Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα

έχω ένα συστηματάκι στα χέρια μου με Amd Apu και Asus motherboard.

Το σύστημα λειτουργούσε με τα ενσωματωμένα γραφικά της apu και προσπάθησα χθες να βάλω ξεχωριστή Gpu. Στο bios της Asus ήταν ήδη επιλεγμένο το PCI, στην επιλογή για NB οπότε το σύστημα θεωρητικά πρέπει να αναγνωρίσει αυτόματα την εξωτερική κάρτα κατα το boot και να δώσει εικόνα.

Εν τάχει έκανα δοκιμή τόσο με μια RX 480 Nitro αλλα και με R9 390 Nitro. Η συμπεριφορά και με τις 2 κάρτες είναι ίδια. Το σύστημα bootάρει, τα fans των καρτών δείχνουν φυσιολογική λειτουργία αλλά εικόνα στο monitor δεν δίνει καμία απο τις 2, ούτε bios, ούτε Windows. Η σύνδεση που δοκιμάζω είναι μέσω HDMI.

Αν βγάλω την κάρτα απο πάνω, τότε το σύστημα bootάρει κανονικά με τα ενσωματωμένα γραφικά.

Μετά απο δοκιμή κάθε εναλλακτικής (θα αναφέρω στο τέλος τι έχω δοκιμάσει), βρήκα μια παναρχαία Nvidia 6200 (νομίζω ότι είναι αυτή) και την έβαλα επάνω. Αυτή βγάζει VGA και Dvi outputs και επειδή είχα ένα καλώδιο DVI to VGA, έβαλα το dvi στην κάρτα γραφικών και το Vga στο monitor. Με αυτήν την καρτούλα, το σύστημα bootαρε κανονικά με χρήση της εξωτερικής κάρτας γραφικών. Να σημειώσω ότι δεν βρήκα καν driver και λειτούργησε με τον standard vga driver των windows.

Για κάποιο λόγο λοιπόν συμπεραίνω ότι δεν δίνει έξοδο μέσω digital σύνδεσης (Hdmi). Δυστυχώς δεν έχω DisplayPort καλώδιο αλλά αν δεν κάνω λάθος δεν έχει μεγάλη διαφορά με το Hdmi.

Δοκίμασα όπως γράφω επάνω 2 λειτουργικές κάρτες γραφικών, 2 τροφοδοτικά, 2-3 καλώδια hdmi, απενεργοποίησα την onboard κάρτα τόσο απο το bios όσο και μέσα απο τα Windows αλλα κανένα αποτέλεσμα.

Edit: Να σημειώσω ότι έκανα και reflash bios στην τελευταία έκδοση.

Εφόσον δούλεψε η παλιά καρτούλα μέσω dvi εκτιμώ ότι δεν έχει θέμα η pci slot της μητρικής αλλα δεν μπορώ να σκεφτώ τι άλλο μπορεί να συμβαίνει.

Κάποια ιδέα;

• Moderators
Δημοσ.

Βάλε την νέα κάρτα κάνε clear cmos (βγάλε τη μπαταρία και περίμενε κάνα 10 λεπτό) και ξανά δοκίμασε

• Like 1
Δημοσ.

Αυτό υπάρχει περίπτωση να κάνει διαφορά; Δεν έβγαλα την μπαταρία αλλα ξεσύνδεσα όλα τα ρεύματα και πάτησα το κουμπί τροφοδοσίας για να "αδειάσει" το όποιο ηλεκτρικό φορτίο είχε μείνει, πράγμα που έκανα τακτικά μετά απο κάθε αλλαγή κατα τις δοκιμές.

Επειδή για να βάλω την R9 πρέπει να ξηλώσω τροφοδοτικό απο αλλού, θα δοκιμάσω λίγο αργότερα με την Rx480 που μπορεί να κουμπώσει πάνω στο υπάρχον τροδοφοτικό του συστήματος.

Απλά απορώ τι μπορεί να κάνει το Cmos clear σε ένα σύστημα 2 ημερών.

Δημοσ.

Εχεις καμια αλλη οθονη/tv με HDMI να δοκιμασεις και εκει;

Επισης μπορεις να δεις με αλλο τροπο (ping, συνδεση με teamviewer πχ) αν ο pc κανει πληρες boot με την GPU πανω;

Μπορεις να δεις αν εκανε πληρες boot και απο τον event viewer.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν έχω αυτή τη στιγμή δυστυχώς άλλη οθόνη αλλά η συγκεκριμένη δεν έχει πρόβλημα με 2 laptop και το main σύστημά μου που την χρησιμοποιώ καθημερινά. Ποτέ δεν είχε.

Θα δοκιμάσω και αυτό με το teamviewer, πολύ καλή ιδέα. Περιμένω να μου φέρουν την Rx480 σε καμιά ώρα γιατί δεν την έχω εδώ και θα δοκιμάσω cmos clear και teamviewer.

• Moderators
Δημοσ.

Ξεκινα με το clear cmos στο συστημα της υπογραφης ετσι και τρεξω με την onboard αν δεν κανω clear cmos δεν περνω ποτε εικονα απο την ξεχωριστη καρτα γραφικων

αν δεν βγαλεις την μπαταρια δεν γινεται clear cmos γιατι η μπαταρια κραταει της ρυθμισεις

• Like 1
Δημοσ.

Ακόμη περιμένω να μου φέρουν την Rx480...

Δέχομαι αυτό που λές. Και το customer support της Asus αυτό μου πρότεινε απλά προσωπικά το θεωρώ περιττό όταν η παλιά gpu δούλεψε κατευθείαν χωρίς clear cmos. Βέβαια θα το κάνω μόλις μου φέρουν την κάρτα και θα ενημερώσω άμεσα, γιατί κατά πάσα πιθανότητα κάτι δεν ξέρω καλά με το clear cmos και ίσως όντως βοηθήσει. Απ'την άλλη...είναι και η τελευταία ελπίδα πριν το rma.

Εdit: Για κάποιο λόγο όποτε βλέπω post σου, το διαβάζω σκεπτόμενος ότι την ώρα που το έγραφες γελούσες. Το avatar σου είναι παραπλανητικό. :D

Δημοσ.

Τελικά δοκίμασα Cmos clear 3 φορές βγάζοντας την μπαταρία και όλα τα καλώδια τροφοδοσίας για 2 λεπτά,10 λεπτά και 20 περίπου λεπτά αντίστοιχα. Δεν έγινε τίποτα. 

Σε κάποια απο τα restarts η κάρτα ανέβαζε στροφές και ούρλιαζε λες και θα πετάξει έξω απο το case.

Μην τα πολυλογώ, τελικά κατάφερα και την έκανα να δουλέψει και να δώσει εικόνα απο HDMI. Απλά όπως κοιτούσα το case και σκεφτόμουν, ξεκούμπωσα τη μια ram. Επειδή δεν μου ερχόταν καμιά ιδέα, πάτησα το power buttton, όλα αυτά ασυναίσθητα, δεν επεδίωκα κάτι σκόπιμα. Το pc άνοιξε και έδινε εικόνα απο την εξωτερική gpu κανονικά. Δοκίμασα να βάλω πάλι και την δεύτερη ram και πάλι δεν έδινε εικόνα.

Για κάποιο λόγο με τις 2 ram πάνω δεν μπορεί να δώσει εικόνα σε εξωτερική gpu. Με την onboard apu όμως δουλεύει κανονικά με 2 sticks ram. 

Το μόνο που δεν κατάφερα είναι να περάσω drivers γιατί για κάποιο περίεργο λόγο η AMD δεν δίνει 32bit driver στα windows 10 οπότε τώρα είμαι σε φάση που ξανακάνω format για να περάσω 64bit έκδοση Windows. 

Τέλος καλό, όλα καλά. Ευχαριστώ για την βοήθεια με την ευκαιρία παιδιά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...