Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

Εν τω μεταξύ, η εγκύκλιος της ΓΓ Εμπορίου που δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια (ΑΔΑ: Ω5ΗΝ465ΧΙ8-ΙΩΚ) δεν αναφέρει κάτι για όσους ΔΕΝ δέχονται POS - το ίδιο και η διάταξη του νόμου (άρθρο 66 του ν. 4446/2016), μόνο για όσουν δέχονται κάρτες μέσω POS.

Συμπεραίνω ότι όσοι ΔΕΝ δέχονται πληρωμή με κάρτες μέσω POS δεν υποχρεούνται να βάλουν καμία πινακίδα.

Λογικο απο τη στιγμη που υποχρεωνει οσους δεχοντια πληρωμες με καρτες να εχουν αυτοκόλλητα σημαινει οτι οσοι δεν εχουν αυτοκολλητα δεν δεχονται πληρωμες. Οποτε αν δεν δεις σημαινει οτι δεν μπορεις

• Απαντ. 91
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

• Super Moderators
Δημοσ.

Λογικο απο τη στιγμη που υποχρεωνει οσους δεχοντια πληρωμες με καρτες να εχουν αυτοκόλλητα σημαινει οτι οσοι δεν εχουν αυτοκολλητα δεν δεχονται πληρωμες. Οποτε αν δεν δεις σημαινει οτι δεν μπορεις

Ακριβώς. :)

Η διάταξη του νόμου λέει το εξής:

Άρθρο 66 - Υποχρέωση ενημέρωσης καταναλωτή

1. Οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο.

2. Στους παραβάτες των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.

3. Οι καταναλωτές και οι ενώσεις καταναλωτών δύνανται να υποβάλλουν καταγγελίες για παραβάσεις της παραγράφου 1, οι οποίες υποβάλλονται στη Γενική
Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

4. Αρμόδια αρχή για τη διενέργεια του ελέγχου και την επιβολή του προστίμου της παραγράφου 2 ορίζεται η Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και τα Τμήματα Εμπορίου των Διευθύνσεων Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

5. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διενέργεια του ελέγχου, τον τρόπο επιβολής των προστίμων που επιβάλλονται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα κατά τη διαπίστωση της παράβασης, σε εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος.

6. Τα διοικητικά πρόστιμα του παρόντος εισπράττονται, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε. - ν.δ. 356/1974, Α ́ 90), και αποδίδονται, με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 2946/2001 (Α ́ 224), στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

7. Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου του παρόντος υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της, η οποία ασκείται ενώπιον του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης εφόσον οι διοικητικές κυρώσεις έχουν εκδοθεί από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου, και ενώπιον του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην περιφέρεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.

8. Η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής υπόκειται σε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου του τόπου όπου εδρεύει το όργανο που εξέδωσε την απόφαση επιβολής προστίμου, μέσα στην προθεσμία της παραγράφου 1 του άρθρου 66 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

9. Το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου μειώνεται στο ήμισυ εάν ο υπόχρεος εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής της παραγράφου 1, προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.

10. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου 2017, εκτός από τη διάταξη της παραγράφου 5, η οποία ισχύει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Δεν αναφέρει κάτι για όσους ΔΕΝ αποδέχονται κάρτες πληρωμών. Δεν συνάγεται υποχρέωση από την εξ αντιδιαστολής ερμηνεία της διάταξης. 

Δημοσ.

Ο τζιρος ειναι μικρος για να μην πληρωνεις κανα 100ε το χρονο για παγιο..

Ρωτα εμπορικους συλλογους της πολης σου...τους εχουν κανει προτασεις ηδη.(μαλλον αττικα βανκ)θεωρω μλκ να πληρωσεις pos που παλιοτερα ηταν τσαμπα και χωρις παγια

• Moderators
Δημοσ.

Γιατί πρέπει μα έχουμε παντού χαρτιά για τα αυτονόητα ;

Πελάτης : Δέχεστε πληρωμή με κάρτα ;

Κατάστημα: Ναι/Όχι

Ποσό πιο απλό γαμώ;

Περνας εξω απο το μαγαζι και δεν εχεις μετρηα πανω σου και δεν εχει ατμ διπλα σου. Βλεπεις στην πορτα δεχομαστε πληρωμες με καρτα μπαινεις ψωνιζεις πληρωνεις φευγεις, δεν μπαινεις χανεις χρονο δικο σου, χανει χρονο ο υπαλληλος γκαι στο τελος δεν εχεις κανει τιποτα. Επισης σκεψου καθε μερα να σε ρωτανε καμια 10αρια ατομα για το αν δεχεσαι πληρωμες που με ενα απλο αυτοκολλητο θα εχεις λυσει το προβλημα. Μηπως ειμαστε λιγο υπερβολικοι!?

• Like 1
Δημοσ.

Εγω σκεφτομαι οτι το κανουν για να μην μπορεις να πεις σε καποιον πελατη οτι δεν δεχεσαι πληρωμη με καρτα ενω εχεις μηχανημα, ωστε καποια στιγμη να γινουν ολες οι συναλλαγες ελεγχομενες

• Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

Εμενα παντως ο λογιστης μου, μου εστειλε  2 διαφορετικα εντυπα. Ενα για αμα εχω και ενα για αμα δεν εχω.

Συγγνώμη, αυτό δεν μου λέει τίποτα. Και στο internet διάφορες δικηγορικές ομάδες κυκλοφορούν δύο 'χαρτάκια' - ένα για όσους έχουν κι ένα για όσους δεν έχουν. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστοί. 

Δημοσ.

Συγγνώμη, αυτό δεν μου λέει τίποτα. Και στο internet διάφορες δικηγορικές ομάδες κυκλοφορούν δύο 'χαρτάκια' - ένα για όσους έχουν κι ένα για όσους δεν έχουν. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστοί. 

Το ίδιο ακριβώς ήρθε από το σύλλογο του τομέα μου, και από το λογιστήριο με το οποίο συνεργάζομαι, μετά από επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς. Πρέπει να υπάρχει είτε το ένα ταμπελάκι ή το άλλο υποχρεωτικά. Ένα στην είσοδο και ένα στο ταμείο. Υποχρεωτικά. Εγώ έβαλα 4 ότι δεν δέχομαι κάρτες. Η σήμανση είναι συγκεκριμένη κι αν δεν την έχεις, πέφτει 1000ρικο πρόστιμο επί τόπου, το οποίο αν το πληρώσεις εντός λίγων ημερών γίνεται 500 ευρώ.

@paredwse, το ίδιο με εσένα είπα κι εγώ όταν μου το έστειλαν. Και πήρα την ειρωνική απάντηση "καλά, όταν σας γράψουν, πείτε τους κι εσείς ότι δεν λέει τίποτα για όσους δεν έχουν ακόμα pos στο νόμο. Πάντως το πρόστιμο θα το πληρώσετε αν μπουν".

• Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

Το ίδιο ακριβώς ήρθε από το σύλλογο του τομέα μου, και από το λογιστήριο με το οποίο συνεργάζομαι, μετά από επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς. Πρέπει να υπάρχει είτε το ένα ταμπελάκι ή το άλλο υποχρεωτικά. Ένα στην είσοδο και ένα στο ταμείο. Υποχρεωτικά. Εγώ έβαλα 4 ότι δεν δέχομαι κάρτες. Η σήμανση είναι συγκεκριμένη κι αν δεν την έχεις, πέφτει 1000ρικο πρόστιμο επί τόπου, το οποίο αν το πληρώσεις εντός λίγων ημερών γίνεται 500 ευρώ.

@paredwse, το ίδιο με εσένα είπα κι εγώ όταν μου το έστειλαν. Και πήρα την ειρωνική απάντηση "καλά, όταν σας γράψουν, πείτε τους κι εσείς ότι δεν λέει τίποτα για όσους δεν έχουν ακόμα pos στο νόμο. Πάντως το πρόστιμο θα το πληρώσετε αν μπουν".

Καταλαβαίνω τη λογική "ας το βάλω κι ας μην προβλέπεται γιατί το πρόστιμο είναι ένα χιλιάρικο". Προφανώς ο καθένας κάνει όπως νομίζει. 

Προσωπικά δεν έχω POS και δεν το βάζω. Κι ας έρθει κάποιος να μου δείξει το σημείο εκείνο στο νόμο που αναφέρει ότι υποχρεούμαι να βάλω πινακίδα όταν ΔΕΝ δέχομαι πληρωμή μέσω POS.

Για του λόγου το αληθές, η εγκύκλιος της ΓΓ Εμπορίου βρίσκεται εδώ.

Δημοσ.

Υπήρξε μια παρανόηση από αρκετούς, αλλά συγχωρήστε τους, διότι φυσάνε και το γιαούρτι πλέον.

Μετά την νέα εγκύκλιο είναι ξεκάθαρο πως η μη αποδοχή δεν απαιτεί καμία ανάρτηση.

• Like 1
Δημοσ.

Σε συστεγαζόμενη επιχείρηση 2 ατόμων μπορούμε βάλουμε ένα POS, αλλά να εξυπηρετεί 2 διαφορετικούς λογαριασμούς ίδιας τράπεζας ή πρέπει να αγοραστούν 2 POS? Δεν υπάρχει χώρος και το ρουτερ είναι μακριά....

Δημοσ.

Τραβα ρωτα σε ολες τις τραπεζες για pos. Μην πας μονο εθνικη. Παιζουν μεγαλες διαφορες απο τραπεζα σε τραπεζα.

Εγω πηγα σε 2 τραπεζες.

Η μια μου ελεγε προμηθεια 1% αν η καρτα ηταν της τραπεζας και 1,5% απο αλλη τραπεζα. Επιπλεον μου εβαζε και ενοικιο για το μηχανημα γυρω στα 12 ευρω το μηνα.

Στην αλλη το πηρα τζαμπα το μηχανημα και με προμηθεια 0,8% απο ολες τις καρτες.

Το αν θα το παρεις τζαμπα το μηχανημα εξαρταται συνηθως απο τους τζιρους που εχεις. Επισης μπορει να σου το βγαλει τζαμπα μονο και μονο λογω επαγγελματος, μιας και σε συγκεκριμενα επαγγελματα το δινουν ετσι και αλλιως τζαμπα...

Δημοσ.

Η λογική λέει ότι η άρνηση θα έπρεπε να δηλώνεται για να αποτρέπει την είσοδο του πελάτη που θέλει να πληρώσει με κάρτα.

Αυτοί που νομοθετούν σκέφτονται περίεργα.

Με αυτή τη λογική θα έπρεπε να βάλουν πινακίδες στους δρόμους όπου επιτρέπεται η είσοδος και στους μονόδρομους να μην έχει απαγόρευση εισόδου από την αντίθετη κατεύθυνση αλλά αυτή να εξυπακούεται από την απουσία έγκρισης εισόδου..

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...