Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 51
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Πωπω 8tb χωρητικότητα μία χαρά.

Χωράει άφθονο πράμα μέσα και ότι πρέπει να τον βάλεις σε κανένα κατεβαστηρι.

Που φτασαμε...παλιά ειχαμε 500gb και λέγαμε είμαστε οκ και τώρα 8tb..

Καποτε ειχαμε 300MB και νομιζαμε πως ηταν πολλα.....

• Like 1
Δημοσ.

Αυτό ακριβώς με πρόλαβες.

Δεν υπάρχει error correction στο firmware.

Προσωπικά για NAS και για αποθήκευση μή Video αρχείων δε θα τον έπαιρνα.

Εχετε διαβασει τα χαρακτηριστικα του δισκου; Αν ναι τότε το state of the art cache and on the fly error correction algorithms, που αναγραφεται  τι σημαινει; Μηπως οτι εχει error correction?..

​Σε ενα αλλο χαρακτηριστικο οπως ολοι οι δισκοι πχ Datacenter RE της WD μπορει να παρουσιασει ενα read eror σε καθε 10^15 bit..οπότε από θεμα αξιοπιστίας δε βλέπω κάτι ..μια χαρα δειχνει..

Κανενα αλλο ελαττωμα κανεις πρωτου πέσουν οι παραγγελιες;

Δημοσ.

Μην κολατε, μια χαρα ειναι ο δισκος...Απλα οσοι εχετε δεδομενα που δεν θελετε να χασετε ΠΑΝΤΑ να τα εχετε και σε 2ο η ακομα και σε 3ο δισκο (για παν ενδεχομενο, οσο καλο και να ειναι ενα μοντελο ολα ειναι πιθανα).

Δημοσ.

Για αυτο αν παρω προσωπικά θα πάρω 2.. όπως ειχα τσιμπησει και 2 4ηδες από μια προηγουμενη προσφορά.. Ασχετο το πρωτο μου Pc ειχε 40 mb δισκο και φαινόταν τέρας! Δε μπορούσες να τον γεμισεις!

Εχω κανει ηδη παραγγελια για 2 ,ετσι και αλλιως λεφτα δε θελει ακομα σε προπαραγγελια..

Δημοσ.

Εχετε διαβασει τα χαρακτηριστικα του δισκου; Αν ναι τότε το state of the art cache and on the fly error correction algorithms, που αναγραφεται  τι σημαινει; Μηπως οτι εχει error correction?..

​Σε ενα αλλο χαρακτηριστικο οπως ολοι οι δισκοι πχ Datacenter RE της WD μπορει να παρουσιασει ενα read eror σε καθε 10^15 bit..οπότε από θεμα αξιοπιστίας δε βλέπω κάτι ..μια χαρα δειχνει..

Κανενα αλλο ελαττωμα κανεις πρωτου πέσουν οι παραγγελιες;

Οι δίσκοι αυτί είναι φτιαγμένοι για να γράφουν δεδομένα σειριακά, και είναι βελτιστοποιημένοι γι αυτή τη λειτουργία....που σημαίνει ότι

- όταν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην καθυστέρηση "ελέγχου ακεραιότητας δεδομένων" και την αδιάκοπη εγγραφή, "επιλέγουν" την μη απώλεια frames (το δεύτερο)...όχι ότι δεν έχουν καθόλου error correction...

- δεν τα πάνε καλά συγκριτικά στις Random εγγραφές κι αναγνώσεις.

Όπως είπα και προηγουμένως, εξαρτάται με τί θα τον φορτώσεις...

....αν αντιγράψεις μια φορά ή κατά περιόδους μεγάλους όγκους δεδομένων (σε μέγεθος επιμέρους αρχείων και συνολο μεταφοράς, πχ αρχεία βίντεο 1080p και άνω) τότε πιθανότατα δεν θα έχεις πρόβλημα.

....αν το θες για εγγραφή μικρών αρχείων, και η θέση των δεδομένων στον δίσκο αλλάζει συχνά, τότε καλύτερα να ψάξεις για κάτι άλλο.

• Like 2
Δημοσ.

Κάθε φορά λέω δεν θα ξανaπάρω Seagate και κάθε φορά πετυχαίνω μια καλή περίπτωση Seagate μπροστά μου.
Πάνω που ήμουν έτοιμος να πάρω έναν Red 4TB.

Πάντως spec-wise φέρνουν σε NAS σκληρούς απ'ότι βλέπω.

Σχεδιασμένοι για λειτουργία 24x7, 1Μ hours MTBF, 3 χρόνια εγγύηση.

Από θέμα αξιοπιστίας, μια διαφορά που βλέπω είναι load/unload cycle count εχουν 300.000 που είναι χαρακτηριστικό σειράς desktop (π.χ. Barracuda ή Green), ενώ οι Red αλλά και η σειρα NAS της Seagate (Ironwolf) έχουν 600.000.

Με προβληματίζει λίγο, π.χ. ένας Barracuda που έχω σε λιγότερο από 2 χρόνια έχει κάνει ~140.000. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να με ανησυχεί.

Επίσης από θόρυβο βλέπω 27/28 dB average idle/seek σε σχέση με 25/28 των μεγάλων Red, φαντάζομαι δεν θα ακούγονται πάντως.

Και στα πιο ψιλά, βλέπω αυξημένη κατάναλωση ~+40% σε σχέση με Red, αλλά παρόμοια με τους Ironwolf που μπορεί να έχει σχέση με το ότι δουλεύουν και οι δύο σε 7200rpm.

Κι ενδιαφέρον που το 10ΤΒ μοντέλο έχει μικρότερη από το 8ΤΒ.

Εδώ το data-sheet για μια γρήγορη ματιά

http://www.seagate.com/www-content/product-content/skyhawk/files/skyhawk-ds-1902-3-1608us.pdf

Η τιμή πάντως είναι δελεαστική.

Θα κάνω μια προπαραγγελία αφού όπως έγραψε παραπάνω ο baskon δεν χρειάζεται και πληρωμή και βλέπουμε μου φαίνεται.

Δημοσ.

Κάθε φορά λέω δεν θα ξανaπάρω Seagate και κάθε φορά πετυχαίνω μια καλή περίπτωση Seagate μπροστά μου.

Πάνω που ήμουν έτοιμος να πάρω έναν Red 4TB.

Πάντως spec-wise φέρνουν σε NAS σκληρούς απ'ότι βλέπω.

Σχεδιασμένοι για λειτουργία 24x7, 1Μ hours MTBF, 3 χρόνια εγγύηση.

Από θέμα αξιοπιστίας, μια διαφορά που βλέπω είναι load/unload cycle count εχουν 300.000 που είναι χαρακτηριστικό σειράς desktop (π.χ. Barracuda ή Green), ενώ οι Red αλλά και η σειρα NAS της Seagate (Ironwolf) έχουν 600.000.

Με προβληματίζει λίγο, π.χ. ένας Barracuda που έχω σε λιγότερο από 2 χρόνια έχει κάνει ~140.000. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να με ανησυχεί.

Επίσης από θόρυβο βλέπω 27/28 dB average idle/seek σε σχέση με 25/28 των μεγάλων Red, φαντάζομαι δεν θα ακούγονται πάντως.

Και στα πιο ψιλά, βλέπω αυξημένη κατάναλωση ~+40% σε σχέση με Red, αλλά παρόμοια με τους Ironwolf που μπορεί να έχει σχέση με το ότι δουλεύουν και οι δύο σε 7200rpm.

Κι ενδιαφέρον που το 10ΤΒ μοντέλο έχει μικρότερη από το 8ΤΒ.

Εδώ το data-sheet για μια γρήγορη ματιά

http://www.seagate.com/www-content/product-content/skyhawk/files/skyhawk-ds-1902-3-1608us.pdf

Η τιμή πάντως είναι δελεαστική.

Θα κάνω μια προπαραγγελία αφού όπως έγραψε παραπάνω ο baskon δεν χρειάζεται και πληρωμή και βλέπουμε μου φαίνεται.

Νομιζω πως ο 10αρης ειναι helium-filled γιαυτο ειναι "λιγακι" καλυτερος σε καποια χαρακτηριστικα (βεβαια δεν εχω δει κανεναν 8αρη απο τις νεες σειρες γιαυτο λεω νομιζω).

Απο εκει και περα εγω θα προτεινα για χρηση σε NVR (οπου και να χαλασουν δεν τρεχει και τιποτα) και για backup, οχι για κανονικη χρηση σε desktop.

• Moderators
Δημοσ.

http://www.eteknix.com/seagate-skyhawk-10tb-nvr-dvr-hdd-review/

ενα review για τον δεκαρη. 

O οποιος να πουμε προς αποφυγη παρανοησης οτι δεν ειναι ιδιος με τον 8αρη. Αν δουμε την 25%(active)-45%(idle) χαμηλοτερη καταναλωση του 10αρη και το 20% μικροτερο βαρος του, καταλαβαινουμε οτι οι διαφορες ειναι σημαντικες και οτι ειναι αλλο προιον στην ουσια.

• Like 1
Δημοσ.

Απο εκει και περα εγω θα προτεινα για χρηση σε NVR (οπου και να χαλασουν δεν τρεχει και τιποτα) και για backup, οχι για κανονικη χρηση σε desktop.

Εγώ από την αλλή, όσο το ψάχνω, θα έλεγα ότι μια χαρά θα είναι σε desktop/κατεβαστήρι/24x7, μόνο για OS drive δεν θα τον έβαζα, αλλά δεν θα έβαζα γενικά κάποιον μηχανικό εκεί.

Ουσιαστικά αυτό που με χαλάει πιο πολύ είναι ότι είναι Seagate :P

Οι δίσκοι αυτί είναι φτιαγμένοι για να γράφουν δεδομένα σειριακά, και είναι βελτιστοποιημένοι γι αυτή τη λειτουργία....που σημαίνει ότι

- όταν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην καθυστέρηση "ελέγχου ακεραιότητας δεδομένων" και την αδιάκοπη εγγραφή, "επιλέγουν" την μη απώλεια frames (το δεύτερο)...όχι ότι δεν έχουν καθόλου error correction...

- δεν τα πάνε καλά συγκριτικά στις Random εγγραφές κι αναγνώσεις.

Τώρα αυτό με το να γράφουν δεδομένα σειριακά δεν είναι ακριβώς όπως το εννοείς μάλλον.

Σκέψου 60 κάμερες να στέλνουν ταυτόχρονα streams στον δίσκο, δεν το λες σειριακή εγγραφή ακριβώς, με την κεφαλή να πηγαίνει σαν τρελή πέρα δώθε 24x7.

Για τέτοια σενάρια είναι optimized αυτοί οι δίσκοι.

Επίσης αν προσέξεις όπου δεις να λένε ότι δεν κάνουν για desktop κτλ. ακόμα και σε παρουσιάσεις των εταιριών, λένε performance-wise και όχι από πλευράς αξιοπιστίας/ασφάλειας των δεδομένων. Δεν θα ακούσεις να λένε ότι υστερούν σε αυτό τον τομέα, το αντίθετο ίσως.

Κοινώς είναι δίσκοι σχεδιασμένοι να δουλεύουν 24x7 με τις κεφαλές να δουλεύουν συνεχώς πάνω κάτω.

Αν κάποιος πιστεύει ότι υστερούν σε ασφάλεια και ακεραιότητα δεδομένων, καλό θα ήταν να το αναλύσει λίγο παραπάνω από που προκύπτει, να το δούμε λίγο.

Τέλος να πω ότι έχω την αίσθηση πως παίζει πολύ marketing με τους δίσκους.

Και ότι από πλευράς hardware όλες αυτές οι σειρές να μην έχουν διαφορές ουσιαστικά, και αυτές να βρίσκονται κυρίως στο firmware.

Ένα περίεργο π.χ. που βρήκα τώρα ψάχνοντας είναι αρκετά μοντέλα WD Elements 5TB μέσα είχαν Red δίσκο, ο οποίος Red είναι 40% ακριβότερος αν τον αγοράσεις σκέτο φυσικά κι επίσης δεν είναι optimized για desktop χρήση, μην ξεχνιόμαστε :P

Φυσικά, άλλα είχαν Green μέσα και είδα και μια αναφορά για Purple καλή ώρα (κάπως έτσι έπεσα πάνω του :P)

Δημοσ.

αυτό που έγραψα εννοώ ακριβώς...

...το παράδειγμα που επικαλείσαι περιγράφει ακριβώς ένα σενάριο

1) σειριακής εγγραφής δεδομένων: το ότι οι κάμερες μπορεί να είναι πολλές δεν σημαίνει ότι δεν είναι σειριακή η εγγραφή, συνεπάγεται απλώς έναν αλγόριθμο διαχείρισης του φόρτου εργασίας, ώστε να εγγράφονται σειριακά τα δεδομένα, χωρίς να "πέφτουν" τα frames

2) όπου η "αξιοπιστία" μετράται ακριβώς με το κριτήριο της αδιάκοπης/αδιάλειπτης εγγραφής μεγάλου όγκου/μεγέθους δεδομένων

Με την αξιοπιστία μπορεί να εννοεί κανείς 2 πράγματα

- πρωτευόντως τα μηχανικά μέρη

ή

- τον αλγόριθμο εγγραφής κι ελέγχου δεδομένων, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα δεδομένα εγγράφηκαν σωστά, χωρίς φθορές/αλλοιώσεις στον δίσκο

Η αξιοπιστία εξαρτάται λοιπόν κι από τους δύο παράγοντες κι αυτή να μεταβάλλεται όταν έχουμε να κάνουμε με διαφοροποιημένα σενάρια χρήσης, πχ εγγραφή μικρού μεγέθους δεδομένων, ταυτόχρονες εντολές εγγραφής κι ανάγνωσης από διαφορετικά σημεία του δίσκου κοκ

...του τελευταίου κριτηρίου συμπεριλαμβανομένου, η αξιοπιστία τους κρίνεται βάσει των προδιαγεγραμμένων κι εξειδικευμένων συνθηκών χρήσης τους...

...σε αυτές τις συνθηκες (σειριακή εγγραφή, μεγάλου μεγέθους αρχεία) είναι αξιόπιστοι...

...σε άλλες συνθήκες μπορεί να πάσχουν γιατί οι οι κεφαλές μπορεί να πραγματοποιούν κινήσεις για τις οποίες δεν είναι βελτιστοποιημένο το firmware και μαζί με την αξιοπιστία να πάσχουν και οι επιδόσεις...ειδικά σε Random Write/Read πρέπει να είναι συγκριτικά αρκετά πιο αργοί...

Μπορεί όμως εσύ να τους χρησιμοποιήσεις για να αποθηκεύσεις μεγάλο όγκο πχ 4Κ ταινιών, οπότε κατά καιρούς θα αντιγράφεις μεγάλο όγκο, μεγάλου μεγέθους αρχείων, οπότε δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα "δυσμενές" σενάριο για τη χρήση τους.

Όπως τόνισα παραπάνω, αν τους βάλεις να αντιγράφουν

Δημοσ.

Κατ'αρχήν οκ, μάλλον έπρεπε να το είχα αναφέρει αυτό, ότι στο σενάριο με τις 60 κάμερες γίνεται και ανάγνωση ταυτόχρονα, να δoύμε τι είχε καταγραφεί νωρίτερα :P

Στο 4:55 ο δεξιά βλέπουμε πως δουλεύει

Η επιφύλαξη που έχω σε σχέση με αυτά που λες αφορά την desktop/24x7 χρήση

Όσον αφορά τις επιδόσεις δεν προκύπτει από κάπου ότι είναι χειρότερες σε σχέση με αντίστοιχους desktop/nas drives

http://hdd.userbenchmark.com/Compare/WD-Purple-4TB-2014-vs-WD-Red-4TB-2013/m13618vs3525

Ουσιαστικά μιλάμε για το ίδιο πράγμα σε επιδόσεις

Και όσον αφορά την αξιοπιστία, τ'ότι μπορεί να πάσχουν σε άλλες συνθήκες χρήσης επειδή οι κεφαλές θα κάνουν άλλες κινήσεις π.χ., είναι απλά μια εικασία.
Είναι σα να λες ότι και οι Red π.χ. μπορεί να πάσχουν αν τους βάλουμε σε desktop και δεν θα πρέπει να τους βάζουμε και ότι είναι πιο αβέβαια τα δεδομένα μας εκεί.

Γενικώς δηλαδή εικάζεις ότι σε άλλες συνθήκες χρήσης θα υποφέρουν μηχανικά (ενώ είναι σχεδιασμένοι για μεγαλύτερο workload) από desktop drives π.χ.

Αυτό που σκέφτομαι λίγο με τους συγκεκριμένους όπως είπα και πριν, είναι τα 300.000 load/unload cycles (νούμερο desktop drive), εκεί μπορώ να συμφωνήσω όσον αφόρα τη μηχανική καταπόνηση, ότι σε desktop 24x7 χρήση θα έχουν πολύ περισσότερα load/unload σε σχέση με dvr (όπου λογικά δεν θα έχουν κανένα :P). Αλλά αυτό ουσιαστικά με προβληματίζει και το ότι είναι Seagate κλασσικά :P

Και το firmware είναι βελτιστοποιημένο για επιδόσεις (για τη χρήση αυτή) και για να μην υπάρχουν σφάλματα (έστω στη χρήση αυτή πάλι). Δεν προκύπτει ότι θα υπάρχουν σφάλματα σε άλλη χρήση λόγω αυτού, επέτρεψέ μου να θεωρώ ότι είναι κάπως αυθαίρετο αυτό το συμπέρασμα.
Το "Non-recoverable read errors per bits read" του δίσκου του θέματος είναι καλύτερο σα νούμερο από του Red Pro.

Και στο video που έβαλα, στα σχόλια από κάτω θα δεις κι ένας αναφέρει ότι βρήκε WD Purple μέσα σ'έναν εξωτερικο WD Elements 5TB, ο οποίος (Elements) μάλλον δεν προοριζόταν από την WD για εξειδικευμένο σενάριο χρήσης.

Δημοσ.

Ρε παιδια αμαν με την αξιοπιστία των Seagate... έχω καμμια 15αρια δισκους (barracuda 1tb, 2tb, green 2tb, sv35 3tb) οι οποιοι παιζουν σε 2 NAS χειμωνα καλοκαιρι χρονια τωρα, παιζουν σε PC παλια σα βασικοι τωρα σαν αποθηκες, και αλλους 4-5 που μπαινοβγαινουν καθετα και αγαρμπα σε USB docks... ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει πάθει το παραμικρό μέχρι τώρα (φτου φτου)

• Like 1
Δημοσ.

Ρε παιδια αμαν με την αξιοπιστία των Seagate... έχω καμμια 15αρια δισκους (barracuda 1tb, 2tb, green 2tb, sv35 3tb) οι οποιοι παιζουν σε 2 NAS χειμωνα καλοκαιρι χρονια τωρα, παιζουν σε PC παλια σα βασικοι τωρα σαν αποθηκες, και αλλους 4-5 που μπαινοβγαινουν καθετα και αγαρμπα σε USB docks... ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει πάθει το παραμικρό μέχρι τώρα (φτου φτου)

Εΐναι να μην σου τυχει, εμενα ανα καιρους μου εχουν χαλασει και Seagate και Toshiba και Samsung και WD....Απο την αλλη εχω εναν Quantum Fireball SE 20ετιας (ισως και παραπανω) που ακομα δουλευει :)

• Like 2
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...