Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Βλέπεις να ανεβάζει όμως την κατανάλωση ή της τιμές κάθε γενιά;Κάνει ότι βελτιώσεις μπορεί στα δικά της EU χωρίς να επηρεαστούν αυτά.

Παρανοϊκό είναι για τον low budged gamer, για την intel η iGPU είναι APU δηλαδή συνεπεξεργαστής για επιτάχυνση κάποιον εργασιών για της οποίες διαφορετικά θα χρειαζόσουν περισσότερους πυρήνες (render/video/database κτλ) προφανώς και δεν θα κανιβαλήσει τους δυνατότερους επεξεργαστές της δίνοντας τέτοιο boost στους μικρότερους.

Και στο ζήτημα των οδηγών και της υποστήριξης γίνεται ξεκάθαρο αυτό,υποστηρίζει σχεδόν τα πάντα από πρότυπα για να δουλεύουν σωστά όλα τα προγράμματα αλλά χέστηκε κοινός για το αν θα ξεκινήσει κάποιο παιχνίδι ή για το πόσο καλά θα τρέξει,δεν έχει τέτοιες βλέψεις τουλάχιστον όχι σύντομα,γιατί νομίζεις τότε που έπαιζε δεν την αγόρασε την ATI αλλά προτίμησε να αρχίσει η ίδια από το μηδέν ,ήξερε ότι με έτυμο προϊόν που ήταν φτιαγμένο για διαφορετική δουλειά θα έβγαζε κατώτερο προϊόν μακροπρόθεσμα.   

• Απαντ. 70
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Jophiel,λογιστούλης, δυο τέτοιους έχουν οι κονσόλες σε custom «συγκόλληση» με max ~1,5Ghz δηλαδή μπορεί να είναι και binnαρισμένα.

Δεν ξέρω σίγουρα για την γραφικών αλλά πολύ πιθανών και εκεί να συγκολλά απλά πυρήνες GCN.

Με λίγα λόγια ίσως και απλά να ξεφορτώνεται την σαβούρα της με αυτόν τον τρόπο.

http://www.skroutz.gr/s/4702096/AMD-Athlon-5150-Box.html

Πέρα από το off topic στο θέμα μας οι ερωτήσεις είναι αυτές:

1) Υπάρχει περίπτωση η Intel να αυξήσει κατά 50-60€ (όσο κοστίζει ένας ικανοποιητικός αριθμός shaders τέλος πάντων )της τιμές στους επεξεργαστές της;

2)Υπάρχει περίπτωση να ανεβάσει ~100W (όσο ρουφάει ένας ικανοποιητικός αριθμός shaders τέλος πάντων )την κατανάλωσή στους επεξεργαστές της;

3)Υπάρχει περίπτωση να ρίχνει ~30% την συχνότητα στους επεξεργαστές της για να τρέχει η igpu χωρίς να ισχύ το 2;

4)Για ποιον λόγο να μπει καν στον κόπο; Έχει δυσκολίες να κάνει πουλήσεις;

Και για για όσους λένε, ας τα χαζά μια χαρά θα τους κάθονταν μια δυνατή iGPU,σκεφτείτε ότι οι pentium θα βγουν με HT,μόνο ένα μοντέλο να βγάλει με έναν τέτοιο με καλή iGPU aniversary V2 ρε παιδάκι μου και ας τρώει και ~100W παραπάνω και ας έχει και ~150€,πόσο θα πέσουν οι πωλήσεις στους APU;Με ποιον τρόπο μπορεί να συμφέρει αυτό στην AMD;

https://browser.primatelabs.com/v4/cpu/1112633

Ο 5150 δεν είναι 8πυρηνος όπως ο jaguar του PS4. Δεν ξεφορτώνεται σαβούρα, απλά τα δίνει όλα σε 1 και φτηνά. Αυτό ήθελε η Sony, αυτό πήρε. Η gpu έχει επεξεργαστική ισχύ όσο η 470 (στην pro έκδοση). Δε τη λες και "σάπια", ειδικά αν σκεφτείς τη τιμή που δίνεις για το μηχάνημα.
Δημοσ.

Ο 5150 δεν είναι 8πυρηνος όπως ο jaguar του PS4. Δεν ξεφορτώνεται σαβούρα, απλά τα δίνει όλα σε 1 και φτηνά. Αυτό ήθελε η Sony, αυτό πήρε. Η gpu έχει επεξεργαστική ισχύ όσο η 470 (στην pro έκδοση). Δε τη λες και "σάπια", ειδικά αν σκεφτείς τη τιμή που δίνεις για το μηχάνημα.

Δεν έχουν 8πύρηνους οι κονσόλες,custom soc έχουν φτιαγμένα από δυο 4πύρηνους (2module) jaguar. 

https://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_4_technical_specifications#Central_processing_units

The central processing unit (CPU) consists of two x86-64 quad-core modules for a total of eight cores,

Δεν λέω ότι είναι σάπια τα γραφικά λέω ότι μπορεί και εκεί απλά να κολλάει GCN που τους περισσεύουν (αν και δύσκολο)

Δημοσ.

Το τί είναι κέρδος το έχω ξεκαθαρίσει εδώ και 20+ χρόνια που το έχω διδαχτεί και από εκεί και πέρα που το έχω διδάξει.

Τα καθαρά κέρδη μια εταιρείας μετράνε στη μακροβιότητά της. Όχι τα μεικτά. Αυτά που ανάφερες εσύ δεν λέγονται κέρδη, αλλά έσοδα. Σύμφωνα με τις πηγές που εσύ παράθεσες η AMD πουλάει 100€ τον επεξεργαστή μαζί με την GPU. Το 20-30€ μου φαίνεται σε κάθε περίπτωση υπερβολικό νούμερο. Σκέψου ότι, λιανικά, ο πιο φτηνός 8πύρηνός της κοστίζει 120€:

https://www.skroutz.gr/s/7941635/AMD-FX-8300-Box.html

και η κάρτα γραφικών του PS4 pro (επεξεργαστική ισχύ παρόμοια με την 470) κοστίζει 208€:

https://www.skroutz.gr/s/9643231/Sapphire-Radeon-RX-470-4GB-11256-00-20G.html

Τα περιθώρια κέρδους είναι σαφώς μεγαλύτερα από αυτά του PS4. Πρόσεξε: είπα τα περιθώρια κέρδους. Το πόσο πραγματικά βγάζει δεν το ξέρεις ούτε εσύ, αλλά ούτε και εγώ.

Το άρθρο που παράθεσες δεν το διάβασες καλά. Γράφει ότι η AMD αύξησε τα κέρδη της με τη συνεργασία με τη Sony. Δεν γράφει ότι αύξησε το ποσοστό κέρδους της με τη συνεργασία με τη Sony. Θα είχες δίκιο αν είχα γράψει ότι η συνεργασία με τη Sony είναι ζημιογόνα, αλλά δεν έγραψα ποτέ κάτι τέτοιο. Εγώ έγραψα ότι δεν είναι ιδιαίτερα επικερδής.

Εδώ βλέπεις πόσα βγάζει από τους atom:

http://www.tomsguide.com/us/intel-atom-silverthorne,news-937.html

Κόστος κατασκευής 6-8$ και πωλούνται 135$. Βέβαια υπάρχει και το κόστος διαφήμισης, γραμμής παραγωγής κτλ, αλλά από 1 μόνο επεξεργαστή και μάλιστα για mobile συσκευές εισπράττει περισσότερα απ' ότι η AMD. Άρα η AMD "σκοτώνει" τα τσιπάκια της σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Αυτό έγραψα και αυτό ισχύει, όπως βλέπεις.

Για να σου το πω αλλιώς: αν πουλούσε τα ίδια τεμάχια επεξεργαστών και gpu στη λιανική θα είχε μεγαλύτερα εσοδα, αλλά δεν έχει τόσο μεγάλο καταναλωτικό κοινό. Η intel που το έχει δε διέθεσε τα τσιπάκια της για κονσόλες.

Υπάρχουν 1.8 δις gamers στον κόσμο και οι pc gamers είναι περίπου 1.2 δις:

https://mygaming.co.za/news/features/89913-there-are-1-8-billion-gamers-in-the-world-and-pc-gaming-dominates-the-market.html

Η πλειοψηφία αυτών έχουν hardware ικανό να τρέξει παιχνίδια με ανάλυση FHD (κάτι που δεν έχουν οι χρήστες των κονσολών ακόμη):

http://www.cinemablend.com/games/Steam-Survey-Most-PC-Gamers-Have-Weaker-PCs-Than-PS4-Xbox-One-58833.html

Σύμφωνα με τα στατιστικά του steam πάντα:

Άρα δεν τη λες και μικρή αγορά... Σύμφωνα με την παραπάνω παραπομπή το 64,78% έχουν DX11 gpu, άρα πρόσφατα αναβαθμισμένη. Οι δυνατότητές της δεν έχουν σημασία, αφού θα αναβαθμίσουν πάλι και πάλι, σε αντίθεση με το hardware του PS4 που θα τους κάνει να μη δώσουν άλλα χρήματα για αρκετό καιρό. Άρα η αγορά των pc gamers είναι πολύ κερδοφόρα.

Αν κάποιος μου γράψει ότι δε βγάζουν όσα έβγαζαν παλιότερα θα το δεχτώ, αλλά σε κάθε παρίπτωση παραμένει ένα πολύ κερδοφόρο κομμάτι.

Αυτό θέλει τρελή ανάλυση. Αλλά δε λέει και πολλά. Για να καταλάβεις θα πρέπει να ξέρεις τί είναι μετοχή, τί έιναι χρηματηστηριακή, ονομαστική και λογιστική αξία μετοχής και από ποιους παράγοντες εξαρτάται. Αυτό θέλει διάβασμα από μέρους σου. Εδώ είναι μια πολύ καλή παραπομπή:

https://www.euretirio.com/metoxes-stocks/

Αν διαβάσεις θα δεις ότι η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής δεν αντιπροσωπεύει την αξία της επιχείρησης. Είναι ένα προϊόν αγοραπωλησίας και υπακούει στους κανόνες προσφοράς και ζήτησης.

Έχεις μπλέξει τις έννοιες εδώ. Η κατασκευαστική δυσκολία μία μόνο παράμετρος του κόστους. Δεν είναι η μοναδική. Από τη στιγμή που αλλάζει το τσιπάκι αλλάζει και ένα μεγάλο κομμάτι των παγίων της παραγωγής. Το ότι αλλάζει μέρος και όχι το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας δε σημαίνει ότι το κόστος είναι μικρό. Σημαίνει ότι είναι πιο μικρό από ότι να άλλαζε όλη η γραμμή παραγωγής. Παρόλα αυτά παραμένει κόστος, που πρέπει να επιμεριστεί σε κάθε τεμάχιο παραγωγής. Τέλος να πω ότι η μελέτη της τεχνολογίας Bulldozer δε βρήκε την ανταπόκριση που έπρεπε στην αγορά. Άρα έχει ακόμα ένα αναπόσβεστο κομμάτι της έρευνάς του, το οποίο και μεταφέρθηκε στον jaguar.

Αυτά που γράφεις για τις αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία τα γνωρίαζω και τα λαμβάνω σαν δεδομενα σε κάθε συζήτηση.

Αυτό δεν ισχύει. Τα βραχυπρόθεσμα κέρδη καλύπτουν βραχυπρόθεσμες και κυρίως ανελαστικές δαπάνες. Είναι πάρα πολύ σημαντικά σε μία εταιρεία και είναι ένας από τους πιο βασικούς της στόχους. Τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κέρδη είναι προϊόν σχεδίασης (χρηματοοικονομικές μελέτες κτλ) και μέρος της επιχειρησιακής στρατηγικής. Εξαρτώνται από την ικανότητα της επιχείρισης να λαμβάνει πληροφορίες από τι περιβάλλον της αγοράς, να της καταχωρεί και να της επεξεργάζεται, μέσω πληροφοριακών συστημάτων, εξάγοντας δεδομένα που τη βοηθούν στην λήψη αποφάσεων. Όλα αυτά είναι δαπανηρά και χρειάζεται το βραχυπρόθεσμο κέρδος, προκειμένου να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν. Κοινώς: χωρίς βραχυπρόθεσμα κέρδη δεν γίνεται τίποτα. Να θυμίσω εδώ ότι τα βραχυπρόθεσμα κέρδη αναφέρονται σε αγαθά που παρήχθησαν και καταναλώθηκαν μέσα στην χρήση.

Όπως βλέπεις ξέρω πολύ καλά τί γράφω και έχω πλήρη γνώση. Παρόλο το εκτενέστατο του ποστ μου δε μπορεσα να γίνω όσο αναλυτικός έπρεπε προκειμένου να σου εξηγήσω ακόμα πιο αναλυτικά. Φυσικά και δεν πρόκειται να το ξανακάνω. Δεν έχω τόσο ελεύθερο χρόνο. Όπως είδες δεν άφησα κανένα σημείο του μηνύματός σου αναπάντητο προκειμένου να "ξεφύγω", ούτε προσπάθησα να σε αναταγωνιστώ ή να σε "ταπώσω". Έχω στόχο καθαρά το διάλογο. Θα ήθελα, αν μου απαντήσεις, να κινηθείς στο ίδιο κλίμα, δηλαδή να απαντήσεις σε όσα γράφω (πάντα με λογικά επιχειρήματα και παραπομπές) και πάντα σε πολιτισμένο κλίμα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. :-)

καταρχην παραθετεις οτι σε συμφερει. οι μπουλντοζερ οταν κυκλοφορησαν ειχαν 250$ ενω οι παιλντραιβερ 180$ και εκει κοντα παραμενουν. τωρα αν δεις αυτη την περιοδο καμια σκοτωμενη τιμη ειναι λογικο γιατι ερχονται νεοι επεξεργαστες με νεα αρχιτεκτονικη.

παραθετεις ατομ σχεδον δεκατιας. εγω μιλαω για αυτο. ταμπλετ.

http://www.tomshardware.com/news/intel-4-billion-loss-mobile,28413.html

τωρα δουλευομαστε? τις μετοχες κοιτας εσυ?

Potential NB-Server Share gains: AMD has been on a long 4- year streak of market share loss to Intel (INTC – $21.46 – Buy) with Intel’s successful launch of Nehalem Xeon Servers and SandyBridge platforms. The 8-year chart (below) shows AMD’s Notebook (NB) market share at 12-14% and Server Market Share at 5% both now at historical cyclical bottoms, especially in front of the launch of Llano-Bulldozer products. While AMD was expected to launch its Bulldozer-Llano late in 2010, AMD has lagged with delays. Sterne believes that AMD should be able to introduce its Bulldozer and Llano platform in C2Q11 which will imply some share gains by YE2011, potentially with much better NB-Server gross margins closer to 50-65%. The last Opteron Server Upside cycle was a full 3 years upside for AMD.

- Sterne believes the last successful NB platform launch in 2003-04 propelled AMD to 19-20% market share. AMD’s next platform Llano, now in 2011, should hit the OEMs- ODMs in C2Q11

Server Market Share at Cyclical Lows:

They believe AMD’s Server market is now at historical lows. When AMD last introduced its Opteron Server in 2003-04, it led to a 3-year cycle of market share gains, with associated multiple and market share expansion. However, in 2006 Intel launched its Nehalem Xeon Architecture leading to AMD’s share decline. Now we are on the next generation as AMD gets ready to launch its next Generation Bulldozer Server platform. A 5% Server market share gain at a 65% margin adds approximately $500M and $0.20 in EPS to AMD.

http://notablecalls.blogspot.gr/2011/02/advanced-micro-devices-nyseamd-upgrade.html

αυτο ειναι παλιο αλλα δειχνει ενα μερος της αγορας των σερβερ και μαλιστα σε καλυτερες εποχες για το gaming.

http://topnax.orgfree.com/index_files/Page609.htm

τα στοιχεια που παραθετεις εσυ ειναι για ολους τους gamer. ο αλλος μπορει να παιζει απο λαπτοπ, gamer θεωρειται. δε θεωρειται gamer μονο αυτος που αγοραζει την νανο.

δεν εχει αλλαξει τιποτα το τρομερο στην κατασκευαστικη μεθοδο στις cpu. ιδια τσιπακια ειναι  με διαφορετικη καρτα γραφικων. το κοστος σε αυτο ειναι να ξανασχεδιασεις απο  την αρχη ή να κατεβεις σε nm. προφανως και απο τις τιμες intel/amd τα 28/32nm φαινεται οτι ηταν πιο ευκολα στην κατασκευη απο τα 14 κλπ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν έχουν 8πύρηνους οι κονσόλες,custom soc έχουν φτιαγμένα από δυο 4πύρηνους (2module) jaguar. 

https://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_4_technical_specifications#Central_processing_units

Δεν λέω ότι είναι σάπια τα γραφικά λέω ότι μπορεί και εκεί απλά να κολλάει GCN που τους περισσεύουν (αν και δύσκολο)

Σωστό αυτό για τους 2 τετραπύρηνους, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τον 5150 που παράθεσες.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jaguar_(microarchitecture)

Both the PlayStation 4 and the Xbox One use chips based on the Jaguar microarchitecture, with more powerful GPUs than AMD sells in its own commercially available Jaguar APUs

Επεξ/σία από Jophiel
Δημοσ.

ποσο πιστευεις οτι πρεπει να κερδιζει η amd και η sony απο καθε πωληση ps4? ποια ειναι τα λιγα και ποια τα πολλα συμφωνα με την λογικη σας?

ένα πράγμα θα σου πω,δουλεύω σε γραμμή παραγωγής  και σε παραγγελίες που κάνουν 500-1000 ευρώ δεν βάζουν ένα ρακοράκι που κάνει 2-3 ευρώ για λόγους κόστους,στην μία αντλία κλάιν αλλά όταν πουλάς 1000 το χρόνο  μιλάμε για 2-3 χιλιάρικα ,είναι υπολογίσιμο και το cent και η ροδελίτσα και το παξιμαδάκι ΟΛΑ σε τέτοιες περιπτώσεις,και η amd για να πουλάει βγάζει,το μόνο σίγουρο δεν υπάρχει περίπτωση να τα σκότωνε τίποτα σε τιμή,αμα μπειτε σε εταιρεία έστω και μικρής σχετικά κλίμακας (όχι σαν την amd-intel-toyota) θα καταλάβετε πολλά για το πως κινείται η αγορά. 

• Like 1
Δημοσ.

Σωστό αυτυό για τους 2 τετραπύρηνους, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τον 5150 που παράθεσες.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jaguar_(microarchitecture)

Both the PlayStation 4 and the Xbox One use chips based on the Jaguar microarchitecture, with more powerful GPUs than AMD sells in its own commercially available Jaguar APUs

Μα αυτό λέω και εγώ,όπως κόλλησε δυο cpu μαζί μπορεί και τα γραφικά να είναι δυο κολλημένες (i)GPU από οποιοδήποτε προϊόν της.

Δημοσ.

καταρχην παραθετεις οτι σε συμφερει.

Μπερδεύεσαι. Δεν κάνω συζήτηση καφενείου. Δε προσπαθώ να σε "ταπώσω". Προσπαθώ να μάθω την αλήθεια. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ ότι έχεις δίκιο, αρκεί να μπορείς να το αποδείξεις. Οπότε προσπάθησε να δεις τα ποστ μου με αυτή τη σκοπιά.

οι μπουλντοζερ οταν κυκλοφορησαν ειχαν 250$ ενω οι παιλντραιβερ 180$ και εκει κοντα παραμενουν. τωρα αν δεις αυτη την περιοδο καμια σκοτωμενη τιμη ειναι λογικο γιατι ερχονται νεοι επεξεργαστες με νεα αρχιτεκτονικη.

Δε με ενδιαφέρουν οι τιμές. Σου παραθέτω τιμές 8πύρηνων για desktop λιανικής για να σου δείξω τα περιθώρια κέρδους/τεμάχιο. Η αρχιτεκτονική που κολλάει; Το ότι όταν κυκλοφόρησαν είχαν υψηλότερες τιμές, ενισχύει ακόμα περισσότερο την άποψη ότι τα desktop έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους.

παραθετεις ατομ σχεδον δεκατιας. εγω μιλαω για αυτο. ταμπλετ.

http://www.tomshardware.com/news/intel-4-billion-loss-mobile,28413.html

Μιλάω για atom που βγήκαν το 2010. Εδώ είναι οι τιμές όλων των atom:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Atom_microprocessors

Οι τιμές τους έπεσαν από το 2015 και μετά. Την εποχή που η AMD πουλούσε τα τσιπάκια στη Sony. Πχ ο Atom C2308 βγήκε το 2014 και είχε 98$. Πάλι όμως δε βλέπω τί σχέση έχει με αυτό που παράθεσες. Μάλλον νομίζεις πως έχω μπλέξει μαζί σου σε μια συζήτηση τύπου "ποια εταιρεία είναι καλύτερη, η AMD ή η intel". Καμία σχέση. Δεν υποστηρίζω καμία από τις 2 και θεωρώ την AMD πάρα πολύ αξιόλογη εταιρεία. Οι Zen θα της δώσουν τα μεγαλύτερα κέρδη αν τους τιμολογήσει σωστά, όχι οι jaguar. Αυτό λέω.

τωρα δουλευομαστε? τις μετοχες κοιτας εσυ?

Εσύ παράθεσες αυτό:

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/556nsq/did_some_analysis_on_the_amd_stock_and_what/

όχι εγώ. Εσύ κοίταξες τις μετοχές και σου έγραψα ότι δε μου λένε τίποτα.

Potential NB-Server Share gains: AMD has been on a long 4- year streak of market share loss to Intel (INTC – $21.46 – Buy) with Intel’s successful launch of Nehalem Xeon Servers and SandyBridge platforms. The 8-year chart (below) shows AMD’s Notebook (NB) market share at 12-14% and Server Market Share at 5% both now at historical cyclical bottoms, especially in front of the launch of Llano-Bulldozer products. While AMD was expected to launch its Bulldozer-Llano late in 2010, AMD has lagged with delays. Sterne believes that AMD should be able to introduce its Bulldozer and Llano platform in C2Q11 which will imply some share gains by YE2011, potentially with much better NB-Server gross margins closer to 50-65%. The last Opteron Server Upside cycle was a full 3 years upside for AMD.

- Sterne believes the last successful NB platform launch in 2003-04 propelled AMD to 19-20% market share. AMD’s next platform Llano, now in 2011, should hit the OEMs- ODMs in C2Q11

Server Market Share at Cyclical Lows:

They believe AMD’s Server market is now at historical lows. When AMD last introduced its Opteron Server in 2003-04, it led to a 3-year cycle of market share gains, with associated multiple and market share expansion. However, in 2006 Intel launched its Nehalem Xeon Architecture leading to AMD’s share decline. Now we are on the next generation as AMD gets ready to launch its next Generation Bulldozer Server platform. A 5% Server market share gain at a 65% margin adds approximately $500M and $0.20 in EPS to AMD.

http://notablecalls.blogspot.gr/2011/02/advanced-micro-devices-nyseamd-upgrade.html

Αυτό δε μπορώ να καταλάβω γιατί το παράθεσες. Τί θέλεις να μου πεις. Όταν επιχειρηματολογούμε η σωστή σειρά είναι: λέμε την άποψή μας, επιχειρηματολογούμε και παραθέοτυμε πηγές. Δεν πετάμε απλά πηγές.

αυτο ειναι παλιο αλλα δειχνει ενα μερος της αγορας των σερβερ και μαλιστα σε καλυτερες εποχες για το gaming.

http://topnax.orgfree.com/index_files/Page609.htm

Τί σχέση έχει αυτό με αυτό που έγραψες:

εδω η αγορα του hardware για games εχει πατωσει. αυτοι που αγοραζουν πανακριβο hardware για games δεν ειναι πανω απο 1-2% παγκοσμιως

που έγραψες και στο οποίο σου απάντησα. Είπα πουθενά ότι δε βγάζουν κέρδη από τους servers; Αυτό που είπα είναι ότι η αγορά των pc gamers δεν είναι ευκαταφρόνητη. Οι απλοί οικιακοί χρήστες, οι gamers, οι επαγγελματίες, όλοι χρησιμοποιούν τους ίδιους επεξεργαστές. Αν έχεις κάποιο διάγραμμα που να δείχνει πόσα είναι τα κέρδη από τις πωλήσεις επεξεργαστών σε οικιακούς χρήστες, τότε αυτό θα είναι χρήσιμο, για να δούμε πόσα είναι τα έσοδα που βγαίνουν από τη λιανική πώληση. Αυτά που παραθέτεις δε βοηθούν σε κάτι, εκτός από το να δούμε ποιο είναι το μερίδιο αγοράς ανά κατηγορία σε κάθε εταιρεία. Αυτό δε λέει τίποτα και είναι εκτός του θέματός μας. Το αρχικό ήταν ότι η AMD πουλάει με μικρότερο κέρδος στη Sony, απ' όσο θα τα πουλούσε λιανικής. Αυτό έγραψα.

τα στοιχεια που παραθετεις εσυ ειναι για ολους τους gamer. ο αλλος μπορει να παιζει απο λαπτοπ, gamer θεωρειται. δε θεωρειται gamer μονο αυτος που αγοραζει την νανο.

Σου έγραψα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό έχει hardware που είναι ικανό να παίξει σε 1080p και ότι το μεγαλυτερο ποσοστό (~64%) έχει gpu με DX 11. Αυτό σημαίνει είτε ότι μιλάμε για ακριβό laptop (τα φτηνά δε μπορούν να παίξουν σε 1080p) και ταυτόχρονα σχετικά καινούριο (για να έχει DX11), είτε για desktop. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για cpu και gpu που πωλούνται σε μικρότερης κλίμακας παραγγελίες από ότι το PS4 και στα desktop πωλούνται λιανικής. Μιλάμε για μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από το PS4 σε κάθε περίπτωση. Επίσης στο έγραψα και στο προηγούμενο post μου.

δεν εχει αλλαξει τιποτα το τρομερο στην κατασκευαστικη μεθοδο στις cpu. ιδια τσιπακια ειναι  με διαφορετικη καρτα γραφικων. το κοστος σε αυτο ειναι να ξανασχεδιασεις απο  την αρχη ή να κατεβεις σε nm. προφανως και απο τις τιμες intel/amd τα 28/32nm φαινεται οτι ηταν πιο ευκολα στην κατασκευη απο τα 14 κλπ.

Δεν έχει σχέση η κατασκευαστική μέθοδος. Για να παράγει αυτά τα τσιπάκια έφτιαξε νέα εργοστάσια παραγωγής, αγόρασε νέα μηχανήματα, προσέλαβε προσωπικό κτλ και όλα αυτά για να βγάλει προϊόντα που τα πουλάει με μικρότερο κέρδος.

Μα αυτό λέω και εγώ,όπως κόλλησε δυο cpu μαζί μπορεί και τα γραφικά να είναι δυο κολλημένες (i)GPU από οποιοδήποτε προϊόν της.

Δεν κολλησε 2 cpu. Αν εννοείς ότι το μεγαλύτερο μέρος τους δεν είναι νέα αρχιτεκτονική, τότε έχεις δίκιο. Προσθεσε και κάποια πράγματα. Διάβασε λίγο αυτό:

The PlayStation 4 uses a semi-custom Accelerated Processing Unit (APU) developed by AMD in cooperation with Sony and is manufactured by TSMC on a 28 nm process node.[23] Its APU is a single-chip that combines a central processing unit (CPU) and graphics processing unit (GPU), as well as other components such as a memory controller and video decoder/encoder.[24][25] The console also includes secondary custom chips that handle tasks associated with downloading, uploading, and social gameplay.[26][27] These tasks can be handled seamlessly in the background during gameplay or while the system is in sleep mode.[28]

https://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_4_technical_specifications#Hardware_modules

Δεν είναι απλά κολλημένοι CPUs.

Δημοσ.

η amd δεν εφτιαξε κανενα νεο εργοστασιο. δεν εχει καν δικο της εργοστασιο. αντιθετα η ιντελ επενδυει σε νεα εργοστασια(ορεγκον, αριζονα, δουβλινο).

https://newsroom.intel.com/news-releases/intel-to-invest-more-than-5-billion-to-build-new-factory-in-arizona/

αυτο που παραθετεις στον φιλο απο πανω δεν εχει καμια σχεση με το τσιπ. κανει αναφορα σε δευτερο τσιπ, νομιζω της πανασονικ ειναι, το πρωτογενες τσιπ ειναι αυτο που σου λεει και ο φιλος απο πανω. το πιθανοτερο που εχουν κανει ειναι τα ενωσουν 2 τζαγουαρ - οπως και η ιντελ στα core2quad παλιοτερα, amd στους οπτερον - και να συνδεσουν μια καρτα γραφικων απο την desktop κατηγορια(πιθανοτατα) με κομμενους shaders. και οσο και αν σου φαινεται περιεγο απο την λιανικη των τζαγκουαρ θα εβγαζε λιγοτερα. 50-70$ πωλουνται στην λιανικη, που δεν εχει καμια σχεση με την τιμη που δινει η amd. οχι οτι θα εχει μεγαλο περιθωριο κερδους ο μεταπωλητης αλλα λεμε τωρα. μεσα σ' αυτο πρεπει να βαλεις και αυτα που πουλαει στην μαικροσοφτ. οποτε το 50 ανετα γινεται 70

οι πινακες ειναι πολυ απλο να τους διαβασεις και ο ενας δειχνει οτι εχασε ενα 20% σχεδον απο την αγορα των σερβερ η amd. αρα εσοδα απο την αγορα των σερβερ γιοκ, αποτελεσμα να πεσει στα ταρταρα και η μετοχη της εταιρειας.

το θεμα με τους ατομ, το ειχε ανεβασει και επισημα η ιντελ, οτι χανει μεγαλα ποσα επειδη επιδοτει την αγορα των κατασκευαστων ταμπλετς για να τα βαζουν μεσα. αυτο το εκανε πιθανοτατα για διαφημηση ή για τους μετοχους της. δεν ειναι τυχαιο οτι πλεον εχουν εξαφανιστει σχεδον. αντιθετα εχει μπει στη αγορα μικρων σερβερ soc, με την d σειρα.

Δημοσ.

ένα πράγμα θα σου πω,δουλεύω σε γραμμή παραγωγής  και σε παραγγελίες που κάνουν 500-1000 ευρώ δεν βάζουν ένα ρακοράκι που κάνει 2-3 ευρώ για λόγους κόστους,στην μία αντλία κλάιν αλλά όταν πουλάς 1000 το χρόνο  μιλάμε για 2-3 χιλιάρικα ,είναι υπολογίσιμο και το cent και η ροδελίτσα και το παξιμαδάκι ΟΛΑ σε τέτοιες περιπτώσεις,και η amd για να πουλάει βγάζει,το μόνο σίγουρο δεν υπάρχει περίπτωση να τα σκότωνε τίποτα σε τιμή,αμα μπειτε σε εταιρεία έστω και μικρής σχετικά κλίμακας (όχι σαν την amd-intel-toyota) θα καταλάβετε πολλά για το πως κινείται η αγορά. 

το γνωριζω φιλε, εδω η intel εβγαλε τα ψυκτρακια της για να ανεβασει το περιθωριο κερδους της. θα μου πεις της πλακας ηταν, αφου μετα απο δυο χρονια δουλευαν παρακεντρα, αλλα λεμε τωρα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

η amd δεν εφτιαξε κανενα νεο εργοστασιο. δεν εχει καν δικο της εργοστασιο. αντιθετα η ιντελ επενδυει σε νεα εργοστασια(ορεγκον, αριζονα, δουβλινο).

https://newsroom.intel.com/news-releases/intel-to-invest-more-than-5-billion-to-build-new-factory-in-arizona/

Αυτό που γράφεις είναι εντελώς άσχετο. Αν το εργοστάσιο δεν το έφτιαξε η Amd, αλλα η TSMC ή η Globalfoundries (με αυτές έχει συμβόλαια για την παραγωγή APUs) πιστεύεις ότι αλλάζει κάτι; Ίσα ίσα που δημιουργώντας δικό σου εργοστάσιο μπορείς να μειώσεις ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής (επιβαρύνεται μόνο το κόστος του εργοστασίου, χωρίς το κέρδος τρίτου) με τη προϋπόθεση ότι μπορείς να διαθέσεις τόσο τα κεφάλαια, όσο και τα παραγόμενα αγαθά στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση το κόστος κατασκευής της γραμμής παραγωγής επιμερίζεται ανά μονάδα κατασκευής, είτε είναι δικά σου εργοστάσια, είτε άλλου. Άρα το εργοστάσιο το πληρώνεις έτσι κι αλλιώς.

αυτο που παραθετεις στον φιλο απο πανω δεν εχει καμια σχεση με το τσιπ. κανει αναφορα σε δευτερο τσιπ, νομιζω της πανασονικ ειναι, το πρωτογενες τσιπ ειναι αυτο που σου λεει και ο φιλος απο πανω. το πιθανοτερο που εχουν κανει ειναι τα ενωσουν 2 τζαγουαρ - οπως και η ιντελ στα core2quad παλιοτερα, amd στους οπτερον - και να συνδεσουν μια καρτα γραφικων απο την desktop κατηγορια(πιθανοτατα) με κομμενους shaders. και οσο και αν σου φαινεται περιεγο απο την λιανικη των τζαγκουαρ θα εβγαζε λιγοτερα. 50-70$ πωλουνται στην λιανικη, που δεν εχει καμια σχεση με την τιμη που δινει η amd. οχι οτι θα εχει μεγαλο περιθωριο κερδους ο μεταπωλητης αλλα λεμε τωρα. μεσα σ' αυτο πρεπει να βαλεις και αυτα που πουλαει στην μαικροσοφτ. οποτε το 50 ανετα γινεται 70

Δεν το παράθεσα για να διαβάσει για κανένα δευτερεύον τσιπ. Δεν είναι απλά 2 κολλημένοι cpus, αλλά συνδυάζει cpu, gpu, memory controller και video decoder/encoder. Όπως, σαφέστατα, αναφέρεται είναι ένα semi-custom chip. Πράγμα που σημαίνει ότι κάποια μέρη του προϋπηρχαν από προηγούμενες σχεδιάσεις της εταιρείας και κάποια σχεδιάστηκαν από την αρχή. Δεν είναι απλά 2 κολλημένοι επεξεργαστές.

Ο 5150 κοστίζει στη λιανική γύρω στα 37€ το κομμάτι, άρα 72€. Μέχρι τα 100€ έχουμε άλλα 28€ όπου πουλάει μία gpu δυνατοτήτων μια 470, που κοστίζει στη λιανική 208€. Εγώ εδώ βλέπω μικρό κέρδος σε σχέση με τη λιανική. Αν πρέπει να υπολογίσουμε και τα επιπλεον κόστη που προανάφερα (το κόστος του custom μέρος της σχεδίασης, του software υποστήριξης, των εξτρά μερών του chip κτλ), τότε μάλλον τα "σκοτώνει". ΗSony δε βγάζει καν κέρδος απο την πώληση του μηχανήματος και ποντάρει στην παροχή υπηρεσιών για να κερδίσει, άρα σίγουρα η AMD βγάζει παραπάνω από τη Sony σε κάθε πώληση μηχανήματος.

Το παάδειγμα της intel που έδωσες είναι ατυχές, γιατί δε μιλάμε απλά για συνένωση 2 cpus.

οι πινακες ειναι πολυ απλο να τους διαβασεις και ο ενας δειχνει οτι εχασε ενα 20% σχεδον απο την αγορα των σερβερ η amd. αρα εσοδα απο την αγορα των σερβερ γιοκ, αποτελεσμα να πεσει στα ταρταρα και η μετοχη της εταιρειας.

Η τιμή της μετοχής μπορεί να πέσει και επειδή ο CEO έπαθε δυσεντερία. Τραβηγμένο παράδειγμα, αλλά θέλω να σου πω ότι μπλέκεις την εμπορική τιμή μια μετοχής με την αξία της εταιρείας. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σου ξαναέγραψα ότι η μετοχή κάθε εταιρείας είναι ένα εμπορικό προϊόν και υπακούει σους νόμους της ζήτησης και της προσφοράς. Οι λόγοι μεταβολής της μπορεί να είναι πολλοί και άσχετοι με την εμπορική πορεία. Προφανώς και σου λείπουν οι γνώσεις να το καταλάβεις, για αυτό και σου έδωσα παραπομπή για να διαβάσεις για τις μετοχές. Παρόλα αυτά πάλι δεν κατάλαβα τί σχέση έχει η αγορά των servers με το ότι βγάζει λιγότερα (ανά τεμάχιο) από τις πωλήσεις APUs για Xbox και PS4. Εγώ έγραψα ότι υπήρχε η δυνατότητα να βγάλει περισσότερα χρήματα ανα τεμάχιο αν πωλούσε τα τεμάχια στη λιανική, παρά στη Sony. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι να μπορούσε να τα πουλήσει, αλλά αυτό ισχύει για όλα.

το θεμα με τους ατομ, το ειχε ανεβασει και επισημα η ιντελ, οτι χανει μεγαλα ποσα επειδη επιδοτει την αγορα των κατασκευαστων ταμπλετς για να τα βαζουν μεσα. αυτο το εκανε πιθανοτατα για διαφημηση ή για τους μετοχους της. δεν ειναι τυχαιο οτι πλεον εχουν εξαφανιστει σχεδον. αντιθετα εχει μπει στη αγορα μικρων σερβερ soc, με την d σειρα.

Τί σχέση έχει αυτό με τη δυνατότητα να βγάζει μεγαλύτερο κέρδος, λιανικά, απ' ότι η AMD πουλώντας στην Sony. Θέλω μια παραπομπή με την επίσημη αυτή παραδοχή της intel, αλλά και πάλι εγώ μίλησα για τη δυνατότητα να βγάλει κέρδος.

Εξάλλου μιλάμε για ένα τσιπάκι που κατασκευαστικά κοστίζει 6-8$, οπότε τα ποσοστά κέρδους είνα μεγάλα και το τσιπάκι "σάπιο", σε σύγκριση με τον jaguar. Αυτό λέω. Οι λόγοι που απέτυχε είναι άλλοι και η ανάλυσή τους είναι τελείως εκτός θέματος.

Επεξ/σία από Jophiel

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...