NikGTi Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2017 Έχω παρατηρήσει γενικά στα Forum και σε αγγελίες πώλησης υπολογιστών – πλήρη συστημάτων, ότι οι χρήστες και ίσως κάποιοι τεχνικοί δεν έχουν γνώση για την προσαρμογή ταχύτητας μνημών RAM σε MHz σύμφωνα με την αγορά του επεξεργαστή που θα διαλέξουν. Βλέπω τακτικά αγγελίες με γρήγορο επεξεργαστή που έχει memory fsb 2133MHz Default σετ με μνήμες 1333-1600MHz. Μέγα λάθος. Σε αυτήν την περίπτωση ο επεξεργαστής θα λειτουργήσει στο 60-70% της απόδοσης του. Παράδειγμα: AMD A10-7890K + APU. Default Memory controller DDR3 2133MHz. Εδώ η λάθος ταχύτητα μνημών, επηρεάζει την CPU καί την κάρτα γραφικών του επεξεργαστή, δλδ -40% η CPU και -40% η κάρτα γραφικών αν τοποθετηθούν μνήμες RAM στα 1600MHz. Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι. CPU+RAM Είναι η βασικότερη επιλογή του συστήματος. Νόμος απαράβατος αν θέλουμε Full απόδοση. Και ας πούμε ότι ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει… Οι τεχνικοί-πωλητές καταστημάτων δεν ξέρουν? Ή είναι άσχετοι ή απλά κοροϊδεύουν τον κόσμο και τους πουλάνε συστήματα που δεν αποδίδουν. Ως τεχνικός – ηλεκτρονικός που είμαι, έχω δει πολλές ατασθαλίες. 2
LambisElef Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2017 Τα χαμηλότερα MHz στη RAM αποκλείεται να κόψουν κατά 30% - 40% τις επιδόσεις του επεξεργαστή! Σε καμία μα καμία περίπτωση δεν κόβει τόσο. (Edit: Για να είμαι πιο καθαρός, σε καθημερινή χρήση η διαφορά δε φαίνεται σε καμία περίπτωση, παρά μόνο σε ορισμένα benchmarks.) Όσον αφορά στην εξειδικευμένη περίπτωση των APU, ο ψηλότερος χρονισμός των RAM πράγματι αυξάνει την απόδοση των iGPU που περιέχουν. Των καρτών γραφικών που είναι μέσα στο chip δηλαδή, και όχι των CPU. Τέλος, δε μπορώ να καταλάβω το σκοπό αυτού του θέματος, πιο πολύ για θέμα του μπλα-μπλα μου φαίνεται. 3
Kostas.karras Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2017 Μονο στους apu παιζει σημαντικο ρολο. Αλλα και παλι, σε λαθος ενοτητα το θεμα 1
Illsigvo Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2017 Το αρχικο ποστ δεν ειναι και οτι πιο καλογραμμενο, αλλα αυτο που θελει να πει ο φιλος ειναι οτι ειδικα οι APU της AMD ΔΙΨΑΝΕ για memory bandwidth και εχουν σχεδον 100% scaling με ταχυτερες μνημες για αυτον ακριβως τον λογο. Μια καρτα γραφικων μπορει να εχει πχ 112GB/s memory bandwidth (GTX 1050 ti σε αυτη την περιπτωση) ενω μνημες DDR3 1600MHz προσφερουν μεχρι 25.6GB/S σε dual channel. Φυσικα υπαρχουν και αλλοι παραγοντες οπως CAS latency etc αλλα το συμπερασμα ειναι απλο, αν χρησιμοποιεις Α10/Α8 και δεν εχεις τουλαχιστον DDR3 2133Mhz dual channel χανεις παρα πολυ στις δυνατοτητες του chip. Το γιατι οι τεχνικοι βαζουν 1600 με τετοια συστηματα ειναι απλο: ειτε δεν ξερουν ειτε δεν τους νοιαζει ειτε απλα πρεπει να φτιαξουν το φθηνοτερο συστημα που απλα να δουλευει. Αν μπορουσαν να σου βαλουν DDR1 400 θα στο βαζανε και παλι στην ιδια τιμη θα το πουλαγανε. 1
NikGTi Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2017 Τα χαμηλότερα MHz στη RAM αποκλείεται να κόψουν κατά 30% - 40% τις επιδόσεις του επεξεργαστή! Σε καμία μα καμία περίπτωση δεν κόβει τόσο. (Edit: Για να είμαι πιο καθαρός, σε καθημερινή χρήση η διαφορά δε φαίνεται σε καμία περίπτωση, παρά μόνο σε ορισμένα benchmarks.) Όσον αφορά στην εξειδικευμένη περίπτωση των APU, ο ψηλότερος χρονισμός των RAM πράγματι αυξάνει την απόδοση των iGPU που περιέχουν. Των καρτών γραφικών που είναι μέσα στο chip δηλαδή, και όχι των CPU. Τέλος, δε μπορώ να καταλάβω το σκοπό αυτού του θέματος, πιο πολύ για θέμα του μπλα-μπλα μου φαίνεται. Είσαι εκτός θέματος κατά 50%. Το θέμα είναι η σωστή αγορά CPU+RAM για να μην πετάει ο κόσμος τα χρήματά του αγοράζοντας ακριβή CPU με χαμηλής ταχύτητας μνήμες RAM και όχι το μετά αποτέλεσμα, ξέρουμε ότι θα είναι απογοητευτηκό. Τα benchmarks είναι απλός παράδειγμα. Οι AMD οκταπύρηνοι επεξεργαστές, ναι, είναι -30/40% κάτω φίλε μου. Εντάξει, στο F.B. και στην περιήγηση στο Web και ένας διπύρηνος νέας γενιάς είναι OK. Εδώ μιλάμε για δυνατά και ακριβά μηχανήματα και αν υπάρχει κάρτα γραφικών στο σύστημα, τότε θα υστερεί και αυτή.
LambisElef Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2017 Με απολύτως φιλική διάθεση, έχεις άδικο σε αυτά που λες. Αν θες να υποστηρίξεις την άποψή σου, βρες επιχειρήματα της προκοπής και παρέθεσε πηγές, που αποκλείεται να βρεις σωστές, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν.
Kostas.karras Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2017 Είσαι εκτός θέματος κατά 50%. Το θέμα είναι η σωστή αγορά CPU+RAM για να μην πετάει ο κόσμος τα χρήματά του αγοράζοντας ακριβή CPU με χαμηλής ταχύτητας μνήμες RAM και όχι το μετά αποτέλεσμα, ξέρουμε ότι θα είναι απογοητευτηκό. Τα benchmarks είναι απλός παράδειγμα. Οι AMD οκταπύρηνοι επεξεργαστές, ναι, είναι -30/40% κάτω φίλε μου. Εντάξει, στο F.B. και στην περιήγηση στο Web και ένας διπύρηνος νέας γενιάς είναι OK. Εδώ μιλάμε για δυνατά και ακριβά μηχανήματα και αν υπάρχει κάρτα γραφικών στο σύστημα, τότε θα υστερεί και αυτή. Ρε φιλε εισαι λιγο πισω η μου φαινεται πως μολις ανακαλυψες τους amd apu επεξεργαστες... Διοτι μονο εκει παιζει το σεναριο σου. Εγω δηλαδη που θα βαλω εναν g4560 και θα παρω και μια ραμ στα 2133 (λιγοτερη συχνοτητα δεν υπαρχει στα ddr4) Θα εχω καποια μειωση αποδοσης? ο επεξεργαστης μου παιζει μπαλα στα 2133/2400 ,και η μητρικη μου 2133/2400o/c. Και υπαρχει και το σεναριο της asrock με το kingkston nonRam o/c που μπορει να σου κλοκαρει αυτοματα με τον συνδυασμο στα 2800
NikGTi Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2017 Ρε φιλε εισαι λιγο πισω η μου φαινεται πως μολις ανακαλυψες τους amd apu επεξεργαστες... Διοτι μονο εκει παιζει το σεναριο σου. Εγω δηλαδη που θα βαλω εναν g4560 και θα παρω και μια ραμ στα 2133 (λιγοτερη συχνοτητα δεν υπαρχει στα ddr4) Θα εχω καποια μειωση αποδοσης? ο επεξεργαστης μου παιζει μπαλα στα 2133/2400 ,και η μητρικη μου 2133/2400o/c.Και υπαρχει και το σεναριο της asrock με το kingkston nonRam o/c που μπορει να σου κλοκαρει αυτοματα με τον συνδυασμο στα 2800 2400 και πάνω θα βάλεις φιλε μου , αλλιώς ναι θα έχεις μείωση απόδοσης. Θα στείλω screenshot benchmark αργότερα για 1333 και 2133 και θα το εκφράσω σε χρήματα και overclock. Το ξαναλέω... Ποτέ κατώτερη συχνότητα από αυτήν που δουλεύει default ο επεξεργαστής τις Ram. Λοιπόν για να καταλάβουν μερικοί καλύτερα: Το πρώτο screenshot είναι με χρονισμένες μνήμες στα 1333MHz και το δεύτερο στα 2133MHz στο ίδιο σύστημα. Τα έτρεξα με το aida64 και σε αυτήν την υποκατηγορία γιατί λίγο πολύ χρησιμοποιούμε τοpc για video rip και επεξεργασία φωτογραφίας. Εγώ σχεδόν καθημερινά. Η διαφορά του σκορ σε επεξεργασία M/pixels είναι περίπου 2600 Μ/pixels ανάμεσα σε 1333MHz και 2133MHz, επαναλαμβάνω ίδιες μνήμες ίδιο σύστημα. Επειδή είναι η δουλεία μου μπορώ να εκφράσω την διαφορά αυτή σε χρήματα και overclock. Σε έναν διπύρηνο επεξεργαστή για να αυξήσουμε την απόδοση του +2600M/pixels θέλει 30% overclock σε τετραπυρηνο 20% overclock και σε οκταπυρηνο 10%. Σε χρήματα θα χρειαζόταν ένας επεξεργαστής +70 με 100€ ακριβότερος με τις σημερινές τιμές για να πάρουμε τα 2600+ M/pixels επεξεργασίας. Αυτό είναι το παράδειγμα για την σωστή αγορά μνημών, είναι το Α και το Ω του συστήματός μας για πλήρη απόδοση cpu και gpu.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα