Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Επίσης σε αυτό το 10λεπτο, που μεσολαβεί από το πέσιμο στο κρεβάτι μέχρι να σκάσει μύτη ο Μορφέας, έρχονται πολλές λύσεις. Σε μένα τουλάχιστον.

Δημοσ.

Εμένα μου είναι πολύ ποιο εύκολο να δώσω λύση σε ένα πρόβλημα την επόμενη μέρα μετά από έναν καλό ύπνο.

Δημοσ.

Παραδόξως ακόμα παρόλο που είπα αρχικά μια ιδέα στο πως το stackoverflow-dummy duck βοηθάει αυτό αλλά γιατί πιστεύεται ότι το φαινόμενο αυτό βοηθάει;

Καταρχήν αυτό το φαινόμενο όπως και το άλλο με τον ύπνο το έχω ζήσει και γω πολλές φορές και σε extreme ενίοτε επίπεδο...

Η θεωρία μου είναι ότι παίζουν ρόλο δύο πράγματα.

Πρώτον, όταν θες να εξηγήσεις κάτι πρέπει πρώτα, προκειμένου να το μεταδόσεις, να φτιάξεις ένα καλό νοητικό μοντέλο. Στην πορεία μπορεί να δεις μία σύνδεση ανάμεσα σε αίτιο και αποτέλεσμα που δεν είχες δει νωρίτερα (πολλές φορές λόγω χαζοτύφλωσης).

Και δεύτερον, έχει να κάνει με το "τι hat φοράς", δηλαδή σε τι mode είσαι. Σε οποιαδήποτε δημιουργική ασχολία όπως θα ξέρετε πολλοί λειτουργείς με διαφορετικό τρόπο ανάλογα την κατάσταση. Πχ ως συγγραφέας, όταν γράφεις απλά γράφεις και μεταφέρεις σκέψεις στο χαρτί. Δε σε απασχολεί η επιλογή των λέξεων ή το πώς ακούγεται νοητικά αυτό που γράφεις. Αργότερα επιστρέφεις σ αυτό που έγραψες για να κάνεις editing: θα προσέξεις τις λέξεις σα λέξεις, όχι την ουσία του νοήματος (αυτό ήταν που έκανες πριν).

Ο λόγος για τον οποίο λειτουργούμε έτσι είναι ότι δεν έχουμε την ικανότητα να κρατάμε στο μυαλό ταυτόχρονα όλα όσα χρειάζονται και να "αλλάζουμε καπέλο" τόσο συχνά και γρήγορα όσο θα χρειαζόταν για να μην βλέπουμε τα ξεχωριστά modes λειτουργίας.

Ε μετά από αυτά είναι προφανές: σε mode "βρίσκω τη λύση", αν σου έχει ξεφύγει κάτι σημαντικό δεν πρόκειται να τη βρεις ποτέ. Ενώ σε mode "εξηγώ την κατάσταση" όλη ή νοητική προσπάθεια είναι να κατανοήσεις την κατάσταση για να την περιγραψεις. Και προσέχεις τη λεπτομέρεια που δεν είχες προσέξει πριν και το πρόβλημα λύνεται μόνο του.

Αραγε να γίνετε κάτι παρόμοιο και για οποιοδήποτε μη προγραμματιστικό πρόβλημα;

Ναι. Πχ πανελλήνιες, δύο φορές ήξερα πως κάτι είναι λάθος και απλά πρέπει να βρω από που ξεκίνησε. Καμιά εκ των δύο δεν το βρήκα εκείνη την ώρα. Μετά από καμιά βδομάδα μία μέρα ξύπνησα και με το που ανοίγω τα μάτια βλέπω μπροστά μου σα φωτογραφία το γραπτό ακριβώς στο σημείο που είχα λάθος, και το λάθος κυκλωμένο.

Άλλη φορά παρακολουθούσα τελικό τουρνουά στον οποίο έπαιζε φίλος μου. Κατά τη διάρκεια του τελικού, με διαιτητές από πάνω και όλο τον κόσμο να κοιτάει, ο φίλος μου έκανε κάτι που σύμφωνα με τους κανόνες δεν επιτρέπεται. Δεν το κατάλαβε ΚΑΝΕΝΑΣ από τους παρευρισκόμενους. Δέκα μέρες αργότερα, ξυπνάω, τρώω φλας και τον παίρνω τηλέφωνο.

- Μαλάκα τι έκανες στον τελικό κατάλαβες;

- Τι έκανα;

- ΧΥΖ.

- :o :O

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...