Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα, και εδώ από Θεσσαλονίκη κέντρο. Έχουν παγώσει όλοι οι σωλήνες σήμερα δεν δουλεύει ούτε η  θέρμανση ο δείκτης έχει ξεπεράσει το 4 και πήγε κάτω από το μηδέν.Ποιές σωλήνες πρέπει να ζεστάνω με το πιστολάκι? Έχω ανεβάσει φωτογραφίες.

post-428068-0-15466100-1483959110_thumb.jpg

post-428068-0-84085000-1483959285_thumb.jpg

• Απαντ. 378
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αντιγραφή από Facebook (θα βοηθήσει αρκετά)

Thodoris Chaikalis 

Η παγωνιά θα συνεχιστεί κι άλλες μέρες και ήδη πολλοί φίλοι μου λένε ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα με το ζεστό νερό χρήσης. Κυκλοφόρησαν κάποια άρθρα για βοήθεια, αλλά κανένα δεν εξηγεί με απλό τρόπο ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ να ξεπαγώσει βρε αδελφέ!
Στην εικόνα βλέπουμε ένα τυπικό σύστημα σωληνώσεων επιτοίχιου λέβητα αερίου. 
Ας ξεκινήσουμε απο τα βασικά. Η γυμνή σωλήνα (κίτρινη) που καταλήγει σε κίτρινη βάνα είναι το αέριο. Δεν ασχολούμαστε.
Οι 2 (συνήθως πιο χοντρές) σωλήνες που αν τις ακολουθήσετε καταλήγουν σε κάποιο σώμα καλοριφέρ είναι αυτές που κυκλοφορούν το ζεστό νερό προς τα σώματα για τη θέρμανση του σπιτιού. Αυτό το κύκλωμα είναι ξεχωριστό απο το κύκλωμα ζεστού νερού χρήσης και αν ο λέβητας είναι σε λειτουργία (το καλό που σας θέλω, γιατί θα παγώσει κι αυτός) τότε οι σωλήνες αυτοί θα είναι ήδη ζεστοί και το σπίτι σας επίσης!
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Οι 2 σωλήνες που μας ενδιαφέρουν είναι ο μπλε και ο πορτοκαλί.
Ο μπλε φέρνει φρέσκο κρύο νερό προς το σύστημα θέρμανσης ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) (ξεχωριστό απο της θέρμανσης χώρου). Αυτό το νερό ζεσταίνεται μέσα στον λέβητα και επιστρέφει ζεστό πλέον (πορτοκαλί) προς τα πίσω, μέσα στο σπίτι για να πάει στο μπάνιο και την κουζίνα. 
Για να μην δουλεύει συνεχώς ο λέβητας, έχει έναν αισθητήρα που αντιλαμβάνεται την πτώση πίεσης και τοτε ανάβει για να ζεστάνει το ΖΝΧ. Συνεπώς αν για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ανοίξει καμία βρύση, δε θα ζητηθεί ποτέ ΖΝΧ. Το σύστημα θέρμανσης ΖΝΧ δε θα πάρει ποτέ μπρος και το νερό στις σωλήνες (μπλε και πορτοκαλί) θα μείνει στάσιμο και πιθανότατα, θα παγώσει. 
Άρα οι σωλήνες που πιθανότατα είναι παγωμένες είναι η μπλε και η πορτοκαλί. Προσπαθήστε το συντομότερο δυνατό να πάτε σε ένα κατάστημα σιδηρικών και να προμηθευτείτε μόνωση σωληνών για να τις καλύψετε, έστω και τώρα. Καλύψτε όλα τα σημεία, κόψτε τη μόνωση και τυλίξτε και τα πιο χοντρά σημεία, όπως τις βάνες κλπ. Βάλτε και 2 στρώματα μόνωσης αν θέλετε. Κολήστε τη μόνωση με ταινία έτσι ώστε να δημιουργείται ένα κλειστό περιβάλλον που καλύπτει τον κάθε σωλήνα. 

ΟΚ ΟΚ. ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΠΑΓΩΣΟΥΝ ΟΜΩΣ;
Σε αυτό δυστυχώς δε θα βοηθήσει ούτε το πιστολάκι, ούτε το καυτό νερό. Με το πιστολάκι θα παγώσετε στο μπαλκόνι καθώς θέλει ώρες και το καυτό νερό δεν μπορεί να πέσει προς τα επάνω !, είναι επικίνδυνο και σίγουρα θα παγώσει το βράδυ στο μπαλκόνι και θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Η καλύτερη λύση (σε μένα δούλεψε 3/3) είναι να μπει απο κάτω ένα θερμαντικό σώμα όπως αερόθερμο ή καλοριφέρ λαδιού. Έπειτα δημιουργείστε μια χοάνη με παλιες κουβερτες ή χαρτόνι ή οτιδήποτε βρείτε έτσι ώστε η ζέστη να πηγαίνει στις σωλήνες και να μη φεύγει στον αέρα. Σε μισή ώρα θα έχει ξεπαγώσει! Αφού ξεπαγώσει, σκεπάστε καλά τις σωλήνες με μπόλικα πανιά και πιθανότατα δε θα ξαναπαγώσουν.

Συμπερασματικά: Αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, τυλίξτε τους 2 σωλήνες που είπαμε με ό,τι βρείτε και ζεστάνετέ τους με ό,τι μπορείτε ακόμη και πιστολάκι με υπομονή! Αλλά καλύτερα είναι να μπει απο κάτω θερμαντικό σώμα με κάποια ισχύ. 

Update για bobομαστορες έπειτα απο σχόλιοIoannis Refanidis: Κάντε εκτροπή των καυσαερίων προς τους σωλήνες χρησιμοποιώντας εύκαπτο σωλήνα αλουμινίου σαν αυτόν που έχει ο απορροφητήρας σας.

post-427877-0-63937900-1483959693_thumb.jpg

• Like 1
Δημοσ.

Παιδια εμεις που εχουμε θερμοσίφωνο μπορουμε να το λειτουργησουμε μετα απο τοσα χρονια? Ανοιγουμε βανα, περναει νερο απο μεσα, ζεστενεται και ειναι οκ? Θελω να πω από υγειονομική αποψη, δεν ηταν στασιμο το νερο μεσα τόσο καιρό? Και να ανακυκλωθεί ολο,παλι το θερμοσίφωνο δεν θα εχει τπτ μικροοργανισμούς.... Ξερω γω.....

Ο θερμοσίφωνας θα "παστεριώσει" το νερό.

Δημοσ.

Προσπαθήστε πρώτα να κάνετε τα παρακάτω και αν δεν ...... τότε  πληρώνετε υδραυλικούς. Εγώ τα κατάφερα αφού πλήρωσα μια φορά υδραυλικό και είδα τι ακριβώς έκανε. Κόστος 30 €. Πήρε λοιπόν φλόγιστρο και ζέστανε προσεκτικά το σημείο από όπου παίρνει νερό ο λέβητας (στην γωνιά μετά την βρύση) .... και έτοιμο. Πήρε 30 €. Την άλλη μέρα τα ίδια. Πήρα όμως το πιστολάκι (είναι πιο σίγουρο γιατί ζεσταίνει σταδιακά και δεν υπάρχει κίνδυνος να σπάσει ο σωλήνας), ζέστανα την γωνιά για 10 περίπου λεπτά και έτοιμο. Βλέπε φωτο

Υπόψιν ότι δεν είχα μόνο ζεστό νερό. Η θέρμανση δούλευε κανονικά

ακριβώς το ίδιο πρόβλημα (το καλοριφέρ δουλεύει κανονικά αλλά δεν τρέχει καθόλου ζεστό νερό) με την ίδια περίπου εγκατάσταση αλλα η βρύση μπαλκονιού στη δική μου περίπτωση βγαίνει κατευθείαν από τον τοίχο.  Ζεσταίνω με το πιστολάκι αυτά τα 8-10 εκατοστά αλλά δεν τρέχει ούτε η βρύση νερό. Τι συμβαίνει; έχει παγώσει μεσα στον τοίχο;

post-428081-0-80911600-1483963488_thumb.jpg

Δημοσ.

Καλημέρα. Η δική μου εκδοχή για το πώς λύθηκε το πρόβλημα (Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκης, το κύκλωμα του καλοριφέρ δούλευε μια χαρά, δεν είχα όμως ζεστό νερό).

Αφενός, κοντά στην είσοδο του λέβητα προσπάθησα να εκμεταλλευτώ τη θερμότητα από τους ζεστούς σωλήνες (του κυκλώματος του καλοριφέρ που δούλευε) και να τη χρησιμοποιήσω για να ζεστάνω τους κρύους σωλήνες (του κυκλώματος του ζεστού νερού, δλδ, που δεν δούλευε). Χρησιμοποιώντας κομμάτια από ύφασμα, τύλιξα και «μόνωσα» μαζί τον έναν ζεστό με τον έναν κρύο. Και το ίδιο έκανα και για το άλλο ζευγαράκι (ένας ζεστός και ένας κρύος, μαζί, λοιπόν) . Έτσι πέτυχα θερμοκρασίες κοντά στους +7 έως +12 βαθμούς στους κρύους σωλήνες (εκεί που πάνε να μπούνε στον λέβητα, επαναλαμβάνω).

Δεύτερον, οι σωλήνες που ήταν παγωμένοι (κάνουν διαδρομή γύρω στα 2μέτρα στη βεράντα) είχαν μεν μόνωση αλλά όχι σε όλο τους το μήκος. Σήμερα το πρωί μετρούσα -0,4 βαθμούς κάτω απ' τη μόνωση και -2,3 βαθμούς εκεί που δεν είχε μόνωση (κυρίως εκεί που βγαίνει η βρύση). Δούλεψα με πιστολάκι κυρίως εκεί που μετρούσα τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες αλλά (αδιάκριτα) και σε όλο το μήκος τους...

Χρειάστηκε κάνα 10λεπτο περίπου και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε....

Έβαλα επιπλέον μόνωση εκεί που δεν είχε... και προς το παρόν αυτά.

Μένει να δούμε για πόσο θα αντέξει.

Ζεστό μπάνιο. Πλυντήριο πιάτων (που παίρνει παροχή μόνο από το ζεστό νερό) και προς το παρόν το αποτέλεσμα διατηρείται.

Δημοσ.

Το τύλιξα το γυμνό κομμάτι με 3 λορίδες χοντρές υαλοβάμβακα.

Πιστεύω ότι είμαι εντάξει τώρα αλλά θα δείξει όταν ξαναπάει στους -8!

Δημοσ.

Με  ομοιόμορφο ζέσταμα με πιστολάκι δεν τρέχει ούτε η βρύση του μπαλκονιού. Αυτό σημαίνει οτι έχει παγώσει ο σωλήνας μέσα στον τοίχο;

το καλοριφέρ λειτουργεί και το κρυο νερό τρέχει κανονικά

post-428081-0-84979900-1483965414_thumb.jpg

Δημοσ.

Πάντως στον Κωτσόβολο πριν από λίγο με έβγαλε σε ένα link σε βρύση που δεν παγώνει.

Αρα λύσεις υπάρχουν.

PS : Δεν μπορώ να βρω το link πάλι.

Δημοσ.

ακριβώς το ίδιο πρόβλημα (το καλοριφέρ δουλεύει κανονικά αλλά δεν τρέχει καθόλου ζεστό νερό) με την ίδια περίπου εγκατάσταση αλλα η βρύση μπαλκονιού στη δική μου περίπτωση βγαίνει κατευθείαν από τον τοίχο.  Ζεσταίνω με το πιστολάκι αυτά τα 8-10 εκατοστά αλλά δεν τρέχει ούτε η βρύση νερό. Τι συμβαίνει; έχει παγώσει μεσα στον τοίχο;

Συνέχισε να ζεσταίνεις τη βρύση (υπομονή) και έχε ανοιχτή μια βρύση ζεστού νερού. Θα δεις σιγά σιγά αποτέλεσμα. Αν έχεις μπλε οινόπνευμα ρίξε στην βρύση. Βοηθάει στο ξεπάγωμα

Δημοσ.

Το πιστολάκι δεν βοηθάει στο αμιγώς ξεπάγωμα των σωληνώσεων. Χρειάζεται να δημιουργήσετε έναν αυτοσχέδιο κάλυμμα του χώρου όπου υπάρχουν οι εκτεθειμένες στο πολικό ψύχος σωληνώσεις. Τον αυτοσχέδιο χώρο χρειάζεται να κρατήσετε ζεστό ώστε σταδιακά να ξεπαγώνουν οι σωληνώσεις. όταν επιτευχθεί αυτό να χρησιμοποιείται κυρίως το ζεστό νερό για τις καθημερινές δουλειές 

Για τις επόμενες τρεις μέρες προμηνύεται νέο κύμα "αριάδνης" αυτή τη φορά και με χιονοπτώσεις στη Μακεδονία (Θεσσαλονίκη) 

Δημοσ.

Σε εμένα δούλεψε πάντως το πιστολάκι.

2000 Watt είναι και έριξα τον αέρα από απόσταση 10 cm, με το χέρι μου πίσω από τον σωλήνα ώστε να κρατάει μικροκλίμα, περνώντας κυκλικά τους σωλήνες ανά 15 δευτερόλεπτα. Σε 5 λεπτά ήταν όλα εντάξει. 

• Like 1
Δημοσ.

Σε εμένα δούλεψε πάντως το πιστολάκι.

2000 Watt είναι και έριξα τον αέρα από απόσταση 10 cm, με το χέρι μου πίσω από τον σωλήνα ώστε να κρατάει μικροκλίμα, περνώντας κυκλικά τους σωλήνες ανά 15 δευτερόλεπτα. Σε 5 λεπτά ήταν όλα εντάξει. 

Σε ποια σημεια του σωληνα εριξες αερα με το πιστολακι;

Δημοσ.

Γνωρίζω πως η φυσιολογική πίεση του λεβητα ειναι στο 1 με 1.5. Βγηκα πριν στο μπαλκονι και εχει φτασει στους 2 και κατι. Φυσικα το εχω ανοιχτο το αεριο συνεχομενα απο εχθες το απογευμα. Εαν γνωριζει καποιος αν ειναι φυσιολογικη η πιεση λογω κρυου η οχι ας μου απαντησει. Σας ευχαριστω πολυ.

• Like 1
Δημοσ.

Σε ποια σημεια του σωληνα εριξες αερα με το πιστολακι;

Εκεί που δεν είχε εξωτερικό μονωτικό περίβλημα. 

Γνωρίζω πως η φυσιολογική πίεση του λεβητα ειναι στο 1 με 1.5. Βγηκα πριν στο μπαλκονι και εχει φτασει στους 2 και κατι. Φυσικα το εχω ανοιχτο το αεριο συνεχομενα απο εχθες το απογευμα. Εαν γνωριζει καποιος αν ειναι φυσιολογικη η πιεση λογω κρυου η οχι ας μου απαντησει. Σας ευχαριστω πολυ.

Και σε εμένα το ίδιο συμβαίνει, αν γνωρίζει κάποιος ας απαντήσει. Βασικά το πρωί όταν ήταν παγωμένος προσπάθησα να τον ανοίξω και άρχισε να πετάει βρώμικα νερά, λογικά άνοιξε η βαλβίδα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...