Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους.

Έχω ένα μικρό πρόβλημα με την εύρεση πληκτρολογίου που ικανοποιεί τις ανάγκες μου και ήθελα να ρωτήσω τι έχετε να μου προτείνεται και εσείς.

Είμαι αρκετά απαιτητικός χρήστης που περνάει τουλάχιστον 3-4 ώρες την μέρα πληκτρολογώντας, κυρίως λόγο σχολής (Μηχανικός Πληροφορικής 4ο έτος) και ψάχνω για ένα σωστό πληκτρολόγιο που θα ικανοποιήσει της ανάγκες μου.

Τα τελευταία χρόνια 5 χρόνια είχα ένα microsoft curve 2000 αλλά εν τέλη παρέδωσε πνεύμα. Δεν είχα κανένα πρόβλημα, με βόλευε στα χέρια και το μόνο που μου έλειπε ήταν το backlight. Λόγο μιας μικρής οικονομικής στενότητας τον μήνα που μου χάλασε, πήρα ένα φτηνό microsoft wired 200 ίσα ίσα να μην ξεμείνω μέχρι να μαζέψω μερικά λεφτά για να πάρω κάτι που θα με βόλευ περισσότερο. Fast Forward  περίπου προς τα τέλη Μαρτίου 2016, και μετά απο διάγνωση στένωσης στον δεξί μου καρπό και αρκετό πόνο τις τελευταίες ημέρες, παίρνω την απόφαση να κάνω την επένδυση σε ένα εργονομικό πληκτρολόγιο που δεν θα κάνει την πάθηση μου χειρότερη και θα μου παρέχει σωστή στήριξη. Δίνω με πόνο ψυχης 85€ και παίρνω στο microsoft sculpt ergonomic. Πρώτη εντύπωση μέτρια. Κάθεται ωραία στα χέρια αλλά για 85€ περίμενα περισσότερα. Ούτε backlight, ούτε καν ενδεικτικά led για caps και num. Και το ξεχωριστό αριθμητικό πληκτρολόγιο άβολο. Μένω μαζί του μέχρι αρχές Δεκεμβρίου 2016. Στους 6 μήνες έχω να πω ότι ακόμα κλαίω τα λεφτά του. Τις μπαταρίες τις πίνει σαν νερό (αν και σε αυτό πιστεύω η πολύωρη καθημερινή χρήση μου το έκανε χειρότερα). Το wireless πιάνει μέχρι 1 μέτρο χωρίς εμπόδια το πολύ. Και το ξεχωριστό αριθμητικό μόνο μπελάς ήταν. Οπότε το πουλάω και ψάχνω πάλι τι να πάρω. Και είμαι στο δίλλημα. Είναι 50€ για καινούργιο microsoft natural ergonomic 4000 είτε για ενα μεταχειρισμένο microsoft sidewinder x4. Στα υπέρ του 4000 είναι το σπαστό αλλά ενσύρματο και το ότι είναι καινούργιο. Στα κατά του είναι κυρίως ότι δεν ειναι backlight που αν μπορώ και χωρίς αυτό, για νυχτερινή δουλειά βοηθάει. Όσο για το x4, στα υπερ ο φωτισμός και η τιμή και στα κατά το ότι είναι μεταχειρισμένο, αν και απο το eshop. Να μην το τραβάω πολύ, εν τέλη πήρα το x4. Απο την πρώτη μέρα έκατσε καλά στα χέρια μου, και δεν πονάω αφου παρέχει στίρηξη στους καρπούς μου. Και φτάνουμε σήμερα 10/12. Έχω το x4 2μιση μέρες και πάω να ανάψω το pc και τίποτα. Πληκτρολόγιο νεκρό.

Οπότε περιμένω να ξημερώσει να ανοιξει το eshop για να το επιστρέψω, αφου έδινει και 6 μήνες εγγύηση.

Και πλέον κοιτάω για το επόμενο. Αλλά πέρα απο το ergo 4000 δεν υπάρχει τίποτα που να μου τραβάει το ενδιαφέρον. Θα ήθελα να είναι κάπως εργονομικό, είτε ίσιο με καλή στηριξη καρπών, είτε καμπυλωτό είναι σπαστό. Αν γίνεται με backlight και τιμή που να μην ξεπερνάει τα 50-60€.

Αν έχετε να προτείνεται κάτι, ευχαρίστως.

Δημοσ.

Θα σου συνιστούσα να κοιτάξεις το Ergodox. Αλλά με 50-60e μην έχεις και πολλές απαιτήσεις. Αν θέλεις σοβαρό πληκτρολόγιο να είσαι προετοιμασμένος να επενδύσεις τουλάχιστον τα διπλάσια. Αλλιώς μείνε με τη φθηνή πλαστικούρα της MS.

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Σήμερα όλοι μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε ειδικες/προσωποποιημένες ανάγκες όσον αφορά την χρήση του Η/Υ. Οπότε τολμώ να πώ ότι συμβουλή μπορείς να λάβεις απο τον καθένα άρα καλά έκανες και ρώτησες εδώ στην κοινότητα!

Είσαι έτοιμος για ριζοσπαστικές λύσεις;

Καρπιαίο σωλήνα μπορεί να προκαλεί όχι μόνο η στήριξη αλλά και η ανώμαλη θέση των μυών. Τρανό και αναντίρρητο παράδειγμα είναι ή θέση που παίρνουν οι μύες που στηρίζουν τον καρπό όταν τα πληκτρολόγια έχουν ενσωματωμένο numpad ενώ ταυτόχρονα έχουμε το ποντίκι στα δεξιά. Οραματίσου ποσο μεγάλο είναι το τόξο της κίνησης για να πιάσεις το ποντίκι και φαντάσου ακόμο πόσο μεγαλύτερο γίνεται ότι κινείς το ποντίκι ειδικά σε περιπτώσεις δύο και πάνω οθονών! Έτσι δεν είναι μόνο οι μύες του καρπού σε ανώμαλη θέση αλλά και αυτοί του ώμου με ανυπολόγιστες συνέπειες που σίγουρα θα απαιτήσουν ιατρική φροντίδα.

Εγώ προτείνω το εξής:

Να βάλεις ξανά σε λειτουργία το Sculpt και να αγοράσεις με 10-20 ευρώ ακόμη ένα ποντίκι που είναι σχεδιασμένο και για τα δύο χέρια. Βάλτο στα αριστερά και το numpad στα δεξιά. Το ποντίκι που μένει μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για εργασίες από απόσταση π.χ. πολυσέλιδο σκανάρισμα στο πολυμηχάνημα.

Έχε στο νού σου ότι:

1. Εργονομικώς, τα δύο τμήματα του λειτουργικού πληκτρολογίου (QAZ-YHN) πρέπει να είναι ακριβώς μπροστά σου μαζί με την κύρια οθόνη.
  2. Οι αγκώνες πρέπει να είναι σε θέση 90 μοιρών η λίγο μεγαλύτερη εάν έχεις μακριά πόδια. Μπορείς να στηριχτείς στους αγκώνες αλλά χωρίς να σηκώνονται οι ωμοι.

Οπως και να 'χει πρέπει να αισθάνεσαι άνετα πράγμα που διαπιστώνεις μόνο μετά από πολύωρη χρήση.

Πολλοί βιάζονται και απορρίπτουν αυτή τη λύση. Εάν έχεις ήδη πάθηση θα αισθανθείς άβολα στην αρχή (λόγω της ατροφίας του αριστερού χεριού) αλλά δεν θα κουραστείς εις βάθος χρόνου. Θα διαπιστώσεις ότι τα χέρια σου έτσι παραμένουν στο functional άνοιγμα οπότε τουλάχιστον δεν θα επιδεινώσεις την κατάσταση σου.

​Αν επιτρέπετε ένα σχόλιο: Τα εργονομικά πληκτρολόγια πραγματικά είναι αποκρουστικά και λίγο ακραία. Δεν βολεύουν για καθημερινή χρήση. Είναι όγκοι τεράστιοι στο μέγεθος των πληκτρολογίων με numpad οπότε όταν μπαίνει το ποντίκι για δουλεία πάλι προκαλούνται τα προβλήματα που σχετίζονται με την ανώμαλη θέση των μυών. Οι κατασκευαστές τους έχουν στο μυαλό τους, υποθέτω, συγκεκριμένα σενάρια εργασιών. Η Microsoft σαν πολυκατασκευαστής που είναι έχει πετύχει νομίζω τη χρυσή τομή.

​Δεν δημιούργησα (παρότι δικαίως σαν άνθρωπος έτεινα αμέσως προς τα κεί ειδικά σε μικρή ηλικία λόγων μεγέθους...) ούτε εξέλιξα εγώ αυτή τη λύση αλλά μου την πρότειναν ιατροί εργασίας ενώ έχω υπόψη μου και ειδικό έγγραφο του Ελληνικού Ινστιτούτο Υγιεινής κι Ασφάλειας της Εργασίας: Link.png Site: Έγγραφο

​EDIT: ​Ο σύνδεσμος προς το σωστό έγγραφο είναι αυτός: http://www.elinyae.gr/el/item_details.jsp?cat_id=33&item_id=7128

Δημοσ.

όσον αφορά το καρπιαίο με ένα βραχιόλι και ένα pad να ακουμπάς θα πρεπε να σαι οκ.

backlight τι να το κάνεις ακριβώς ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι να γράφεις και μόνο η οθόνη θα πρεπε να φτάνει να σου φωτίσει. Η λογική λέει βέβαια πως οι απαιτητικοί χρήστες ξέρουν τυφλό κι αν δε ξέρεις πάλι στο περιπου πρέπει να ξερεις που είναι το κάθε key.

κι εγώ τελειόφοιτος πληροφορικής είμαι και γράφω αρκετά αλλά carpal syndrome δεν έπαθα. Κοίταξε μήπως μπορείς να φτιάξεις κάπως τη στάση γραφής σου, σήκω τακτικά απ τη καρέκλα κάνε κάνα διαλειματάκι κλπ...

συνήθως η σειρά 3000 της microsoft είναι αρκετά καλό value4money εγώ δεν εχω το wavy έχω το προηγούμενο μοντέλο και με ικανοποιεί αρκετά. κοίταξε και το kb216 της dell αν θες chiklet.

Δημοσ.

Να και μερικές προτάσεις απο το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφάλειας και Υγιεινής της Εργασίας που αναφέρονται στο έγγραφο που αναφέρων παραπάνω (http://www.elinyae.gr/el/item_details.jsp?cat_id=33&item_id=7128)

Επικολλώ το κείμενο σε εικόνες δεν μπορώ να κάνω αντιγραφή κι επικόλληση:

1. Για το πληκτρολόγιο:

post-278171-0-62854500-1483389011_thumb.png

2. Για το ποντίκι

post-278171-0-20009500-1483389010_thumb.png
post-278171-0-40980300-1483389009_thumb.png

post-278171-0-40980300-1483389009_thumb.png

post-278171-0-20009500-1483389010_thumb.png

post-278171-0-62854500-1483389011_thumb.png

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...