Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα σε ολους, googlαροντας στο διαδικτυο για το πως πρεπει να ειναι ενας σωστος εσπρεσσο που ειναι το θεμα που απασχολει πολλους σε συτο το φορουμ διαβασα σε διαφορες σελιδες οδηγιες, συμβουλες , δοσολογιες, χρονους εκχυλισης για να εχεις οσο το δυνατον καλυτερο αποτελεσμα..

Αν και απο σελιδα σε σελιδα υπηρχαν καποιες μικρες  αποκλισεις σχετικα με την ποσοτητα του καφε, του νερου για καθε τυπο καφε espresso (κλασσικος espresso , lungo , ristretto κτλ) επελεξα μια σελιδα που πιστευω οτι θα βοηθησει καποιους να κατανοησουν γιατι ο καφες στην nespresso γενικα ειναι ελαφρυς και ειδικα για  αυτους που τον πινουν freddo και νερωνει ο καφες ακομα περισσοτερο απ τα παγακια..

Ριξτε μια ματια στην παρακατω σελιδα σχετικα με τις ποσοτητες/αναλογιες για  espresso , lungo , ristretto φτιαγμενες σε κανονικη εσπρεσσο μηχανη   (τα λεει ολα συντομα και περιεκτικα ..)

https://blog.electroholic.gr/simvoules/odigos-kafe-espresso?gclid=Cj0KCQiAgOefBhDgARIsAMhqXA5ipVjBPQ2Z8KeRpILczuU166hMBOUZXfLPyiqnTszKyYvS8oUmaqkaAoFaEALw_wcB

Βλεπουμε λοιπον οτι ο κανονικος εσπρεσσο περιεχει 7 - 8γρ καφε και η ποσοτητα στο ποτηρι  δεν ξεπερναει τα 30ml με την εκχιλυση να διαρκει περιπου 25 δευτερα  και το νερο στους 90c ενω στην νεσπρεσσο κανουμε εκχιλυση 5 - 5,5γρ καφε με μια νορμαλ καψουλα να βγαζει 40ml τελικο αποτελεσμα με τις λεγομενες καλες καψ. αλουμηνιου ( π,χ nespresso , starbucks , Lavazza) και την  εκχιλυση να μην διαρκει πανω απο 10 δευτερα..(σχετικα με την θερμοκρασια νερου στην nespresso δεν ξερω ποια ειναι)

Ο lungo δεν πρεπει να ξεπερναει τα 55-60ml και ο ristretto τα 15 - 20 ml και ολα αυτα θυμιζω με ποσοτητα καφε στα 7 - 8γρ..

Δηλαδη  βλεπουμε οτι αυτον που λεμε εμεις espresso (40ml τελικο αποτελεσμα ) στην nespresso αν δούμε την αναλογία καφέ (5γρ) / νερού  στην πραγματικοτητα πινουμε εναν νορμαλ lungo ! O lungo της Nespresso  ( 100 - 110ml) ουσιαστικα ειναι πιο κοντα στον americano...

Για να παρουμε λοιπον μια γευση πιο κοντα στον  κανονικο εσπρεσσο στην Nespresso με τα 5γρ καφε η τελικη ποσοτητα στο ποτηρι δεν θα πρεπει να ξεπερνα τα 20 - 25ml

Για ristretto θεωρειτε οτι πρεπει να ειναι 15 - 20ml σε κανονικη εσπρεσσο μηχανη στην nespresso δεν πρεπει να ξεπερναει τα 12-15ml (ενταξη ποσο πιο λιγο νερο να βαλεις!)

Αλλα δεν ειναι τοσο απλο!

Μπηκα λοιπον σε διαδικασια να δοκιμασω σε  αυτες τις ποσοτητες να δω αν οντως αλλαζει η γευση προς το καλυτερο στην nespresso

Eκανα μια καψουλα που οταν την κανεις στα 40ml εχει μια σχετικα γρηγορη εκχυλιση γυρω στα 1 - 15 δευτερα , την εκανα στα 25 - 30 ml αλλα και στα 15ml (ζυγισμενα με ζυγαρια κατα την εκχυλιση) σιγουρα ηταν λιγο πιο δυνατος και σωματωδης  , αλλα δεν ειχε τεραστια διαφορα ..

Μετα παιρνω μια Lollo oro που ειναι oι καψουλες με την πιο αργη ροη που ειχα ποτε , μιλαμε οτι στα 40ml παιζει να θελει και 30 - 35 δευτερα.. Την κανω λοιπον και σε 25 - 30 ml  εσπρεσσο και σε 15ml  ristretto , εκει παιδια καταλαβα διαφορα! Ο καφες ηταν πολυ πιο πυκτος και δυνατος , ο  ristretto ειδικα στα 15ml οτι πιο κοντινο εχω πιει σε σχεση με τους καφεδες που παιρνουμε απ εξω..

Εκανα μετα και μια Borbone nero που ειναι πολυ δυνατος και πικρος ρομπουστα  , το ιδιο, ο καφες βγηκε  πολυ πιο γευστικος , με γεματο σωμα και πιο γλυκος απο οτι στα 40ml!

Για αυτο εγω ποτε δεν ημουν υπερ τις γρηγορης ροης στην νεσπρεσσο !

Και μην νομιζετε οτι ο καφες βγανει πιο πικρος λογο λιγοτερου νερου, κοιταχτε εδω τι λεει στην παραγραφο για το ristretto https://www.krasiagr.com/odigos-kafe-poia-einai-ta-basika-eidi-espreso/ ,

"Θεωρείται ότι μετά τα 15 ml, αυτό που θα εξαχθεί από τον καφέ θα είναι μόνο οξύτητα και καφεΐνη, κάτι που αλλάζει την γεύση του εσπρέσο"

και το εχω διαβασει σε πολλα sites οτι οσο πιο πολυ νερο πεφτει τοσο πιο πολυ  οξυτητα και πικραδα προστιθεται , οσο πιο λιγο ο καφες ειναι  πιο γλυκος με περισσοτερα αρωματα/γευση/σωμα φυσικα..

Το ξερω οτι οι περισσοτεροι θα πουν:  " Εδω τα 40ml μας φαινονται λιγα, και θα μειωσουμε κι αλλο την ποσοτητα? , τι θα μεινει μετα μια γουλια?"

Ο καθενας εχει τα γουστα του, τις προτιμησεις του και κανει τις επιλογες του , παντως ειδικα για αυτους που κανουν freddo και τους φαινετα οτι ο καφες στην nespressο ειναι πολυ ελαφρυς/νερουλος εγω θα τους ελεγα να  δοκιμασουν να φτιαξουν εναν καφε με 3 καψουλες με εκχυλιση  στα 20ml περιπου την καφε μια και πιστευω οτι θα δουν διαφορα προς το καλυτερο (το ξαναλεω δεν αξιζει να το επιχειρησει κανεις  με μαρκες που εχουν πολυ γρηγορη ροη γιατι δεν θα διαφερει πολυ το αποτελεσμα , σε αυτην την περιπτωση που λεω εγω , οσο πιο αργη ροη τοσο καλυτερα ειναι! )

Τελος ενας εσπρεσσο για να εχει την σωστη γευση/αρωματα  πρεπει να πινεται σε φλυτζανι πορσελανης οσο ειναι ακομα ζεστος (οχι πολυ) , την ιδιανικη γευση την εχει οταν ειναι απλα χλιαρος , και η σωστη διαδικασια ειναι να τον ανακατευετε με ενα κουταλακι οχι κυκλικα ακουμποντας τα τοιχωματα του φλυτζανιου οπως κανουμε συνηθως αλλα απο κατω προς τα πανω ωστε να ανακατευτει η κρεμα με το κυριως σωμα του καφε!

Επεξ/σία από Miatakias
  • Like 7
  • Thanks 3
  • Απαντ. 2,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, Miatakias είπε

Καλησπερα σε ολους, googlαροντας στο διαδικτυο για το πως πρεπει να ειναι ενας σωστος εσπρεσσο που ειναι το θεμα που απασχολει πολλους σε συτο το φορουμ διαβασα σε διαφορες σελιδες οδηγιες, συμβουλες , δοσολογιες, χρονους εκχυλισης για να εχεις οσο το δυνατον καλυτερο αποτελεσμα..

Αν και απο σελιδα σε σελιδα υπηρχαν καποιες μικρες  αποκλισεις σχετικα με την ποσοτητα του καφε, του νερου για καθε τυπο καφε espresso (κλασσικος espresso , lungo , ristretto κτλ) επελεξα μια σελιδα που πιστευω οτι θα βοηθησει καποιους να κατανοησουν γιατι ο καφες στην nespresso γενικα ειναι ελαφρυς και ειδικα αυτους που τον πινουν freddo και νερωνει ο καφες ακομα περισσοτερο απ τα παγακια..

Ριξτε μια ματια στην παρακατω σελιδα σχετικα με τις ποσοτητες/αναλογιες για  espresso , lungo , ristretto φτιαγμενες σε κανονικη εσπρεσσο μηχανη   (τα λεει ολα συντομα και περιεκτικα ..)

https://blog.electroholic.gr/simvoules/odigos-kafe-espresso?gclid=Cj0KCQiAgOefBhDgARIsAMhqXA5ipVjBPQ2Z8KeRpILczuU166hMBOUZXfLPyiqnTszKyYvS8oUmaqkaAoFaEALw_wcB

Βλεπετε λοιπον οτι ο κανονικος εσπρεσσο περιεχει 7 - 8γρ καφε και η ποσοτητα στο ποτηρι  δεν ξεπερναει τα 30ml με την εκχιλυση να διαρκει 25 δευτερα ακριβως και το νερο στους 90c ενω στην νεσπρεσσο κανουμε εκχιλυση 5 - 5,5γρ καφε με μια νορμαλ καψουλα να βγαζει 40ml τελικο αποτελεσμα με τις λεγομενες καλες καψ. αλουμηνιου ( π,χ nespresso , starbucks , Lavazza) με την  εκχιλυση να μην διαρκει πανω απο 10 δευτερα..(σχετικα με την θερμοκρασια νερου στην nespresso δεν ξερω ποση ειναι)

Ο lungo δεν πρεπει να ξεπερναει τα 55-60ml και ο ristretto στα 15 - 20 ml και ολα αυτα θυμιζω με ποσοτητα καφε στα 7 - 8γρ..

Δηλαδη  βλεπουμε οτι αυτον που λεμε εμεις espresso (40ml τελικο αποτελεσμα ) στην nespresso αν βαλουμε στην εξισωση και τα μολις 5γρ τις καψουλας στην πραγματικοτητα πινουμε εναν νορμαλ lungo ! O lungo της Nespresso  ( 100 - 110ml) ουσιαστικα ειναι πιο κοντα στον americano...

Για να παρουμε λοιπον μια σωστη γευση ενος κανονικου εσπρεσσο στην Nespresso η τελικη ποσοτητα στο ποτηρι δεν θα πρεπει να ξεπερνα τα 20 - 25ml

Για ristretto θεωρειτε οτι πρεπει να ειναι 15 - 20ml σε κανονικη εσπρεσσο μηχανη στην nespresso δεν πρεπει να ξεπερναει τα 15ml (ενταξη ποσο πιο λιγο νερο να βαλεις!)

Αλλα δεν ειναι τοσο απλο!

Μπηκα λοιπον σε διαδικασια να δοκιμασω σε  αυτες τις ποσοτητες να δω αν οντως αλλαζει η γευση προς το καλυτερο στην nespresso

Eκανα μια καψουλα που οταν την κανεις στα 40ml εχει μια σχετικα γρηγορη εκχιλυση γυρω στα 12 - 14 δευτερα , την εκανα στα 25 - 30 ml αλλα και στα 15ml (ζυγισμενα με ζυγαρια κατα την εκχιλυση) σιγουρα ηταν λιγο πιο δυνατος , σωματοδης  , αλλα δεν ειχε τεραστια διαφορα ..

Μετα παιρνω μια Lollo oro που ειναι oι καψουλες με την πιο αργη ροη που ειχα ποτε , μιλαμε οτι στα 40ml παιζει να θελει και 25 - 30 δευτερα.. Την κανω λοιπον και σε 25 - 30 ml  εσπρεσσο και σε 15ml  ristretto , εκει παιδια καταλαβα διαφορα! Ο καφες ηταν πολυ πιο δυνατος , ο  ristretto ειδικα στα 15ml οτι πιο κοντινο εχω πιει σε σχεση με τους καφεδες που παιρνουμε απ εξω..

Εκανα μετα και μια Borbone nero που ειναι πολυ δυνατος και πικρος , το ιδιο ο καφες πολυ πιο γευστικος , με γεματο σωμα και πιο γλυκος απο οτι στα 40ml!

Για αυτο εγω ποτε δεν ημουν υπερ τις γρηγορης ροης στην νεσπρεσσο !

Και μην νομιζετε οτι ο καφες βγανει πιο πικρος λογο λιγοτερου νερου, κοιταχτε εδω τι λεει στην παραγραφω για το ristretto https://www.krasiagr.com/odigos-kafe-poia-einai-ta-basika-eidi-espreso/ ,

"Θεωρείται ότι μετά τα 15 ml, αυτό που θα εξαχθεί από τον καφέ θα είναι μόνο οξύτητα και καφεΐνη, κάτι που αλλάζει την γεύση του εσπρέσο"

και το εχω διαβασει σε πολλα sites οτι οσο πιο πολυ νερο πευτει τοσο πιο πολυ  οξυτητα προστιθενται , οσο πιο λιγο ο καφες ειναι  πιο γλυκος με περισσοτερα αρωματα/γευση/σωμα φυσικα..

Το ξερω οτι οι περισσοτεροι θα πουν:  " Εδω τα 40ml μας φαινονται λιγα, και θα μειωσουμε κι αλλο την ποσοτητα? , τι θα μηνει μετα μια γουλια?"

Ο καθενας εχει τα γουστα του, τις προτιμησεις του και κανει τις επιλογες του , παντως ειδικα για αυτους που κανουν freddo και τους φαινετα οτι ο καφες στην nespressο ειναι πολυ ελαφρυς / νερουλος εγω θα τους ελεγα να  δοκιμασουν να φτιαξουν εναν καφε με 3 καψουλες με εκχιλιση  στα 20ml περιπου και πιστευω οτι θα δουν διαφορα προς το καλυτερο (το ξαναλεω δεν αξιζει να το επιχειρησει κανεις  με μαρκες που εχουν πολυ γρηγορη ροη γιατι δεν θα διαφερει πολυ , σε αυτην την περιπτωση που λεω εγω , οσο πιο αργη ροη , τοσο καλυτερα!)

Τελος ενας εσπρεσσο για να εχει την σωστη γευση/αρωματα  πρεπει να πινεται σε φλυτζανι πορσελανης οσο ειναι ακομα ζεστος (οχι πολυ) , την ιδιανικη γευση την εχει οταν ειναι απλα χλιαρος , και η σωστη διαδικασια ειναι να τον ανακατευετε με ενα κουταλακι οχι κυκλικα ακουμποντας τα τοιχωματα του φλυτζανιου οπως κανουμε συνηθως αλλα απο κατω προς τα πανω ωστε να ανακατευτει η κρεμα με το κυριως σωμα του καφε!

Τρομερή ανάλυση με πολλές λεπτομέρειες, "διαφωνώ" μονάχα σε ένα πράγμα, στο οτι προσπαθείς να πετύχεις άριστο αποτέλεσμα, με μια μηχανή που είναι φτιαγμένη για μετριότητα (και δε το λέω υποτιμητικά).

Η νεσπρέσσο έχει τα καλά του αυτόματου, συνδυάζοντας το γρήγορο και καθαρό αποτέλεσμα. Προφανώς και αυτό έχει τους περιορισμούς του.

Έχω την εντύπωση οτι είσαι έτοιμος να πας για το επόμενο βήμα. Κανονική μηχανή εσπρέσσο, με μύλο για κοπή φρέσκου καφέ ώστε να φτάσεις σε τέλειο αποτέλεσμα, προφανώς ούτε γρήγορα, ούτε οικονομικά.

Παρόλα αυτά, προσωπικά ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώνεις γενικά με τις συμβουλές σου

  • Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ.
42 λεπτά πριν, Miatakias είπε

Καλησπερα σε ολους, googlαροντας στο διαδικτυο για το πως πρεπει να ειναι ενας σωστος εσπρεσσο που ειναι το θεμα που απασχολει πολλους σε συτο το φορουμ διαβασα σε διαφορες σελιδες οδηγιες, συμβουλες , δοσολογιες, χρονους εκχυλισης για να εχεις οσο το δυνατον καλυτερο αποτελεσμα..

Αν και απο σελιδα σε σελιδα υπηρχαν καποιες μικρες  αποκλισεις σχετικα με την ποσοτητα του καφε, του νερου για καθε τυπο καφε espresso (κλασσικος espresso , lungo , ristretto κτλ) επελεξα μια σελιδα που πιστευω οτι θα βοηθησει καποιους να κατανοησουν γιατι ο καφες στην nespresso γενικα ειναι ελαφρυς και ειδικα αυτους που τον πινουν freddo και νερωνει ο καφες ακομα περισσοτερο απ τα παγακια..

Ριξτε μια ματια στην παρακατω σελιδα σχετικα με τις ποσοτητες/αναλογιες για  espresso , lungo , ristretto φτιαγμενες σε κανονικη εσπρεσσο μηχανη   (τα λεει ολα συντομα και περιεκτικα ..)

https://blog.electroholic.gr/simvoules/odigos-kafe-espresso?gclid=Cj0KCQiAgOefBhDgARIsAMhqXA5ipVjBPQ2Z8KeRpILczuU166hMBOUZXfLPyiqnTszKyYvS8oUmaqkaAoFaEALw_wcB

Βλεπετε λοιπον οτι ο κανονικος εσπρεσσο περιεχει 7 - 8γρ καφε και η ποσοτητα στο ποτηρι  δεν ξεπερναει τα 30ml με την εκχιλυση να διαρκει 25 δευτερα ακριβως και το νερο στους 90c ενω στην νεσπρεσσο κανουμε εκχιλυση 5 - 5,5γρ καφε με μια νορμαλ καψουλα να βγαζει 40ml τελικο αποτελεσμα με τις λεγομενες καλες καψ. αλουμηνιου ( π,χ nespresso , starbucks , Lavazza) με την  εκχιλυση να μην διαρκει πανω απο 10 δευτερα..(σχετικα με την θερμοκρασια νερου στην nespresso δεν ξερω ποση ειναι)

Ο lungo δεν πρεπει να ξεπερναει τα 55-60ml και ο ristretto στα 15 - 20 ml και ολα αυτα θυμιζω με ποσοτητα καφε στα 7 - 8γρ..

Δηλαδη  βλεπουμε οτι αυτον που λεμε εμεις espresso (40ml τελικο αποτελεσμα ) στην nespresso αν βαλουμε στην εξισωση και τα μολις 5γρ τις καψουλας στην πραγματικοτητα πινουμε εναν νορμαλ lungo ! O lungo της Nespresso  ( 100 - 110ml) ουσιαστικα ειναι πιο κοντα στον americano...

Για να παρουμε λοιπον μια σωστη γευση ενος κανονικου εσπρεσσο στην Nespresso η τελικη ποσοτητα στο ποτηρι δεν θα πρεπει να ξεπερνα τα 20 - 25ml

Για ristretto θεωρειτε οτι πρεπει να ειναι 15 - 20ml σε κανονικη εσπρεσσο μηχανη στην nespresso δεν πρεπει να ξεπερναει τα 15ml (ενταξη ποσο πιο λιγο νερο να βαλεις!)

Αλλα δεν ειναι τοσο απλο!

Μπηκα λοιπον σε διαδικασια να δοκιμασω σε  αυτες τις ποσοτητες να δω αν οντως αλλαζει η γευση προς το καλυτερο στην nespresso

Eκανα μια καψουλα που οταν την κανεις στα 40ml εχει μια σχετικα γρηγορη εκχιλυση γυρω στα 12 - 14 δευτερα , την εκανα στα 25 - 30 ml αλλα και στα 15ml (ζυγισμενα με ζυγαρια κατα την εκχιλυση) σιγουρα ηταν λιγο πιο δυνατος , σωματοδης  , αλλα δεν ειχε τεραστια διαφορα ..

Μετα παιρνω μια Lollo oro που ειναι oι καψουλες με την πιο αργη ροη που ειχα ποτε , μιλαμε οτι στα 40ml παιζει να θελει και 25 - 30 δευτερα.. Την κανω λοιπον και σε 25 - 30 ml  εσπρεσσο και σε 15ml  ristretto , εκει παιδια καταλαβα διαφορα! Ο καφες ηταν πολυ πιο δυνατος , ο  ristretto ειδικα στα 15ml οτι πιο κοντινο εχω πιει σε σχεση με τους καφεδες που παιρνουμε απ εξω..

Εκανα μετα και μια Borbone nero που ειναι πολυ δυνατος και πικρος , το ιδιο ο καφες πολυ πιο γευστικος , με γεματο σωμα και πιο γλυκος απο οτι στα 40ml!

Για αυτο εγω ποτε δεν ημουν υπερ τις γρηγορης ροης στην νεσπρεσσο !

Και μην νομιζετε οτι ο καφες βγανει πιο πικρος λογο λιγοτερου νερου, κοιταχτε εδω τι λεει στην παραγραφω για το ristretto https://www.krasiagr.com/odigos-kafe-poia-einai-ta-basika-eidi-espreso/ ,

"Θεωρείται ότι μετά τα 15 ml, αυτό που θα εξαχθεί από τον καφέ θα είναι μόνο οξύτητα και καφεΐνη, κάτι που αλλάζει την γεύση του εσπρέσο"

και το εχω διαβασει σε πολλα sites οτι οσο πιο πολυ νερο πευτει τοσο πιο πολυ  οξυτητα και πικραδα προστιθεται , οσο πιο λιγο ο καφες ειναι  πιο γλυκος με περισσοτερα αρωματα/γευση/σωμα φυσικα..

Το ξερω οτι οι περισσοτεροι θα πουν:  " Εδω τα 40ml μας φαινονται λιγα, και θα μειωσουμε κι αλλο την ποσοτητα? , τι θα μηνει μετα μια γουλια?"

Ο καθενας εχει τα γουστα του, τις προτιμησεις του και κανει τις επιλογες του , παντως ειδικα για αυτους που κανουν freddo και τους φαινετα οτι ο καφες στην nespressο ειναι πολυ ελαφρυς / νερουλος εγω θα τους ελεγα να  δοκιμασουν να φτιαξουν εναν καφε με 3 καψουλες με εκχιλιση  στα 20ml περιπου και πιστευω οτι θα δουν διαφορα προς το καλυτερο (το ξαναλεω δεν αξιζει να το επιχειρησει κανεις  με μαρκες που εχουν πολυ γρηγορη ροη γιατι δεν θα διαφερει πολυ , σε αυτην την περιπτωση που λεω εγω , οσο πιο αργη ροη , τοσο καλυτερα!)

Τελος ενας εσπρεσσο για να εχει την σωστη γευση/αρωματα  πρεπει να πινεται σε φλυτζανι πορσελανης οσο ειναι ακομα ζεστος (οχι πολυ) , την ιδιανικη γευση την εχει οταν ειναι απλα χλιαρος , και η σωστη διαδικασια ειναι να τον ανακατευετε με ενα κουταλακι οχι κυκλικα ακουμποντας τα τοιχωματα του φλυτζανιου οπως κανουμε συνηθως αλλα απο κατω προς τα πανω ωστε να ανακατευτει η κρεμα με το κυριως σωμα του καφε!

Μπραβο για το κουραγιο σου να αναλυσεις ολο αυτο!!!

Τα links που εχεις ομως δεν εχουν καμια απολυτως σχεση με καφε!!!!

Υπαρχουν εμπεριστατωμενες αναλυσεις για το θεμα του espresso , σε sites ειδικα της Αγγλίας που αξιζει να διαβασει κανεις.

 

  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 25/2/2023 στις 5:26 ΜΜ, nickol-us είπε

Τρομερή ανάλυση με πολλές λεπτομέρειες, "διαφωνώ" μονάχα σε ένα πράγμα, στο οτι προσπαθείς να πετύχεις άριστο αποτέλεσμα, με μια μηχανή που είναι φτιαγμένη για μετριότητα (και δε το λέω υποτιμητικά).

Η νεσπρέσσο έχει τα καλά του αυτόματου, συνδυάζοντας το γρήγορο και καθαρό αποτέλεσμα. Προφανώς και αυτό έχει τους περιορισμούς του.

Έχω την εντύπωση οτι είσαι έτοιμος να πας για το επόμενο βήμα. Κανονική μηχανή εσπρέσσο, με μύλο για κοπή φρέσκου καφέ ώστε να φτάσεις σε τέλειο αποτέλεσμα, προφανώς ούτε γρήγορα, ούτε οικονομικά.

Παρόλα αυτά, προσωπικά ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώνεις γενικά με τις συμβουλές σου

Ευχαριστω παιδια για τα καλα σας λογια , ναι εφτιαξα ενα καφεδακι φυσικα και ασχοληθηκα καμια ωριτσα να  φταξω αυτην την αναρτηση που ειχα στο μυαλο μου απο καιρο γιατι εχει συζητηθει πολυ το θεμα οτι ο καφες σε νεσπρεσσο ειναι ελαφρυς...

Οχι δεν διαφωνουμε πουθενα , και σε προηγουμενες αναρτησεις μου στο φορυμ που ρωταν καποιοι αν η νεσπρεσσο κανει καλο καφε σε σχεση με τον καφε απ εξω εγω ειμαι αυτος που λεει οτι η nespresso ειναι απλα ενα υποκαταστατο του κανονικου εσπρεσσο και οτι απλα ειναι ενα καλο value σε σχεση με την τιμη της μηχανης , την τιμη του καφε (εγω παιρνω καψουλες με 0,15 - 0,20 σεντς , δεν μιλαω για τις original ή τις illy που κανουν 0,45 σεντς + ) και κωριως την γρηγοραδα , ευκολια που εχει... Δεν μιλαω δηλαδη για αριστο αποτελεσμα  απλα για βελτιωση του αποτελεσματος που εχεις στις default ρυθμισεις.. Σιγουρα ακομα και στα 15ml σε νεσπρεσσο  δεν εχεις το αποτελεσμα ενος καφε φτιαγμενου σωστα σε μηχανη , φρεσκολαεσμενου κτλ απλα η γευση γινεται  πιο δυνατη , πιο γλυκια και πιο ευχαριστη γιατι προσεγγιζεις την κανονικη αναλογια νερου/καφε ενος εσπρεσσο (αν 7,5γρ καφε για 30ml τοτε 5γρ για 20ml)

Θελω να παω καποια στιγμη σε κανονικη εσπρεσσο μηχανη (εχω και ενα bialetti moka pot), δεν ειμαι ομως ακομα ετοιμος λογο χαμηλου budget και οτι δεν θελω να ασχοληθω ακομα πολυ σοβαρα με το θεμα καφε , να μου τρωει πιο πολυ χρονο κτλ , το επομενο βημα ειναι ισως να παρω μια μηχανη αποκλειστικα με ese pod ταμπλετες γυρω στα 80-100ε πιο πιθανο την Didiesse frog που ειναι η πιο δημοφιλης στην Ιταλια σε αυτο το ειδος μηχανης, με ταμπλετες borbone και Lollo caffe που προτιμαω και στην nespresso με κοστος απο 0,12 μεχρι 0,14 σεντς ανα ταμπλετα που περιεχει 7,5γρ καφε ξερωντας φυσικα οτι ουτε με αυτην θα πιασω την ποιοτητα ενος καφε φτιαγμενο σε κανονικη εσπρεσσο μηχανη αλλα θα εχω πιο δυνατο αποτελεσμα σε σχεση με nespresso

Στις 25/2/2023 στις 5:48 ΜΜ, aenaos15 είπε

Μπραβο για το κουραγιο σου να αναλυσεις ολο αυτο!!!

Τα links που εχεις ομως δεν εχουν καμια απολυτως σχεση με καφε!!!!

Υπαρχουν εμπεριστατωμενες αναλυσεις για το θεμα του espresso , σε sites ειδικα της Αγγλίας που αξιζει να διαβασει κανεις.

 

Το googlαρα , διαβασα τα πρωτα 5-6 sites που βρηκα και πανω κατω συμφωνουν μεταξυ τους  , δεν εκανα κανενα εμπερηστατομενο ψαξιμο , , επισης εχω δει σε διαφορα ιταλικα site να λεν τα ιδια πανω κατω οποτε πιστευω σε γενικες γραμμες ισχυουν αυτα ..

Επεξ/σία από Miatakias
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα σας. Από χθες το είδα και δυστυχώς το επιβεβαίωσα σήμερα το πρωί ξανά κοιτώντας το με την ησυχία μου όταν βάζω κάψουλα μου στην Delonghi Inissia μου τρέχει ζεστό νερό από τη μέση της μηχανής από κάτω το τράβηξα και βιντεάκι και φωτογραφίες βγαίνει καθαρό ζεστό νερό από το κέντρο της μηχανής θα τους πάρω τηλέφωνο αλλά ποιον?? Την Nespresso η γιατί έχω και τοταλ support με άμεση αντικατάσταση για 3 χρόνια τον Κωτσόβολο κατευθείαν?? Για να δούμε τι θα γίνει το έχει ξανακούσει κάνεις αυτό?? 

 

 

VideoCapture_20230228-102449.jpg

VideoCapture_20230228-102413.jpg

Επεξ/σία από GEOZN8
Δημοσ.

Λοιπόν τώρα γυρίζω από τον Κωτσόβολο χωρίς πολλές πολλές διαδικασίες είδαν το πρόβλημα και αμέσως έγινε αντικατάσταση. Οπότε μία χαρά αξίζει για τρία χρόνια μέχρι τρεις αντικατάστασης σούπερ τώρα θα το δηλώσω και στο σύστημα της Nespresso να υπάρχει σαν καινούργια όλα καλά!! 

Δημοσ.

Η Εγγύηση είναι συνολικά 3 χρόνια το total support από την αγορά της πρώτης. Άρα έχω ακόμη υπόλοιπο σχεδόν άλλα 2 χρόνια από κωτσόβολο από την ημερομηνία 1ης αγοράς αλλά την δήλωσα και στην Nespresso να υπάρχει με το νέο serial number για τα δικά τους 2 χρόνια  κλπ.

Αυτό που παρατήρησα με την νέα μηχανή η οποία βγάζει ωραίο καφέ ίδιο με αυτή που είχα και έχει διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη είναι ότι αφού κάνεις μία κάψουλα και μετά την ξεπλύνεις με το πάτημα μίας φοράς της μονής δόσης (το συνιστώ πάντα να το κάνετε) μετά μαζεύει ποιο πολύ νερό εσωτερικά στην κυλινδρική περιοχή της κάψουλας με αποτέλεσμα αν σηκώσεις το κλείστρο να πέσει στο δοχείο συλλογής μια μεγάλη ποσότητα νερού που πριν δεν υπήρχε.

Αν την ξεπλύνεις και δεν σηκώσεις το καπάκι αυτό το νερό μένει στην περιοχή της κάψουλας. Ίσως λέω ίσως να είναι και καλό σαν μια καινούργια ρύθμιση δεν ξέρω γιατί έτσι ξεπλένεται καλύτερα ο θάλαμος από υπολείμματα καφέ η κόκκων κλπ.

  • Like 2
Δημοσ.
3 ώρες πριν, GEOZN8 είπε

Αυτό που παρατήρησα με την νέα μηχανή η οποία βγάζει ωραίο καφέ ίδιο με αυτή που είχα και έχει διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη είναι ότι αφού κάνεις μία κάψουλα και μετά την ξεπλύνεις με το πάτημα μίας φοράς της μονής δόσης (το συνιστώ πάντα να το κάνετε) μετά μαζεύει ποιο πολύ νερό εσωτερικά στην κυλινδρική περιοχή της κάψουλας με αποτέλεσμα αν σηκώσεις το κλείστρο να πέσει στο δοχείο συλλογής μια μεγάλη ποσότητα νερού που πριν δεν υπήρχε.

Αν την ξεπλύνεις και δεν σηκώσεις το καπάκι αυτό το νερό μένει στην περιοχή της κάψουλας. Ίσως λέω ίσως να είναι και καλό σαν μια καινούργια ρύθμιση δεν ξέρω γιατί έτσι ξεπλένεται καλύτερα ο θάλαμος από υπολείμματα καφέ η κόκκων κλπ.

αυτό που είπες τώρα το κάνω κι εγώ απ'την αρχή που πήρα Nespresso γιατί έχω κι εγώ την εικόνα ότι λίγο καυτό νερό καθαρίζει τα υπολλείματα του καφέ!

βέβαια γεμίζει πιο γρήγορα το δοχείο συλλογής κάτω απ'την κούπα.

αντίθετα στην Dolce Gusto π.χ. δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο γιατί ο τρόπος λειτουργίας της δεν αφήνει υπολλείματα όπως η Nespresso.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, smarnel είπε

αυτό που είπες τώρα το κάνω κι εγώ απ'την αρχή που πήρα Nespresso γιατί έχω κι εγώ την εικόνα ότι λίγο καυτό νερό καθαρίζει τα υπολλείματα του καφέ!

βέβαια γεμίζει πιο γρήγορα το δοχείο συλλογής κάτω απ'την κούπα.

αντίθετα στην Dolce Gusto π.χ. δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο γιατί ο τρόπος λειτουργίας της δεν αφήνει υπολλείματα όπως η Nespresso.

Τώρα μάλλον θα γεμίζει ακόμη περισσότερο λόγο ότι γεμίζει παραπάνω και η καψουλα με καθαρό νερό που πριν δεν είχε σίγουρα. Δεν ξέρω αν κάποιος άλλος το έχει παρατηρήσει αυτό που λέω.. Όπως και να έχει νομίζω μόνο καλό κάνει παρά κακό ή μεγαλύτερη συσσώρευση νερού κάνει παραπάνω καθάρισμα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ορμωμενος απο την βλαβη που εβγαλε η Inissia του μελους GEOZN8 που τον ξερω και προσωπικα αρχιζει και με απασχολει κι εμενα το θεμα αν η μηχανη μου βγαλει καποιο προβλημα τι θα κανω καθως ειμαι εκτος εγγυησης και απο οτι εχω διαβασει απο χρηστες που ειχαν σχετικη εμπειρια με το service της Nespresso πολλοι δεν εμειναν ικανοποιημενοι (ειδικα σε σχεση με τις Vertuo εχω ακουσει τα χειροτερα) και ειναι και αρκετα ακριβη η επισκευη..

Εδω μια ενδιαφερουσα αναρτηση που βρηκα απο σκρουτζ βεβαια δεν ειναι ακριβως το ιδιο προβλημα αλλα εχει να κανει με το σερβις της νεσπρεσσο

"πριν δύο βδομάδες πιάνω να την κάνω αφαλάτωση με φακελάκια της krups , μόλις την περνάω δύο φορές με το υλικό , την Τρίτη φορά με σκέτο νερό και ξαφνικά η μηχανή δεν δούλευει , κάνω διάφορα φυτά reset , μέσο του φυλλαδίου οδηγιών , τίποτα... περνώ το σέρβις Nespresso , μαζί με τον υπάλληλο , μου λέει τι να κάνω , πάλι τίποτα.. μου λέει θα έρθουν να την πάρουν να την δουν στο σέρβις και να μου πουν τη συνέβη ... μετά από δύο βδομάδες και, περνώ εγώ τηλ μου λέει διάφορα η υπάλληλος, ότι θα την κοιτάξουμε κτλ, και να περιμένω... λέω οκ θα κάνω υπομονή,,(υπόψιν ότι έχει δύο χρόνια εγγύηση)..

Με περνούν σήμερα και μου λένε ότι η μηχανή έχει χαλάσει η αντλία της και φταίει το νερό που έπιασε άλατα και ότι δεν είναι μέσα στην εγγύηση γιατί έπρεπε να την κάνω στους 6 μήνες αφαλάτωση και όχι στους 8, και τέλος πάντων θα μου στοιχίσει 50€ όλο αυτό,,, εντάξει , δεν ξέρω αλλά βγήκα έξω από τα ρούχα μου , την πετάω και περνώ καινούργια , αλλά το 50€ δεν το δίνω σε μια μηχανή που έχει 70€ ....αυτά, απλά τα είπα για να προσέχετε , ότι η εγγύηση της εταιρίας δεν ισχύει μάλλον για αντλίες και φυσικά θα πάρω άλλη μάρκα μηχανής μόνο και μόνο για το σέρβις .... "

Γενικα προσοχη με την αφαλατωση ειδικα αν βαζετε νερο βρυσης θελει πολυ συχνα!

Δηλαδη αν παθει κατι η αντλια πιεσης π,χ και σου πουν απ την nespresso  οτι θελουν πανω απο 40ε για επισκευη θα προτιμουσα να βαλω αλλα τοσα και να παρω μια καινουρια με εγγυση 2 χρονια, ενδεχωμενος ενα αλλο μοντελο για μια οπτικη ανανεωση σε μια τελικη..

Οταν πριν περιπου 3 χρονια αποφασισα να αγορασω nespresso ημουν αναμεσα στην Inissia (60 - 65ε τοτε) και την Pixie (85- 90ε τοτε) που ειναι ενα κλικ πιο ακριβο μοντελο , η pixie μου αρεσε εμφανισιακα πιο πολυ λογο οτι αντι για πλαστικο πολλα απ τα μερη της ειναι φτιαγμενα  απο ανοξειδωτο ατσαλι και οτι γενικα μου εβγαζε μια πιο premium αισθηση .. Επισης απ οτι ξερω Inissia και Essenza ειναι φτιαγμενες στην Κινα ενω η Pixie στην Ελβετια αν αυτο μπορει να σημαινει κατι.. Επειδη τοτε δεν ημουν σιγουρος οτι θα μ αρεσει ο καφες της Nespresso και φοβομουν μηπως την παρατησω μετα απο 1-2 μηνες χρησης και αρχισω παλι τον εσπρεσσο απ εξω,  αποφασισα τελικα να παω με το φθηνοτερο μοντελο την Inissia που οφειλω να παραδεχτω οτι ειμαι απολυτα ικανοποιημενος μεχρι σημερα..

Ριχνοντας εχτες μια ματια στην αγορα να δω τις τρεχουσες τιμες, η Inissia κοστιζει 75ε σε σκρουτζομαγαζα και 90ε σε επονυμα,  η pixie ειναι σε προσφορα απο εχτες σε επονυμο καταστημα στα 99ε ..Κοιταζω μετα τα σχολια αγοραστων στο σκρουτζ για την Pixie και βλεπω 2 ενδιαφερουσες κριτικες , αυτες εδω:

1) " χρησιμοποιουσα την Krups Inissia απο την οποια ημουν ικανοποιημενος. αγορασα την pixie γιατι χρειαζομουν μια 2η και ο μονος λογος που κατεληξα σ'αυτην ηταν επειδη φαινεται πιο premium στο ματι. δεν πιστευα οτι η pixie θα ειχε καποια διαφορα στην ποιοτητα εκχυλισης, μιας και στα χαρτια ολα τα χαρακτηριστικα φαινονται ιδια.
Με εξεπληξε ευχαριστα γιατι κανει αισθητα καλυτερο καφε.
υπερεχει εναντι της inisia γιατι εχει σταθερη εκροη του καφε, ενω η inissia την ωρα της εκχυλισης αυξομειωνε την εκροη
. ενα λιγοτερο σημαντικο αλλα αξιζει να αναφερθει ειναι οτι συγκριτικα ειναι λιγοτερο θορυβωδεις.
.."

2) " Εχω και ένα άλλο μοντέλο nespresso, το Inissia και ο καφές του δεν πίνεται ευχάριστα- αλλοιωμένη η γεύση και λιγότερο αρωματικός! Με το pixie πραγματικά δεν απολαμβάνω πουθενά αλλού καφέ παρά μόνο στο σπίτι μου (με κάψουλες nespresso ristretto, κρύο ή ζεστό). Στα αρνητικά τώρα, στάζει αρκετά μετά την χρήση, και μετά από 7 χρόνια αναγκάζομαι να πάρω καινούριο. Ομως, και μονο το γενονός που το ξανα-αγοράζω λέει πολλά! Δεν εμπιστεύομαι τα πιο φθηνά μοντέλα και πάω με αυτό που ξέρω. Εχω πολύ αδυναμία στον καφέ, και δεν διαπραγματεύομαι την γεύση του. Προτιμώ καλύτερα να μην πιω από το να μην μου αρέσει πολύ. Στα χαρακτηριστικά βλέπουμε να έχουν όλες οι μηχανές την ίδια πίεση και ισχύ, που λογικά δεν θα έπρεπε να έχει διαφορά ο καφές ως προς την γεύση. Εμ, έλα όμως που έχει!"

Στο ιδιο μηκος και σε βιντεο στο utube συγκρισης μεταξυ των 2 μηχανων, αρκετοι χρηστες που ειχαν και τις 2 μηχανες μιλουν για καλυτερη/πιο δυνατη γευση , περισσοτερη κρεμα, υψηλοτερη θερμοκρασια  , αλλα και σε ενα ξενο site που κανουν review σε καφετιερες  κτλ και συγκρινουν τις 2 μηχανες αναφερει καπου:

" Η Nespresso Pixie κάνει καλύτερο καφέ και είναι πιο ήσυχη κατά τη διάρκεια της παρασκευής. Η γεύση είναι πλούσια, και το σωμα πιο γεμάτο. Η κρέμα του είναι επίσης εντυπωσιακή.

πηγη https://www.wildboarcoffee.com/nespresso-pixie-vs-inissia/

Και ερχομαι και ρωραω τωρα εγω , ειχε ποτε κανεις και τις 2 αυτές μηχανες να μας πει αν οντως η Pixie κανει καλυτερο καφε?

Επεξ/σία από Miatakias
  • Thanks 2
Δημοσ.

Για όποιον ενδιαφέρεται έχει στα coffe island -25% και στις κάψουλες. Για όποιον έχει box επειδή μαζεύω γενικά πόντους και είχα πολλούς συν -10% με κωδικό απο την εφαρμογή του whats up μου βγήκανε 70 κάψουλες γύρω στα 15ε και μιλάμε για κάψουλες αλουμηνίου.

  • Like 2
  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.
2 ώρες πριν, kpins είπε

Καλησπέρα σε όλους!

Πρέπει να δηλωθεί στο Nespresso.com για να ισχύει η εγγύηση της μηχανής?

Απ οτι ξερω ναι , σε καποια γνωστα μαγαζια ηλεκτρονικων ειδων αν πληρωσεις κατι παραπανω  μπορεις να παρεις και εξτρα εγγυηση απο το μαγαζι και να στην αντικαταστησουν αυτοι κατευθειαν χωρις να μπλεχτες με την Nespresso, δες πιο πανω την αναρτηση του GEOZN8

Με την ευκαιρια , ψαχνω να αγορασω καινουρια ΜΟΝΟ μια μηχανη Nespresso Pixie ειτε Delonghi ειτε Krups απο καποια εγγυηση/πιστωτικο ενδεχωμενως σε λογικη τιμη , αν εχει κανεις ας μου στειλει προσωπικο μηνυμα

  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...