Abudi Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 20 Νοεμβρίου 2016 Καλημέρα ρε παίδες. Το θέμα μου είναι εγκυκλοπαιδικού ενδιαφέροντος περισσότερο αλλά το έχω και στη άκρη του μυαλού μου για μια μελλοντική αναβάθμιση. Αν μπεις σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών και πας στα δικτυακά βλέπεις όλες αυτές τις συσκευές (repeater, range extender, access point, powerline adaptor, modem, router, switch) με τις περισσότερες να υπόσχονται σχεδόν τα ίδια πράγματα. Όπως το έχω καταλάβει ως τώρα, εάν πάρουμε το απλό παράδειγμα που έχεις μια πριζα και μια συσκευή τότε: το modem συνδέεται στην πρίζα και επικοινωνεί με τον πάροχο και το router συνδέεται στο modem και στη συσκευή ώστε να της δίνει το τοπικό IP address (αν τα λέω σωστά). Το switch μπορεί απλά να σου δίνει περισσότερες θύρες Ethernet; Πάμε όμως παρακάτω και συγκεκριμένα στη δημιουργία ενός αξιόπιστου, με τις ελάχιστες απώλειες και με ευκολία πρόσβασης από όλους τους οικιακούς χρήστες, home network. Έχουμε λοιπόν 2 σημεία, Α, Β. Στο σημείο Α έχουμε το modem/router με δυνατότητα δημιουργίας ασύρματου δικτύου και μια συσκευή χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε WiFi. Στο σημείο Β έχουμε συσκευές που συνδέονται μόνο με WiFi αλλά και συσκευές που μπορούν ενσύρματα, αλλά το δίκτυο από το σημείο Α δεν φτάνει έως εκεί αξιόπιστα. Πώς μπορούμε να δώσουμε στις συσκευές του σημείου Β τη δυνατότητα πρόσβασης; Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, έχω ορίσει ένα ενδιάμεσο σημείο Γ που υπάρχει ένα Range Extender το οποίο πατάει πάνω στο WiFi του modem/router και δημιουργεί ένα δικό του δίκτυο (με πολλά προβλήματα αποσυνδέσεων τελευταία αλλά και διαθέσιμο bandwith μειωμένο κατά το ήμισυ) αλλά ενδιαφέρομαι να επενδύσω σε μια πιο "μπέτινη" λύση για να ησυχάσουμε όλοι οι ένοικοι
jkoukos Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2016 Όσον αφορά modem, router, switch κλπ, είναι όπως τα περιγράφεις. Οι διάφορες λειτουργίες στο WiFi είναι γενικά αυτές της εικόνας. Όμως δεν δεν υπάρχουν όλες σε κάθε ασύρματη συσεκευή. Πληροφοριακά repeater και range extender είναι το ίδιο πράγμα. Από άποψη βέλτιστης απόδοσης στο θέμα που θέτεις, η σειρά κατάταξης (από το καλύτερο προς στο χειρότερο), είναι καλώδιο δικτύου, powerline και τελευταία η ασύρματη σύνδεση (είτε απευθείας εφόσον είναι δυνατόν, είτε μέσω αναμεταδότη).
Abudi Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2016 Όσον αφορά modem, router, switch κλπ, είναι όπως τα περιγράφεις. Οι διάφορες λειτουργίες στο WiFi είναι γενικά αυτές της εικόνας. Όμως δεν δεν υπάρχουν όλες σε κάθε ασύρματη συσεκευή. Πληροφοριακά repeater και range extender είναι το ίδιο πράγμα. Από άποψη βέλτιστης απόδοσης στο θέμα που θέτεις, η σειρά κατάταξης (από το καλύτερο προς στο χειρότερο), είναι καλώδιο δικτύου, powerline και τελευταία η ασύρματη σύνδεση (είτε απευθείας εφόσον είναι δυνατόν, είτε μέσω αναμεταδότη). Καταρχάς σ'ευχαριστώ για την απάντηση και πολύ ωραία και χρήσιμη εικόνα αυτή που παρέθεσες. Το καλώδιο σαφώς μοιάζει η καλύτερη λύση αλλά είναι πολύ μεγάλος μπελάς να κινηθείς έτσι. Τα powerline τα ανακάλυψα τώρα και δεν είχα ιδέα τί κάνουν. Πόσο αξιόπιστα είναι; Τί απώλεια ταχύτητας μπορεί να έχεις; Και πώς τα πάνε από σταθερότητα σήματος;
jkoukos Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2016 Είναι αρκετά αξιόπιστα, αλλά έχουν και αυτά τα αρνητικά τους. Καταρχήν θέλεις τουλάχιστον 1 ζεύγος. Ένα για να συνδεθεί με το modem ή το switch και το άλλο στην θέση που θέλεις να μεταφέρεις τη σύνδεση. Μπορείς βέβαια να προσθέσεις και άλλα παρόμοια, σε άλλες θέσεις, που θα συνδέονται με το αρχικό. Το θέμα είναι ότι αν και θεωρητικά ακολουθούν κάποια στάνταρτ πρότυπα, στην πράξη αρκετές φορές εμφανίζονται προβλήματα συμβατότητας με powerlines διαφορετικών κατασκευαστών. Οπότε καλό είναι να χρησιμοποιείς μοντέλα συμβατά της ίδιας εταιρείας. Από την στιγμή που μεταφέρουν Ethernet πακέτα μέσω της ηλεκτρικής εγκατάστασης, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την πραγματική ταχύτητα επικοινωνίας. Αυτοί είναι η μεγάλη απόσταση, σε συνδυασμό με τον φόρτο της γραμμής. Δηλαδή αν στην ίδια γραμμή (ασφάλεια) παίζουν πολλές ηλεκτρικές συσκευές. Ειδικά φτηνιάρικοι μετασχηματιστές, γεννήτριες, κινητήρες κλπ, επηρεάζουν το σήμα με τις αρμονικές που εισάγουν στο κύκλωμα. Επίσης απεχθάνονται τα πολύπριζα και γι' αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούμε συσκευές που έχουν πάνω πρίζα σούκο, οπότε σε αυτή συνδέουμε το πολύπριζο και με το φίλτρο που έχουν εσωτερικά απομονώνουν σε μεγάλο ποσοστό τον θόρυβο. Κανονικά δουλεύουν σε ηλεκτρική εγκατάσταση που ανήκει στον ίδιο μετρητή (ρολόϊ ΔΕΗ), αν και κάποιες φορές είναι δυνατόν να δουλέψουν και με διαφορετικό, αλλά δεν είναι σίγουρο. Τέλος για λειτουργία σε τριφασική παροχή, πρέπει να το αναφέρει η συσκευή, διαφορετικά δεν δουλεύει. Κορυφαία εταιρεία είναι η Devolo, αλλά όπως γίνεται και σε άλλες συσκευές, σχεδόν όλα δουλεύουν αξιόπιστα. 1
Abudi Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2016 Δηλαδή επί της ουσίας λειτουργούν σαν καλώδιο ethernet αλλά χωρίς φυσικό καλώδιο; Γιατί εγώ τώρα ψήνομαι για την εξής φάση. Να συνδέσω το modem/router με ένα powerline. Και στο άλλο powerline να συνδέσω το extender που έχω ώστε να καλύπτεται πλήρως ο δεύτερος χώρος που θέλω να καλύψω. Διότι αυτή τη στιγμή το extender έχω επιλέξει αντί να καλύπτει πλήρως έναν χώρο (παίρνοντας όμως άθλιο σήμα από την πηγή) να τον καλύπτει λίγο χειρότερα, βρισκόμενο όμως πιο κοντά στην πηγή. Αλλά με το powerline λύνεται αυτό.Απ'ότι μου περιγράφεις όμως, καταλαβαίνω ότι πας λίγο στα τυφλά με τα powerline διότι δεν ξέρεις τελικά τί θα βγει σαν αποτέλεσμα, παρά μόνο αν το δοκιμάσεις ε;
jkoukos Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2016 Αντί για το καλώδιο δικτύου γίνεται χρήση των καλωδίων της κοινής ηλεκτρικής εγκατάστασης. Κάθε PLC τοποθετείται σε μια ηλεκτρική πρίζα, για να μεταφέρει τα δικτυακά πακέτα, που τα παίρνει (ή δίνει) από άλλη πρίζα RJ45 που έχει πάνω της. Κοίτα, ότι θα δουλέψει αυτό που έχεις υπόψιν είναι σίγουρο και μάλιστα με καλύτερο αποτέλεσμα από την ασύρματη λύση που χρησιμοποιείς τώρα. Αυτό που λέω για πιθανά προβλήματα είναι ότι ανάλογα την ηλεκτρολογική εγκατάσταση μπορεί να μην έχεις την πλήρη ταχύτητα στην διακίνηση των δεδομένων. Γι' αυτό λέμε ότι σαν την ενσύρματη σύνδεση με καλώδιο δικτύου, δεν συγκρίνεται τίποτα.
Abudi Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2016 Ναι σαφώς. Κατάλαβα τί λες. Θα πρέπει να το ψάξω, αλλά για την ώρα φαίνεται να λύνει χέρια η συγκεκριμένη επιλογή. Σ'ευχαριστώ πολύ!
jkoukos Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 22 Νοεμβρίου 2016 Εξωτερικά, π.χ. από μπαλκόνι, δεν μπορείς να περάσεις UTP στον άλλο χώρο; Αν πάλι είναι το διπλανό δωμάτιο είναι πανεύκολο. Το μόνο που κάνεις είναι μια μικρή τρύπα 8mm, ακριβώς πάνω από το σοβατεπί (και ιδανικά στην γωνία του τοίχου) και ούτε που θα φαίνεται. Υπάρχουν δε και αυτοκόλλητα μικρά πλαστικά κανάλια (ακόμη και έγχρωμα) που τα βάζεις πάνω από το σοβατεπί και δεν ξεχωρίζουν καθόλου.
Abudi Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 6 Δεκεμβρίου 2016 Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα για καλώδια μέσα στο σπίτι. Παιδιά μια ερώτηση. Μπορείτε να μου προτείνετε ένα οικονομικό και αξιόπιστο combo για Powerline + Router? Έχω δει κάποια της TP-Link, το powerline TL-PA4010PKIT και router το TL-WR841N (αν και υπάρχουν επίσης αυτό, και αυτό )
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα