Προς το περιεχόμενο

Build to Order case

cr3a7ure

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα forumήτες,

καιρό τώρα δουλεύω ένα custom case, το οποίο θα μπορεί να βγει σε διάφορα μεγέθη και θα είναι εύκολο για τον καθένα να ετοιμάσει το δικό του, τουλάχιστον τον σκελετό.

Στην αρχή ξεκίνησε από την ανάγκη μου να βάλω υδρόψυξη καθώς κάποια μεταχειρισμένα κομμάτια ήταν έτοιμα με τα blocks, και επίσης ήθελα και να είναι σχετικά ελαφρύ και συμμαζεμένο ώστε να μπορώ να το μετακινώ πιο εύκολα. Το παλιό case Thermaltake Soprano FX (http://www.thermaltake.com/products-model_Specification.aspx?id=C_00000069) ζύγιζε 18 κιλά άδειο... Ήταν καλό για να αράζεις πάνω του, αλλά όχι για να το σηκώνεις!

Σε δεύτερη φάση, θα ήθελα να ενσωματώσω και μια 24" οθόνη, αλλά αυτό είναι για αργότερα :)

Μετά από το κίνητρο, πάμε στη σχεδίαση.

Σκελετός

Το case βασίζεται σε προφίλ αλουμινίου, 20x20mm  για τον σκελετό. Τα προφίλ επιλέχθηκαν επειδή είναι πολύ βολικά για custom δουλειές και επαναχρησιμοποιήσιμα απ' ότι αν έκοβα φύλα αλουμινίου. Θα μπορούσε να σχεδιαστεί ο σκελετός και με φύλα, αλλά πιστεύω θα σήκωνε λιγότερο modding και μεγαλύτερο κόστος.

Για να δέσω τα προφίλ και για τις βάσεις των εξαρτημάτων, χρησιμοποίησα 3d εκτυπωτή όπου τύπωσα ότι χρειάστηκα. Αυτό με βόλεψε γιατί είχα κάποια ρετάλια που ήταν κοντά και απλά συμπλήρωσα το απαιτούμενο μήκος με πλαστικό.

Motherboard 

Η βάση της μητρικής είναι το επόμενο βασικό του κουτιού. Στην αρχή χρησιμοποίησα MDF 8mm, αλλά ήταν αρκετά χοντρό και δε βόλευε γενικά. Οπότε χρησιμοποίησα τελικά 3mm αλουμίνιο το οποίο το έκανα στο χέρι, αλλά υπάρχει και σχέδιο (σχεδόν) έτοιμο για CNC. Το καλό με το αλουμίνιο είναι ότι μπορείς να κάνεις πάσα στις τρύπες και να βάλεις επάνω ότι χρειάζεται εύκολα.

PSU

Για το τροφοδοτικό χρησιμοποίησα ATX καθώς τα άλλα form factors, είναι αρκετά πιο ακριβά και λιγότερα χρησιμοποιούμενα. Έτσι έπρεπε να τοποθετηθεί όρθιο ώστε να μείνω σε μικρό πάχος (127mm). Έφτιαξα μια απλή πλαστική βάση που το κρατά από 4 βίδες μπροστά, οι οποίες νομίζω είναι εντός spec, δηλαδή υπάρχουν σε όλα τα ATX.

GPU

Η GPU μπήκε επάνω από την μητρική με τη βοήθεια riser και μιας πλαστικής βάσης. Δεν έχω δουλέψει ιδιαίτερα την βάση, προς το παρόν κάνει τη δουλειά. Δυστυχώς σε αυτό το πάχος δε μπαίνει εύκολα και δεύτερη GPU. Θα χρειαστεί δουλίτσα.

HDD
Οι σκληροί δίσκοι βρίσκονται κάτω από τη μητρική, πιάνονται με πλαστικές βάσεις στα πάσα που έχει η βάση. Με την παρούσα διάταξη χωράνε 2 δίσκοι σε ύψος κάτω από την μητρική και 4 με 6 ζευγάρια. Με λίγο κενό ακόμη μπαίνουν και 3,5" δίσκοι αλλά το πολύ 4. Έλαβα υπόψιν μόνο τους 2,5".

Υδρόψυξη

PUMP

Η αντλία βρίσκεται στη βάση του case με την παροχή να κοιτάει προς πάνω. Αυτό είναι βολικό για την MCP655 καθώς χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει.

RAD

Το radiator είναι αυτό που καθορίζει και το πάχος του κουτιού. Το ψυγείο των 120mm έχει πλάτος 127mm τουλάχιστον της Alphacool 2 που έχω δουλέψει. Είναι βολικό το γεγονός ότι οι βίδες από την υποδοχή για τα fans, ταιριάζουν στα αυλάκια από τα προφίλ, οπότε έρχεται και κουμπώνει δίχως να αφήνει μεγάλο κενό. Κι εδώ χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές βάσεις για τη στερέωση.

FANS

Οι ανεμιστήρες βρίσκονται από την "μέσα" πλευρά. Επειδή το ψυγείο έχει πάχος όσο το case, υπάρχει ένα κενό 20mm (όσο είναι τα προφίλ) μπροστά από το ψυγείο όπου θα μπορούσαν να μπουν έξτρα ανεμιστήρες των 80mm.

Η ροή του αέρα είναι προς το εσωτερικό του κουτιού. Αυτό δε ξέρω πόσο καλό ή κακό είναι. Το σκεπτικό μου ήταν ότι είναι πιο δύσκολο να φιλτράρω τον αέρα από την πλευρά που είναι οι υποδοχές της μητρικής. Οπότε είπα να τραβάω από το ψυγείο, που έχω βάλει φίλτρο για τη σκόνη, και να διώχνω από την πλευρά που έτσι κι αλλιώς πρέπει να είναι ανοικτό το case. Το φίλτρο της σκόνης είναι καλσόν πιασμένο περιμετρικά καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Μια βδομάδα έχει το case που το δουλεύω και έχει μαζέψει ήδη σκόνη.

RESERVOIR

Το reservoir έχει τοποθετηθεί στο επάνω μέρος του κουτιού, και συγκρατείται πάνω στο rad/fan. Δε μου αρέσουν πολύ οι βάσεις που είχε η Phobya, αλλά κάνουν τη δουλειά. Θέλω να κάνω υποδοχή στο επάνω μέρος, ώστε να μπορεί κανείς να αδειάζει/γεμίζει την υδρόψυξη γρήγορα και εύκολα. Σαν ένα χωνί με τάπα που πάει κατευθείαν στο res.

Panels

Για να κλείσω το κουτί έβαλα plexiglass 5mm. Ίσως θα μπορούσα να πάω και με 3mm. Στα πλαινά δεν έχω βάλει ακόμη καλύμματα. Πρέπει να σχεδιαστούν από τη μία οπές για την εισαγωγή αέρα και από την άλλη backplate(δεν έχω), βάση για τα κουμπάκια power/reset, gpu, κλπ. Λεπτοδουλειά που βαριέμαι λίγο τώρα.

Αυτάαααααααα

Δεν έμεινα πολύ στις λεπτομέρειες, γιατί χρειαζόμουν το PC από τη μία και από την άλλη δεν με καίει η όψη, ειδικά τα φώτα με τρελαίνουν το βράδυ που θέλω να κοιμηθώ. Το διάφανο plexi είναι επιλογή για  debug. Θέλει δουλίτσα ακόμη για να πω ότι είναι έτοιμο πάρτε τα σχέδια και φτιάξτε το. Αλλά είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω κάποιον που έχει όρεξη να φτιάξει μια δική του εκδοχή.

BOM

Εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο ικανοποιητικά. Περίμενα να βγει πιο φτηνό. Αλλά μπορεί κανείς να ρίξει το κόστος δουλεύοντας με ξύλο/πλαστικό.

Προφίλ αλουμινίου: ~30Ε

4 x 570mm

4 x 360mm

4 x 85mm

Ανάλογα με το πως θα γίνουν οι ενώσεις στις γωνίες,

το μήκος μπορεί να αλλάξει.

Plexiglass διάφανο 5mm: ~25E  /  Εναλλακτικά ξύλο
2 x 620*420mm

2 x 420*127mm

Βάση motherboard 3mm aluminium: ~30E /  Εναλλακτικά ξύλο/plexi ?

Η τιμή είναι βάση εκτίμησης από άλλες δουλειές.

Λοιπά εξαρτήματα

T-nut 5mm: 30E/100τεμ

Είναι ακριβά παξιμάδια για τα συγκεκριμένα προφίλ.
Μπορεί να γίνει η δουλειά και με εκτυπωμένες πλαστικές βάσεις που παίρνουν μέσα κλασικά παξιμάδια.

3d printed βάσεις εξαρτημάτων: 20Ε ?

Στο περίπου, το υλικό δεν ήταν πολύ.

Βίδες 5mm και 3mm: 10E

Η σούμα βγαίνει 100+. Συνολικά έδωσα γύρω στα 70Ε μιας και είχα κάποια πράγματα.

Προσωπικά μου φάνηκαν πολλά για diy, αλλά από την άλλη ένα full tower έχει μεγάλο κόστος, και επίσης

πέρα από τα plexiglass τα υπόλοιπα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα σε άλλα project.

Αυτά προς το παρόν, ξέρω οι φωτογραφίες δεν είναι ότι καλύτερο. Θα κάνω update και με σχέδια, αργότερα. Ακούω σχόλια/προτάσεις όλα δεκτά :)

PC specs:

CPU: i7 3930k @ stock

MOBO: Asus P9X79-ws

RAM: Kingstone HyperX Beast 2x8GB

GPU: Zotac GTX970

PSU: Coolermaster 550W

SSD: 240GB OCZ

HDD: salvage

Υδρόψυξη:

PUMP: MPC655 PWM (κολλημένο στο max)

RAD: Alphacool NexXxoS XT45 Full Copper 480mm (Alphacool NexXxos 30 280 ήταν το προηγούμενο)

CPU block: Heatkiller από watercool.de

GPU: Heatkiller από watercool.de

RES: Phobya 150mm
FANS: 3 x ARCTIC COOLING AF12025 FAN 120MM + 1 Thermaltake @ 12V (από παλιό case)

TUBES: 13/10mm + 16mm (κήπου :) )

ΥΓ: Δε το ξαναδιάβασα όλο το κείμενο, ελπίζω να βγάζει νόημα

post-262039-0-60452100-1479413680_thumb.jpg

post-262039-0-95319600-1479413713_thumb.jpg

post-262039-0-85987800-1479413744_thumb.jpg

post-262039-0-63348600-1479413780_thumb.jpg

post-262039-0-46921200-1479413819_thumb.jpg

post-262039-0-02491500-1479413857_thumb.jpg

post-262039-0-69454500-1479413889_thumb.jpg

post-262039-0-02306700-1479413927_thumb.jpg

post-262039-0-07551800-1479413969_thumb.jpg

post-262039-0-21210400-1479414004_thumb.jpg

post-262039-0-57618200-1479417093_thumb.jpg

post-262039-0-27430400-1479417505_thumb.jpg

• Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...