια,και βίδες ειδικές,για να μην ανοίγονται.

Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν recovery σε επίπεδο hw,τους ανοίγουν σε "καθαρά" δωμάτια,αφού και ένας κόκκος σκόνη φτάνει για να τους καταστρέψει.

Kαι εντάξει,-τότε- περιορίστηκες στο άκουσα και υπέθεσα,τώρα που "ανέλαβες" ,δε το έψαξες;

Οι κεφαλές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες,αν δεν ξέρεις,δεν τις πειράζεις.

• Like 3
Δημοσ.

Έγινε ευχαριστώ για την απάντηση, αν ο δίσκος σταλθεί σε εταιρεία μπορεί ακόμα να επισκευαστεί? Επίσης υπάρχουν πολλά βίντεο στο youtube που ανοίγουν δίσκους σε δωμάτια κανονικά και όταν τους κλείνουν συνεχίζουν να δουλεύουν.

Δημοσ.

Όλες οι βίδες γύρω γύρω βιδώνονται καλά, η μία όμως που βιδώνει στον βραχίωνα των κεφαλών δεν την βιδώνεις τέρμα, όχι να έχει λάσκα απλά μην την πιέσεις πάρα πολύ.

Μετά αν πείραξες τις κεφαλές πολλά μπορεί να έγιναν, δεν είναι δύσκολο να τις χαλάσεις.

Αν θες ξεβίδωσε την βίδα που πάει στις κεφαλές λίγο, πάλι δεν τον βλέπει; Τι θόρυβο κάνει; Στο Bios τον βλέπει; Με usb πας να τον διαβάσεις ή μέσα σε υπολογιστή;

Δοκίμασες να τον συνδέσεις στον υπολογιστή όσο αυτός είναι κλειστός;

Δημοσ.

Έγινε ευχαριστώ για την απάντηση, αν ο δίσκος σταλθεί σε εταιρεία μπορεί ακόμα να επισκευαστεί? Επίσης υπάρχουν πολλά βίντεο στο youtube που ανοίγουν δίσκους σε δωμάτια κανονικά και όταν τους κλείνουν συνεχίζουν να δουλεύουν.

Aν το πρόβλημα είναι στην κεφαλή,ναι,μπορεί να ανακτηθούν τα δεδομένα.

Αν είναι στο pcb ,επισκευάζεται,αν και αφού τον άνοιξες,όχι.

Είμαι σίγουρος πως στο yt έχει βίντεο για να κατασκευάσεις μέχρι και πυρ.αντιδραστήρα,το ότι δουλέψαν 3 λεπτά ακόμα στο βίντεο,δε θα έπρεπε να λέει σε κανέναν τίποτα,για την ποιότητα της "επισκευής".

Ειδικά όταν η πρώτη αναζήτηση στο google είναι αυτή

http://www.drive-recovery-hints.com/Never_open_cover_of_hard_drive.html

Και μόνο που τον έσφιξες έτσι,χωρίς να μετρήσεις την ροπή,αντίο.

Φυσικά η ανάκτηση θα κοστίσει κάμποσες εκατοντάδες ευρώ.

• Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα Νίκο, λοιπόν ο δίσκος που πειραματίζομαι ήταν ο λειτουργικός, τι εννοώ, βγάζω το καπάκι και σε 2 δεύτερα το ξαναβάζω και βιδώνω, δοκίμασα αυτό που είπες και άρχισε να κάνει ένα ελαφρό θόρυβο τικ τακ.

Δημοσ.

Καλησπέρα Νίκο, λοιπόν ο δίσκος που πειραματίζομαι ήταν ο λειτουργικός, τι εννοώ, βγάζω το καπάκι και σε 2 δεύτερα το ξαναβάζω και βιδώνω, δοκίμασα αυτό που είπες και άρχισε να κάνει ένα ελαφρό θόρυβο τικ τακ.

Το τικ τακ δες αν είναι οι κεφαλές που προσπαθούν να μπουν στις πλατίνες ή μπαίνουν και γυρνάνε πίσω. Αν προσπαθούν να μπουν και δεν μπορούν κάτι παίζει στις κεφαλές ή στο πλαστικό που έχουν για να παρκάρουν. Αν είναι μέσα και πάνε αριστερά δεξιά όπως θέλουν τότε μάλλον κλάταραν όπως λέει και ο chef.

Τον κονέκτορα των κεφαλών που πάει κάτω σε μια τρύπα και ακουμπάει πλακέτα τον πείραξες; Αν ναι βγάλτον / ξαναβάλτον μπας και δεν έχει μπει ίσια. Κάνε το ίδιο και με την πλακέτα.

Δημοσ.

Ανακτηση δεδομενων γινεται ακομα και αν πατηθει απο φορτηγο ο σκληρος(οχι 100% αλλα απο ολοτελα οποιος ξερει το λογοπαιγνιο ξερει και την συνεχεια). Βεβαια πρεπει να τα σκασεις χοντρα.

Τωρα αν εσφαξες λειτουργικο δισκο για να επισκευασεις 1 αλλο με μονο σου οδηγο το youtube και χωρις εμπειρια ευγε μολις κατεστρεψες 2 δισκους. Αν ηθελες απλα λογω περιεργειας να δεις τι εχει μεσα 1 post να εκανες θα σου εστελνα οσα screenshots ήθελες ή ακομα και 2 σφαγμενους δισκους δικους μου. Βεβαια αυτοι που εσφαξα εγω ειχε παραδωσει το πνευμα ο βηματικος κινητηρας

ΥΓ: Αν θυμαμαι καλα ειναι 15ετιας+ ήταν 1.2 gb!!!

• Like 2
Δημοσ.

ωραία δουλειά πάντως αυτή να την κάνεις. έχω σφάξει και εγώ δίσκο στο παρελθόν αλλά μηδέν αποτέλεσμα. να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου. αν ο δίσκος προκαλεί κόλλημα του υπολογιστή στην εκκίνηση του, ή τεράστια καθυστέρηση τότε θεωρούμαι ότι φταίει η πλακέτα? γενικά πότε μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά ότι φταίει η πλακέτα? 

Δημοσ.

Μμμ σωστός μελίσα τώρα που το λες όταν έβαζα τον δίσκο τον χαλασμένο πριν τον ανοίξω στο pc φριζαρε στο ποστ και δεν μπούταρε και ακουγόταν ένα τικ τακ. Επίσης από τι παρατήρησα με τον καιρό στις πλακέτες των δίσκων εκεί που είναι οι επαφές της κεφαλής μαζεύουν άλατα και σιγά σιγά σκουριάζουν, οπότε ίσως έτσι χαλάει η πλακέτα, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

Δημοσ.

Ένας δίσκος δέν έχει προβλημα να λειτουργήσει χωρίς το κάλυμα του. Δέν είναι βέβαια ότι καλύτερο long-term, όμως θα λειτουργεί κανονικά.

Δημοσ.

καλησπέρα

Οταν ο δίσκος δουλεύει και ένας κόκκος σκόνης να βρεί την κεφαλή έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την κοτρώνα που θα πατήσεις με το αμάξι τρέχοντας με 100 χλμ, ποτέ δέν ανοίγουμε καπάκι, είναι άσχετο εάν μετά ο δίσκος δουλεύει,η ανάκτηση δεδομένων γίνεται σε ειδικό περιβάλλον εντός κλουβιού faraday, μόνο το pcb μπορούμε να αλλάξουμε εάν έχουμε απο άλλο δισκο.

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...