Προς το περιεχόμενο

The Last of Us Part II [PS4]

aekoupoli
Μήνυμα προστέθηκε από Praetorian

Ενημέρωση 05/07/2020
Καθώς το παιχνίδι έχει κυκλοφορήσει πλέον:

• Συζητήστε σε ήπιους τόνους και κόσμια πάνω στις εντυπώσεις σας από αυτό.
  • Μην μπαίνετε σε άσκοπες κόντρες περί political correctness και συναφή.
  • Αποφύγετε προκλητικούς χαρακτηρισμούς, όπως haters, fan boys, κλπ.
  • Οτιδήποτε αφορά την πλοκή του παιχνιδιού πρέπει να μπαίνει σε spoilers.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, d4ydr33m3r είπε

Υπο το πρισμα επισης που το θετεις αυτο που λαμβανεις απο το προιον καθοριζεται απο τους καθ'υλιν αρμοδιους δηλαδη τους reviewers. Αρα αν ειναι υψηλο το πρωτο μερος της εξισωσης οσο χαμηλες και να ειναι οι προσδοκιες μας το προσημο παραμενει θετικο ή σιγουρα οχι τοσο αρνητικο οσο θελουμε να το παρουσιαζουμε

Χεχε, οι reviewers αποτελούν έναν από τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις προσδοκίες.

Οπότε όσο εκθειάζουν ένα παιχνίδι, τόσο ανεβαίνουν οι προσδοκίες αυτού που διαβάζει τους reviewers.

3 λεπτά πριν, d4ydr33m3r είπε

Απο που προκυπτει οτι οι επαγγελματιες του βαζουν μετρια βαθμολογια; Το ιδιο το metacritic βαζει 9.3 metascore για reviewers. Επισης αν υπαρχει κατι που να αποτελει μετρο συγκρισης αν κατι πετυχε ή οχι ειναι οι πωλησεις.. Πουλησε το προιον ή οχι; 
Αρα πως ειναι χαμηλο το performance?

Μιλάμε για το The order 1886, για το οποίο έβαλε link ο φίλος πιό πάνω. Έχει απορία κατα πόσον πρέπει να θεωρηθεί καλύτερο game από το TLOUs2 σύμφωνα με το user rating.

Εννοείται ότι είναι στατιστική βεβαιότητα κάποιος να έπαιξε το The order και να πέρασε καλύτερα από το TLOUs2. Στο ένα να έβαλε 10 και στο άλλο από τα νεύρα του 0.

Επεξ/σία από panther_512
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 3,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, panther_512 είπε

Χεχε, οι reviewers αποτελούν έναν από τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις προσδοκίες.

Οπότε όσο εκθειάζουν ένα παιχνίδι, τόσο ανεβαίνουν οι προσδοκίες αυτού που διαβάζει τους reviewers.

Μιλάμε για το The order 1886

Διαφωνω.. Να κατηγορησουμε την εταιρεια ή τα social οτι μας δημιουργουν hype να πω ναι. Αν και συνηθως τις προσδοκιες κατα ενα μεγαλο ποσοστο τις δημιουργουμε μονοι μας στον εαυτο μας ειμαστε εξισου συνυπευθυνοι στο τι προσδοκουμε. Οσο και να με hyparei καποιος αν δεν ψηνομαι για κατι απλα δεν..
Επισης οι reviewers βαζουν κατοπιν εορτης βαθμολογιες ή τουλαχιστον οταν λανσαριστει ενα προιον. Δεν προκαταβαλλουν τις αποψεις μας. Ειδικα την εποχη του ιντερνετ τα "plot holes" και η "εξαπατηση" του καταναλωτη με αθεμιτα μεσα ελαβε χωρα ΑΜΕΣΑ και πριν την κυκλοφορια του τιτλου. 

Το καταλαβα οτι μιλαμε για το the order. Εκανα edit το ποστ γιατι ηθελα να προσθεσω καποια πραγματα. 

Επεξ/σία από d4ydr33m3r

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν είναι θέμα προσωπικής άποψης για το τί είναι οι reviewers.

Οι reviewers αποτελούν μέσο διαμόρφωσης προσδοκιών. Η διαμόρφωση των προσδοκιών είναι ζωντανή κατάσταση, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και ξεκινάει από τη στιγμή που ενδιαφέρεσαι για αγορά ενός προϊόντος, μέχρι και τη στιγμή που θα το αγοράσεις και θα το καταναλώσεις.

Άλλοι παράγοντες που διαμορφώνουν προσδοκίες:

- Διαφήμιση

- Στενό περιβάλλον / κοινωνικός περίγυρος

- Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

- Ενημερωτικές εκπομπές/sites/φόρουμς (εδώ ανήκουν και οι reviewers)

- κλπ

Οποιοσδήποτε έχει άποψη για το προίόν που σε ενδιαφέρει, τον λαμβάνεις υπόψη και μπορεί να μεταφέρει την άποψή του σε εσένα, αποτελεί παράγοντα διαμόρφωσης προσδοκιών.

Επεξ/σία από panther_512
  • Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πολυ σωστο το ποστ και δεν διαφωνω απλα ακομη και να δεχτω οτι κατι που ειναι τοσο γενικευμενο και το χρησιμοποιουμε στην προκειμενη κατα το δοκουν για να επιχειρηματολογησουμε, οπως την χρησιμοτητα των reviewers στην εξισωση π.χ., το παραδειγμα που προανεφερα δεν αλλαζει.
Δεν μπορω να δεχθω οτι παιζει ρολο ο reviewer δραστικα στην δημιουργια των προσδοκιων ενω αποτελει μια μικρη μεταβλητη στον καθορισμο του performance!  Το οποιο στην προκειμενη ειναι υψηλο!
Ακομη και να δεχθω οτι επηρεαζουν τα μεγιστα στην δημιουργια εντυπωσεων (που ισως σε αυτη την συγκεκριμενη βιομηχανια και στο μεσο target group που απευθυνεται να δημιουργει πιο ευκολα hype) οι reviewers ενω στον καθορισμο της αποδοσης παιζουν μικρο ρολο. Και να δωσω ισαξιο συντελεστη συνεισφορας στο 10χρονο hater.. 

Επεξ/σία από d4ydr33m3r

19 λεπτά πριν, panther_512 είπε

Στο παράδειγμα που βάζεις, βλέπεις μιά μέτρια βαθμολογία από τους επαγγελματίες, και μία μέτρια βαθμολογία από τους users. Ένα μέτριο παιχνίδι που το βρήκαν όλοι μέτριο. Δεν έχει και εδώ 10άρια? Δεν έχει μηδενικά?

Τί ακριβώς αξίζει συζήτησης εδώ πέρα? Επειδή το user rating είναι λίγο υψηλότερο από αυτό του TLOUs2? Γιατί σου φαίνεται παράξενο?

Νομίζω είναι ξεκάθαρη η ερώτησή μου. Δε ξέρω αν έχει μηδενικά και 10άρια. Φαντάζομαι θα έχει. Ρωτάω αν είναι καλύτερο σαν game από το TLOU2.

Το point μου είναι ότι το user score δεν είναι πάντα αξιόπιστο. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι άξιο λόγου και περιπτώσεις που είναι παντελώς άχρηστο. Δεν κατηγορώ τον πελάτη που δε του άρεσε. Κατηγορώ τον πελάτη που του έβαλε 0 ενώ προφανώς δεν είναι για 0 και έκανε και άλλους λογαριασμούς για να του ξαναβάλει 0. Κατηγορώ αυτούς που όσο γινόταν κανονικά η ψηφοφορία για το GOTY ήταν μπροστά το παιχνίδι και όταν βγήκε το γνωστό tweet βάλαν σκοπό της ζωής τους να μη το πάρει.

Βασικά δε τους κατηγορώ. Είναι λάθος ρήμα. Αδιαφορώ όμως σίγουρα για τη γνώμη τους η οποία έχει τη βαρύτητα της γνώμης του Τσουκαλά και του Κόλκα για το ποδόσφαιρο.

Το συστημα αξιολογησης δεν ειναι αξιοπιστο αυτο ειναι ολο. Πρεπει να υπαρχει μια πλατφορμα σαν το steam που για να βαθμολογησεις πρεπει πρωτα να τηρεις καποια προαπαιτουμενα. 

1 ώρα πριν, panther_512 είπε

Εννοείται ότι είναι στατιστική βεβαιότητα κάποιος να έπαιξε το The order και να πέρασε καλύτερα από το TLOUs2. Στο ένα να έβαλε 10 και στο άλλο από τα νεύρα του 0.

Δε μιλαμε απλα για καποιον. Στατιστικα αρεσε περισσοτερο απ οτι το tlou2 το οποιο δεν εχει λογικη. 

Anyway για να το κλεισω το θεμα απο τη πλευρα μου. Για μενα μικρες διαφορες user score me MC επιπεδου μισης η μιας μοναδας ειναι χρησιμες γιατι μου δειχνουν αν ενα game κανει overachieve η underachieve σε σχεση με τα reviews. Οταν υπαρχουν μεγαλες διαφορες μου δειχνει απλα σταυροφοριες που εχουν μονο καφενειακο ενδιαφερον στα φορουμς.

• Like 2

@mtifosiαν δε πληρώνεσαι για αυτό το Damage Control, πραγματικά είναι απορίας άξιο. Όχι ότι υπάρχει θέμα και χρειάζεται damage control το TLOU2 αφού είναι το game με το μεγαλύτερο ρεκόρ πωλήσεων στην πρώτη βδομάδα. Μετά "έκατσε" λίγο παραπάνω από ότι ήθελαν στην ND βέβαια. Σε αφήνω να αναρωτηθείς γιατί συνέβη αυτό. Eκτός αν είσαι σαν τον Τσουκαλά και έχεις μεθύσει από τα κατσαρόλια και τα βραβεία και δε βλέπεις τίποτε άλλο.😁

Για τους haters, τα death threats, το review bombing στο MC κλπ τα έχουμε ξαναπεί. Όλα είναι απαράδεκτα. Και εγώ ο "hater" παρόλο που το story είναι subzero, του έβαλα 7/10 αν δεις τα πρώτα μου post γιατί αναγνωρίζω την δουλειά σε όλους τους υπόλοιπους τομείς.

• Like 2

Ο αλλος τον χαλαει που πανε 2 τυπισες να φανε ενα στρατο αλλα για τον Ραμπο που ηταν μονος του δε λεει τιποτα. :P

Περα απ'την πλακα. Ειμαι απ'αυτους που τους αρεσε το game. Φαση διασκεδασα απ'την αρχη μεχρι το τελος ειχε δυνατα σημεια. Ομως εχω μια απορια. Αυτο το metacritic πως γινεται να το βαζετε στη συζητηση ρε παιδες οταν αποδεδειγμενα ο καθε φελλος στον πλανητη παει και βαζει μια βαθμολογια. Ειτε 0 ειτε 10. Λιγο να κοιταξεις τα "reviews" που κανουν απο κατω, τα σχολια θα ελεγα σιγα τα reviews θα καταλαβεις για τι μπαγλαμαδες μιλαμε.  Εννοειται δεν ειναι ολοι γιωταδες αλλα τα παραδειγματα ειναι παρα πολλα και σαπιζω. Σε φαση δεν μπορω να το παρω στα σοβαρα. Οχι οτι παιρνω την καθε αποψαρα/κ@&^πιδα στο νετ σοβαρα, αλλα λεμε τωρα. 

Επισης φανατιζεστε και φαινεται στα ποστς. Χαλαρα παιδες.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 ώρες πριν, d4ydr33m3r είπε

Πολυ σωστο το ποστ και δεν διαφωνω απλα ακομη και να δεχτω οτι κατι που ειναι τοσο γενικευμενο και το χρησιμοποιουμε στην προκειμενη κατα το δοκουν για να επιχειρηματολογησουμε, οπως την χρησιμοτητα των reviewers στην εξισωση π.χ., το παραδειγμα που προανεφερα δεν αλλαζει.
Δεν μπορω να δεχθω οτι παιζει ρολο ο reviewer δραστικα στην δημιουργια των προσδοκιων ενω αποτελει μια μικρη μεταβλητη στον καθορισμο του performance!  Το οποιο στην προκειμενη ειναι υψηλο!
Ακομη και να δεχθω οτι επηρεαζουν τα μεγιστα στην δημιουργια εντυπωσεων (που ισως σε αυτη την συγκεκριμενη βιομηχανια και στο μεσο target group που απευθυνεται να δημιουργει πιο ευκολα hype) οι reviewers ενω στον καθορισμο της αποδοσης παιζουν μικρο ρολο. Και να δωσω ισαξιο συντελεστη συνεισφορας στο 10χρονο hater.. 

Ο βαθμός βαρύτητας του κάθε παράγοντα διαμόρφωσης προσδοκιών είναι διαφορετικός από άτομο σε άτομο. Δεν υπάρχουν απόλυτες τιμές.

Αν για εσένα οι reviewers δεν παίζουν μεγάλο ρόλο, τότε η βαρύτητα είναι μικρή. Για κάποιον άλλο αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό και συγκεκριμένοι reviewers ή ακόμα και η μέση βαθμολογία των reviewers του metacritic να παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των προσδοκιών του.

Όλα τα παραπάνω στο τέλος της ημέρας μεταφράζονται σε πωλήσεις και να μήν ξεχνάμε ότι και αυτός που φτιάχνει και πουλάει το προϊόν έχει τις δικές του προσδοκίες.🙂

Το ιδανικό είναι το προϊόν να ικανοποιήσει ή και να ξεπεράσει τις προσδοκίες όλων των πλευρών.

Εδώ αυτό δεν έγινε, οπότε όσο και να το συζητάμε, ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται.  Όπως υπάρχει κόσμος που θεωρεί το game masterpiece, ομοίως υπάρχει και κόσμος που απογοητεύτηκε/δυσαρεστήθηκε/whatever. Το μόνο που δεν μπορούμε να διευκρινήσουμε με σαφήνεια επί του παρόντος είναι τον βαθμό ικανοποίησης. Η μόνη ένδειξη που έχουμε είναι sites όπως το metacritic και τις πωλήσεις.

Αν είχαμε ένα σύστημα rating όπως έχει το netflix, ή το Steam και είχαμε access στα αποτελέσματα, τότε θα είχαμε πολύ καλύτερη εικόνα.

Επεξ/σία από panther_512

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αρα αφου δεν μπορουμε να βρουμε τον βαθμο ικανοποιησης που και αυτη ηταν η ενσταση μου δεν ξερουμε με βεβαιοτητα το προσημο της ποιοτητας στην εξισωση. Αν π.χ υπηρχε μια πιο αξιοπιστη πλατφορμα αποτο metacritic και ο μ.ο βαθμολογησης ηταν στο 7.5-8 στο user score είναι πολυ πιο ρεαλιστικο μαζι με τα 9αρια των reviewers και τις πωλησεις αυτοματα να κινουμαστε προς θετικοτατο προσημο αυτο λεω. 

Το ιδανικό είναι το προϊόν να ικανοποιήσει ή και να ξεπεράσει τις προσδοκίες όλων των πλευρών;

Ναι στα βιβλια κ μια στο τοσο θα το δουμε κ αυτο. Συνηθως οι πωλησεις ειναι η σημαντικοτερη μοναδα μετρησης οτι κ να λεει η θεωρια. Γιατι ποιοτητα δεν ισουται με κερδοφορια κ πολλες φορες ποιοτικα υποτιθεμενα προιοντα πανε απατα.

Επεξ/σία από d4ydr33m3r

12 ώρες πριν, ilos είπε

@mtifosiαν δε πληρώνεσαι για αυτό το Damage Control, πραγματικά είναι απορίας άξιο. Όχι ότι υπάρχει θέμα και χρειάζεται damage control το TLOU2 αφού είναι το game με το μεγαλύτερο ρεκόρ πωλήσεων στην πρώτη βδομάδα. Μετά "έκατσε" λίγο παραπάνω από ότι ήθελαν στην ND βέβαια. Σε αφήνω να αναρωτηθείς γιατί συνέβη αυτό. Eκτός αν είσαι σαν τον Τσουκαλά και έχεις μεθύσει από τα κατσαρόλια και τα βραβεία και δε βλέπεις τίποτε άλλο.😁

Για τους haters, τα death threats, το review bombing στο MC κλπ τα έχουμε ξαναπεί. Όλα είναι απαράδεκτα. Και εγώ ο "hater" παρόλο που το story είναι subzero, του έβαλα 7/10 αν δεις τα πρώτα μου post γιατί αναγνωρίζω την δουλειά σε όλους τους υπόλοιπους τομείς.

Γιατί εσείς που κράζετε πληρώνεστε από κάπου για παράδειγμα . Ο καθένας λέει την άποψη του με κάποια fact. Το ότι δεν άρεσε σε σένα η σε κάποιον η πλοκή ίσως και το game είναι δικαίωμα του αλλά χαρακτηρισμοί όπως πατάτα η ότι δεν είναι ένας από τους top τίτλους για μένα δεν έχουν βάση .Γιατι τέτοιες προσπάθειες με μεράκι και λεπτομέρεια σχεδόν σε όλους τους τομείς σπανίζουν.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, d4ydr33m3r είπε

Αρα αφου δεν μπορουμε να βρουμε τον βαθμο ικανοποιησης που και αυτη ηταν η ενσταση μου δεν ξερουμε με βεβαιοτητα το προσημο της ποιοτητας στην εξισωση. Αν π.χ υπηρχε μια πιο αξιοπιστη πλατφορμα αποτο metacritic και ο μ.ο βαθμολογησης ηταν στο 7.5-8 στο user score είναι πολυ πιο ρεαλιστικο μαζι με τα 9αρια των reviewers και τις πωλησεις αυτοματα να κινουμαστε προς θετικοτατο προσημο αυτο λεω.

To αν το 7.5 - 8 είναι πιό ρεαλιστικό, αυτό αποτελεί υπόθεση. Για ένα καθαρά story-driven παιχνίδι, αν η ιστορία δεν σου αρέσει, τότε το παιχνίδι μπορεί να πάρει πολύ χαμηλές βαθμολογίες, και ας είναι άψογο στον τεχνικό τομέα.

Εγώ προσωπικά είχα βάλει 2 βαθμολογίες στο TLOUs2.

Ώς συνέχεια του TLOUs1 το βρήκα απογοητευτικότατο, χαμένο potential και του έβαλα 6/10.

Αν ήταν ένα spin-off, μία ανεξάρτητη ιστορία στο σύμπαν του franchise ή νέο IP, θα του έβαζα ένα 8/10. Ακόμα και αν ήταν ένα νέο IP, για μένα η ιστορία έπασχε σε αρκετά σημεία. Έχει πολλές forced καταστάσεις και κακό pacing. Και επειδή το game παίρνει πολύ σοβαρά την ιστορία του, τα προβληματικά σημεία κάνουν ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση.

Επεξ/σία από panther_512
  • Like 2

1 λεπτό πριν, panther_512 είπε

To αν το 7.5 - 8 είναι πιό ρεαλιστικό, αυτό αποτελεί υπόθεση. Για ένα καθαρά story-driven παιχνίδι, αν η ιστορία δεν σου αρέσει, τότε το παιχνίδι μπορεί να πάρει πολύ χαμηλές βαθμολογίες, και ας είναι άψογο στον τεχνικό τομέα.

Εγώ προσωπικά είχα βάλει 2 βαθμολογίες στο TLOUs2.

Ώς συνέχεια του TLOUs1 το βρήκα απογοητευτικότατο, χαμένο potential και του έβαλα 6/10.

Αν ήταν ένα spin-off, μία ανεξάρτητη ιστορία στο σύμπαν του franchise ή νέο IP, θα του έβαζα ένα 8/10. Ακόμα και αν ήταν ένα νέο IP, για μένα η ιστορία έπασχε σε αρκετά σημεία. Έχει πολλές forced καταστάσεις. Και επειδή το game παίρνει πολύ σοβαρά την ιστορία του, τα προβληματικά σημεία κάνουν ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση.

Δεν διαφωνω αλλα ρεαλιστικα να το δεις να περνει αυτο το παιχνιδι 5.3 σε user score ειναι πολυ πιο δυσκολο απο το να περνει 7.5. Η αποκλιση ειναι τεραστια με το reviewer score.. Και ακομη και να υπαρχει μεριδα τυπου που τα περνει ή ειναι προκατειλλημενη ή βαζει υψηλες βαθμολογιες γενικα 9+ δεν περνεις ετσι απλα..Προφανως κ κατι δεν παει καλα στο συστημα αξιολογησης με τετοια αποκλιση.. Δεν ειναι αξιοπιστο..Εν παση περιπτωσει γιατι πλεον κανουμε κυκλους.. Εγω το θεωρω ενα πετυχημενο τιτλο τον οποιο διασκεδασα γιατι εχω ως αρχη να μην αφηνω τον εαυτο μου να δημιουργει συγκεκριμενες προσδοκιες. Θεωρω οτι ειναι ενα solid 8αρι.. Δεν βαθμολογω ποτε υψηλα ουτε αντιδρω πολωτικα ομως ποτε.. Δεν μου αρεσουν οι μηδενισμοι, οι απαξιωτικοι χαρακτηρισμοι.. Ειναι καθαρα στο χερι του δημιουργου του παιχνιδιου να κανει οτι θελει. Επειτα αν μου αρεσει εχει καλως.. Αντικειμενικα ενα προιον κρινεται επιτυχημενο απο τις πωλησεις κυριως. Θα μου πεις πολλοι χρησιμοποιουν ορους οπως εξαπατηση.. Οκ.. Δεν θελω καν να σταθω σε αυτο γιατι  αν δεν παιξω στο συνολο του ενα παιχνιδι εχω στο πισω μερος του μυαλου μου οτι παιζουν mind games στα τρειλερ..Και στο κατω κατω μιλαμε για παιχνιδι.. Οχι για τον μικρο αυτοκρατορα στην μεγαλη οθονη..  Oυτε μιλαμε για βιβλιο που γινεται μεταφορα αλλα για σεναριο που γραφεται καθαρα για παιχνιδι.. To μελλον θα δειξει αν ηταν επιτυχημενο το sequel με το τριτο part.. Γιατι θα υπαρξει τριτο part.. Αν ηταν τοσο χαλι και δεν ικανοποιησε ε πλεον ολοι ειναι υποψιασμενοι ακομη και οι "εξαπατηθεντες" ;)

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...