leftermann Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2016 Πρίν λίγο καιρό κάποιος έφερε στον πιτσιρικά μου, που πάει έκτη δημοτικού, αυτό το παιδικό μικροσκόπιο. Μας βγήκε η ψυχή για να το στήσουμε και να καταφέρουμε να δούμε κάτι, αλλά ο μικρός εντυπωσιάστηκε και τον βλέπω ότι γουστάρει και κάθεται και παιδεύεται και σκαλίζει και βλέπει κλπ. Οπότε λέω να του πάρω κανένα ολίγον πιο σοβαρό μικροσκόπιο. Καθόσον δεν έχω ιδέα από αυτά, έχει κανένας γνώση να με κατατοπίσει; Βλέπω στον Σκρουτζ πχ μικροσκόπια σε όλες τις τιμές. Με κάνα 100άρικο παίρνουμε κάτι αξιόλογο; Έχει κανείς κάτι να προτείνει; Πχ, αυτό που μου έχει γυαλίσει μετά από ολίγον ψαχτήρι, αξίζει τον κόπο; Ή πρέπει να ξεφύγω εντελώς σε μπάτζετ για να πω ότι παίρνω κάτι που να αξίζει τον κόπο; Ευχαριστώωωω
nickarmy Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2016 πολυ ενδιαφέρον έχουν και τα στερεοσκόπια , επίσης μπορείς να δεις απο ebay και ηλεκτρονικά που είναι πολυ φθηνά και για την τιμή τους βλεπεις ωραία πραγματακια
fylatos Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2016 Εγώ θα πρότεινα αυτό https://www.amazon.co.uk/Bresser-5116200-Biolux-20x-1280x-Microscope/dp/B001NL9UNS/ref=cm_cr_dp_asin_lnk Είναι από εταιρία σοβαρή έχει ωραία δείγματα και παίρνει USB για έξτρα εξερεύνηση. Αυτό που έβαλες εσύ για να καταλάβεις είναι αντίστοιχο με αυτό https://www.amazon.co.uk/gp/product/B003LJQNQC/ref=s9_dcacsd_dcoop_bw_c_x_3_w Υπόψιν άλλαξα τα λινκ γιατί είχα λάθος. Πάρε κι αυτά τα δείγματα. Αν το βαρεθεί κιολας άνετα το πουλάς. https://www.amazon.co.uk/AmScope-Assorted-Specimen-Collection-Microscope/dp/B0055DZ3EK/ref=sr_1_3?s=electronics&rps=1&ie=UTF8&qid=1480674910&sr=1-3&keywords=Microscope+slides Έπειτα δες και για μεταχειρισμένο επαγγελματικό πχ http://www.car.gr/parts/view/9004463/
haris_216 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2016 Θέλει λίγο ψαξιματάκι γιατί η χρήση των πιο καλών μικροσκοπίων δεν είναι τόσο εύκολη όσο με αυτό το παιδικό του αρχικού post. Επειδή αυτά τα παιδικά στην ουσία είναι σαν...μεγεθυντικοί φακοί, τα οπτικά τους (φακοί, κλπ) είναι αρκετά εύκολα στη χρήση. Στα πιο δυνατά όμως είναι λίγο πιο ζόρι να πετύχει ο παρατηρητής τη σωστή θέση θέασης (κάτι αντίστοιχο με παιδικό τηλεσκόπιο vs κάποιου καλύτερου ή παιδικά κυάλια vs δυνατά κυάλια) 1
leftermann Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 2 Δεκεμβρίου 2016 ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ψάχνοντας και διαβάζοντας στο άμαζον, ξεκινώντας από αυτό που πρότεινε ο Fylatos, έπεσα πάνω σε αυτό, το οποίο έχει πολύ καλά reviews και φαίνεται ταμάμ για ένα αξιοπρεπές ξεκίνημα στην παρατήρηση του μικρόκοσμου Λέω να το συνδυάσω και με την συλλογή των slides που αναφέρθηκε, οπότε πιστεύω είμαστε αρκετά κομπλέ. Και ένα φτηνό usb ηλεκτρονικό από το ebay, και είμαστε ακόμη κομπλύτερα αν έχει κανείς άποψη, ας πει. Ευχαριστώ και πάλι.
corduroy27 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 (επεξεργασμένο) Στις 2/12/2016 στις 12:39 ΜΜ, fylatos είπε Εγώ θα πρότεινα αυτό https://www.amazon.co.uk/Bresser-5116200-Biolux-20x-1280x-Microscope/dp/B001NL9UNS/ref=cm_cr_dp_asin_lnk Είναι από εταιρία σοβαρή έχει ωραία δείγματα και παίρνει USB για έξτρα εξερεύνηση. Πάντα μου προκαλούσε ενδιαφέρον η ιδέα της ενασχόλησης με την μικροσκοπική παρακολούθηση. Κάθε φορά που έβλεπα ένα άρθρο με εικόνες από τα μικροσκοπικά τερατάκια που όλοι μας φιλοξενούμε στο δέμα μας, τα ακάρεα που κάνουν πάρτι στα σεντόνια και το στρώμα μας, η μεγεθυμένες εικόνες εντόμων, βακτηρίων και τόσων άλλων που όμως δεν έχω γνώσεις βιολογίας για να επεκταθώ... Πίστευα όμως πως αν αποφάσιζα να αγοράσω ένα... οικονομικό μικροσκόπιο, θα έπαιρνα πολύ κατώτερα αποτελέσματα από αυτά που έβλεπα σε φωτογραφίες ή βίντεο και με ενθουσίαζαν. Γενικά και χωρίς να το έχω ψάξει είναι η αλήθεια, είχα την εντύπωση ότι για να πάρεις ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα, θα έπρεπε να ξοδέψεις πολύ χρήμα... Λίγες όμως μέρες πριν πέτυχα αυτό και αυτό το βίντεο και κατάλαβα ότι ακόμα και στην οικονομική κατηγορία των 150-200 ευρώ, μπορείς να κάνεις αξιόλογη παρατήρηση και ότι ο ακριβός εξοπλισμός είναι πολύ δυσανάλογος των όποιων παραπάνω χαρακτηριστικών και ευκολιών διαθέτουν τα ακριβά μοντέλα. Ενώ δηλαδή μέχρι ενός σημείου ότι πληρώνεις παίρνεις, (σε ότι αφορά αυτό καθ' αυτό το αποτέλεσμα στην παρατήρηση), από ένα σημείο κι έπειτα, για να έχεις μια "σχετικά" καλύτερη/καθαρότερη εικόνα, ευκολίες χρήσης και κάποιες έξτρα δυνατότητες, πληρώνεις δυσανάλογα πολύ περισσότερα χρήματα... Και όπως εξηγεί ο Microbehunter στο βίντεό του, εδώ, (από 12:00 έως 15:00), ένα μικροσκόπιο που είναι 10 φορές πιο ακριβό, ΔΕΝ είναι 10 φορές καλύτερο! Μάλιστα σε αυτό το βίντεο, (από 19:30 έως 21:00), συγκρίνει την εικόνα που παίρνεις από ένα φθηνό μικροσκόπιο των 80$ με το δικό του αξίας 3000$. Ιδού τα αποτελέσματα...!!! (κάντε κλικ για μεγέθυνση) Προφανώς και υπάρχουν διαφορές στο φθηνό, (αυτό έλειπε, να μην υπήρχαν) αλλά σε καμία περίπτωση δε λες τα αποτελέσματά αυτά πολλαπλάσια χειρότερα από αυτά του ακριβού, τη στιγμή μάλιστα που σε ότι αφορά το κόστος απόκτησής τους η διαφορά είναι κυριολεκτικά χαώδης... (37.5 φορές φθηνότερο!!!) 😲 Βάση λοιπόν αυτών που έχω στο μυαλό μου, είπα να κάνω μια έρευνα αγοράς και να πάρω κάτι οικονομικό μεν, που όμως να διαθέτει κάποια standard ποιότητας και χαρακτηριστικών που με ενδιαφέρουν. Και προφανώς αφού είμαι εντελώς αρχάριος και δε μπορώ να έχω άποψη, βασίστηκα σε γνώμες και κριτικές άλλων. Εν τέλη, κατέληξα στο BRESSER Biolux NV 20x-1280x (που πρότεινε εδώ ο fylatos) με HD USB κάμερα (720p) και κάποια πολύ βασικά αξεσουάρ στο βαλιτσάκι που το συνοδεύει. Μάλιστα υπάρχει και δυνατότητα αναβάθμισης σε ότι αφορά το ηλεκτρονικό προσοφθάλμιο, με υψηλότερης ανάλυσης, (1080p) με σχετικά χαμηλό κόστος. Ο μόνος ενδοιασμός που είχα για το συγκεκριμένο μικροσκόπιο είναι ή έλλειψη μικρομετρικού κοχλία για πιο εύκολη εστίαση! Από τη στιγμή όμως που δε κατάφερα να βρω κάτι αντίστοιχο που να έχει ΚΑΙ μικρομετρικό κοχλία σε αντίστοιχη τιμή, (125 ευρώ από Ελλάδα, ενώ από εξωτερικό το βρίσκω πάνω από 150 ευρώ!) σκέφτηκα μια απλή πατέντα που σίγουρα θα βοηθήσει, αν όχι εξαλείψει το πρόβλημα. Περισσότερα μετά την υλοποίησή της... Αυτό που θέλω να ρωτήσω, είναι αν γνωρίζετε ελληνικές σελίδες, φόρουμ, blogs κλπ. που να ασχολούνται με αυτό το θέμα, μιας και από την μέχρι στιγμής αναζήτηση που έχω κάνει, βρίσκω μόνο κάποια πολύ γενικά pdf, με εργασίες μαθητών/φοιτητών. Εκ πρώτης τουλάχιστον, δε βλέπω να είναι διαδεδομένο αυτό το είδος ενασχόλησης στην Ελλάδα. Επίσης θα με ενδιέφερε και η αγορά κάποιου σοβαρού βιβλίου αν υπάρχει, (στα ελληνικά). Γενικά πείτε ότι νομίζετε ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο σε έναν αρχάριο και όχι μόνο... Επεξ/σία 31 Ιουλίου 2020 από corduroy27
fylatos Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 9 λεπτά πριν, corduroy27 είπε Πάντα μου προκαλούσε ενδιαφέρον η ιδέα της ενασχόλησης με την μικροσκοπική παρακολούθηση. Κάθε φορά που έβλεπα ένα άρθρο με εικόνες από τα μικροσκοπικά τερατάκια που όλοι μας φιλοξενούμε στο δέμα μας, τα ακάρεα που κάνουν πάρτι στα σεντόνια και το στρώμα μας, η μεγεθυμένες εικόνες εντόμων, βακτηρίων και τόσων άλλων που όμως δεν έχω γνώσεις βιολογίας για να επεκταθώ... Πίστευα όμως πως αν αποφάσιζα να αγοράσω ένα... οικονομικό μικροσκόπιο, θα έπαιρνα πολύ κατώτερα αποτελέσματα από αυτά που έβλεπα σε φωτογραφίες ή βίντεο και με ενθουσίαζαν. Γενικά και χωρίς να το έχω ψάξει είναι η αλήθεια, είχα την εντύπωση ότι για να πάρεις ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα, θα έπρεπε να ξοδέψεις πολύ χρήμα... Λίγες όμως μέρες πριν πέτυχα αυτό και αυτό το βίντεο και κατάλαβα ότι ακόμα και στην οικονομική κατηγορία των 150-200 ευρώ, μπορείς να κάνεις αξιόλογη παρατήρηση και ότι ο ακριβός εξοπλισμός είναι πολύ δυσανάλογος των όποιων παραπάνω χαρακτηριστικών και ευκολιών διαθέτουν τα ακριβά μοντέλα. Ενώ δηλαδή μέχρι ενός σημείου ότι πληρώνεις παίρνεις, (σε ότι αφορά αυτό καθ' αυτό το αποτέλεσμα στην παρατήρηση), από ένα σημείο κι έπειτα, για να έχεις μια "σχετικά" καλύτερη/καθαρότερη εικόνα, ευκολίες χρήσης και κάποιες έξτρα δυνατότητες, πληρώνεις δυσανάλογα πολύ περισσότερα χρήματα... Και όπως εξηγεί ο Microbehunter στο βίντεό του, εδώ, (από 12:00 έως 15:00), ένα μικροσκόπιο που είναι 10 φορές πιο ακριβό, ΔΕΝ είναι 10 φορές καλύτερο! Μάλιστα σε αυτό το βίντεο, (από 19:30 έως 21:00), συγκρίνει την εικόνα που παίρνεις από ένα φθηνό μικροσκόπιο των 80$ με το δικό του αξίας 3000$. Ιδού τα αποτελέσματα...!!! (κάντε κλικ για μεγέθυνση) Προφανώς και υπάρχουν διαφορές στο φθηνό, (αυτό έλειπε, να μην υπήρχαν) αλλά σε καμία περίπτωση δε λες τα αποτελέσματά αυτά πολλαπλάσια χειρότερα από αυτά του ακριβού, τη στιγμή μάλιστα που σε ότι αφορά το κόστος απόκτησής τους η διαφορά είναι κυριολεκτικά χαώδης... (37.5 φορές φθηνότερο!!!) 😲 Βάση λοιπόν αυτών που έχω στο μυαλό μου, είπα να κάνω μια έρευνα αγοράς και να πάρω κάτι οικονομικό μεν, που όμως να διαθέτει κάποια standard ποιότητας και χαρακτηριστικών που με ενδιαφέρουν. Και προφανώς αφού είμαι εντελώς αρχάριος και δε μπορώ να έχω άποψη, βασίστηκα σε γνώμες και κριτικές άλλων. Εν τέλη, κατέληξα στο BRESSER Biolux NV 20x-1280x (που πρότεινε εδώ ο fylatos) με HD USB κάμερα (720p) και κάποια πολύ βασικά αξεσουάρ στο βαλιτσάκι που το συνοδεύει. Ο μόνος ενδοιασμός που είχα για το συγκεκριμένο μικροσκόπιο είναι ή έλλειψη μικρομετρικού κοχλία για πιο εύκολη εστίαση! Από τη στιγμή όμως που δε κατάφερα να βρω κάτι αντίστοιχο που να έχει ΚΑΙ μικρομετρικό κοχλία σε αντίστοιχη τιμή, (125 ευρώ από Ελλάδα, ενώ από εξωτερικό το βρίσκω πάνω από 150 ευρώ!) σκέφτηκα μια απλή πατέντα που σίγουρα θα βοηθήσει, αν όχι εξαλείψει το πρόβλημα. Περισσότερα μετά την υλοποίησή της... Αυτό που θέλω να ρωτήσω, είναι αν γνωρίζετε ελληνικές σελίδες, φόρουμ, blogs κλπ. που να ασχολούνται με αυτό το θέμα, μιας και από την μέχρι στιγμής αναζήτηση που έχω κάνει, βρίσκω μόνο κάποια πολύ γενικά pdf, με εργασίες μαθητών/φοιτητών. Εκ πρώτης τουλάχιστον, δε βλέπω να είναι διαδεδομένο αυτό το είδος ενασχόλησης στην Ελλάδα. Επίσης θα με ενδιέφερε και η αγορά κάποιου σοβαρού βιβλίου αν υπάρχει, (στα ελληνικά). Γενικά πείτε ότι νομίζετε ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο σε έναν αρχάριο και όχι μόνο... Βρες κάνα βιβλίο εργαστηριακής μικροβιολογίας Μεγειά!
corduroy27 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 @fylatos, έχεις να προτείνεις κάτι συγκεκριμένο; (εδώ ή σε pm) Προφανώς, θα πρέπει να είναι και εύκολα κατανοητό, γιατί ούτε σπουδαστής είμαι, ούτε έχω γνώσεις βιολογίας.
fylatos Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2020 Αυτό είναι καλό https://www.politeianet.gr/books/9789603513681-karagkouni-kurtsou-d-amalia-stamoulis-ergastiriakes-askiseis-genikis-mikrobiologias-49659 και η Wikipedia ανά χείρας σε ότι δε καταλαβαίνεις. Θα χρειαστείς λίγο φτηνό εξοπλισμό. Τρυγόνια, άγαρ άγαρ σε σκόνη, αποστειρωμενο νερό, και μερικά βασικά εργαλεία περιγράφονται από ότι θυμάμαι όλα μέσα. Όλα πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται. Αγόρασε γυάλινα και ότι πιο φτηνό βρίσκεις. Ρώτα και σε μικροβιολογικα εργαστήρια της περιοχής σου αν έχουν παλιά για πέταμα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα