Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καταλαβαίνω αυτό που λες, εγώ απλά λέω οτι ο οδοντίατρος είναι ένας γιατρος του στόματος. Εξαλλου, δεν υπαρχει ειδικοτητα της ιατρικης που να τελειωνεις την ιατρικη μονο και να ειδικευτεις καπου στο στομα για να πεις αα ο οδοντιατρος δεν ειναι γιατρος γιατι ο γιατρος βγαινει απο την ιατρικη και κανει ειδικοτητα. Επισης ο οδοντιατρος ειναι γιατρος του στοματος οχι μονο των δοντιων απλα τα δοντια ειναι το συνηθεστερο. Ωστοσο αν ενας οδοντιατρος κοιταζε τα δοντια μονο, θα βλεπε την τερηδονα δε θα βλεπε τον καρκινο διπλα στο επιθηλιο. Και τελικα, αν ο οδοντιατρος δεν ειναι γιατρος, ουσιαστικα λες οτι το στομα δεν χρειαζεται γιατρο; Δεν ειναι ιατρικη πραξη, να ζητησεις ακτινολογικες εξετασεις ή/ και εργαστηριακές, να κανεις διαγνωση και να κανεις θεραπεια και να συνταγογραφεις φαρμακα; Μπορει πχ ο νοσηλευτης να υποδεχεται ασθενεις καπου μονος του και να κανει διαγνωσεις και να εφαρμοζει θεραπειες χωρις να υπαρχει γιατρος; Και εφοσον ο γιατρος αντιμετωπιζει το σωμα σαν ολοτητα (ενω ο οδοντιατρος οχι? παροτι εχει κανει πολλα ιατρικα μαθηματα?) και ξερει απο παθολογια κτλ γιατι δεν αντιμετωπιζει παθησεις του στοματος; Για να μην παρεξηγηθω, δε λεω οτι ο οδοντιατρος ξερει ολα οσα ενας γιατρος για το σωμα γενικα γιατι του χρειαζεται, αλλα ξερει ακριβως πως αλληλεπιδρα το σωμα με το υπολοιπο σωμα, τι επιπτωσεις εχουν οι πραξεις του στο ανθρωπινο σωμα και διαφορα αλλα νοσηματα στη στοματικη κοιλοτητα. Εφοσον τον οδοντιατρο δεν τον θεωρεις γιατρο, τον κατατασσεις στο νοσηλευτική η το παραϊατρικο προσωπικο; Μπορει καποιος μη γιατρος να δρα έτσι αυτονομα;

Και αν προσέξει τον καρκίνο συνεχίζεται η δουλειά του ή τον στέλνει αλλού;

Γιατί αν έχει κάποιος καρκίνο στον πνεύμονα, ο πνευμονολόγος δεν θα τον παραπέμψει αλλού (ογκολόγο) χωρίς να χρειαστεί να τον ξαναδεί.

Τεσπα, η συζήτηση για το αν ο οδοντίατρος είναι γιατρός είναι σαν να μαλώνουμε αν ο οδοντίατρος είναι επιστήμονας περισσότερο από τον θεωρητικό φυσικό ή τον βιολόγο ή και τον γιατρό. Δεν θα προσβληθεί κανείς βιολόγος/φυσικός/γιατρός κτλ αν δεν τον πεις επιστήμονα και τον αποκαλέσεις βιολόγο/φυσικό/γιατρό κτλ

Και το όλο θέμα ξεκινά από πολλά πολλά χρόνια πριν, τότε που ξεκίνησαν και αναπτύχθηκαν ως διαφορετικές επιστήμες η ιατρική Vs οδοντιατρική. Εκεί που πήγαινες στο γιατρό όταν ήσουν άρρωστος, πήγαινες μετά στον μπαρμπέρη να σου βγάλει το δόντι και ναι σε μπαρμπέρηδες πήγαιναν κάποτε. Και όταν άρχισε να εξελίσσεται η οδοντιατρική έγινε ξέχωρα της ιατρικής ως επιστήμη, πανεπιστημιακές σχολές, κτλ.

Και ευτυχώς δηλαδή, γιατί αν ήταν ενωμένες θα ήθελε κάποιος σήμερα δεκαετία για να βγει οδοντίατρος, κάνοντας μαθήματα και ουσιαστικά ξοδεύοντας τον χρόνο του σε γνώσεις που στην επαγγελματική του ζωή θα του ήταν άχρηστες. Ενώ τώρα στην πενταετία ανοίγει δουλειά δική του ανετότατα.

Αυτό το κόμπλεξ των οδοντιάτρων να αποκαλούνται "γιατροί" μου θυμίζει το κόμπλεξ καθηγήτριάς μου που της έστειλα email και μου απάντησε να της το ξαναστείλω αν θέλω απάντηση, αποκαλώντας την Dr αντί Mrs που έγραψα στον τίτλο. Λες και δεν μπορούσε απλά να με διορθώσει και σε ένα ναι ή όχι να μου απαντήσει στην ερώτησή μου...ή λες και ήμουν τελείως ανάγωγη αποκαλώντας την Mrs, κάτι ταπεινωτικότατο γι'αυτήν...

Και στις δυο περιπτώσεις, κόμπλεξ κατωτερότητας και τίποτα άλλο.

Είναι επιστήμονας ο οδοντίατρος; Φυσικά.

Γιατρός όμως δεν είναι, γιατί του λείπουν βασικότατες γνώσεις που τις έχουν όλες οι ιατρικές ειδικότητες.

Μπορείς να πεις είναι ειδικός στις παθήσεις της στοματικής κοιλότητας πχ, όπως θα πεις και ειδικό στα μάτια έναν οφθαλμίατρο. Γιατρός όμως δεν είναι, γιατί δεν έχει σπουδάσει ιατρική.

• Απαντ. 99
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Καλά εξισώνεις ανόμοια πράγματα κι εσύ. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Επίσης δεν ήταν αυτό το επιχείρημα του αλλά το ότι δεν τον νοιάζει η ταμπέλα αλλά το τι κάνει.

Τέλος και στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές σχολές με τίτλο dental medicine, stomatologie κλπ.

Ουσία δεν έχει ο τίτλος παιδιά υπάρχουν βασικές σημαντικές διαφορές στην εκπαίδευση αλλα το ουσιαστικό είναι ότι απέχουν μιλιά στη κλινική πράξη το ένα με το άλλο.Επίσης για να μην λέμε τα ίδια και τα ίδια http://www.insomnia.gr/topic/620915-χρησιμοποιουν-στηθοσκοπιο-οι-οδοντιατροι/page-2

http://www.insomnia.gr/topic/599151-θεωρείτε-τον-οδοντίατρο-γιατρό/

Δε διαφωνώ και ναι ήταν ψιλοακραίο το παράδειγμα αλλά επίτηδες το έκανα για να φανεί η διαφορά.

Επίσης οι σχολές dental medicine, stomatologie κτλ βγάζουν οδοντίατρους, dentist στα αγγλικά.

Δεν βγάζουν Dental Medicine Doctors, όπως βγάζουν οι σχολές ιατρικής Medical Doctors.

Αν θέλει κάποιος οδοντίατρος να τον αποκαλούν Dr, ας πάει να πάρει διδακτορικό στην επιστήμη του.

Για να έχει τον τίτλο MD, medical doctor, πρέπει να έχει τελειώσει ιατρική σχολή και όχι οδοντιατρική.

Δημοσ.

Βασικά dr μας αποκαλούν παγκοσμίως και οι ασθενείς μας (ο τίτλος είναι dr Mark Tool DDS ή DMD δηλαδή doctor of dental surgery or doctor of dental medicine).

Επίσης αρκετά πτυχία έχουν πάνω στον τίτλο dental medicine doctor.

Έχεις κάποια σωστά επιχειρήματα και είναι σεβαστή η άποψη σου αλλά αυτό το συγκεκριμένο είναι λάθος.

Επίσης ένας ασθενής με καρκίνο στην στοματοπροσωπική περιοχή κατά την θεραπεία του από την μικτή ομάδα γιατρών φυσικά και παρακολουθείται από οδοντίατρο καθώς προκύπτουν πολύ σοβαρά προβλήματα όπως νεκρώσεις, σοβαρή ξηροστομία, οδοντικά ελλείμματα ή ελλείμματα οστού κ άλλων ιστών στην περιοχή. Για την αποκατάσταση των παραπάνω όπως και για την πλήρη εξυγίανση της περιοχής πριν την θεραπεία για να αποφευχθεί οτιδήποτε από τα παραπάνω είναι υπεύθυνος ο θεράπων οδοντίατρος. Θα συνεννοηθεί με τον ογκολόγο και τον γναθοχειρουργό και θα κάνει ότι είναι να κάνει και θα βλέπει τον ασθενή τακτικά μετεγχειρητικά.

Τέλος για να μάθουμε αν είναι καρκίνος κάτι ή οτιδήποτε άλλο πρέπει να λάβουμε βιοψία. Αυτό είναι άλλη μία δουλειά του οδοντιάτρου.

• Like 1
Δημοσ.

Την επόμενη φορα λοιπόν,αγαπητοι MDs που θα πάτε τους γονείς σας ,η' θα επισκεφτείτε οι ίδιοι τον οδοντίατρο με σκοπό να κάνετε μια εξαγωγή η' ένα απλό καθαρισμό,μην αναφέρετε :

.Λήψη διφωσφονικων

.Υπερταση

.Διαβητη

.Αντιπηκτική αγωγή

.Λευκοπενιες/θρομβοπενιες/αναιμιες

.Ιστορικο CA/ακτινοβολίες

.Υπερ/υπο θυρεοειδισμο

.Αλλεργιες

.Διαταραχες πηξεως

.Εγκυμοσύνη

.Καρδιοπαθειες

Κτλ κτλ

Έτσι και αλλιώς τι να καταλάβουν οι οδοντιατροι από αυτά,ένας καθαρισμός είναι μωρε,μια απλή εξαγωγή...Σωστά;Για την ακρίβεια μη δίνετε καν ιατρικό ιστορικό,τίποτα ,αρνηθείτε να παραδώσετε προσωπικά δεδομένα σε ασχετους με το αντικείμενο.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με giorpa και zianna. Ιδίως σε αυτό που είπε o/η  zianna πως αν η οδοντιατρική ήταν ειδικότητα της ιατρικής σχοής θα ήθελε κάποιος μια δεκαετία "για να βγει οδοντίατρος, κάνοντας μαθήματα και ουσιαστικά ξοδεύοντας τον χρόνο του σε γνώσεις που στην επαγγελματική του ζωή θα του ήταν άχρηστες". Ίσως όχι άχρηστες αλλά σίγουρα όχι απαραίτητες. Συμφωνώ πως ο οδοντίατρος δεν λαμβάνει από την εκπαίδευση του το πλήθος των γνώσεων περί της θεραπευτικης του ανθρώπου που διαθέτουν όλοι οι ιατροί ανεξαρτήτως της ειδικότητας τους.

Από την άλλη αν δεχτώ αυτό που είπε ο giorpa περί ματαιωδοξίας των οδοντιάτων να θεωρηθούν ιατροί, εγώ αντίστοιχα διακρίνω μια εμπάθεια των ιατρών προς τους οδοντιάτρους, μην τυχόν τους πάρουν τον τίτλο. Ο giorpa το τερμάτησε κιόλας, γράφοντας δυο φορές μάλιστα ότι οι φαρμακοποιοί (οι οποίοι σε όλο το πρόγραμμα σπουδών τους έχουν μια ανατομία και μια φυσιολογία) πλησιάζουν περισσότερο στους ιατρούς από ότι οδοντίατροι . Νομίζω είναι αστείο κάτι τέτοιο.

Από την άλλη giorpa δεν απαντάς ποιον θεωρείς γιατρό υπεύθυνο για την στοματική κοιλότητα που ρώτησε ο flaoutistas. Αναφέρεις πως σε ένα περιστατικό που θα αφορούσε την στοματική κοιλότητα (εννοείς προφανώς κάτι άλλο από έναν πονόδοντο) θα το σκεφτόσουν αν θα το παρέπεμπες σε οδοντίατρο ή σε κάποιον ιατρό. Σε ποιόν όμως; Σε ΩΡΛ; Ή σε γναθοχειρουργό; Ο ΩΡΛ δυστυχώς δεν είναι στοματο-ωτο-ρινο-λαρυγγολόγος αλλά μόνο τα 3 τελευταία. Δεν αμφιβάλω ότι μπορεί να γνωρίζει αλλά σίγουρα όχι περισσότερα από έναν οδοντίατρο. Ο γναθοχειρουργός πάλι, είναι ιατρός αλλά ΚΑΙ οδοντίατρος. Και τις γνώσεις περί στοματικής κοιλότητας τις έχει πάρει από την οδοντιατρική.

Επεξ/σία από kax54638
  • Like 1
  • 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Όντως πλέον φοιτητής της σχολής και έχοντας μπει στις κλινικές θα ξεθάψω το θέμα για να απαντήσω εγώ στο ερώτημα μου (the hard way). Ιατρική δαγκωτό. Δεν την παλεύω άλλο εκεί μέσα.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, achilles_g_ είπε

Φαρμακευτική :)

δεν ήταν στο δίλημμα!

33 λεπτά πριν, eidikos33 είπε

και μετα ανεργος

οι φαρμακοποιοι θα έχουν πλέον νέες θέσεις εργασίας στα σουπερμαρκετ τώρα που θα βάλουν φάρμακα, δίπλα στον πάγκο με τα αλαντικά. Βασικός μισθός και bonus πάριζα

Δημοσ.

Ο μόνος λόγος που θα πήγαινα οδοντιατρική θα ήταν οι συμφοιτητριες μου. Ευτυχώς δεν πήγα να λέμε δηλαδή χαχαχ. Καλή συνέχεια στο τοπικ 

Δημοσ.
44 λεπτά πριν, kloktornet είπε

δεν ήταν στο δίλημμα!

οι φαρμακοποιοι θα έχουν πλέον νέες θέσεις εργασίας στα σουπερμαρκετ τώρα που θα βάλουν φάρμακα, δίπλα στον πάγκο με τα αλαντικά. Βασικός μισθός και bonus πάριζα

Ενώ οι γιατροί έχουν λάμπρο μέλλον :)

Δημοσ.

Μη το γελατε, ο φαρμακοποιος στην Ελλαδα ηταν το τελειο επαγγελμα για 30 κ βαλε χρονια. 0 ευθυνη, ελαχιστες απαιτουμενες γνωσεις, 3πλασιος μισθος απο τους γιατρους.

• Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, eidikos33 είπε

και μετα ανεργος

Πολύ δύσκολο να μείνει άνεργος.

Επεξ/σία από jmmys
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...