paokfever Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2017 Καλησπέρα, να ξεκινήσω αναφέροντας τα χαρακτηριστικά του τωρινού συστήματός μου και θα συνεχίσω στο πρόβλημα: MoBo: Asrock 970M pro3 CPU: FX 4300 GPU: R7 260x PSU: 530w 80+ gold Enermax (δεν θυμάμαι μοντέλο και είναι σκοτεινά) Τρέχω Windows 10 Education activated σε 120άρη ssd. Αφησα τις ραμ για το τέλος επείτηδες γιατί εδώ υπάρχει το κύριο πρόβλημα. Έχω τρία (3) στικάκια. Δύο (2) στικάκια Kingston HyperX Savage 4GB 1600Mhz CL9 ΚΑΙ ένα (1) στικάκι Kingston HyperX Fury 8GB 1333Mhz CL9 . Μη ρωτήσετε πως και γιατί, απλά βρέθηκε στην κατοχή μου δωρεάν και το έβαλα. Το πισί δουλεύει 3 χρόνια σταθερά οπότε δεν το έψαξα παραπάνω. Προχθές το έκανα φορμάτ και έπεσε στην προσοχή μου η ταχύτητα της ραμ. Παραθέτω μερικά screenshots: screenshot από HWiNFO, screenshot από CPU-Z . Απ' ότι καταλαβαίνω οι ραμ τρέχουν στα 647 x 2 = 1294Mhz aka 1333 . Δεύτερη περίπτωση: Όταν έκανα overclock τον επεξεργαστή στα 4.3 χρησιμοποιώντας τις αυτόματες ρυθμίσεις, δηλαδή απλά επέλεξα Auto Overclock --> 15% boost οι ταχύτητες των ραμ πέσανε στα 460 mhz !!! Σε κάθε περίπτωση, θέλω να τις κάνω να δουλεύουν σταθερά στα 1600 αν γίνεται. Δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη στο γοογλε ψάχνωντας για overclock ram. Μπορεί να μην έψαξα αρκετά αλλά αν μπορείτε να με διαφωτίσετε λιγάκι θα ήταν υπέροχα, ευχαριστώ για τον χρόνο σας!
hackerW32 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2017 δεν ξερω τι ρυθμισεις εκανε το auto overclock, βαλτα ολα default, μεχρι 1333 mhz μπορεις να τις τρεξεις αν θες να κανεις overclock καντο μονος σου για να ξερεις τι ρυθμισεις αλλαζουν αν πχ ανεβασεις το bus speed ανεβαινει και η ραμ και ο cpu, και ισως να ερειξε το auto overclock τον multiplier των ραμ
artshadows Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2017 manual το ονερκλοκ και manual τις μνημες
paokfever Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2017 Αρα φορτώνω default settings και άμα θέλω να ψαχτώ για overclock, ασχολούμαι μόνο με cpu και την 8άρα ραμ? Απ ότι είδα βιαστικά στα bios δεν υπάρχει κάποιο προφίλ για την μνήμη, που σημαίνει οτι θα πρέπει να ψάξω όλες τις ρυθμίσεις και όλες τις παραμέτρους πριν αλλάξω κάτι?
hackerW32 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 9 Ιανουαρίου 2017 οι ραμ μαζι πανε αφου τις εχεις επανω, ιδια settings παιρνουνε. αν θες να κανεις overclock (και εχεις καλη ψυξη φυσικα) απλα ανεβαζεις τον multiplier και τα volt του επεξεργαστη, μπορεις να δεις τι settings εχουν αλλοι και να κανεις κατι παρομιο, αν και σε καθε cpu ειναι διαφορετικα τα αποτελεσματα, μπορει πχ να χρειαστεις λιγο παραπανω volt, μην το παρακανεις ομως, η μητρικη σου δεν ειναι για πολλα πολλα, πανω απο 4.3ghz (χ21.5 multiplier) και 1.42 volt δεν θα πηγαινα δες αυτο που ειναι σε παρομιο cpu 1
paokfever Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2017 Έψαξα λίγο ακόμα, διάβασα και κάτι άρθρα και έκανα manual overclock στα 4.4 είμαι σταθερά στο prime εδώ και σχεδόν 1 ώρα stress. CPU-Z Validation Απ ότι διάβασα η μητρική μου είναι παραδόξως αποδεκτά καλή για overclock (αν και όχι 990) . Τώρα θέλω να δω λίγο ακόμα τις ram γιατί είμαι στα 1466 . Και να τσεκάρω λίγο τι παίζει με την ψύκτρα μου γιατί έχω υψηλές θερμοκρασίες. Πάντως με το που έκλεισα τα auto και τα έβαλα στο manual όπως προτείνατε και οι 2 δεν είχα κάποιο μεγάλο θέμα, οπότε ευχαριστώ !
hackerW32 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2017 εισαι στα 1466mhz επιδη ανεβασες το bus speed αντι για τον multiplier του cpu (το bus speed επηρεάζει και cpu και ραμ) απο 200 το πηγες 220, γιατι δεν ανεβαζεις απλα τον multiplier ? αν ανεβασεις μια ραμ οπως η μια που εχεις απο 1333 σε κατι πιο πανω, θα πρεπει να πειραξεις και τα timings της ram για να εισαι 100% σταθερος. τι ψυχτρα εχεις τωρα; 2
paokfever Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2017 Ανέβασα και το bus speed και τον πολλαπλασιαστή γιατί 9/10 οδηγούς που διάβασα γράφανε ότι καλύτερα να ανεβαίνουν και τα δύο μαζί παρά μόνο ένα. Από σταθερότητα δεν έχω παρατηρήσει κάτι αρνητικό. Το prime95 δούλευε για 2 ώρες χωρίς πρόβλημα, βαρέθηκα να το αφήσω παραπάνω. Αργότερα, κανα διωράκι gaming με cpu στο 100% και δεν είχα ούτε εκεί προβλήματα οπότε το αφήνω έτσι προς το παρόν. Για ψύκτρα έχω μια low profile Xigmatek Apache II η οποία θέλει λίγο ξεσκόνισμα και ένα χέρι θερμοαγώγιμη από κάτω και αν δεν πέσουν οι θερμοκρασίες πάω για αλλαγή, προς το παρόν βαράει 65άρια σε full load.
Xristaras12 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2017 Δημοσ. 10 Ιανουαρίου 2017 1 ωρα stress; αρα στην ουσια δεν ξέρεις καν αν είσαι σταθερός. 4ωρο minimum για να τρέξουν κ αλλοι αλγοριθμοι διαφορετικά αν πέσει καμια bsod θα ψάχνεις να βρεις τι φταίει. προσωπικά θα σου έλεγα πάντως να μην παίξεις με τις μνήμες,άστες στο αυτόματο να της κουμαντάρει η μητρική. και στα 1600 δεν θα κερδίσεις κάτι 1-2fps παραπάνω και πολύ λέω. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα