kavouras Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2016 Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις παιδιά... Άρα συμπερασματικά καταλαβαίνω τα εξής: 1. πρέπει να έχω το nas για να παίρνει αυτόματο backup απο τον υπολογιστή μου, οπότε στην περίπτωση που καεί ο υπολογιστής να έχω κρατήσει ενα image του σκληρού. 2. Μέσα στο nas θα έχω όλα τα υπόλοιπα αρχειά μου ως backup. 3. Θα έχω εναν εξωτερικό σκληρό που θα τον συνδέω στο NAS μια φορά το μήνα ή όποτε κάνω κάποια σημαντική προσθήκη σε αρχεία. Σε αυτό το δίσκο θα κάνω ενα πλήρες αντίγραφο του δίσκου του NAS. 4. Σε ενα cloud (πχ google drive) θα συγχρονίζω τα πιο σημαντικά αρχειά του NAS ως ενα έξτρα backup. Κάπως έτσι φαντάζομαι είναι ενας σωστός τρόπος συγχρονισμού αρχείων και backup ή προτείνετε κάτι άλλο;
Επισκέπτης Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2016 Το μοντέλο που περιγράφεις είναι καλό υπό ορισμένες προϋποθέσεις: Ξέρεις να ρυθμίσεις σωστά το NAS και είσαι σίγουρος ότι δεν έχει κενά ασφαλείας. Διαφορετικά είναι σαν να έχεις έναν server συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο με όλα τα αρχεία σου πάνω. Δεν κατεβάζεις ποτέ warez. Αν κολλήσεις τίποτα περίεργο κι έχεις ένα NAS μονίμως online κλάφτο το backup. Έχεις αρκετό bandwidth για να ανεβάζεις πράγματα στο cloud. Γιατί με 1Mbit upload δεν γίνεται δουλειά.
tarantules Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2016 Το NAS το θέλω για διάφορες δουλειές, όχι μόνο για backup. Αυτά που θέλω να κάνω είναι: 1. Αυτόματο backup του υπολογιστή με το time machine του mac. 2. Στους σκληρούς του NAS θα έχω όλο τον όγκο αρχείων που τώρα έχω σε διάφορους σκληρούς. Δηλαδή κείμενα, φωτογραφίες, μουσική, ταινίες κτλ... 3. Το NAS θα είναι συνδεδεμένο σε gigabit switch στο δίκτυο του σπιτιού, οπότε θα μπορώ να βλέπω τα αρχεία απο το δεύτερο υπολογιστή, να στριμάρω ταινίες κτλ. 3. Θα έχω πρόσβαση σε όλα αυτά τα αρχεία όταν βρίσκομαι εκτός σπιτιού. Ίσως μελλοντικά κάνω κι άλλα πράγματα με τις δυνατότητες του NAS. Το θέμα είναι πως απο όσα κατάλαβα σε αυτό το setup πρέπει να παίρνω και ενα εξωτερικό backup (πχ με εξωτερικό ή δικτυακό σκληρό?), οπότε να είμαι πιο σίγουρος οτι δε θα χαθούν τα δεδομένα? Μπέρδεμα... Δεν είναι καθόλου μπέρδεμα. Θα σου πω μια λύση την οποία χρησιμοποιώ χρόνια τώρα στα δικά μου αρχεία και εκτός του οτι δεν έχω χάσει ποτέ τίποτα , ακόμα και στο απευκτέο σενάριο να χαλάσει είτε το pc είτε κάποιος εξωτερικός δίσκος , οι απώλειές μου είναι από μηδενικές έως τρομερά ελάχιστες. Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσεις ποια από τα δεδομένα σου είναι εξαιρετικά σημαντικά και ποια λιγότερο σημαντικά. Για μένα πχ κάποια αρχεία κειμένου και excel στα οποία έχω καταναλώσει πολλές ώρες για να τα δημιουργήσω και να τα ενημερώνω και που έχουν πολλές ζωτικής σημασίας πληροφορίες, τα θεωρώ εξόχως σημαντικά.Επίσης στην ίδια κατηγορία είναι και οι προσωπικές φωτογραφίες. Το καλό με τα παραπάνω αρχεία είναι οτι ποιάνουν εξαιρετικά μικρό χώρο οπότε τα έχω σαν backup σε 3 και 4 διαφορετικά σημεία.Είτε σκληρούς δίσκους είτε στικάκια. Τα λιγότερης σημασίας είναι τα τραγούδια που και αυτά μπορείς λόγω μικρού (σχετικά) όγκου να τα έχεις πχ σε 2 διαφορετικά σημεία σαν backup, και οι ταινίες. Τα 2 τελευταία ακόμα και να τα χάσεις τελείως , μπορείς να τα ξαναβρεις σε αντίθεση με τις φωτογραφίες και τα κείμενα που αν τα χάσεις τραβάς τα μαλιά σου. Εαν έχεις πχ τόσες πολλές ταινίες σε υψηλή ανάλυση που δεν μπορείς να πάρεις και 2ο σκληρό δίσκο για backup , τότε αν κάποια στιγμή χτυπήσει ο δίσκος τις έχασες. Κι εγώ έχω πχ 5ΤΒ σε HD υλικό για streaming μέσω NAS και έχω κρατήσει επιλεκτικά backup σε κάποιες που αξίζουν. Επίσης οι δίσκοι πίσω από NAS , εαν δεν έχεις καλή προστασία ή ασταθές ηλεκτρικό δίκτυο, είναι πιο επιρρεπείς να χαλάσουν απότι αν τους έχεις πίσω από ένα ποιοτικό τροφοδοτικό υπολογιστή. Επίσης ένα image του δίσκου μου στον υπολογιστή υπάρχει πάντα σε ξεχωριστό δίσκο και δεν ποιάνει και πολύ χώρο (κάπου 10GB). Το βασικότερο είναι να αποφασίσεις ποια είναι τα περισσότερο σημαντικά αρχεία που δεν πρέπει επουδενί να χάσεις.
koufs Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 4 Δεκεμβρίου 2016 Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις παιδιά... Άρα συμπερασματικά καταλαβαίνω τα εξής: 1. πρέπει να έχω το nas για να παίρνει αυτόματο backup απο τον υπολογιστή μου, οπότε στην περίπτωση που καεί ο υπολογιστής να έχω κρατήσει ενα image του σκληρού. 2. Μέσα στο nas θα έχω όλα τα υπόλοιπα αρχειά μου ως backup. 3. Θα έχω εναν εξωτερικό σκληρό που θα τον συνδέω στο NAS μια φορά το μήνα ή όποτε κάνω κάποια σημαντική προσθήκη σε αρχεία. Σε αυτό το δίσκο θα κάνω ενα πλήρες αντίγραφο του δίσκου του NAS. 4. Σε ενα cloud (πχ google drive) θα συγχρονίζω τα πιο σημαντικά αρχειά του NAS ως ενα έξτρα backup. Κάπως έτσι φαντάζομαι είναι ενας σωστός τρόπος συγχρονισμού αρχείων και backup ή προτείνετε κάτι άλλο; 1. είτε backup όλου του σκληρού είτε συγκεκριμένων αρχείων που θέλεις, εσύ διαλέγεις τι σε βολεύει 2. και σαν backup και για κοινή χρήση πχ το πολύ καλό cloud station (*) που έχει το synology υπόψην ότι το backup αυτό υποστηρίζει file history (εσύ ορίζεις το βάθος) ώστε να μπορείς να βρεις αρχεία που έχεις σβήσει κατά λάθος από το Pc ή παλιότερες version τους καλό είναι ο εξωτερικός σκληρός να φυλάσεται αλλού, και αν είσαι παρανοϊκός να έχεις 2 , ώστε ακόμη και όταν φέρνεις τον ένα σπίτι για ενημέρωση, να υπάρχει ένα αντίγραφο κάπου αλλού 3. ή πλήρες αντίγραφο του NAS ή εσύ διαλέγεις τι, ισχύει πάλι το ιστορικό με το να κρατάει αν θέλεις αρχεία που σβήνεις από το NAS ή παλιές version τους 4. μπορείς να κάνεις αυτόματα backup στο cloud (δεν το χρησιμοποιώ) , και αν θες να κρυπτογραφείς τα αρχεία αυτά πριν ανέβουν στο cloud (τα κάνει το νας μόνο του δηλαδή, εσύ διαλέγεις τι θέλεις), αν κάνεις backup όσα είανι σημαντικά στο cloud, ίσως είναι υπερβολή να έχεις και το βήμα 3 (*) με έχει βολέψει αφάνταστα για να συγχρονίζω κάποια συγκεκριμένα folders που θέλω μεταξύ ενός Windows PC, ενός Linux και ενός MacBook και τμήμα μόνο αυτών με το κινητό μου επίσης για ασφάλεια δεν επιτρέπω πρόσβαση στο nas από ip εκτός τοπικού δικτύου, και οι φάκελοι με τα προσωπικά δεδομένα (πχ αποδείξεις, εφορία κλπ) είναι κρυπτογραφημένοι 1
kavouras Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2016 (επεξεργασμένο) επίσης για ασφάλεια δεν επιτρέπω πρόσβαση στο nas από ip εκτός τοπικού δικτύου, και οι φάκελοι με τα προσωπικά δεδομένα (πχ αποδείξεις, εφορία κλπ) είναι κρυπτογραφημένοιΠαιδιά θέλω να βλέπω τα αρχεία του nas απο το κινητό μου ή απο το computer της δουλειάς. Μήπως ο σωςτός τρόπος για αςφάλεια είνα να ορίσω οτι μόνο αυτά τα δυο mac adress θα μπορούν να συνδεθούν στο nas; Έτσι θα είναι πιο ασφαλές απο επιθέσεις το nas? Επεξ/σία 6 Δεκεμβρίου 2016 από kavouras
koufs Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2016 για πρόσβαση από έξω ασφαλέστερος τρόπος θεωρείται νομίζω μέσω VPN τώρα αν είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσεις 3rd party VPN ή να έχεις δικό σου VPN server στο router ή στο NAS, δεν ξέρω πάντως η πιο εύκολη πρόσβαση στο NAS από "'έξω" και μάλλον η πιο ασφαλής αν δεν ξέρεις καλά από δίκτυα, είναι μέσω του account στη Synology και του QuickConnect https://www.synology.com/en-us/knowledgebase/DSM/tutorial/General/How_to_make_Synology_NAS_accessible_over_the_Internet αρκεί να εμπιστεύεασι τη Synology έτσι και αλλοιώς πάντα θα πρέπει να εμπιστευτείς κάποιον εκτός και αν τα στήσεις όλα μόνος σου 1
kavouras Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 7 Δεκεμβρίου 2016 Παρεπιπτόντως ρώτησα τη synology και μου έλυσαν μια βασική μου απορία. Αν χαλάσει το nas, μπορείς να πάρεις άλλο μοντέλο και με την παρακάτω διαδικασία να βάλεις τους δίσκους στο άλλο μοντέλο χωρίς να χάσεις καθόλου δεδομένα. Η διαδικασία είναι η εξής: https://www.synology.com/en-us/knowledgebase/DSM/tutorial/General/How_to_migrate_between_Synology_NAS_DSM_5_0_and_later 1
kavouras Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 8 Δεκεμβρίου 2016 (επεξεργασμένο) Επίσης παιδιά μου είπαν οτι αν ξαφνικά καεί ο ενας δίσκος του nas, τότε βγάζεις τον καμένο και βάζεις στη θέση του εναν ίδιο καινούριο και κάνεις αυτή τη διαδικασία: https://www.synology.com/en-global/knowledgebase/DSM/help/DSM/StorageManager/volume_diskgroup_repairΜε αυτό τον τρόπο δε χάνονται τα δεδομένα. Επεξ/σία 9 Δεκεμβρίου 2016 από kavouras
kavouras Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2016 Και μια τελευταία ερώτηση παιδιά...Για να παίρνω backup στο NAS, μήπως είναι καλύτερο να πάρω πχ ενα wd mycloud, παρά έναν απλό εξωτερικό σκληρό; Έτσι θα έχω συνδεδεμένο μόνιμα το wd mycloud στο δίκτυο, αλλα θα είναι κλειστό και βέβαια σε άλλο σημείο του σπιτιού απο εκεί που είναι το NAS. Έτσι κάθε φορά που θέλω να πάρω backup, απλά ανοίγω το wd mycloud και μετά το κλείνω. Τί προτείνετε;
Theos_Gr Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2016 Άρα ούτε το NAS με δυο σκληρούς δεν είναι μια σίγουρη λύση για να μη χάσεις τα δεδομένα σου? Πώς μπορούν να χαθούν εντελώς τα δεδομένα, να καεί και το NAS kaι οι δυο σκληροί ταυτόχρονα? Υπάρχει κάποια καλύτερη λύση για να είσαι το δυνατόν σίγουρος? θεωρητικα η πιο αξιοπιστη λυση είναι πλεον τα cloud τυπου dropbox κτλ.
dpolal Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2016 θεωρητικα η πιο αξιοπιστη λυση είναι πλεον τα cloud τυπου dropbox κτλ. Νομίζω ότι έχει ξαναειπωθεί, οι cloud υπηρεσίες τύπου dropbox, onedrive κλπ ΔΕΝ είναι λύσεις backup. Δεν είναι αυτός ο σκοπός τους.
prixtis Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2016 Νομίζω ότι έχει ξαναειπωθεί, οι cloud υπηρεσίες τύπου dropbox, onedrive κλπ ΔΕΝ είναι λύσεις backup. Δεν είναι αυτός ο σκοπός τους. Και απορώ πως ο κόσμος, απλοί χρήστες και ιδιαίτερα εταιρίες, τις εμπιστεύονται για backup και sharing. Υπάρχει τεράστιος αναλφαβητισμός και άγνοια όσο αφορά τις online "δωρεάν" υπηρεσίες. Πότε επιτέλους ο κόσμος θα καταλάβει πως το προϊόν αυτών των υπηρεσιών είναι ο ίδιος ο κόσμος;
kavouras Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2016 Παιδιά έχει κανείς κάποια γνώμη; WD mycloud συνδεδεμένος στο δίκτυο ή απλός εξωτερικός σκληρός, για backup απο το nas?
Επισκέπτης Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2016 Αν πάρεις το WD mycloud θα είναι σαν να συνδέεις δεύτερο NAS πάνω στο υπάρχον NAS. Δεν βλέπω τον λόγο γι αυτό. Αν στο NAS έχεις ένα RAID συνδέεις κι έναν τρίτο εξωτερικό μια φορά στο τόσο να παίρνεις ένα πλήρες αντίγραφο και είσαι κομπλέ.
kavouras Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2016 Αν πάρεις το WD mycloud θα είναι σαν να συνδέεις δεύτερο NAS πάνω στο υπάρχον NAS. Δεν βλέπω τον λόγο γι αυτό. Αν στο NAS έχεις ένα RAID συνδέεις κι έναν τρίτο εξωτερικό μια φορά στο τόσο να παίρνεις ένα πλήρες αντίγραφο και είσαι κομπλέ.Απλά επειδή το NAS θα το βάλω σε ενα κρυφό μέρος που δεν θα μπορεί να το βρεί εύκολα ενας κλέφτης, σκέφτηκα οτι θα είναι δύσκολο να φτάνω να του συνδέω το σκληρό με usb. Ενω ενα δικτυακό σκληρό θα τον βάζω στο δίκτυο όποτε θέλω να παίρνω backup και τις άλλες μέρες θα είναι κλειστός για να μη χαλάσει.Δεν στέκει αυτή η σκέψη;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα