Προς το περιεχόμενο

Split [SPOILERS]

Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ιδιαίτερα το θέμα μυαλό/σώμα είναι το νούμερο ένα μεταφυσικό στοιχείο. Δεν καταλαβαίνω καν τι προσπαθείς να πεις.

Μάλιστα... Την επόμενη φορά που θα θυμώσεις και θα κοκκινίσεις ή θα αγχωθείς και θα αρχίσεις να ιδρώνεις και οι σφυγμοί σου πάνε από 70 στους 130 αποκάλεσε το μεταφυσική.

Επιπλέον αν ψάξεις λίγο θα δεις πως υπάρχουν όντως περιπτώσεις διχασμένης προσωπικότητας με διαφορετική χημεία σώματος. Προφανώς όμως κανείς δε γίνεται από Στάθης Ψάλτης κάτι σε Σβαρτζενεγκερ οπότε εκεί μπαίνει το fringe science ή το scifi.

Με τη δική σου λογική και τα star trek, xmen είναι μεταφυσικά.

Όταν λέμε supernatural στο σινεμά εννούμε φαντάσματα, δαίμονες, κλπ

Δημοσ.

Μάλιστα... Την επόμενη φορά που θα θυμώσεις και θα κοκκινίσεις ή θα αγχωθείς και θα αρχίσεις να ιδρώνεις και οι σφυγμοί σου πάνε από 70 στους 130 αποκάλεσε το μεταφυσική.

Επιπλέον αν ψάξεις λίγο θα δεις πως υπάρχουν όντως περιπτώσεις διχασμένης προσωπικότητας με διαφορετική χημεία σώματος. Προφανώς όμως κανείς δε γίνεται από Στάθης Ψάλτης κάτι σε Σβαρτζενεγκερ οπότε εκεί μπαίνει το fringe science ή το scifi.

Με τη δική σου λογική και τα star trek, xmen είναι μεταφυσικά.

Όταν λέμε supernatural στο σινεμά εννούμε φαντάσματα, δαίμονες, κλπ

Προφανώς όταν μιλάμε για διαχωρισμό μυαλού και σώματος, δε μιλάμε για ιδρώτες και άγχος, αλλά για φαντάσματα και δαίμονες, ακριβώς δηλαδή αυτό που αναφέρεις ως μεταφυσική. Μιλάμε για το πνεύμα και την ανεξαρτησία του από το σώμα.

Η επιστημονική φαντασία είναι ένα είδος που αφενός είναι (προφανέστατα) υποκατηγορία των μεταφυσικών ταινιών, αφετέρου έχει εξ' αρχής εσωτερική συνοχή (στις καλές ταινίες) ως κανόνες. Αντικαθιστά τη φυσική με κάτι άλλο. Η ταινία αυτή δεν είναι έτσι. Ξεκινάει εντελώς ρεαλιστικά και δεν υπάρχει τίποτα στην ταινία που να φανερώνει ότι μιλάμε για έναν κόσμο με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας. Το ότι βγαίνει ένας χαρακτήρας και ισχυρίζεται ότι θέλει να μελετήσει κάτι μεταφυσικό (που ΚΑΙ στον κόσμο της ταινίας είναι μεταφυσικό, αφού δεν έχει μελετηθεί), δε σημαίνει αυτόματα ότι το σύμπαν της ταινίας το θεωρεί αυτό κανόνα. Μάλιστα πολλοί, εμου συμπεριλαμβανομένου, θεωρούσαν (και ήλπιζαν ενδεχομένως όπως φαίνεται και από τα σχόλια) ότι τα μεταφυσικά στοιχεία δε θα είναι αλήθεια, απλά ένα κίνητρο για τον χαρακτήρα της ψυχολόγου.

Θα μπορούσε πάντως κάποιος να το δει και με τη δική σου μεριά και να θεωρήσει de facto ότι αυτά που λέει η ψυχολόγος είναι κανόνες ενός μεταφυσικού κόσμου επιστημονικής φαντασίας.

Για να το γράψω πάντως κι εγώ όπως κι εσύ: είναι σαν να λες ότι το Split είναι Sci-fi όπως το Star Trek και το X-men. Που όπως είπα, ίσως θα μπορούσε κανείς να το δει και έτσι. Αλλά νομίζω καταλαβαίνεις και γιατί πολλοί δεν το βλέπουν έτσι.

Δημοσ.

Όντως στο τέλος το δένει εξαιρετικά με τις υπερφυσικές δυνάμεις που αναπτύσσει ο ήρωας στο τέλος κ να φανταστεί κανείς ότι περίμενα να δω που θα τα κανει μαντάρα ο σιαμαλαν.

Μια χαρά!

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Ημουν μαλλον πολυ τυχερος επειδη ειχα δει το unbreakable πριν απο κανα μηνα και χθες μολις το Split.

Οταν στο τελος αρχισε να παιζει το soundtrack του unbreakable ημουν σε φαση "εχει γουστο.."

Πολυ εξυπνο συμπαν παντως.

Στην πρωτη ταινεια ο σιαμαλαν δημιουργησε εναν superhero και στην δευτερη εναν supervillain.

Και οι 2 "γεννηθηκαν" σε ενα βαγονι εντωμεταξυ.

Στην τριτη ταινεια προβλεπεται αγριο ξυλικι μεταξυ των δυο.

• Like 2
Δημοσ.

Την είδα επιτέλους . (περιμενοντας καλή ποιότητα)

Προνόησα και είδα ξανα το unbreakable πριν λίγο καιρό.. Εξαιρετική η σύνδεση μεταξύ των δυο και γενικά την βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα.

Δείτε Link.png Site: στοimdb στα trivia κάποια στοιχεία για τη σύνδεση μεταξυ των δυο.

Δημοσ.

Έχω διάφορους φίλους που προσπαθώ διακριτικά να τους πείσω να δούνε το Unbreakable, προτού δούνε αυτήν την ταινία. Δεν τα λέω φυσικά το ένα πίσω από το άλλο, γιατί μετά είναι ολοφάνερο τι συμβαίνει. Απλά μέσα στη συζήτηση ρωτάω τι έχεις δει ο άλλος από Shyamalan και αν το Unbreakable δεν είναι στη λίστα, το συστήνω με θέρμη σε στιλ "δες το τώρα!". Κάποιοι το βλέπουν, κάποιοι όχι και μετά το μετανιώνουν. :P

Δημοσ.

Και μόνο που μου θύμισε το Unbreakable, με ενθουσίασε. Η κοπέλα μέσα στο περιπολικό, πώς ακριβώς το χειρίστηκε το θέμα του θείου; Να υποθέσω ότι βρήκε το θάρρος να τον καταγγείλει μετά από όλα αυτά που πέρασε;

• Like 1
Δημοσ.

Και μόνο που μου θύμισε το Unbreakable, με ενθουσίασε. Η κοπέλα μέσα στο περιπολικό, πώς ακριβώς το χειρίστηκε το θέμα του θείου; Να υποθέσω ότι βρήκε το θάρρος να τον καταγγείλει μετά από όλα αυτά που πέρασε;

Το αφήνει ανοιχτό.

Εγώ ερμηνεύω το τελευταίο της βλέμμα ανάποδα, δηλαδή ότι αυτά που πέρασε με το θείο της ήταν τα ίδια και χειρότερα (γι' αυτό άλλωστε και σε όλη τη διάρκεια της ταινίας είχε το καθαρό μυαλό να αντιμετωπίσει την κατάσταση). Η αστυνομικός της λέει ότι ήρθε ο θείος σου και αυτή αντί να νιώσει ασφάλεια και ανακούφιση (που θα ήταν η αντίδραση που θα περίμενε η αστυνομικός), συννεφιάζει ακόμη περισσότερο.

Εμένα μου αρέσει ακόμη κι αν μείνει έτσι, αλλά ίσως υπάρξει συνέχεια στην επόμενη ταινία.

Δημοσ.

Έχω διάφορους φίλους που προσπαθώ διακριτικά να τους πείσω να δούνε το Unbreakable, προτού δούνε αυτήν την ταινία. Δεν τα λέω φυσικά το ένα πίσω από το άλλο, γιατί μετά είναι ολοφάνερο τι συμβαίνει. Απλά μέσα στη συζήτηση ρωτάω τι έχεις δει ο άλλος από Shyamalan και αν το Unbreakable δεν είναι στη λίστα, το συστήνω με θέρμη σε στιλ "δες το τώρα!". Κάποιοι το βλέπουν, κάποιοι όχι και μετά το μετανιώνουν. :P

Δεν ξερω για τους φιλους σου παντως εμενα με εκανες να το ξαναδω το unbreakable  :-D

Δημοσ.

Όταν άρχισε να λέει για beast κτλ μου ξίνισε λίγο και όταν έγινε "beast" έχασα πασα ιδέα γιατί νόμιζα έβλεπα "ρεαλιστική" ταινία αλλα έπαιξε τόσο καλά ο McAvoy που το προσπέρασα, και σκάει στο τέλος ο raincoat hero και έχω μείνει μαλάκας...από τις καλύτερες ταινίες του Night, μακάρι να βγει τώρα Unbreakable 2.

• 1 μήνα μετά...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...