papyrus Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2016 Καλησπέρα σε όλους, Με απασχολεί ένα πολύπλοκο θέμα σχετικά με την αγορά και εξαγωγή ενός αυτοκινήτου στο εξωτερικό. Παραθέτω τα δεδομένα: Μένω μόνιμα στην Πολωνία. Ένας γνωστός από την Αθήνα θέλει να μου πουλήσει ένα αυτοκίνητο του 2006, 2.0 L (1994 κυβ.), το οποίο αυτή τη στιγμή έχει κατατεθειμένες τις πινακίδες στην εφορία και βρίσκεται στο γκαράζ. Σκόπευα να κατέβω στην Ελλάδα και να το ανεβάσω πάνω στην Πολωνία και αναρωτιέμαι ποια διαδικασία να ακολουθήσω καλύτερα, και αν υπάρχουν εναλλακτικές. Κατ᾽ αρχάς να πω ότι έχω χάσει τη μπάλα με το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, για να μεταβιβαστεί το αυτοκίνητο. Στην Πολωνία συντάσσεται απλά ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, πληρώνεται η τιμή και εν συνεχεία το αυτοκίνητο δηλώνεται από τον νέο ιδιοκτήτη στην αρμόδια υπηρεσία του Υπ.Μετ. κλπ. Υπάρχει στην Ελλάδα η δυνατότητα έκδοσης προσωρινών πινακίδων για εξαγωγή του αυτοκινήτου (όπως π.χ. γίνεται στη Γερμανία) και έκδοση προσωρινής (μηνιαίας έστω) ασφάλειας, για να μπορείς να το μεταφέρεις έξω; Μπορεί δηλαδή να παρακαμφθεί η διαδικασία μεταβίβασης μαζί με τα συναφή τέλη, παράβολα κλπ., εφόσον το αυτοκίνητο θα φύγει στο εξωτερικό; Ή πρέπει να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία μεταβίβασης, ήτοι: άρση ακινησίας, επιστροφή πινακίδων, έλεγχος ΚΤΕΟ, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, πληρωμή τελών μεταβίβασης, πληρωμή τελών κυκλοφορίας ενός μηνός. Και αφού γίνουν όλα αυτά, να ταξιδέψω στην Πολωνία και να στείλω πίσω τις πινακίδες, για να γίνει διαγραφή του αυτοκινήτου στα ελληνικά μητρώα; Και κάτι ακόμα. Τη φορολογική μου δήλωση την κάνω και στις δύο χώρες. Αν κάποιος γνωρίζει να μου πει, τι γίνεται με την εφορία, όταν αγοράσω το αυτοκίνητο στην Ελλάδα, ως Έλληνας πολίτης, αλλά το έχω εγγεγραμμένο στην Πολωνία, στης οποίας τη δικαιοδοσία θα υπάγεται από εκεί και πέρα; Θα χρειαστεί να το δηλώσω στην επόμενη φορολογική μου δήλωση στην Ελλάδα, εφόσον ναι μεν θα το έχω αγοράσει εκεί, αλλά εν συνεχεία θα έχει διαγραφεί; Και αν επίσης η αγορά θα υπόκειται σε τεκμήρια (αυτοκίνητο 10ετίας 2λιτρο); Ελπίζω να μην κούρασα με το μακροσκελές κείμενο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια.
Knight of Mercy Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2016 Το αυτοκίνητο απ' ότι γνωρίζω μεταβιβάζεται και φεύγει με τις ελληνικές πινακίδες για το Εξωτερικό.Με την άφιξή του οι ελληνικές πινακίδες κατατίθενται στο αρμόδιο Υπουργείο της Πολώνίας και επιστρέφονται υπηρεσιακά στην Ελλάδα.Το αυτοκίνητο εκδίδει Αδεια κυκλοφορίας και Πινακίδες Πολωνίας. Προφανώς πληρώνει ασφάλεια και τέλη στη Πολωνία και δεν δηλώνεται στη φορολογική δήλωση της Ελλάδας πλέον αλλά στης Πολωνίας.Ασφάλιση μήνα και πράσινη κάρτα για το ταξίδι βγάζεις εύκολα και θα πάρεις απο Ελλάδα.Τεκμήριο υφίσταται στην Ελλάδα αλλά δεδομένου του ελάχιστου χρονικού διαστήματος κατοχής, είναι αμελητέο.Υπάρχει διαδικασία Export για εμπόρους αυτοκινήτων. Ενας διεκπεραιωτής θα ξέρει αν μπορεί να το κάνει και ιδιώτης, αν και δεν νομίζω ότι αξίζει το επιπλέον κόστος.Τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσεις στην Ελλάδα για το 2016, άσχετα αν θα κυκλοφορήσεις μερικές ημέρες ή και ώρες εντός της χώρας. Σίγουρα σε εξυπηρετεί να κινηθείς εντός της χρονιάς. Αν δεν το πέρασε ΚΤΕΟ πριν την ακινησία πρέπει να περάσει και ΚΤΕΟ εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα. Θεωρώ ότι δεν οφείλει τέλη προηγουμένων ετών.Τέλος αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ο φάκελλος του αυτοκινήτου παραμένει στο Υπουργείο για κάποια χρόνια, νομίζω 5, και αν τυχόν το αυτοκίνητο επιστρέψει στην Ελλάδα, δικαιούται να ξαναπάρει Ελληνικά νούμερα και άδεια άνευ δασμών.Εν κατακλείδι, υπολόγισε:- Τέλη κυκλοφορίας στην Ελλάδα (υπολόγισε 2/12)- Τέλος μεταβίβασης στην Ελλάδα - ΚΤΕΟ στην Ελλάδα- Ασφάλιση και Πράσινη κάρτα στην Ελλάδα- Εξοδα στη Πολωνία (Άδεια κυκλοφορίας, πινακίδες, τέλη κυκλοφορίας & ασφάλεια), ίσως και ΚΤΕΟ.Αυτά για να πάρεις μια γεύση και να κάνεις τους υπολογισμούς σου. 1
papyrus Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2016 Κατατοπιστικότατος! Ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα