qlekopc Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2016 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα παιδιά. Τις προάλλες είχα κάνει ερώτηση σχετικά με την επιλογή δίσκου για παλιό σύστημα SATA-II και τα παιδιά στο Βοήθεια / Προτάσεις αγοράς σκληρών δίσκων με βοήθησαν αρκετά με τις απόψεις τους (τους ευχαριστώ όλους ειδικά τον @kostas.karras για την εκτενέστερη απάντησή του), αλλά την επόμενη ένα πόστ του dobro σχετικά με τον Intenso Top Performance 256GB στα 60 ευρώ ήταν πολύ δελεαστική και τελικά τον επέλεξα για να μπει στο παλιό μου σύστημα SATA-II (μητρική: Gigabyte P31-ES3G) ως η πρώτη μου επαφή με SSD's. Καταρχάς να αναφέρω ότι δυστυχώς το chipset που έχει η μητρική μου δεν υποστηρίζει AHCI [The ICH7 (Base) and ICH7-U (Ultra-mobile) chip do not support AHCI]. Οπότε IDE it is then. Επίσης, θέλω να προσθέσω ότι ήδη διαθέτω 2 HDD's (1 WD Blue & 1 WD Green) τους οποίους πλέον θέλω να έχω ως storage/backup. Προχωρώντας στην συνδεσμολογία για κάποιον λόγο στο BIOS βλέπω τα παρακάτω: IDE Channel 0 Master [Το DVD-ROM] IDE Channel 0 Slave [NONE] IDE Channel 2 Master [WD Blue] IDE Channel 2 Slave [intenso] IDE Channel 3 Master [WD Green] IDE Channel 3 Slave [NONE] και τα αλλάζω σε: IDE Channel 0 Master [Το DVD-ROM] IDE Channel 0 Slave [NONE] IDE Channel 2 Master [intenso] IDE Channel 2 Slave [ΝΟΝΕ] IDE Channel 3 Master [WD Βlue] IDE Channel 3 Slave [WD Green] Στην μητρική μου τους έχω συνδέσει στα παρακάτω Channels: Intenso -> SATA2_0 WD Blue -> SATA2_1 WD Green -> SATA_2_3 (Στη θέση SATA_2_2 έβγαζε τον WD Green ως slave του Intenso) Οπότε έχω τις παρακάτω απορίες: α) Πρακτικά θα υπάρξουν τυχόν επιπλοκές/προβλήματα/καθυστερήσεις κατα την πρόσβαση και λειτουργία των WD-Blue & WD-Green οι οποίοι είναι σε Master/Slave σχέση; β) Διάβασα κάπου ότι στο πρωτόκολλο SATA δεν υπάρχουν οι σχέσεις Master/Slave, αλλά αντιλαμβάνεται κανονικά τους δίσκους ανάλλογα με το Channel ως διαφορετικούς. Σε μένα γιατί δεν συμβαίνει αυτό; γ) Που είναι το Channel 1 ΟΕΟ;! δ) Μήπως να κάνω κάποια αλλαγή στην υπάρχουσα συνδεσμολογία (π.χ. να βάλω κάποιον εκ των 2 WD ως slave του SSD) ή είναι ΟΚ όπως είναι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας. Μερικά Benches του SSD για τους ενδιαφερόμενους: Στο προαναφερθέν σύστημα SATA-II IDE: CrystalDiskMark AS SSD: Σε SATA-III με AHCI (laptop): CrystalDiskMark: AS SSD: Επεξ/σία 19 Νοεμβρίου 2016 από qlekopc
BlueBlood7 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2016 Από τη στιγμή που οι δίσκοι είναι sata δεν ασχολείσαι με master/slave. Ποια μητρική έχεις?
qlekopc Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2016 Από τη στιγμή που οι δίσκοι είναι sata δεν ασχολείσαι με master/slave. Ποια μητρική έχεις? Ναι, όπως αναφέρω και εγώ έτσι διάβασα, το θέμα είναι όμως στο BIOS γιατι τα αναγνωρίζει και τα παρουσιάζει έτσι; Θες να πεις ότι παρότι έτσι τα βγάζει, πρακτικά δεν υφίσταται Master/Slave; Η μητρική μου είναι η Gigabyte P31-ES3G
BlueBlood7 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2016 Τα βγάζει έτσι γιατί έτσι είναι το BIOS. Είναι παλιά η μητρική σου. Μην σε απασχολούν τα master/slave. Επίσης στο BIOS και στο Integrated Peripherals στο On chip sata mode επέλεξε το Enhanced (μπορείς να το δεις και στο manual σελ 39). Αν το έχεις στο auto πιθανως να επιλέγει από μόνο του το Enhanced αλλά επέλεξέ το καλύτερα εσύ. Τρέξε μετά ένα as ssd bechmark μήπως τα νούμερα είναι καλύτερα. Το DVD Drive είναι και αυτό sata? 1
qlekopc Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2016 Τα βγάζει έτσι γιατί έτσι είναι το BIOS. Είναι παλιά η μητρική σου. Μην σε απασχολούν τα master/slave. Επίσης στο BIOS και στο Integrated Peripherals στο On chip sata mode επέλεξε το Enhanced (μπορείς να το δεις και στο manual σελ 39). Αν το έχεις στο auto πιθανως να επιλέγει από μόνο του το Enhanced αλλά επέλεξέ το καλύτερα εσύ. Τρέξε μετά ένα as ssd bechmark μήπως τα νούμερα είναι καλύτερα. Το DVD Drive είναι και αυτό sata? Στην αρχή είχα αλλάξει το On Chip Sata Mode σε Enhanced, αλλά μετά πρέπει να το άλλαξα πάλι σε Auto, γιατί νομίζω ότι ανέφερε οτι ως default πάνω από 2 hdd's χρησιμοποιεί το Enhanced mode. OK αν είναι θα το ξαναγυρίσω πάλι σε Enhanced. Όχι το DVD Drive είναι IDE. Τόσο χάλια είναι δηλαδή τα νούμερα στο SATA-2; Κυρίως με ενδιαφέρουν τα random read/writes, και όχι τα Seq.
BlueBlood7 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2016 Είναι ψιλο χάλια λόγω ide. Αφού είναι IDE το dvd σου λύνεται και η απορία που είναι το channel 1 (OEO ) 1
qlekopc Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 19 Νοεμβρίου 2016 Είναι ψιλο χάλια λόγω ide. Αφού είναι IDE το dvd σου λύνεται και η απορία που είναι το channel 1 (OEO ) Το φαντάστηκα και εγώ αυτό, γι' αυτό το αποσύνδεσα και πάλι τον έναν από τους 3 τον έβγαζε slave του άλλου και όχι σε ξεχωριστό Channel. Εφόσον όμως λες οτι δεν υπάρχει θέμα, πιστεύω είμαστε ΟΚ. Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τον χρόνο σου!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα