noFEARgr Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 να συμπληρωσω απλως οτι σαν οδοντιατρος στα 5 χρονια στην ελλαδα ( στα 6 στα περισσοτερα πανεπιστημια στο εξωτερικο ) βγαινεις χειρουργος οδοντιατρος. Αν θες καποια ειδικοτητα ( πχ ορθοδοντικος ) πρεπει να κανεις εξτρα χρονια και δεν ειναι η ειδικευση μεσα στα 5 χρονια σπουδων . Την επιλογη μεταξυ ιατρικης θα την κανεις με πολλα κρητηρια. Κατα αρχας και σημαντικοτερο ποιο σου αρεσει περισσοτερο , δευτερων αν θες να δουλεψεις στον ιδιωτικο τομεα η στο δημοσιο ( για μενα παντα αν εχεις το κεφαλαιο στην αρχη και αρκετους γνωστους στην περιοχη που θα ανοιξεις το ιατρειο σαν οδοντιατρος ειναι καλυτερα να πας στον ιδιωτικο τομεα.) Μετα ειναι αν θες να δουλεψεις πιο αμεσα . Σαν γενικως χειρουργος οδοντιατρος μπορεις μολις παρεις το πτυχιο να αρχισεις να δουλευεις ( ακομα και στρατο να εχεις θα μπορουσες να δουλευεις τις ελευθερες ωρες σου σαν ιδιωτικος οδοντιατρος. ) Παιζει ρολο και ποσοι αλλοι εχουν ανοιξει στην περιοχη σου ιατρεια η οδοντιατρεια . Παντως το να πας οδοντιατρικη και μετα ιατρικη το θεωρω τελειως ασχημη ιδεα. Πηγαινε αν ειναι κατευθειαν ιατρικη . Το να φας ολες τις οδοντιατρικες κλινικες χωρις λογω ειναι κριμα ( γνωμη μου τα πανεπιστημιακα χρονια σαν οδοντιατρος ειναι πιο δυσκολα απο οτι τα ιατρικα λογω ακριβως των πολλων κλινικων που εχει )
giorpa Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Παντως εμένα μου φαίνεται προτιμότερη επιλογή το να κάνει πρώτα την Οδοντιατρική. Το σίγουρο είναι ότι η κατάληξη θα είναι η Στοματογναθοπροσωπικη, αλλά μέχρι τότε τη διαφορά θα την κάνει η δυνατότητα που θα έχει να βιοπορίζεται ως οδοντίατρος. Αντίθετα ως ιατρός δε θα έχει δυνατότητα αποκατάστασης με τη λήψη του πτυχίου. Και θα συνεχίσει να βιοπορίζεται σε όλη τη διαρκεια των ιατρικών σπουδών, ασκώντας ελεύθερο επάγγελμα οδοντιάτρου που θα το προσαρμόζει στο πρόγραμμα του πανεπιστημίου. Το αντίστροφο δεν είναι εύκολο.
kloktornet Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Τι να πω το σκεφτομαι.. με εχετε βοηθησει πολυ και ευχαριστω παντως. Αληθεια, ενας γιατρος απο στομα ξερει τιποτα;
giorpa Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Ενάς γιατρός από στόμα ξέρει τα νοσήματα παθολογίας-χειρουργικής. Δεν είναι δυνατό λχ ο ιατρός να μη γνωρίζει τις εκδηλώσεις του AIDS στη στοματική κοιλότητα ή τα συμπτώματα μιας ξηροστομίας. Γνωρίζει επίσης ο ιατρός τα νοσήματα γειτνιαζόντων ιστών (λχ ΩΡΛ). Μαθαίνει τέλος ο γιατρός για το αντικείμενο της Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής (υπάρχει επιλεγόμενο μάθημα).
noFEARgr Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Διαφορετικο επαγγελμα ειναι ο οδοντιατρος και διαφορετικο ο στοματολογος , τουλαχιστον στην ελλαδα . Ο στοματολογος βγαινει απο ιατρικη Να συμπληρωσω οτι για να γινει καποιος γναθοχειρουργος πρεπει να τελειωσει και τις δυο σχολες ( οχι ολα τα χρονια αλλα δεν θυμαμαι ακριβως )
giorpa Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Στο εξωτερικό ξέρω οδοντιατρικές σχολές που λέγονται Σχολές Στοματολογίας. Είναι λίγο θολό το όλον.
noFEARgr Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Στο εξωτερικό ξέρω οδοντιατρικές σχολές που λέγονται Σχολές Στοματολογίας. Είναι λίγο θολό το όλον. Οντως αλλα πλεον στην ευρωπη εχει αλλαξει νομιζω αυτο και ειναι ξεχωριστο πραγμα. μεχρι πριν καποια χρονια ενας στοματολογος ασχολιοταν με ολες τις παθησεις στην στοματικη κοιλοτητα αλλα και μετα δοντια . Γενικα ενας οδοντιατρος στην σημερον ημερα μπορει οταν εντωπησει καποια παθηση στο στομα ( πχ καρκινος ) μονο να παραπεμψει τον ασθενη στον αντιστοιχο στοματολογο αλλα δεν μπορει να κανει διαγνωση και να βγαλει σχεδιο θεραπειας.
giorpa Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Ναι το καταλαβαίνω και έτσι είναι το λογικό. Απλά επειδή συνηθίζεται, γι' αυτό το είπα όπως το λένε.
kax54638 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Διαφορετικο επαγγελμα ειναι ο οδοντιατρος και διαφορετικο ο στοματολογος , τουλαχιστον στην ελλαδα . Ο στοματολογος βγαινει απο ιατρικη Να συμπληρωσω οτι για να γινει καποιος γναθοχειρουργος πρεπει να τελειωσει και τις δυο σχολες ( οχι ολα τα χρονια αλλα δεν θυμαμαι ακριβως ) Από που προκύπτει αυτό; Στοματολογία είναι ειδικότητα της οδοντιατρικής. Μετά το πτυχίο της οδοντιατρικής, είναι τριετές πρόγραμμα μεταπτυχιακής ειδίκευσης της οδοντιατρικής. Ειδικότητα στοματολογίας της ιατρικής σχολής εγώ δεν γνωρίζω. Όπως αναφέρθηκε επίσης πτυχία οδοντιατρικής της Βουλγαρίας αν δεν κάνω λάθος αναφέρουν ως τίτλο οδοντίατρος-στοματολόγος και εκεί υπάρχει ένα μπλέξιμο, είναι σαν να λέμε ας πούμε τον απόφοιτο της ιατρικής, παθολόγο.
noFEARgr Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Από που προκύπτει αυτό; Στοματολογία είναι ειδικότητα της οδοντιατρικής. Μετά το πτυχίο της οδοντιατρικής, είναι τριετές πρόγραμμα μεταπτυχιακής ειδίκευσης της οδοντιατρικής. Ειδικότητα στοματολογίας της ιατρικής σχολής εγώ δεν γνωρίζω. Όπως αναφέρθηκε επίσης πτυχία οδοντιατρικής της Βουλγαρίας αν δεν κάνω λάθος αναφέρουν ως τίτλο οδοντίατρος-στοματολόγος και εκεί υπάρχει ένα μπλέξιμο, είναι σαν να λέμε ας πούμε τον απόφοιτο της ιατρικής, παθολόγο. Αναλογα την χωρα και την περιοδο πχ πριν χρονια γναθοχειρουργος γινοσουν μονο απο οδοντιατρικη που πλεον δεν ισχυει κατι τετοιο . Βουλγαρια επισης πριν χρονια οπως ειπες βγαιναν στοματολογοι αλλα πλεον λεγονται σκετο οδοντιατροι ( εξου και ctomatologia που λεγοταν παλιοτερα ενω τωρα dentalna medicina . ) Για την στοματολογια στην ελλαδα μπορει να εχεις δικιο και να βγαινεις απο οδοντιατρικη δεν ειμαι σιγουρος. Οπως ειπα αλλαζει αναλογα την χωρα.
kax54638 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Αναλογα την χωρα και την περιοδο πχ πριν χρονια γναθοχειρουργος γινοσουν μονο απο οδοντιατρικη που πλεον δεν ισχυει κατι τετοιο . Βουλγαρια επισης πριν χρονια οπως ειπες βγαιναν στοματολογοι αλλα πλεον λεγονται σκετο οδοντιατροι ( εξου και ctomatologia που λεγοταν παλιοτερα ενω τωρα dentalna medicina . ) Για την στοματολογια στην ελλαδα μπορει να εχεις δικιο και να βγαινεις απο οδοντιατρικη δεν ειμαι σιγουρος. Οπως ειπα αλλαζει αναλογα την χωρα. Στην Ελλάδα η στοματολογία είναι μέρος του προγράμματος σπουδών της οδοντιατρικής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι με το πτυχίο της οδοντιατρικής είσαι και στοματολόγος. Στην Ελλάδα για να αναγνωρίζεσαι επίσημα ως στοματολόγος πρέπει να ολοκληρώσεις και το τριετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών δηλαδή 5 χρόνια οδοντιατρική + 3 χρόνια στοματολογία. Ας μην το εξειδικεύσουμε όμως παραπάνω. Συμφωνούμε άλλωστε
Flaoutistas Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Η στοματολογια ηταν ειναι και θα ειναι ειδικοτητα της οδοντιατρικης η οποια με τη σειρα της ειναι ενας κλαδος της ιατρικης. Τωρα το γιατι η οδοντιατρικη δεν ειναι ειδικοτητα της ιατρικης δεν ξερω, φανταζομαι οτι επειδη ισως δε χρειαζομαι ολο το φαρμα της ιατρικης για μια διαγνωση στο στομα. Οι οδοντιατροι ειναι γιατροι με την εννοια οτι κανουν διαγνωση και θεραπεια στα νοσηματα του στοματος. Ειμαστε γιατροι του στοματος. Αυτο. Βεβαια το ιδιο ψιλοισχυει και για αλλες ειδικοτητες οπως πχ ο μικροβιολογος οπου στο εξωτερικο ειδικευονται οι βιολογοι σε αυτο.
giorpa Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Νομίζω τα έχεις μπερδέψει λίγο φίλε μου και δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία δυσκολία. Άλλο πράγμα ο ιατρός βιοπαθολόγος (η σωστή απόδοση της ειδικότητας του 'μικροβιολόγου') και άλλο ο κλινικός βιολόγος. Άλλο πράγμα ο ιατρός ακτινοδιαγνώστης (η σωστή απόδοση της ειδικότητας του 'ακτινολόγου') και άλλο ο τεχνολόγος ακτινολογικού. Άλλο ψυχίατρος και άλλο ψυχολόγος, όπως και άλλο φυσίατρος και άλλο φυσικοθεραπευτής. Τώρα αν εξυπηρετεί αυτή η κουβέντα, δεν ξέρω... Όσο για το ποιός είναι ιατρός, η εμπειρία μου έχει δείξει πως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά και ο καθένας αποδεικνύει στην πράξη αν έχει επιστημονική κατάρτιση και ικανότητες να κανει τον ιατρό.
Flaoutistas Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Νομίζω τα έχεις μπερδέψει λίγο φίλε μου και δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία δυσκολία. Άλλο πράγμα ο ιατρός βιοπαθολόγος (η σωστή απόδοση της ειδικότητας του 'μικροβιολόγου') και άλλο ο κλινικός βιολόγος. Άλλο πράγμα ο ιατρός ακτινοδιαγνώστης (η σωστή απόδοση της ειδικότητας του 'ακτινολόγου') και άλλο ο τεχνολόγος ακτινολογικού. Άλλο ψυχίατρος και άλλο ψυχολόγος, όπως και άλλο φυσίατρος και άλλο φυσικοθεραπευτής. Τώρα αν εξυπηρετεί αυτή η κουβέντα, δεν ξέρω... Όσο για το ποιός είναι ιατρός, η εμπειρία μου έχει δείξει πως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά και ο καθένας αποδεικνύει στην πράξη αν έχει επιστημονική κατάρτιση και ικανότητες να κανει τον ιατρό. Ειδικα στο τελευταιο συμφωνω πολυ.. δυστυχως υπαρχουν πολλοι κακοι γιατροι.. αλλα ευτυχως και πολλοι καλοι. Η βιοπαθολογια ειναι μια υπεριεδικοτητα της Ελλαδας που εχει μεσα τα παντα ολα.. και επισης στην Ελλάδα οι βιολογοι δεν υπογραφουν ενω εξω υπογραφουν κανονικα. Τωρα ολα τα αλλα ειναι πολυ διαφορετικα μεταξυ τους, δεν μπερδευει κανεις φυσικοθεραπευτη με φυσιατρο (αν ξερει τον φυσιατρο γιατι δεν ειναι πολλοι γνωστοι). αλλα οντως εχουμε βγει λιγο off topic. Τωρα αν ο φιλος μας θελει να κανει και τα δυο η γναθο ειναι μια πολυ καλη επιλογη θα ελεγα. Για το οικονομικο ποτε δεν μπορεις να ξερεις, αλλα ενας γιατρος (ειτε γιατρος ειτε οδοντιατρος) μπορει να βγαλει χρηματα θεωρητικα.. δεν ειναι σαν εναν βοηθο που παντα υπαλληλος καπου θα ειναι. 1
fotaras13 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2016 Φέτος δίνω πανελλήνιες και έχω ως στόχο μου μια από αυτές τις δύο σχολές γιατί πραγματικά η ιατρική είναι η αγάπη μου. Ακόμα και αν δεν γράψω θα σπουδάσω έξω. Η ερώτηση μου είναι η εξής, να προτιμήσω ιατρική ή οδοντιατρική; Στην ουσια ο οδοντίατρος ένας γιατρός για το στόμα δεν ειναι; Σκεφτομαι οτι σε 5 χρονια θα εχω πτυχιο και θα μπορω να δουλεψω ενω η ιατρικη θελει περισσοτερα χρονια. Επισης καποιοι μου ειπαν οτι αν τελειωσω οδοντιατρικη μπορω να μπω ιατρικη και να παρω πτυχιο σε 2-3 χρονια ισχυει αυτο; Μπορει καποιος να μου δωσει καποιες συμβουλες επι αυτου; Αν θες αποκατάσταση αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά η ιατρική έχει πολλές ειδικότητες/διόδους να διαλέξεις... Επίσης είναι επάγγελμα που μετράει γενικά εκτός και αν είσαι απόφοιτος πανεπιστημίου Βουλγαρίας ή Σκοπίων εκεί καλύτερα κάτσε και ασχολήσου με την κηπουρική ή με τπτ υπηρεσίες καθαριότητος για περιστέρια... Ο οδοντίατρος δεν είναι γιατρός... Είναι μόνο για δόντια δλδ θεωρώ ότι πρέπει να σ αρέσει για να το ακολουθήσεις. Δεν ειναι γιατρος για το στομα αλλα για τα δοντια και μονο... Ένας γναθοχειρούργος μετράει περισσότερο για το "στόμα" και είναι καθαρά ιατρική ειδικότητα... Αυτό με τα δύο πτυχία για τέτοιο επίπεδο, ποτέ δεν το χώνεψα. Ένα από τα δύο διάλεξε... Επίσης μπορεί να μην έχεις καν όρεξη να τρέχεις να δίνεις κατατακτήριες γιατί μιλάμε ουτως η αλλως για σχολες που θελουν πολυ διαβασμα... Οπότε για μένα κοίτα για ιατρική μονο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις