giabritsos Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2016 Θα κάνω σε λίγο ανακαίνιση σπιτιού και θα αλλάξω όλα τα ηλεκτρολογικά και όλη την καλωδίωση..ακόμα και αυτά που ξεκινάνε από το δρόμο μέχρι την πόρτα μου.πειρε μου τι να προσέξω με τον ηλεκτρολόγο τι να ζητήσω τι να βάλω σε καλώδια κλπ κλπ...θελω να έχω Ethernet και πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλα τα δωμάτια και να χρησιμοποιήσω καλή καλωδίωση να με υποστηρίξει τα επόμενα 30 χρόνια ...σκέφτομαι ρουτερς κλπ που θα χρειαστούν να είναι κρυμμένα σε αποθηκάριος που είναι ακριβώς δίπλα στην είσοδο μου
LiquidTroll Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Σε ενα σημειο του σπιτιου να εχεις ενα switch . Σε αυτο , θα μπουνε τα καλωδια που θα πηγαινουν στο υπολοιπο σπιτι , στα υπολοιπα δωμάτια, αν θες να τα εχεις σωστα δομημενα. Το πως θα τραβηξει καλωδια τωρα στο υπολοιπο σπιτι , ειναι θεμα κατασκευης. Πρεπει να εχεις κατι κεντρικο , το οποίο θα δινει ιντερνετ στο υπολοιπο σπιτι. Απο κει και περα , το switch θα παιρνει απο ενα ρουτερ , αυτο μπορει να ειναι της εταιρίας που θα έχεις την σύνδεση ,\ ή να πάρεις κατι δικο σου και να το σετάρεις , λιγο πιο δυσκολο. Απο κει και περα , πρεπει να συνδέσει το κεντρικο κουτί του σπιτιου με το DSLAM του ΟΤΕ. Αυτο , λογικα , θέλει\ τεχνικο του ΟΤΕ. Ρωτα τους αν έχουν περάσει οπτική είναι στο DSLAM, και αν μπορουν να σου VDSL πανω στην οπτικη όμως , όχι και καλα αν είσαι κοντά στο κεντρο κλπ κλπ.
kgian Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Μια και στο σπίτι μου έχω τέτοια καλωδίωση που περιγράφεις να σου πω το εξής: Βάλε πολλά καλώδια ethernet. Παντού. Απο τα ethernet περνάνε και δίκτυο και τηλέφωνο. Όπου λοιπόν υπολογίζεις πρίζα δικτύου βάλε διπλή ethernet. Όπου υπολογίζεις πρίζα τηλεφώνου πάλι διπλή ethernet. Θα έλεγα σε κάθε δωμάτιο 4 πριζάκια καλού κακού. Όπου έχειτ ηλεόραση ιδανικά 2 διπλά. Όχι λιγότερο από 2. Το ίδιο ισχύει και για τους υπολογιστές. Για να καταλάβεις, σε ένα μεγάλο δωμάτιο που έχω γραφείο αλλά και τηλεόραση έχω 1 πριζάκι πίσω από την τηλεόραση για να συνδέσω το media player, και άλλα 2 που έχω συνδέσει τον υπολογιστή μου και τον εκυπωτή. Για να συνδέσω τον υπολογιστή της γυναίκας μου αναγκάστηκα και έβαλα switch. Για να συνδέσω και την τηλεφωνική γραμμή στον εκτυπωτή (πολυμηχάνημα) για fax πρέπει να κάνω αναδιάρθρωση. Επίσης μέσα από τα ethernet μπορείς να μεταφέρεις hdmi πχ για προτζέκτορα κλπ. Φυσικά να είναι cat5E ή cat6 για 1000άρι ethernet. Εκεί που θα καταλήγουν τα καλώδια μπάινει ένα Patch panel (και φυσικά το switch). Με το συγκεκριμένο ενώνεις τα καλώδια χωρίς να περνάνε από το switch. Έτσι μπορείς να μετατρέπεις οποιοδήποτε πριζάκι σε δίκτυο ή τηλέφωνο. Εγώ έχω μεταφέρει ακόμα και καλώδια ηχείων μέσω των καλωδίων ethernet και του patch panel. Προφανώς όσα έγραψα παραπάνω έχουν χρήση κυρίως σε μεγάλα σπίτια, μαιζονέτες κλπ. Σε ένα 2άρι είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα. 2
giabritsos Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Μια και στο σπίτι μου έχω τέτοια καλωδίωση που περιγράφεις να σου πω το εξής: Βάλε πολλά καλώδια ethernet. Παντού. Απο τα ethernet περνάνε και δίκτυο και τηλέφωνο. Όπου λοιπόν υπολογίζεις πρίζα δικτύου βάλε διπλή ethernet. Όπου υπολογίζεις πρίζα τηλεφώνου πάλι διπλή ethernet. Θα έλεγα σε κάθε δωμάτιο 4 πριζάκια καλού κακού. Όπου έχειτ ηλεόραση ιδανικά 2 διπλά. Όχι λιγότερο από 2. Το ίδιο ισχύει και για τους υπολογιστές. Για να καταλάβεις, σε ένα μεγάλο δωμάτιο που έχω γραφείο αλλά και τηλεόραση έχω 1 πριζάκι πίσω από την τηλεόραση για να συνδέσω το media player, και άλλα 2 που έχω συνδέσει τον υπολογιστή μου και τον εκυπωτή. Για να συνδέσω τον υπολογιστή της γυναίκας μου αναγκάστηκα και έβαλα switch. Για να συνδέσω και την τηλεφωνική γραμμή στον εκτυπωτή (πολυμηχάνημα) για fax πρέπει να κάνω αναδιάρθρωση. Επίσης μέσα από τα ethernet μπορείς να μεταφέρεις hdmi πχ για προτζέκτορα κλπ. Φυσικά να είναι cat5E ή cat6 για 1000άρι ethernet. Εκεί που θα καταλήγουν τα καλώδια μπάινει ένα Patch panel (και φυσικά το switch). Με το συγκεκριμένο ενώνεις τα καλώδια χωρίς να περνάνε από το switch. Έτσι μπορείς να μετατρέπεις οποιοδήποτε πριζάκι σε δίκτυο ή τηλέφωνο. Εγώ έχω μεταφέρει ακόμα και καλώδια ηχείων μέσω των καλωδίων ethernet και του patch panel. Προφανώς όσα έγραψα παραπάνω έχουν χρήση κυρίως σε μεγάλα σπίτια, μαιζονέτες κλπ. Σε ένα 2άρι είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα. pm εχεις Επειδή είμαι ψιλό άσχετος ανεβάζω μια κάτοψη.στο κύκλο είναι η θέση που θελω να βάλω αυτά τα swither που λέτε και το ρουτερ και με χ τα σημεία που θελω Ethernet.μπορειτε να μου πείτε αντίστροφα την πορεία των καλωδίων όπως και τι συστήματά θα παρεμβάλλονται μέχρι εκεί ξεκινώντας από το κουτί του ΟΤΕ έξω.επισης να φανταστω περνάνε από τους ίδιους σωλήνες με τα ρεύματα σωστά;
kgian Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Απλό είναι. Σε κάθε Χ θα βάλεις απο ένα διπλό πριζάκι ethernet. Αν θέλεις να είσαι πιο futureproof βάλε 2 διπλά. Το πως θα φτάσουν τα καλώδια απο τα Χ μέχρι τον κύκλο είναι θέμα του ηλεκτρολόγου. Δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται τίποτα. Απο το κουτί του ΟΤΕ επίσης το καλώδιο θα φτάσει στον κύκλο. Το αν περνάνε απο τους ίδιους σωλήνες με τα ρεύματα δεν το ξέρω αλλά νομίζω όχι! Τώρα τι συμβαίνει πρακτικά ας το πει κάποιος πιο ειδικός.
giabritsos Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 και τα switcher routers κλπ που πρεπει να μπουν πως και τι δουλεια κανουν ακριβως?patch panel?
kgian Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Ψάξε στο google τι είναι το switch, το router και το patch panel. Έτσι θα τα καταλάβεις ακριβώς και θα τα ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου.
jkoukos Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Καλώδια ασθενών ρευμάτων (δικτύου, τηλεφωνίας, τηλεόρασης κλπ), απαγορεύονται να περνάνε στους ίδιους σωλήνες με τα αντίστοιχα της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Αφού έχεις τον χώρο, σε αυτόν θα βάλεις/τερματίζουν: α. Το τηλεφωνικό καλώδιο που έρχεται από τον κεντρικό κατανεμητή της οικοδομής. β. Όλα (όσα αποφασίσεις να βάλεις) καλώδια (τηλεφωνικά και δικτύου), από κάθε πρίζα. γ. Ένα switch με τόσες θέσεις, όσα είναι το σύνολο των καλωδίων (δικτύου), συν τουλάχιστον μία παραπάνω. δ. Ένα patch panel με τόσες θέσεις, όσα είναι το σύνολο των καλωδίων (δικτύου και τηλεφωνίας). Τέλος όλα τα καλώδια θα είναι UTP Cat5e ή Cat6. Γενικά η εγκατάσταση θα είναι όπως στην εικόνα και γνωρίζει ο ηλεκτρολόγος πως θα την κάνει. Απλά εσύ θα του πεις που θέλεις τις πρίζες και πόσες θα είναι αυτές. Το μόνο που αλλάζει, είναι η θέση του modem/router και αν έχεις VoIP τηλεφωνία ή/και τηλεφωνικό κέντρο 1
Knight of Mercy Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 pm εχεις Επειδή είμαι ψιλό άσχετος ανεβάζω μια κάτοψη.στο κύκλο είναι η θέση που θελω να βάλω αυτά τα swither που λέτε και το ρουτερ και με χ τα σημεία που θελω Ethernet.μπορειτε να μου πείτε αντίστροφα την πορεία των καλωδίων όπως και τι συστήματά θα παρεμβάλλονται μέχρι εκεί ξεκινώντας από το κουτί του ΟΤΕ έξω.επισης να φανταστω περνάνε από τους ίδιους σωλήνες με τα ρεύματα σωστά; ΚΑΘΕΤΑ ΟΧΙ !!!
giabritsos Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Απλό είναι. Σε κάθε Χ θα βάλεις απο ένα διπλό πριζάκι ethernet. Αν θέλεις να είσαι πιο futureproof βάλε 2 διπλά. Το πως θα φτάσουν τα καλώδια απο τα Χ μέχρι τον κύκλο είναι θέμα του ηλεκτρολόγου. Δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται τίποτα. Απο το κουτί του ΟΤΕ επίσης το καλώδιο θα φτάσει στον κύκλο. Το αν περνάνε απο τους ίδιους σωλήνες με τα ρεύματα δεν το ξέρω αλλά νομίζω όχι! Τώρα τι συμβαίνει πρακτικά ας το πει κάποιος πιο ειδικός. απο το κουτι του οτε μεχρι τον κυκλο τι καλωδιο βαζω?το βαζω εγω?επειδη το σπιτι ειναι παλιο μπορω να το αλλαξω?επισης για καθε πριζακι θελω ενα καλωδιο?δηλαδη σε ενα δωματιο που θ βαλω διπλο θελω 2 καλωδια cat6?
kgian Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Για το πρώτο σκέλος ρωτά τον ηλεκτρολόγο. Για το δεύτερο σκέλος, από ένα καλώδιο Ethernet νομίζω μπορείς να βγάλεις 2 100αρες πρίζες αλλά πρακτικά πρέπει να έχεις 2 καλώδια για gigabit.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα