Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ουτε αχρηστα, ουτε μοδα ειναι. Απλα ακολουθουν και αυτα τους περιορισμους των κινητων aka μπαταρια. Δεν γινεται να εχεις οθοναρα, effects, apps, gps, hr monitor,bt,wifi σε μεγεθος 1/10 ενος κινητου και να κραταει και η μπαταρια. Καπου πρεπει να κοψεις.

• Like 1
Δημοσ.

Σαν activity trackers μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμα σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά ή ημιεπαγγελματικά με τον αθλητισμό, αφού παρέχουν κάποιες επιπλέον πληροφορίες. Σε όσους έχουν πολλές ειδοποιήσεις (κυρίως για επαγγελματικούς λόγους) τύπου emails, μηνύματα κτλ, επίσης βλέπω μια χρησιμότητα. Για τους υπόλοιπους είναι απλά χόμπυ. Δε μπορώ να σκεφτώ άλλους σοβαρούς λόγους να αγοράσει κανείς smartwatch και εκεί είναι το πρόβλημα... Να πάρεις κάτι που καταναλώνει μπαταρία γρήγορα, είναι πλήρως αναλώσιμο, η αξία του ευτελίζεται στο χρόνο (όπως και σε κάθε προϊόν υψηλής τεχνολογίας) και η τιμή απόκτησης είναι συνήθως υψηλή, δεν το λες και "καλή αγορά".

Αν μέσα σε αυτό συμπεριλάβεις ότι συγκεντρώνει απίστευτη ποσότητα προσωπικών δεδομένων και επικοινωνώντας με το κινητό σου, μπορεί να το στέλνει οπουδήποτε, τότε πραγματικά δε βρίσκω λόγο... Αν μου χρειάζονταν κάτι τέτοιο, τότε θα προτιμούσα μια λύση "κλειστού τύπου", δηλαδή κάποιο activity tracker όπου δε θα είχε πρόσβαση σε κινητό ή internet και τα δεδομένα που του χρήστη του θα έμεναν μόνο στην εσωτερική μνήμη του ρολογιού. Ασχολούμαι με τον αθλητισμό (ασκούμαι 1-2 ώρες κάθε μέρα, ακόμα και Κυριακές και αργίες) τα τελευταία 2 χρόνια και δε μου χρειάστηκε ποτέ κάποιο smartwatch. Πηγαίνω γυμναστήριο ή βγαίνω για τρέξιμο, χρησιμοποιώ το χρονόμετρο του (αναλογικού) ρολογιού μου και όλα εντάξει. Ο καθένας, βέβαια, το βλέπει διαφορετικά, αλλά μου αρέσει η πιο παραδοσιακή προσέγγιση στον αθλητισμό. Δε μου έχει τύχει να δω άτομα που ασχολούνται σοβαρά με τον αθλητισμό να χρησιμοποιούν smartwatches. Όταν θέλεις να αθληθείς, το κάνεις, δε χρειάζεσαι μπιχλιμπίδια. Χρειάζεσαι όρεξη, χρόνο και πειθαρχία στον εαυτό σου.

Για πολλούς ο αθλητισμός μπορεί να αποτελεί τη δικαιολογία για να αγοράσουν smartwatch...  Δεκτό κι αυτό, αφού ο καθένας κάνει κουμάντο στη δική του τσέπη και διαθέτει τα χρήματά του όπου θέλει, αλλά δεν κάνει το προϊόν πιο χρήσιμο.

Είναι λογικό να μην έχει απήχηση στην αγορά. Το μεγαλύτερο κέρδος είναι αυτό των εταιρειών που επωφελούνται από τα δεδομένα που συγκεντρώνουν τα smartwatches. Δεν εξηγείται αλλιώς η τόση επιμονή των εταιρειών σε ένα προϊόν το οποίο αποτυγχάνει εδώ και χρόνια να καθιερωθεί στην αγορά. Έχουν "σκοτώσει" προϊόντα με περισσότερες πωλήσεις στο παρελθόν, σε αυτό επιμένουν ιδιαίτερα... Θεωρώ ότι το κάνουν γιατί τα κέρδη τους δεν έρχονται άμεσα από την πώληση του προϊόντος, τα δεδομένα της κατάστασης της υγείας και του τρόπου ζωής ενός ανθρώπου ενδιαφέρουν πολλές εταιρείες και τα δεδομένα έχουν μεγάλη αξία...

• Like 1
Δημοσ.

@Jophiel: διάβασα το κείμενό σου και συμφωνούσα εν μέρη μαζί σου μέχρι που άρχισες τις θεωρίες συνομωσίας. Εντάξει, πες ότι μαζεύουν τα δεδομένα που λες, ποια όμως για να καταλάβω και τι θα τα κάνουν; τους πόσους ορόφους σκάλες ανέβηκες ή τι μέση καρδιακή συχνότητα είχες; Το αν θες να παρακολουθείς τις επιδόσεις σου ή όχι είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και επιλογή ανάλογα με τα γούστα και την τσέπη του.

Νομίζω ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στα λεγόμενα των @keysmith και @billdanos.

Είναι χρήσιμα; Ναι για τον περισσότερο κόσμο είναι δυνητικά χρήσιμα: ειδοποιήσεις χωρίς να χρειάζεται να κοιτάς κάθε λίγο και λιγάκι το κινητό σου, δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών (οκ, όχι στην Ελλάδα ακόμα), παρακολούθηση δραστηριοτήτων που για κάποιους λειτουργεί ως κίνητρο να συνεχίσουν. 

Είναι ώριμα; Όχι και για αυτό δεν είναι για όλους. Η μπαταρία είναι μεγάλο πρόβλημα. Ιδανικά θα ήθελα ένα always on display ρολόι, με όλα τα καλούδια του apple watch/gear s3 που να κρατάει τουλάχιστον μία εβδομάδα για να είμαι ευχαριστημένος. Επίσης οι ψηφιακοί βοηθοί που κατά κόρον χρησιμοποιούνται σε αυτά τα ρολόγια είναι ανεπαρκείς: δεν καταλαβαίνουν τι τους λες, δεν είναι συμβατοί με όλες τις γλώσσες κτλ. Τέλος τα activity tracker χαρακτηριστικά δεν είναι πάντα 100% αξιόπιστα, για αυτό υπάρχουν τα garmin/suunto μόνο που τα συγκεκριμένα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ smartwatches αλλά dedicated activity trackers. 

Προσωπικά είχα ένα pebble time steel και εδώ και λίγο καιρό ένα gear S3. Τον λίγο καιρό που είχα μείνει χωρίς smartwatch κοίταγα συνέχεια τον καρπό μου κάθε φορά που ερχόταν κάποιο μήνυμα, ενώ συχνά έχανα κλήσεις καθώς σιχαίνομαι να σέρνω συνέχεια πίσω μου το κινητό μέσα στο σπίτι ενώ έξω από το σπίτι πάντα το βάζω κάπου (μπουφάν, τσάντα) με αποτέλεσμα να μην το ακούω. Και μη μου πείτε απλά "έχε το πάνω σου για να μην έχεις προβλήματα" καθώς τα τηλέφωνα πλέον έχουν γίνει τέτοιες παντόφλες που δεν αυτό δεν είναι πια εφικτό.

Δημοσ.

Εγώ πάλι το έχω συνηθίσει τόσο το smartwatch που όταν χρειάστηκε για μερικές ημέρες να επιστρέψω σε ένα "συμβατικό", χτυπούσε ειδοποίηση στο κινητό και ασυναίσθητα σήκωνα τον καρπό μου για να δω το μήνυμα.

Και μόνο οι ειδοποιήσεις είναι μία πρακτική λειτουργία ώστε να μην ψάχνεις συνεχώς το κινητό σου. Με το Apple watch η αυτονομία έφτασε στις 2 ημέρες με όλες τις ειδοποιήσεις ανοιχτές όλο το 24ωρο. Σε συνδυασμό με την άψογη λειτουργία του σαν activity tracker και το ότι είναι πλέον 100% αδιάβροχο, δε βλέπω κανένα λόγο να επιστρέψω στο κλασικό ρολόι. :)

Οι ειδοποιησεις ειναι που με κανουν να θελω να το παρω. Ειχα δοκιμασει το apple watch series 2 για καμια εβδομαδα και μπορω οτι το λατρεψα (ειδικα οταν αφηνα το κινητο σπιτι και πηγαινα στο γηπεδο για τρεξιμο και ακουγα μουσικη απο το ρολοι). Αλλα το γεγονος οτι επρεπε να το φορτιζω με κουραζε υπερβολικα. Ισως ειμαι υπερβολικος, δεν ξερω!

Δημοσ.

Φίλε @ikar6

Αθλείσαι; Αν ναι τότε να συγκρίνεις το καρδιακό σου παλμό όταν ανέβεις μια σκάλα με αυτόν ενός ανθρώπου που δεν αθλείται και θα καταλάβεις τι εννοώ. Επίσης παρακολουθώντας συνέχεια τους καρδιακούς ούτε παλμούς ξέρουν ποτέ κοιμάσαι, αν κοιμάσαι σωστά και πολλά ακόμη πράγματα. Δε με πιστεύεις; Ρώτησε κάποιον ιατρό ποσά πράγματα μπορείς να καταλάβεις από τους καρδιακούς παλμούς κάποιου αν τους παρακολουθείς συστηματικά.

Οι ασφαλιστικές στο εξωτερικό είναι κολοσσοί και ενδιαφέρονται για αυτές τις πληροφορίες, ώστε να μην ασφαλίζουν ανθρώπους που πιθανώς θα εμφανίσουν προβλήματα υγείας με θεραπείες υψηλού κόστους. Αυτά εντελώς περιληπτικά.

Με τα garmin συμφωνώ. Το έγραψα κιόλας, ότι τέτοιου είδος activity trackers μπορεί να φανούν χρήσιμα, αλλά δεν είναι απαραίτητα για κάποιον που αθλείται. Δεν ισχύει δηλαδή ότι χωρίς αυτά δεν κανείς τη δουλειά σου ή ότι επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Αν είσαι επαγγελματίας, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί κινείσαι στο όριο των δυνατοτήτων του σώματος σου και η πληροφορία είναι απαραίτητη.

Το ότι σε διευκολύνει γιατί κοιτάς το ρολόι και δε βγάζεις το κινητό από τη τσέπη σου το βρίσκω αστείο επιχείρημα. Περισσότερο σαν δικαιολογία για να αγοράσεις το προϊόν ακούγεται, παρά σαν σοβαρός λόγος. Δε με κουράζει να βγάλω το κινητό από τη τσέπη μου και να το ελέγξω. Αν η δουλειά μου εξαρτώνταν σχεδόν σε παρά πολύ μεγάλο βαθμό από τις ειδοποιήσεις, τότε εντάξει, αλλά τέτοιες δουλειές σπανίζουν στην Ελλάδα. Όλοι χρησιμοποιούμε το πχ email, αλλά σε λίγους είναι καίριας σημασίας.

Το ότι συνηθίσει να χρησιμοποιείς το smartwatch δε σημαίνει ότι είναι και χρήσιμο. Και το τσιγάρο συνηθίζεται και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του καπνιστή, αλλά δεν είναι χρήσιμο. Για κάποιον μη καπνιστή είναι μια συνήθεια άνευ ουσίας. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο,τι και αν συνηθίζεις σου φαίνεται σημαντικό από τη στιγμή που το ενσωματώσεις στην καθημερινότητα σου. Πχ στον αθλητισμό είδα κάποιους που είχαν smart watch. Οι περισσότεροι από αυτούς παράτησαν την άσκηση τελικά, γιατί το είδαν λάθος: θέλει σωματική προσπάθεια, σωστό τρόπο σκέψης και ζωής, σωστές διατροφικές συνήθειες και γενικότερη φιλοσοφία "κίνησης". Το να λες ότι είναι πιο βολικό να κοιτάω τον καρπό μου γιατί βαριέμαι να βγάλω το κινητό από τη τσέπη ή βαριέμαι να σηκωθώ από τον καναπέ να το πιάσω, είναι η λάθος φιλοσοφία.

Αν θέλεις να ασκήσεις, τότε επικεντρώσου στην ουσία του και όχι σε άσχετα θέματα.

Το ότι μπορεί να είσαι γκατζετάκιας και θέλεις να αγοράσεις το smart watch είναι άλλο πράγμα. Είναι δικαίωμα σου και κανείς δε μπορεί να κρίνει το τι θέλεις να αγοράσεις με τα χρήματα σου. Το αν σου είναι χρήσιμο είναι άλλο πράγμα.

Αυτή είναι η γνώμη μου. Μπορεί να διαφωνήσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση σε ευχαριστώ για τον πολιτισμένο διάλογο. Παρεπιπτόντως δεν πιστεύω σε θεωρίες συνομωσίας, πιστεύω στο σύγχρονο marketing και στην αξία της πληροφορίας στη σημερινή επιχείρηση. Η πληροφορία παρέχει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτό το έμαθαν οι επιχειρήσεις και δεν είναι τυχαίο που εταιρείες όπως πχ Google, Facebook κ.α. πετάχτηκαν από το πουθενά και μέσα σε 15-20 χρόνια ξεπέρασαν με άνεση παραδοσιακούς επιχειρηματικούς κολοσσούς. Δεν είναι θεωρία, είναι πραγματικότητα.

Δημοσ.

Φίλε @Jophiel, πάντα προσπαθώ να κάνω ήρεμο και πολιτισμένο διάλογο :-)

Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σε σχέση με τη συλλογή των στοιχείων. Δε θέλω να σε πείσω για το αντίθετο αλλά απλά να σου εκθέσω τα επιχειρήματά μου:

- οι συσκευές αυτές είναι αρκετά ακριβές, δε βλέπω καμία "επιδότηση" που να δικαιολογεί τις υποψίες σου

- κανείς δεν ξέρει ποιος φοράει το ρολόι, επομένως οι καρδιακοί παλμοί από μόνοι τους δε λένε τίποτα. Μπορεί να το αγόρασα και να το έκανα δώρο στη γυναίκα μου, στον αδερφό μου, δε ξέρω εγώ...

- ακόμα και αν είχαν τα στοιχεία μου και μπορούσαν (πες) να βγάλουν κάποιο συμπέρασμα για την υγεία μου, πρόκειται για προσωπικό δεδομένο και διώκεται να το χρησιμοποιήσουν χωρίς την άδειά μου. Και σε σοβαρές χώρες (και όχι μπανανίες όπως εμάς, αλλά οι κολοσσοί που αναφέρεις δε εδράζονται στη μπανανία) αυτά τα προσέχουν γιατί μπορεί να τους καταστρέψουν. Τέλος αν ήθελαν υποθετικά όντως τέτοια στοιχεία μπορούν να τα πάρουν μια χαρά και από άλλες πηγές, ακόμα και από το τηλέφωνο που κουβαλάς μαζί σου όταν κάνεις τζόκινγκ ή που σύντομα θα χρησιμοποιείς για ανέπαφες πληρωμές αντί για την χρεωστική σου κάρτα (και πλήρωσες για ένα χάμπουργκερ πχ).

Κατά τα λοιπά σαφώς και είμαι γκατζετάκιας, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία εδώ μέσα, αλλά αν πρόσεχες το υπόλοιπο κείμενο θα έβλεπες ότι κρατώ ουδέτερη στάση. Δε λέω σε κανένα ότι το χρειάζεται, εμένα προσωπικά με έχει βολέψει πολύ και προσπάθησα να εξηγήσω γιατί: έχω ένα phablet γιατί κόλλησα με τις μεγάλες οθόνες από όταν έπιασα πρώτη φορά στα χέρια μου ένα note αλλά αυτά τα τηλέφωνα χάνουν σε πρακτικότητα μερικές φορές. Απλά δε χωράει στη τσέπη του μπλουτζίν, φαίνεται άσχημο. Και το τηλέφωνό μου έχει αδύνατο ηχείο με αποτέλεσμα κάποιες φορές να χάνω κλήσεις ή ειδοποιήσεις που για τη δουλειά μου είναι κρίσιμες.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...