Hal9000 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Μετά το αποτυχημένο πείραμα με την έκδοση των Windows RT, η οποία επέτρεπε σε συσκευές με ARM επεξεργαστές, να τρέχουν μια ειδική έκδοση των Windows 8, η Microsoft κάνει μια νέα -πολύ πιο ολοκληρωμένη- προσπάθεια υποστήριξης των συγκεκριμένων επεξεργαστών από τα Windows. Όπως ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο συνέδριο WinHEC το οποίο απευθύνεται σε κατασκευαστές υπολογιστών, η πλήρης έκδοση των Windows 10 θα μπορεί να τρέχει σε υπολογιστές που διαθέτουν το Snapdragon 835 SoC της Qualcomm, το οποίο θα κάνει την εμφάνισή του την επόμενη χρονιά. Όμως πιο σημαντική θεωρείται η ανακοίνωση της δυνατότητας εκτέλεσης των κλασσικών desktop εφαρμογών που γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς καμία αλλαγή στα ίδια τα προγράμματα. Αυτό γίνεται εφικτό μέσω emulator ο οποίος τρέχει παράλληλα με το ίδιο το λειτουργικό και δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να εγκαταστήσει και να εκτελέσει desktop εφαρμογές όπως το Photoshop, το Chrome και άλλες, όπως ακριβώς αν χειριζόταν έναν υπολογιστή που φέρει Intel ή AMD επεξεργαστή. Σε βίντεο που δημοσίευσε η Microsoft, βλέπουμε έναν υπολογιστή που στηρίζεται στο Snapdragon 820 chipset με τετραπύρηνο ARM επεξεργαστή, να εκτελεί με πολύ καλή ταχύτητα τα ίδια τα Windows 10 αλλά και δημοφιλείς εφαρμογές. Παράλληλα βλέπουμε και την αναπαραγωγή ενός βίντεο χωρίς κολλήματα αλλά και του παιχνιδιού World of Tanks Blitz χωρίς να δίνεται κάποια άλλη πληροφορία. Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει το όραμα της Microsoft για τις Universal εφαρμογές, με τον Terry Mayerson, υπεύθυνο των Windows, να αναφέρει ότι η πλατφόρμα των UWP είναι το μέλλον της εταιρείας. Την ίδια στιγμή όμως κατά τον Mayerson «ήταν πολύ σημαντικό για τη Microsoft να μπορεί να υποστηρίζει εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για τα Windows τα τελευταία 25 χρόνια, δίνοντας την ευκαιρία να τρέχουν απροβλημάτιστα». Αρχικά, τα Windows 10 και οι desktop εφαρμογές τους θα μπορούν να τρέχουν μόνο σε συστήματα με επεξεργαστή Snapdragon 835, ενώ υποστηρίζονται αποκλειστικά οι 32-bit εκδόσεις των desktop εφαρμογών και όχι οι 64-bit. Τα συστήματα αυτά θα υποστηρίζουν κανονικά οθόνες αφής αλλά και την τεχνολογία Windows Ink, ενώ αναμένεται να φέρουν τα πλεονεκτήματα της ARM αρχιτεκτονικής και κυρίως τη μεγαλύτερη αυτονομία που προσφέρουν έναντι των x86 συστημάτων. Επιπλέον θεωρείται σίγουρο ότι η εξέλιξη αυτή έχει άμεση σχέση με τα σχέδια της εταιρείας στο mobile χώρο και ειδικότερα στην παρουσίαση του φημολογούμενου Surface Phone. Site: TheVerge
Alani13 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Αν και ενδιαφέρον.. Battery hogger detected.
Psaris Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Πραγματικά εντυπωσιακό! so surface phone confirmed? 3
LongTom Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Surface phone? Surface phone. Αν και προβλέπω ότι θα θέλει αρκετά δυνατό μηχάνημα και μπαταρία(για κινητό-tablet πάντα) για να έχεις μια αξιοπρεπή απόδοση. 2
tolisrx8 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 ξερουμε περιπου ενας δυνατος arm cpu πχ snapdragon 820 σε σχεση με ενα x86 που βρισκεται σε δυνατοτητες πχ i3 6100?
GeopoN Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Αυτο που περιμενω ειναι ενα continnum ευρεως φασματος (να τρεχουν τα παντα ή σχεδον τα παντα). Βλεπω οτι πλησιαζει αυτη η μερα. Πολυ καλη κινηση 1
Hlapatsas Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Αφού μας άφησε ξεκρέμαστους όσους πήραμε WP τώρα λανσάρει <<surface>> τεχνολογία...εε νιώθω κορόιδο! 5
Επισκέπτης Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 ξερουμε περιπου ενας δυνατος arm cpu πχ snapdragon 820 σε σχεση με ενα x86 που βρισκεται σε δυνατοτητες πχ i3 6100? Δεν ξέρω για τον επεξεργαστή που ρωτάς, αλλά σε απλό κώδικα που είχα δοκιμάσει χωρίς γραφικά κτλ ο i5-4440S ήταν περίπου 10 φορές πιο γρήγορος από τον επεξεργαστή στο lumia 930.
anax111 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Αφού μας άφησε ξεκρέμαστους όσους πήραμε WP τώρα λανσάρει <<surface>> τεχνολογία...εε νιώθω κορόιδο! Δυστυχώς από τα Windows Phone 7 και μετά όσοι εμπιστεύτηκαν τα mobile λειτουργικά της Microsoft νιώθουνε κορόιδα. Μεταξύ αυτών και εγώ για ένα διάστημα.
Skylined Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Αν και είναι πολύ σημαντική είδηση δεν είναι έκπληξη. Χρόνια πριν το έγραφα εδώ μέσα και μου έλεγαν για παντόφλες. Αλλά κάποτε το σμήνος των "παντοφλάδων" του insomnia.gr που τιμούσαν κάθε είδηση που αφορούσε smart εξαφανίστηκε
Skylined Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Να επαναλάβω αυτό που μου φαινόταν λογικό από παλιά: η σταθερή αύξηση των επιδόσεων κάποια στιγμή θα επιτρέψει σε φορητές συσκευές να είναι πλήρεις υπολογιστές. Στο κοντινό ή μακρινό μέλλον θα τρέξουν και crysis 1
LongTom Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Αφού μας άφησε ξεκρέμαστους όσους πήραμε WP τώρα λανσάρει <<surface>> τεχνολογία...εε νιώθω κορόιδο! Δεν ξέρω για ξεκρέμαστους εφόσον το παράτησε το θέμα γενικότερα και τα προβλήματα ήταν στους τρίτους(apps)και όχι στο OS/hardware από το οποίο δεν έχω προβλήματα.Το VfM του 640LTE ήταν στο θεό και φυσικά ήξερα καλά τι πήρα, ένα κινητό με λογισμικό που δεν είχε πολλές πωλήσεις και ως εκ τούτου το μέλλον της σειράς δεν ήταν κάτι δεδομένο... Προσωπικά νιώθω ότι με έριξε η Sony με την άθλια "αναβάθμιση" που σκότωσε το Sola μου και με άφησε με μια ουσιαστικά άχρηστη συσκευή που δεν μπορεί να κάμει ούτε τα βασικά δίχως σοβαρό κόλλημα(δευτερολέπτων) ή/και κρασάρισμα. Από εκεί και πέρα φυσικά όποιος νιώθει ριγμένος ας επενδύσει αλλού, ως καταναλωτές αυτή είναι η δύναμή που έχουμε. Εγώ από την άλλη θα δω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πως θα εξελιχθεί διότι οι Snapdragon 800s δεν διαφέρουν πολύ από άποψη επιδόσεων από τον Intel Atom που έχει το Iconia tablet μου, το οποίο τρέχει κανονικά τα full Win10... Εάν έχουν αρκετή RAM,τότε δεν νομίζω ότι θα είναι μεγάλη η διαφορά στο smoothness από ένα φτηνό laptop. 5
AlexKane Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Εάν έχουν αρκετή RAM,τότε δεν νομίζω ότι θα είναι μεγάλη η διαφορά στο smoothness από ένα φτηνό laptop. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η RAM, αλλά η επεξεργαστική ισχύς. Η υλοποίηση βασίζεται σε VM, δηλαδή το Photoshop της φωτογραφίας δεν εκτελεί απλά σε ARM, εκτελεί μέσω VM σε ARM. 2
LongTom Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η RAM, αλλά η επεξεργαστική ισχύς. Η υλοποίηση βασίζεται σε VM, δηλαδή το Photoshop της φωτογραφίας δεν εκτελεί απλά σε ARM, εκτελεί μέσω VM σε ARM. Όπως έγραψα η ισχύς είναι ίδια με συσκευή που έχω και λειτουργεί καλά στα βασικά(office/browsing/PDF reading & editing).Φυσικά το bottleneck όταν την λειτουργώ είναι η RAM που στα 1GB είναι κάτι λιγότερο από ανύπαρκτη... Έτσι είμαι πεπεισμένος ότι τα Win10 θα μπορούν να διαχειριστούν καλά,ή έστω αξιοπρεπώς, τις "αναιμικές" επιδόσεις των φορητών συσκευών. Λογικά δεν θα πρέπει να περιμένει κάποιος να τρέχει real-time industrial sims/CAD και λοιπά που "απαιτούν" Xeon στο tablet του... Από εκεί και πέρα ιδού η Ρόδος,ιδού και το πήδημα. Όταν με το καλό βγει κάτι στην αγορά τότε θα δούμε πως τα πάει. 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα