Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά έχω το synology ds216j και θέλω να βάλω μέσα δυο δίσκους wd red σε raid1.

Το NAS το έχω πάνω σε ενα apc ups για προστασία απο το ρεύμα.

Υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμη να χάσω όλα τα δεδομένα;

Φαντάζομαι αν καεί ο ένας δίσκος, ο άλλος θα είναι οκ.

Να καούν και οι δυο μαζί μου φαίνεται απίθανο.

Επίσης αν καεί το NAS, φαντάζομαι οι δίσκοι δεν επηρεάζονται, οπότε παίρνω ενα άλλο NAS και τους βάζω εκεί;

Για να είμαι σίγουρος πρέπει να κρατάω και ενα backup σε usb δίσκο ή είναι υπερβολή;

Ευχαριστώ πολύ!

• Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Το ότι το NAS δουλεύει με RAID δεν σημαίνει πως είναι backup. To RAID το βάζουμε για availability και uptime. Κάποια στιγμή θα χαλάσει και θα χρειαστεί να χρησημοποιήσεις το backup σου. Οπότε backup σε εξωτερικό δίσκο δεν είναι υπερβολή. You can never have too many backups.

• Like 1
Δημοσ.

Άρα ούτε το NAS με δυο σκληρούς δεν είναι μια σίγουρη λύση για να μη χάσεις τα δεδομένα σου? Πώς μπορούν να χαθούν εντελώς τα δεδομένα, να καεί και το NAS kaι οι δυο σκληροί ταυτόχρονα?

Υπάρχει κάποια καλύτερη λύση για να είσαι το δυνατόν σίγουρος?

Δημοσ.

Το Synology λογικά έχει ή RAID 1 (mirror) ή RAID 5 (ίσως και 6). Στο RAID 1 χρειάζεσαι 2 δίσκους (ή άλλα 2 RAID) ενώ για RAID 5 χρειάζεσαι τουλάχιστον 3. Και στις δύο περιπτώσεις, έχουμε περιθώριο σφάλματος ενός δίσκους. Αν χαλάσει ένας δίσκος, τα δεδομένα πάνω στο RAID είναι προσβάσιμα και διαθέσιμα. Αλλά το RAID δουλεύει σε degraded mode. Πράγμα που σημαίνει πως αν χαλάσει και ακόμα ένας δίσκος, πάνε όλα τα αρχεία. Σε ένα σωστό RAID αντικαθιστάς τον χαλασμένο δίσκο χωρίς να κλείσεις το NAS. Οπως σου εξήγησα παραπάνω, το RAID δεν είναι backup. Είναι για redundancy και availability. Backup. Backup. Backup.

ΥΓ Backup.

You can never have too many backups.

• Like 1
Δημοσ.

Μάλλον πρέπει να διαβάσω περισσότερο θεωρία για τα NAS.

Η ερώτηση είναι αν καεί το NAS, ενω οι δίσκοι είναι μια χαρά, φαντάζομαι τα δεδομένα τους παραμένουν αναγνώσιμα αν τους χρησιμοποιήσω σαν απλούς εξωτερικούς σκληρούς;

Επίσης τι είναι το redundancy και availability, έψαξα αλλα δε βρήκα κάτι.

Συνολικά θα προτείνατε κάποια άλλη λύση για αξιόπιστο backup εκτός απο NAS;

Δημοσ.

Θεωρώ την λύση του NAS λίγο υπερβολική για BACKUP μόνο. Θεωρητικά αποκλείεται να καεί ο δίσκος του υπολογιστή και ο δίσκος του back up την ίδια στιγμή. Αν καεί ο δίσκος του υπολογιστή τον αλλάζεις και κάνεις restore από το back up. Αν καεί ο δίσκος του back up (και προφανώς είναι οκ ο δίσκος του υπολογιστή) αλλάζεις τον δίσκο του back up και ξαναρχίζεις τα back up.

Αν θέλεις να πάρεις back up τον δίσκο του υπολογιστή σου, ένας εξωτερικός δίσκος φτάνει.

Αν ο δίσκος αυτός έχει και την διπλάσια χωρητικότητα από τον δίσκο του υπολογιστή σου τότε θα μπορείς να έχεις incremental (πολλαπλά, με βάση τις αλαγές ανά ημερομηνία) back up.

Με ένα διπλό εξωτερικό case (ή δύο εξωτερικούς σκληρούς) θα μπορούσες να έχεις back up του δίσκου σου στον έναν και image του δίσκου σου (ακόμη και bootable) στον άλλον. Για αυτό θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις λύσεις τύπου Acronis True Image, ή Carbon Copy Cloner.

Για τα παραπάνω δεν χρειάζεσαι NAS. Αν φυσικά θέλεις να να έχεις εκεί και αρχεία τα οποία τα θέλεις προσβάσιμα τότε ναι ένα NAS είναι η λύση.

Το οποίο NAS θα το κάνεις back up σε άλλο NAS ή στο cloud. (Ανάλογα πως αντιμετωπίζεις την ασφάλεια των δεδομένων σου).

Δημοσ.

Θεωρώ την λύση του NAS λίγο υπερβολική για BACKUP μόνο. Θεωρητικά αποκλείεται να καεί ο δίσκος του υπολογιστή και ο δίσκος του back up την ίδια στιγμή. Αν καεί ο δίσκος του υπολογιστή τον αλλάζεις και κάνεις restore από το back up. Αν καεί ο δίσκος του back up (και προφανώς είναι οκ ο δίσκος του υπολογιστή) αλλάζεις τον δίσκο του back up και ξαναρχίζεις τα back up.

Αν θέλεις να πάρεις back up τον δίσκο του υπολογιστή σου, ένας εξωτερικός δίσκος φτάνει.

Αν ο δίσκος αυτός έχει και την διπλάσια χωρητικότητα από τον δίσκο του υπολογιστή σου τότε θα μπορείς να έχεις incremental (πολλαπλά, με βάση τις αλαγές ανά ημερομηνία) back up.

Με ένα διπλό εξωτερικό case (ή δύο εξωτερικούς σκληρούς) θα μπορούσες να έχεις back up του δίσκου σου στον έναν και image του δίσκου σου (ακόμη και bootable) στον άλλον. Για αυτό θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις λύσεις τύπου Acronis True Image, ή Carbon Copy Cloner.

Για τα παραπάνω δεν χρειάζεσαι NAS. Αν φυσικά θέλεις να να έχεις εκεί και αρχεία τα οποία τα θέλεις προσβάσιμα τότε ναι ένα NAS είναι η λύση.

Το οποίο NAS θα το κάνεις back up σε άλλο NAS ή στο cloud. (Ανάλογα πως αντιμετωπίζεις την ασφάλεια των δεδομένων σου).

Το NAS το θέλω για διάφορες δουλειές, όχι μόνο για backup. Αυτά που θέλω να κάνω είναι:

1. Αυτόματο backup του υπολογιστή με το time machine του mac.

2. Στους σκληρούς του NAS θα έχω όλο τον όγκο αρχείων που τώρα έχω σε διάφορους σκληρούς. Δηλαδή κείμενα, φωτογραφίες, μουσική, ταινίες κτλ...

3. Το NAS θα είναι συνδεδεμένο σε gigabit switch στο δίκτυο του σπιτιού, οπότε θα μπορώ να βλέπω τα αρχεία απο το δεύτερο υπολογιστή, να στριμάρω ταινίες κτλ.

3. Θα έχω πρόσβαση σε όλα αυτά τα αρχεία όταν βρίσκομαι εκτός σπιτιού.

Ίσως μελλοντικά κάνω κι άλλα πράγματα με τις δυνατότητες του NAS.

Το θέμα είναι πως απο όσα κατάλαβα σε αυτό το setup πρέπει να παίρνω και ενα εξωτερικό backup (πχ με εξωτερικό ή δικτυακό σκληρό?), οπότε να είμαι πιο σίγουρος οτι δε θα χαθούν τα δεδομένα? Μπέρδεμα...

Δημοσ.

Αν το σύνολο των δεδομένων σου είναι πολύτιμο τότε καλό είναι να παίρνεις και το NAS ένα backup. Προσωπικά στο RAID 1 μου περνάω μόνο τα δεδομένα που θέλω να μην χαθούν ποτέ (backup)και δεν το έχω μόνιμα σε λειτουργία παρά μόνο όταν γίνονται τα Backup

Δημοσ.

Η ερώτηση είναι αν καεί το NAS, ενω οι δίσκοι είναι μια χαρά, φαντάζομαι τα δεδομένα τους παραμένουν αναγνώσιμα αν τους χρησιμοποιήσω σαν απλούς εξωτερικούς σκληρούς;

Link.png Site: recoveryαπό pc

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Ευχαριστώ για την πληροφορία φίλε μου!

Άρα αν καεί το synology δε μπορείς απλά να διαβάσεις το σκληρό. Πρέπει να κάνεις ολόκληρη διαδικασία με ubuntu live cd κτλ...Δεν ξέρω εγω που δουλεύω σε mac mini αν μπορώ να κάνω αυτή τη διαδικασία? Επίσης αν αγοράσεις το αντίστοιχο μοντέλο (πχ είχα το ds215j και κάηκε, οπότε αγοράζω το ds216j) και βάλω μέσα τους σκληρούς, θα τους διαβάσει ή θα πρέπει να τους φορμάρεις αναγκαστικά?

Επεξ/σία από kavouras
Δημοσ.

Απ ότι είδα ουσιαστικά είναι το ίδιο hardware (σχεδόν).

Παρόλα αυτά αναφέρουν Link.png Site: εδώ ότι το synology θα ξεκινήσει φορμάροντας τον δίσκο που θα βάλεις μέσα. Μία λύση είναι -αλλά χρειάζεται ένας κενός δίσκος- να προστεθεί ο γεμάτος εξωτερικά μέσω usb και να γίνει copy στον εσωτερικό.

Δημοσ.

όπως αναφέρθηκε παραπάνω

το raid   ΔΕΝ   είναι  backup, ούτε φτιάχτηκε για το λόγο αυτό,

και βέβαια μπορεί κάποιος να χάσει δεδομένα,

είτε γιατί μπορεί να χαλάσει το hardware,

είτε να σβήσει κατά λάθος κάποιο φάκελο με αρχεία,

είτε κάποιο κρίσιμο αρχείο να γίνει corrupted για κάποιο λόγο,

είτε να πέσει θύμα ransomware,

είτε από φυσικά αίτια πχ φωτιά, πλημμύρα κλπ,

είτε αν τον επισκεφτούν τίποτα καλά παιδιά και σηκώσουν ότι τους γυαλίσει

οπότε χρειάζεται οποσδήποτε backup του NAS εκτός του σπιτιού

ή σε εξωτερικούς σκληρούς κρυπτογαρφημένους που θα φυλάγονται στη δουλειά ή σε άλλο σπίτι

ή σε άλλο NAS σε άλλο χώρο πχ στο σπίτιι συγγενή

ή στο cloud

εγώ έχω κάνει το πρώτο, με δύο ξεχωριστά  backup σε 2 usb HDD που φέρνω ανά ένα κάθε φορά σπίτι για backup

Δημοσ.

Παιδιά υπάρχει καμία πιο αξιόπιστη λύση απο το NAS για backup κτλ; Αρχίζω και ανησυχώ για την ασφάλεια του NAS..

Ο κανόνας του σωστού backup είναι ότι χρησιμοποιείς διαφορετικές τοποθεσίες. Έχεις δηλαδή ένα backup στο σπίτι σου κι ένα δεύτερο κάπου αλλού. Όπου κάπου αλλού, το πατρικό σου, μια θυρίδα στην τράπεζα ή το πλέον συνηθίστερο στο cloud.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...