Προς το περιεχόμενο

Powerline + Netgear DGN2200 ή TP-Link WR841? (+ Bonus απορία)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά. Θέλω να αγοράσω ένα kit powerline (απαραίτητα με AC Passthrough οπότε πολύ περιορισμένες επιλογές. Συγκεκριμένα έχω δει το PA4010 kit της TP-Link) και από τη 2η συσκευή να έχω και ασύρματη και ενσύρματη πρόσβαση. 

Δηλαδή θα έχουμε την εξής συνδεσμολογία:
VDSL Modem/Router του ΟΤΕ --> 1o Powerline --> 2o Powerline --> ?

Στο ερωτηματικό θέλω μια συσκευή που θα μου δίνει και ethernet θύρες για laptops κλπ αλλά και ασύρματη σύνδεση για mobile συσκευές.
Βρήκα σε ένα ντουλάπι το παλιό μου modem/router Netgear DGN2200 (v1). Η άλλη λύση είναι το μοντέλο της TP-Link που έχω στον τίτλο. Το Netgear μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το TP-Link;

Επίσης έχω μια ακόμη ερώτηση. Πόση σημασία έχει η ασύρματη ταχύτητα του Router; Δηλαδή, το Powerline έχει ένα rating 500Mbps, το router της TP-Link 300Mbps. Αυτό θα είναι πρόβλημα; Μήπως ακόμα κι ένα router 150Mbps είναι αρκετό, όταν η σύνδεση μου είναι 30άρα VDSL?

Δημοσ.

Τα Mbps που βλέπεις στις ασύρματες συσκευές, είναι η μέγιστη ονομαστική ταχύτητα σύνδεσης μεταξύ τους. Με απλά λόγια πόσο γρήγορα (θεωρητικά) μπορεί να μιλήσει το καθένα.

Πόσο όγκο όμως πληροφορίας μπορούν να μεταφέρουν στην ίδια μονάδα του χρόνου (δηλαδή πόση είναι η πραγματική ταχύτητα) είναι άλλο πράγμα, που κυμαίνεται χοντρικά (για διάφορους τεχνικούς λόγους) στο 30%-50% της ονομαστικής.

Παρόμοιο ισχύει και στα powerlines. Δεν ισχύει όμως στην ενσύρματη σύνδεση, όπου εκεί έχουμε πραγματική ταχύτητα ελάχιστα μικρότερη της ονομαστικής.

Όλα σχεδόν τα modem/router μπορούν να παίξουν ως απλά switch και AP. Παίρνουν σύνδεση σε μια θύρα LAN, τους ορίζεις μια σταθερή διεύθυνση (αλλά αχρησιμοποίητη) στο ίδιο υποδίκτυο με το κύριο router και κλείνεις DHCP, NAT και firewall.

• Like 1
Δημοσ.

1) Τα Mbps που βλέπεις στις ασύρματες συσκευές, είναι η μέγιστη ονομαστική ταχύτητα σύνδεσης μεταξύ τους. Με απλά λόγια πόσο γρήγορα (θεωρητικά) μπορεί να μιλήσει το καθένα.

Πόσο όγκο όμως πληροφορίας μπορούν να μεταφέρουν στην ίδια μονάδα του χρόνου (δηλαδή πόση είναι η πραγματική ταχύτητα) είναι άλλο πράγμα, που κυμαίνεται χοντρικά (για διάφορους τεχνικούς λόγους) στο 30%-50% της ονομαστικής.

Παρόμοιο ισχύει και στα powerlines. Δεν ισχύει όμως στην ενσύρματη σύνδεση, όπου εκεί έχουμε πραγματική ταχύτητα ελάχιστα μικρότερη της ονομαστικής.

2) Όλα σχεδόν τα modem/router μπορούν να παίξουν ως απλά switch και AP. Παίρνουν σύνδεση σε μια θύρα LAN, τους ορίζεις μια σταθερή διεύθυνση (αλλά αχρησιμοποίητη) στο ίδιο υποδίκτυο με το κύριο router και κλείνεις DHCP, NAT και firewall.

1) Μπορώ να καταλάβω να θες υψηλή ταχύτητα αν οι συσκευές στο δίκτυο σου επικοινωνούν η μία με την άλλη. Αν όμως έχουμε το τυπικό να έχουμε 2-3-5 συσκευές και κάθε μία απλώς να θέλει πρόσβαση στο internet τότε πόση σημασία έχει (βάσει των ελληνικών ταχυτήτων) να έχεις "γρηγορο" WiFi?

2) Άρα εσύ πιστεύεις οτι με μια πρώτη ανάγνωση θεωρητικά μπορώ να κάνω το ίδιο και στο υπάρχον router ε;

Δημοσ.

1. Σε ADSL δεν υπάρχει θέμα, καθώς η ταχύτητα του WiFi λογικά είναι μεγαλύτερη της σύνδεσης. Σε VDSL όμως θα υπάρχει θέμα καθώς ενδέχεται η ταχύτητα στο WiFi να είναι μικρότερη της σύνδεσης. Για απλή πλοήγηση βέβαια δεν μας πειράζει.

2. Δοκιμάζει και βλέπεις πως θα πάει. Τα ποσοστά πάντως είναι με το μέρος σου.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...