Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα στην παρέα.

Έχω μια ερώτηση όσων αφορά τους δίσκους NAS.

Από όσο έχω καταλάβει, είναι ένας δίσκος που συνδέεται με καλώδιο Ethernet στο router και μπορώ να έχω πρόσβαση στα δεδομένα του δίσκου από οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή παντού στον κόσμο, με το κατάλληλο λογισμικό και κωδικούς πρόσβασης. Διορθώστε με όπου έχω λάθος.

Επειδή θα λείπω συχνά στο εξωτερικό, σκέφτομαι να αγοράσω έναν δίσκο NAS, όπως πχ τον WD My Cloud, ο οποίος θα λειτουργεί στο σπίτι μου στην Ελλάδα ,για να μπορώ να έχω πρόσβαση στα αρχεία μου. Η σημαντική μου ερώτηση είναι η εξής:

Θα μπορώ εγώ, ευρισκόμενος στο εξωτερικό, να κάνω upload διάφορα αρχεία στον NAS? Και επίσης, ένας φίλος μου (Στην Ελλάδα) που θα του δώσω πρόσβαση στον NAS, θα μπορεί να ανεβάζει διάφορα αρχεία από τον δικό του υπολογιστή (στο γραφείο του πχ) στον NAS , έτσι ώστε να μπορώ εγώ να έχω πρόσβαση σε αυτά? 

Εάν δεν καταλάβατε την ερώτηση μου, ενημερώστε με να την εξηγήσω περαιτέρω. 

Δημοσ.

Ολα γίνονται αρκεί να ρυθμιστούν σωστά.

Εξήγησε μου σε παρακαλώ φίλε μου γιατί θέλω να είμαι σίγουρος αν γίνεται (και πως γίνεται) αυτό που ρωτάω, πριν κάνω την αγορά.

Δημοσ.

Το NAS δεν είναι απλά ένας δίσκος αλλά ένας κανονικός υπολογιστής που λειτουργεί ως server. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τον χρησιμοποιούμε ως δικτυακό αποθηκευτικό χώρο (Network Attached Storage). Στον server αυτόν, ο διαχειριστής (administrator) -εσύ δηλαδή εν προκειμένω - ορίζεις χρήστες με password που μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία του NAS (σε συγκεκριμένα αρχεία ή σε όλα τα αρχεία - εσύ το ορίζεις ως διαχειριστής) είτε τοπικά, είτε απομακρυσμένα (μέσω internet). Για να έχει κάποιος χρήστης πρόσβαση τοπικά, μπορεί να το κάνει με διάφορα πρωτόκολλα, με το πιο απλό μέσω web browser (Chrome, IE, Firefox κλπ.) πληκτρολογώντας απλά στην address bar του browser την IP address που έχει πάρει το NAS από το router ή που του έχεις δώσει εσύ και δίνοντας το όνομα χρήστη και το password. Απομακρυσμένα (μέσω internet δηλαδή) είναι λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα, καθώς πρέπει να δηλώσεις μία στατική εξωτερική IP address για το δίκτυό σου (γιατί στο 99% των περιπτώσεων η εξωτερική IP address είναι δυναμική και ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον internet provider σου) ή να χρησιμοποιήσεις μία υπηρεσία DynDNS (οπως η noip.com) οπου δεν χρειάζεται να γνωρίζεις την εξωτερική IP address του δικτύου σου για να έχεις πρόσβαση στο NAS αλλά αναλαμβάνει η συγκεκριμένη υπηρεσία να τη βρει. Οι περισσότερες εταιρίες που πουλάνε NAS (QNAP, Synology, WD) εχουν και δική τους υπηρεσία DynDNS όπου δίνοντας εσύ στον browser σου πχ την διεύθυνση www.myqnap.com/desdenovaNAS, εχεις πρόσβαση στα αρχεία σου. Οι περισσότερες εταιρίες που αναφέρθηκαν έχουν και αντίστοιχες εφαρμογές για κινητά ή ταμπλέτες που απλοποιούν την διαδικασία πρόσβασης. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται και κάποιες επεμβάσεις στον router (κυρίως άνοιγμα της πόρτας με την οποία θα επικοινωνούνε οι χρήστες εκτός τοπικού δικτύου με το NAS - port forwarding).

Ελπίζω να βοήθησα και να μην σε μπέρδεψα περισσότερο.

• Like 2
Δημοσ.

φίλε gorath, βοήθησες και σε ευχαριστώ πολύ, απλά δεν ανέφερες εάν μπορεί ο απομακρυσμένος χρήστης να κάνει upload αρχεία στον server ή απλά μπορεί μόνο να έχει πρόσβαση στα αρχεία που ήδη υπάρχουν στον server. Αυτή είναι η απορία μου. 

Δημοσ.

φίλε gorath, βοήθησες και σε ευχαριστώ πολύ, απλά δεν ανέφερες εάν μπορεί ο απομακρυσμένος χρήστης να κάνει upload αρχεία στον server ή απλά μπορεί μόνο να έχει πρόσβαση στα αρχεία που ήδη υπάρχουν στον server. Αυτή είναι η απορία μου. 

Μπορεί να κάνει τα πάντα αρκεί να του το ορίσεις εσύ σαν administrator.

Δημοσ.

Μπορεί να κάνει τα πάντα αρκεί να του το ορίσεις εσύ σαν administrator.

Σε ευχαριστώ πολύ Πιστεύεις ότι μια έτοιμη λύση όπως πχ ο WD My Cloud είναι καλή για την περίπτωσή μου, ή να δώ κάτι σε Synology ?

γιατί δεν κοιτάς μια cloud λύση που είναι πιο εύκολη;

πχ google drive

Το σκέφτηκα και αυτό, απλά ο χώρος που προσφέρουν οι διάφορες αυτές υπηρεσίες δεν μου είναι επαρκής.

Δημοσ.

Το σκέφτηκα και αυτό, απλά ο χώρος που προσφέρουν οι διάφορες αυτές υπηρεσίες δεν μου είναι επαρκής.

το office δίνει 1tb για ένα χρόνο με την αγορά του με 99€

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...