Προς το περιεχόμενο

Κοινωνικο εισοδημα αλληλεγγυης

iordanis77

Προτεινόμενες αναρτήσεις

11 λεπτά πριν, medulla είπε

Η συγγένεια είναι παππούς-εγγόνι. Απ' ότι βλέπω στο Ε1 το σπίτι είναι 80τ.μ. Το σπίτι δεν νοικιάζεται, είναι άδειο.

Θα μπορούσα να δηλωθώ φιλοξενούμενος και να δικαιούμαι ΚΕΑ; Το ΚΕΑ δεν είναι για όσους μένουν μόνοι τους;  Ήμουν πριν δηλωμένος φιλοξενούμενος και η αλλαγή αυτή έγινε από λογιστή για το ΚΕΑ (χωρίς να ξέρει για το όριο των €5800 μάλλον).

Άρα και χωρίς το αυτοκίνητο θα ξεπερνούσα τα €5800. Τότε ποιος και πώς το δικαιούται αν είναι €3000 τα ελάχιστα έξοδα διαβίωσης και άλλα τόσα το σπίτι;

Όχι φιλοξενία.

ΠΑΡΑΧΏΡΗΣΗ θα γίνει .

Αφού είσαι χρόνια άνεργος με 0€ εισοδήμα κάτι συμβαίνει που μόνο όποιος δει την δήλωση μπορεί να καταλάβει 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, GREGORYMO είπε

ΠΑΡΑΧΏΡΗΣΗ θα γίνει .

Αφού είσαι χρόνια άνεργος με 0€ εισοδήμα κάτι συμβαίνει που μόνο όποιος δει την δήλωση μπορεί να καταλάβει 

Να σημειώσω πως ήμουν εγγεγραμμένος σε σχολή, γι αυτό δεν μπορούσα και δεν μπορώ να βγάλω δελτίο ανεργίας (σε περίπτωση που παίζει κάποιο ρόλο). Θα πρέπει να κάνω αναστολή για να βγάλω αργότερα.

Στο Ε2 του παππού εμφανίζεται ο 1ος όροφος της μονοκατοικίας του (στο ισόγειο μένει ο ίδιος) χωρίς να αναφέρει τα στοιχεία μου ως ενοικιαστή ούτε κάποιο εισόδημα από εκμίσθωση. Άρα να υποθέσω πως έχει γίνει παραχώρηση. Μήπως γι αυτό λογίζεται ένα ποσοστό της αξίας του ακινήτου ως δικό μου φορολογητέο εισόδημα; Μήπως θα έπρεπε να γίνει εικονική ενοικίαση π.χ. με €1;

Δείτε τη σύνοψη του Ε1 μήπως φανεί κάτι.1.png.7eddbae41a920cac7dc20c48d8de08b7.png

sorry για το hijack,

Μια ερώτηση στα γρήγορα επειδή είχα μια διαφωνία. Το ΚΕΑ για πόσο διάστημα μπορεί να το παίρνει κάποιος;

Τι εννοώ. Προφανώς πρέπει να γίνει αίτηση και να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Ας πούμε ότι οι προϋποθέσεις τηρούνται για μια ζωή. Τότε το συγκεκριμένο άτομο μπορεί να παίρνει για μια ζωή ΚΕΑ ή υπάρχει κάποιος κόφτης που να λέει πχ. παίρνεις για 1-2 χρόνια και μετά τέλος;

56 λεπτά πριν, medulla είπε

Να σημειώσω πως ήμουν εγγεγραμμένος σε σχολή, γι αυτό δεν μπορούσα και δεν μπορώ να βγάλω δελτίο ανεργίας (σε περίπτωση που παίζει κάποιο ρόλο). Θα πρέπει να κάνω αναστολή για να βγάλω αργότερα.

Στο Ε2 του παππού εμφανίζεται ο 1ος όροφος της μονοκατοικίας του (στο ισόγειο μένει ο ίδιος) χωρίς να αναφέρει τα στοιχεία μου ως ενοικιαστή ούτε κάποιο εισόδημα από εκμίσθωση. Άρα να υποθέσω πως έχει γίνει παραχώρηση. Μήπως γι αυτό λογίζεται ένα ποσοστό της αξίας του ακινήτου ως δικό μου φορολογητέο εισόδημα; Μήπως θα έπρεπε να γίνει εικονική ενοικίαση π.χ. με €1;

Δείτε τη σύνοψη του Ε1 μήπως φανεί κάτι.1.png.7eddbae41a920cac7dc20c48d8de08b7.png

Φιλοξενούμενο μπορεί να σε δηλώσει κάποιος στην κατοικία που μένει ο ίδιος και όχι σε κάποιο άλλο ακίνητο.

Λες πως στο Ε2 δεν έχουν συμπληρωθεί στοιχεία ενοικιαστή οπότε θεωρείς πως σου έχει παραχωρηθεί. Το πεδίο για τη δωρεάν παραχώρηση έχει συμπληρωθεί; Εσύ στο Ε1 στον πίνακα 5 στον κωδικό 203 θα έπρεπε να βάλεις το ΑΦΜ του παππού σου, σαν παραχωρητή, το έκανες; Αν η απάντηση δεν είναι ναι και στα δυο, τότε δεν υπάρχει δωρεάν παραχώρηση και δεν ξέρω που και υπό ποιες συνθήκες θεωρεί η εφορία οτι μένεις και πως σε έχει φορολογήσει. Αν είναι ναι και στα δυο, δεν ξέρω να σου απαντήσω, αλλά ο λογιστής σου φαντάζομαι θα ξέρει.

13 λεπτά πριν, Neptu είπε

sorry για το hijack,

Μια ερώτηση στα γρήγορα επειδή είχα μια διαφωνία. Το ΚΕΑ για πόσο διάστημα μπορεί να το παίρνει κάποιος;

Τι εννοώ. Προφανώς πρέπει να γίνει αίτηση και να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Ας πούμε ότι οι προϋποθέσεις τηρούνται για μια ζωή. Τότε το συγκεκριμένο άτομο μπορεί να παίρνει για μια ζωή ΚΕΑ ή υπάρχει κάποιος κόφτης που να λέει πχ. παίρνεις για 1-2 χρόνια και μετά τέλος;

Δεν υπάρχει κάποιος κόφτης.

Κατά τη γνώμη μου, πριν τη λήξη κάθε έτους (δηλαδή πριν λήξει το δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο που λαμβάνει κάποιος το επίδομα) θα έπρεπε να γίνεται έλεγχος από τις κοινωνικές υπηρεσίες (προβλέπεται στο ΦΕΚ αλλά δεν έχω ακούσει ποτέ να έχει γίνει σε κανέναν). Να διαπιστώνεται κατά πόσο κάποιος όντως το έχει ανάγκη και πρέπει να συνεχίσει να το λαμβάνει και αν όντως υπάρχει ανάγκη να προσφέρεται έξτρα βοήθεια στα άτομα.

Παράδειγμα να υπάρχει συνεργασία κοινωνικών υπηρεσιών και ΔΥΠΑ, για εύρεση εργασίας στους δικαιούχους (όχι μέσω προγραμμάτων, αλλά απλών αγγελιών) σε εβδομαδιαία ραντεβού με εργασιακούς συμβούλους, να φτιάχνουν βιογραφικό, να κάνουν προετοιμασία για συνεντεύξεις, να ρωτάνε τους εργοδότες όταν απορρίπτουν κάποιον το λόγο απόρριψης για να δουν αν μπορεί να βελτιώσει κάτι ο υποψήφιος. Και όταν ο δικαιούχος βρίσκει μια δουλειά προσωρινή (1-2 μήνες), να μη του μειώνουν το ποσό του επιδόματος στο επόμενο εξάμηνο. Δυο μήνες δουλειάς σημαίνει πως χάνει ολόκληρο ή μεγάλο μέρος του επιδόματος (ανάλογα πόσα άτομα είναι) για το επόμενο εξάμηνο, αν όμως ξέρει πως δε θα "τιμωρηθεί", θα κάνει περισσότερα δοκιμαστικά σε δουλειές και έχει περισσότερες ευκαιρίες να βρει κάτι πιο σταθερό.

1 ώρα πριν, piccolino είπε

Λες πως στο Ε2 δεν έχουν συμπληρωθεί στοιχεία ενοικιαστή οπότε θεωρείς πως σου έχει παραχωρηθεί. Το πεδίο για τη δωρεάν παραχώρηση έχει συμπληρωθεί;

Σόρρυ δικό μου λάθος, έβλεπα το αρχείο άλλης χρονιάς. Ναι στο Ε2 του παππού στο είδος παραχώρησης έχει κωδικό "13" που είναι δωρεάν παραχώρηση. Πρόσεξα όμως ότι στο πεδίο με αριθμό 12 (ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΝΙΔ/ΣΙΑΣ (%)) στο Ε2 του παππού έχουν συμπληρώσει: 12. Πιστεύω πως είναι λάθος από βιασύνη από τον αριθμό του πεδίου ή τους μήνες. Μπορεί να ευθύνεται κάτι τέτοιο για τη φορολόγησή μου;

Είναι βέβαιο πως με δωρεάν παραχώρηση από παππού δεν επιβαρύνεται το φορολογητέο εισόδημα; Αν ναι θα ξεκινήσω να ψάχνω με λογιστή (άλλον εννοείται) όλες τις λεπτομέρειες για λάθη. (απλή απορία: πώς ξέρει το σύστημα ότι ο ΑΦΜ που δηλώνεις ως παραχωρητή είναι συγγενικό σου πρόσωπο; Υπάρχει διασύνδεση;)

Στις 31/7/2024 στις 12:07 ΠΜ, piccolino είπε

Κατά τη γνώμη μου, πριν τη λήξη κάθε έτους (δηλαδή πριν λήξει το δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο που λαμβάνει κάποιος το επίδομα) θα έπρεπε να γίνεται έλεγχος από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Να διαπιστώνεται κατά πόσο κάποιος όντως το έχει ανάγκη και πρέπει να συνεχίσει να το λαμβάνει και αν όντως υπάρχει ανάγκη να προσφέρεται έξτρα βοήθεια στα άτομα.

Παράδειγμα να υπάρχει συνεργασία κοινωνικών υπηρεσιών και ΔΥΠΑ, για εύρεση εργασίας στους δικαιούχους (όχι μέσω προγραμμάτων, αλλά απλών αγγελιών) σε εβδομαδιαία ραντεβού με εργασιακούς συμβούλους, να φτιάχνουν βιογραφικό, να κάνουν προετοιμασία για συνεντεύξεις, να ρωτάνε τους εργοδότες όταν απορρίπτουν κάποιον το λόγο απόρριψης για να δουν αν μπορεί να βελτιώσει κάτι ο υποψήφιος. Και όταν ο δικαιούχος βρίσκει μια δουλειά προσωρινή (1-2 μήνες), να μη του μειώνουν το ποσό του επιδόματος στο επόμενο εξάμηνο. Δυο μήνες δουλειάς σημαίνει πως χάνει ολόκληρο ή μεγάλο μέρος του επιδόματος (ανάλογα πόσα άτομα είναι) για το επόμενο εξάμηνο, αν όμως ξέρει πως δε θα "τιμωρηθεί", θα κάνει περισσότερα δοκιμαστικά σε δουλειές και έχει περισσότερες ευκαιρίες να βρει κάτι πιο σταθερό.

Στην Ελλάδα είσαι, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα..

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εχω ψιλη κυριοτητα στο πατρικο μου,αλλα περυσι δηλωσα αστεγος,για  να μη χασει η κοπελα μου ,που μενουμε μαζι,το επιδομα ενοικιου.
Δουλευα wolt-efood,αλλα δεν ειχα σοβαρο εισοδημα.
Στην αιτηση το συστημα βλεπει το πατρικο μου και ζηταει παροχη ΔΕΔΗΕ,αλλα εγω δηλωνω αστεγος.
Τι γινεται απο εκει και περα; 

Επεξ/σία από StamTheMan

29 λεπτά πριν, StamTheMan είπε

Εχω ψιλη κυριοτητα στο πατρικο μου,αλλα περυσι δηλωσα αστεγος,για  να μη χασει η κοπελα μου ,που μενουμε μαζι,το επιδομα ενοικιου.
Στην αιτηση το συστημα βλεπει το πατρικο μου και ζηταει παροχη ΔΕΔΗΕ,αλλα εγω δηλωνω αστεγος.

Μια στιγμή. 

Τι εισόδημα φαινόταν δήλωσες?

Πάνω η κάτω από 4.500€ ?

31 λεπτά πριν, StamTheMan είπε

Πώς δηλώνεται η αστεγια ?

Δεν έρχεται η κοινωνική υπηρεσία να δεί?

33 λεπτά πριν, StamTheMan είπε

Ποια αίτηση?

Ο έχων την ψιλή κυριότητα δεν έχει κανένα δικαίωμα επί του σπιτιού.

10 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε

Τι εισόδημα φαινόταν δήλωσες?

Πάνω η κάτω από 4.500€ ?

Κατω.

Πώς δηλώνεται η αστεγια ?

Στη δηλωση δηλωσα αστεγος

Ποια αίτηση?

ΚΕΑ

Ο έχων την ψιλή κυριότητα δεν έχει κανένα δικαίωμα επί του σπιτιού.

Μου ζηταει αριθμο παροχης ΔΕΔΗΕ.

16 λεπτά πριν, StamTheMan είπε

Κατω.

Στη δηλωση δηλωσα αστεγος

ΚΕΑ

Μου ζηταει αριθμο παροχης ΔΕΔΗΕ.

Στη φορολογική δήλωσες άστεγος αλλά φαίνεται πως έχεις την ψιλή κυριότητα σε κάποιο ακίνητο. Οπότε στην αίτηση του ΚΕΑ το βλέπουν και σου ζητάνε αριθμό παροχής. Για το ΚΕΑ δε φτάνει η φορολογική δήλωση που δηλώνεις άστεγος, γιατί όπως είδες ο καθένας ότι θέλει δηλώνει. Αν το ψάξεις στον οδηγό του ΚΕΑ θα δεις υπό ποιες προϋποθέσεις σε θεωρούν άστεγο (να μένεις σε δομή αστέγων, να είσαι γραμμένος στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου ή να επιβεβαιώσει η κοινωνική υπηρεσία του δήμου μετά από έρευνα πως είσαι άστεγος κ.α.).

45 λεπτά πριν, piccolino είπε

Αν το ψάξεις στον οδηγό του ΚΕΑ θα δεις υπό ποιες προϋποθέσεις σε θεωρούν άστεγο (να μένεις σε δομή αστέγων, να είσαι γραμμένος στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου ή να επιβεβαιώσει η κοινωνική υπηρεσία του δήμου μετά από έρευνα πως είσαι άστεγος κ.α.).

Και τι δηλωνω για το ΚΕΑ;
Δεν ειμαι φιλοξενουμενος,μπορω να το δηλωσω οτι ειμαι;

2 ώρες πριν, StamTheMan είπε

54 λεπτά πριν, StamTheMan είπε

Και τι δηλωνω για το ΚΕΑ;
Δεν ειμαι φιλοξενουμενος,μπορω να το δηλωσω οτι ειμαι;

Τώρα ή δήλωσε αυτό που συμβαίνει, φιλοξενούμενος στην κοπέλα σου. Ή στο πατρικό σου. Ή πήγαινε στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου σου και δήλωσε άστεγος. Ή απλά δε κάνεις αίτηση για το ΚΕΑ αφού δε πληροίς τις προϋποθέσεις, αφού αυτό που δήλωσες δεν ισχύει.

3 ώρες πριν, StamTheMan είπε

Αν έχεις δικό σου λογιστή, απευθύνεσαι σε αυτόν. Αν δεν έχεις, ρώτα κάποιον δικό σου άνθρωπο αν έχει λογιστή που θεωρεί ότι του κόβει και έχουν "καλή σχέση", αν μπορεί να τον ρωτήσει για 'σένα (ή ακόμη καλύτερα να πάρει το ΟΚ να πεταχτείς από 'κει να του τα ρωτήσεις - live κουβέντα για τέτοια είναι πάντα καλύτερα). Συνήθως οι λογιστές (που τους κόβει) τα παίζουν στα δάχτυλα τα των επιδομάτων και ξέρουν τί πρέπει να κάνεις ανάλογα την περιπτωση. Το κακό βέβαια είναι ότι για τα επιδόματα λαμβάνονται υπ΄όψιν οι περισνές δηλώσεις, άρα "ό,τι έγινε-έγινε" και δεν ξέρω αν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι (έστω και με πρόστιμο) για τα περσινά,,,αλλά γενικά ρώτα οπωσδήποτε λογιστή...

11 ώρες πριν, washcloud είπε

Το κακό βέβαια είναι ότι για τα επιδόματα λαμβάνονται υπ΄όψιν οι περισνές δηλώσεις, άρα "ό,τι έγινε-έγινε" και δεν ξέρω αν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι (έστω και με πρόστιμο) για τα περσινά,,,αλλά γενικά ρώτα οπωσδήποτε λογιστή...

Ρωτησα το δικο μου χθες,μου εδωσε σημερα καποια τηλεφωνα να καλεσω να ρωτησω τι παιζει.
Ευχαριστω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...