Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τις τελευταίες Αμερικανικές εκλογές, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τις ψεύτικες ειδήσεις στο διαδίκτυο, ένα φαινόμενο που έκανε έντονη την παρουσία του τους τελευταίους μήνες.

Τα πράγματα φαίνεται να είναι όμως πιο σοβαρά απ' ότι υποψιαζόμασταν, αφού έρευνα του πανεπιστημίου Stanford, αναφέρει ότι η πλειοψηφία των μαθητών του απέτυχαν να ξεχωρίσουν τις αληθινές από τις ψεύτικες ειδήσεις. Συγκεκριμένα ένα ποσοστό 80% των μαθητών, δε μπόρεσε να ξεχωρίσει ένα πραγματικό άρθρο από ένα που αποτελεί διαφήμιση ενώ συνάντησαν δυσκολία στο να διαπιστώσουν αν μια είδηση που διάβασαν στα social media ήταν έγκυρη, με την απόφαση τους να στηρίζεται σε περίεργους και συχνά άσχετους παράγοντες.

 

Στην έρευνα του Stanford History Education Group συμμετείχαν περισσότεροι από 7800 μαθητές από τη μεσαία εκπαιδευτική βαθμίδα έως το Κολέγιο, και στους οποίους δόθηκαν μια σειρά από άρθρα για ανάγνωση. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να περιγράψουν το κάθε άρθρο αλλά και να κρίνουν το πόσο αξιόπιστο ήταν. Ένα από τα παραδείγματα αφορούσε άρθρο για μαθητές το οποίο αφορούσε τον οικονομικό προγραμματισμό, ήταν γραμμένο από στέλεχος μιας τράπεζας ενώ διαφημιζόταν από την ίδια την τράπεζα. Στην περίπτωση αυτή οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί φοιτητές δεν θεώρησαν ότι ο συγγραφέας του άρθρου ή το διαφημιστικό μήνυμα που το συνόδευε, ήταν λόγος για να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του άρθρου και των στοιχείων που αυτό ανέφερε.

 

Ο επικεφαλής της έρευνας Sam Wineburge αναφέρει ότι «πολλοί πιστεύουν ότι επειδή οι νέοι άνθρωποι είναι άνετοι με τα social media, είναι εξίσου επιφυλακτικοί για το τι μπορούν να διαβάσουν εκεί. Η έρευνα μας δείχνει ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο». Ειδικά για το Facebook, οι παράγοντες στους οποίους βασίζεται η πλειοψηφία των χρηστών για το αν ένα άρθρο είναι πραγματικό ή όχι, δεν έχουν καμία σχέση με τον συγγραφέα και το ιστορικό του.

 

Στους συμμετέχοντες δόθηκαν δύο άρθρα από το Facebook, τα οποία ανέφεραν την υποψηφιότητα του Donald Trump για την προεδρεία των Η.Π.Α. Το πρώτο προερχόταν από τον επίσημο λογαριασμό του Fox News, φέροντας το ειδικό μπλε σηματάκι που πιστοποιεί ότι το άρθρο προέρχεται από τον πραγματικό λογαριασμό του μέσου, ενώ το δεύτερο από μια ψεύτικη σελίδα που έμοιαζε στο Fox News. Περισσότεροι από 30% των συμμετεχόντων, δήλωσε ότι το άρθρο από τον ψεύτικο λογαριασμό, ήταν περισσότερο αξιόπιστο εξαιτίας μερικών άλλων media στοιχείων που περιείχε όπως μια μεγάλη φωτογραφία.

 

Ακόμα και όταν η έρευνα απευθύνθηκε σε φοιτητές Κολεγίων, αναδείχτηκαν σημαντικές διαφορές στην αιτιολόγηση για το λόγο που κάθε άρθρο πίστευαν ότι ήταν έγκυρο. Για παράδειγμα, μια ιστοσελίδα με πολύ καλό σχεδιασμό, και με ένα πολύ όμορφο βιογραφικό που εμφανίζεται στην About σελίδα, ήταν σε θέση να πείσει αρκετούς στο ότι ήταν έγκυρο ανεξαρτήτως του πραγματικού περιεχομένου που περιείχε.

 

Link.png Site: VentureBeat

  • Super Moderators
Δημοσ.

Αν και μέσα στην είδηση λέει για μαθητές έως και φοιτητές, το σκέτο φοιτητές στον τίτλο θα κάνει trigger ουκ ολίγα posts...

  • Like 12
Δημοσ.

Έσβησα το Facebook πριν 5-6 μήνες και η ζωή μου έχει ανέβει τουλάχιστον 3 επίπεδα ποιοτικά! Αισθάνομαι πιο ανεξάρτητος, απελευθερωμένος, υγιής και δεν παραβιάζεται η ιδιωτικότητα μου 24/7 από μια εταιρεία! Επίσης πλέον είμαι Vegan και ατμιστής! Όσο για τους φίλους μου που θέλουν να δουν τις "περιπέτειες μου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο", ας ηταν μαζί μου να μοιραζόμασταν αυτές τις στιγμές ή ας μου ζητήσουν να στείλω φωτογραφίες...οχι να τις βλέπουν εκατομμύρια άλλοι χρήστες! Σας συμβουλεύω να σβήσετε το facebook! Μόνο σε καλο θα σας βγει!

  • Like 13
Δημοσ.

"....Το πρώτο προερχόταν από τον επίσημο λογαριασμό του Fox News..." επειδή το Fox αποτελεί αξιόπιστη πηγή ειδησεογραφίας....ακυρήλα εντελώς.

  • Like 4
Δημοσ.

μα φυσικα και ειναι ακατορθωτο, εδω καταπιναμε αμασητα οτι μας ελεγαν οι ειδησεις τοσα χρονια προ ιντερνετ αλλα ακομα και τωρα...

ειπαμε, η πληροφορια ειναι δυναμη!

  • Like 2
Δημοσ.

Όντος εχει παρατηρηθεί στο παρελθόν η δημιουργία ψεύτικων ειδήσεων για να γεμίζουμε τα κενά

Συμβαίνει παντού από εφημερίδες μέχρι και τηλεόραση

Εδώ ο ελεύθερος τύπος πριν χρόνια είχε γράψει για την συνάντηση καραμανλη ερντογαν περιγράφοντας το κλίμα της συζήτησης και λόγο του ότι ακυρώθηκε το ταξίδι την τελευταία στιγμή κυκλοφόρησε το φύλλο και ζήτησαν συγγνώμη αλλά τη να την κάνω κατόπιν εορτής  

Φαντάσου επίπεδο πληροφόρησης που έχουμε, δηλαδη δημιουργησαν κλιμα από το μηδεν (κουτοχορτο)

Επίσης πολλά δελτία βγάζουν ανακοινώσεις με ειδήσεις και βίντεο από εξωτερικό συνήθως  που είναι φανταστικές  (μυθοπλασίες )_

  • Like 1
Δημοσ.

Υποτίθεται ότι 5-10 αρνητικά γεγονότα παρέχουν μία περιγραφή της πραγματικότητας. Άλλα ακόμα και αυτή ή χούφτα πληροφοριών είναι επεξεργασμένη για να εξυπηρετεί συμφέροντα. Οπότε αυτό που αποκαλύπτει ή έρευνα είναι ότι οι άνθρωποι δε μπορούν να ξεχωρίσουν τις ψεύτικες ειδήσεις από τις ψεύτικες ειδήσεις
 
 

Δημοσ.

Ας μας γινει μαθημα για το ποσο ευκολα μπορουν να χειραγωγουνται οι μαζες ανθωπων μεσω ΜΜΕ και "ειδησεων"...

  • Like 4
Δημοσ.

Το θεμα δεν ειναι οι φοιτητες μονο αλλα ο κοσμος γενικοτερα. Αμα παρουμε την ελληνικη πραγματικοτητα θα πρεπει να κλεισουν εκατονταδες σελιδες οι οποιες σελιδες γραφουν πραγματικα μαλακιες και για πραγματα που δεν ισχυουν και κανοντας τον κοσμο να τα πιστευει με κλειστα ματια.
Ο αλλος καρκινος που λεγεται FB το εχω κλεισει εδω 2 χρονια και ηρεμησε το κεφαλι μου. Ειχα βαρεθει να βλεπω φιλους να κανουν χειροτεροι και απο γκομενες στα ποστ τους.

Δημοσ.

Έσβησα το Facebook πριν 5-6 μήνες και η ζωή μου έχει ανέβει τουλάχιστον 3 επίπεδα ποιοτικά! Αισθάνομαι πιο ανεξάρτητος, απελευθερωμένος, υγιής και δεν παραβιάζεται η ιδιωτικότητα μου 24/7 από μια εταιρεία! Επίσης πλέον είμαι Vegan και ατμιστής! Όσο για τους φίλους μου που θέλουν να δουν τις "περιπέτειες μου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο", ας ηταν μαζί μου να μοιραζόμασταν αυτές τις στιγμές ή ας μου ζητήσουν να στείλω φωτογραφίες...οχι να τις βλέπουν εκατομμύρια άλλοι χρήστες! Σας συμβουλεύω να σβήσετε το facebook! Μόνο σε καλο θα σας βγει!

 

 

675766950698557440-Twitter.png

  • Like 12
Δημοσ.

Αυτό με τις μαϊμού ειδήσεις είναι μια κατάσταση η οποία άρχισε να γίνεται εκνευριστική. Ας βάλουν ενα κουμπί αξιοπιστίας να ψηφίζουν οι χρήστες και αν μαζέψει πολλούς ψήφους να μπλοκάρει τέτοιου είδους αναρτήσεις. Στην τελική όμως αν περιμένει κάποιος να ενημερωθεί απ το facebook ζήτω που καήκαμε.

Δημοσ.

Τα παιδιά σήμερα είναι ντουβάρια και δεν εχουν κριτική ικανότητα... Ο λογος είναι τα ερεθισματα που παίρνουν... Δυστυχώς τα κάνουν ζώα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...