Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Γεια σας, ανοίγω το θέμα γιατί κάνω έρευνα για αγορά οθόνης και θα εκτιμούσα συμβουλές και παράγοντες που ίσως δεν μπορώ να λάβω υπόψιν με τις γνώσεις που έχω.

Το budget είναι  800. 
Η χρήση που θα του κάνω είναι κυρίως επαγγελματική (photoshop-digital painting-photo editting-3d) - όμως παίζω κιόλας.(Κυρίως AAA titles)

Έχω Gtx 780 αλλά αργότερα θα αναβαθμίσω σε κάποια που να αντέχει μεγαλύτερη ανάλυση.
Tώρα έχω την samsung syncmaster T220hd. H οποία είναι χάλια από άποψη απόδοσης χρωμάτων μιας και την σύγκρινα δίπλα δίπλα με την dell u2414h.
(Οπου μου έκανε εντύπωση οτι παρόλο που το dell είχε καλύτερο χρώμα ήταν κάπως "ξεπλυμένη" η ποιότητα, ενώ το samsung ήταν πιο crisp)

Ένα από τα ζητούμενα είναι η οθόνη να μην έχει πολύ ips glow αλλά και backlit bleed. Γιατί οκ, όλες οι ips οθόνες έχουν και έτσι κι αλλιώς και οι πελάτες που θα βλέπουν μια εικόνα που θα στέλνω π.χ., σε τέτοιες οθόνες θα την βλέπουν .  Αλλά επειδή θα δουλεύω και εικόνες με σκοτεινές περιοχές, καλό είναι να μην πάρω κάποιο κομμάτι που να έχει μεγάλο θέμα με bleed ή ips glow.
Κατά βάση δηλαδή όταν κοιτάω την οθόνη κεντρικά από μια λογική απόσταση (π.χ. 50cm) να μην βλέπω στις γωνίες glow για κανένα λόγο... τα περίεργα angles δεν με απασχολούν πάρα πολύ.

Θα ήθελα επίσης να έχω πολύ υψηλή-ποιοτική απόδοση χρωμάτων sRGB γιατί το 10-bit είναι μπελάς που ούτε θέλω να έχω αλλά ούτε και μου χρειάζεται. 
Κυρίως δηλαδή χρειάζομαι color accuracy για εικόνες "monitor to monitor" και αν γίνεται να είναι και precalibrated για να μην έχω πολλά μπλεξίματα. Αν χρειάζεται να πάρω κάποιο device για ρύθμιση αργότερα το βλέπουμε...

Η οθόνη θα ήθελα να είναι  27+  και μάλλον 4κ. 
Εδώ θα ήθελα την γνώμη σας γιατί έχω ακούσει πολλούς να λένε όχι στις 27' 4κ.  Οτι δηλαδή οι inches  δεν είναι ιδανικές για την ανάλυση, πράγμα που δεν μπορώ να καταλάβω πλήρως. 

Ξέρω ότι υπάρχουν θέματα με το scaling αλλά πλέον νομίζω ότι δεν είναι και τόσο τρομερά γιατί υπάρχουν και εφαρμογές που μεγενθύνουν αν πέσω πάνω σε κάποιο μικρο-πρόγραμμα που δεν είναι σεταρισμένο για 4κ. Θα βάλω και windows 10 όπου λέγεται πως  έχουν καλύτερο handling σε αυτή την ανάλυση. To photoshop δεν νομίζω να έχει θέμα από ότι έχω διαβάσει....Ίσα ίσα που θα έχω χώρο να ανοίγω και πολλά παράθυρα-εικόνες και panels ταυτόχρονα, πράγμα που θα είναι πολύ χρήσιμο για μένα. 

Θεωρείται ότι 27' 2κ είναι καλύτερη επιλογή? Δεν είναι οπτικά μεγάλη η διαφορά από 27' 2κ σε 4κ?
Όσον αφορά στο gaming, ξέρω ότι θα σέρνεται η 780 αλλά όπως είπα θα την αλλάξω. Προς το παρόν όμως, σκέφτομαι ότι θα μπορώ να τα κατεβάζω και σε 2κ. οπότε no prob.

Τέλος, όπως όλοι... και εγώ θα ήθελα να έχει ωραίο design και ιδανικά κάπως λεπτό bezel. Σίγουρα όμως πρώτα από όλα τα επαγγελματικά requirements που ανέφερα και σε δεύτερη μοίρα τα υπόλοιπα. 

Αυτές είναι κάποιες που κοιτάω :

4k:  
  •   LG 27MU67-B    (Αναρωτιέμαι αν έχει ακριβώς την ίδια ποιότητα με LG 27MB85R-B απλά παίρνει συν το freesync και 4κ )

•  LG 27UD68-W    

• Asus PB279Q   (Αυτό μ'αρέσει πολύ αλλά δεν είμαι σίγουρος για επιδόσεις)

2k:    

• LG 27MB85R-B         (Γνωστό ως king 27-ips-2k) 

• Eizo EV2736WFS3     (Αυτή φαίνεται κάπως ούγκανη στο design οθόνη και δεν ξέρω τι κάνει με gaming. Αλλά no BLB + ips glow με βάση το tftcentral)

• Dell UltraSharp U2715H     (Σε αυτήν δεν ξέρω τι παίζει με glow+bleed και φοβάμαι το φαινόμενο με το "washed out effect" που λένε οτι υπάρχει με την nvidia και την συνδεσιμότητα. Το είδα και στην u2414h.)
  • Dell up2716d  

To εκνευριστικό γεγονός είναι οτι κάποιες έχουν freesync ενώ έχω nvidia και ότι επίσης πρέπει να θυσιάσω το design για την απόδοση όπως π.χ. στην περίπτωση των eizo και των παλιών lg.   Δεν με νοιάζει να έχω gsync ή freesync.  Ιδανικά  θα το ήθελα πολύ, αλλά μόνο αν είναι πρώτα εξασφαλισμένες οι επαγγελματικές δυνατότητες του monitor. 

Επίσης δεν με νοιάζει να περιμένω και λίγο ακόμα αν είναι να γίνει release κάτι καλό που να είναι μέσα στο budget μου.
Διάβασα ότι έρχονται νέα va panels αλλά for the record, δεν με ενδιαφέρουν curved και ultrawide monitors λόγο της ασύνδετης προσομοίωσης που έχουν με τα 16¨9 wacom tablets. 

Sorry για το κουραστικό ποστ αλλά ήθελα να γράψω όλες τις ανάγκες για να μην συζητάμε τσάμπα.

Ελπίζω στα φώτα σας... ;)
Δημοσ.

στις eizo μην περιμενεις design.Κατοχος 24 αρας και 27αρας στο παρελθον και ναι το Design τους δεν ειναι οτι καλυτερο.δεν τους νοιαζει και πολυ.πουλανε αυτο που ειναι η οθονη και αυτα που μπορει να κανει και οχι το Design.

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις γνώμες!

Σε 27 4κ όπως το asus ή το lg 27MU67-B  να μην πάω για κανένα λόγο δηλαδή?

Οπως είπα είμαι επαγγελματίας αλλα σε καμία περίπτωση απο τους uber που χρειάζονται 10 bit klp. θέλω απλά πολύ ψηλο srgb και όχι φημισμένα μονιτορ για glow και blb πέρα απο το θέμα της λοταρίας.

Ήμουν και εγω πολύ κάθετος με την eizo αλλά μετά τα κάμποσα άρθρα που έχω διαβάσει βλέπω ότι ειναι και αυτή πολυ αμφισβητήσιμη. Κάποιος έχει πει οτι τα panel της είναι της lg στην ουσία. 

Επίσης σε 27 2κ ips  διαβάζω απο πολλούς οτι το lg 27MB85R-B είναι μακράν καλύτερο από το eizo που κοιτάω.

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις γνώμες!

Σε 27 4κ όπως το asus ή το lg 27MU67-B  να μην πάω για κανένα λόγο δηλαδή?

Οπως είπα είμαι επαγγελματίας αλλα σε καμία περίπτωση απο τους uber που χρειάζονται 10 bit klp. θέλω απλά πολύ ψηλο srgb και όχι φημισμένα μονιτορ για glow και blb πέρα απο το θέμα της λοταρίας.

Ήμουν και εγω πολύ κάθετος με την eizo αλλά μετά τα κάμποσα άρθρα που έχω διαβάσει βλέπω ότι ειναι και αυτή πολυ αμφισβητήσιμη. Κάποιος έχει πει οτι τα panel της είναι της lg στην ουσία. 

Επίσης σε 27 2κ ips  διαβάζω απο πολλούς οτι το lg 27MB85R-B είναι μακράν καλύτερο από το eizo που κοιτάω.

Μπορεί να τα παράγει η lg υποθέτω όμως οτι έχουν άλλες προδιαγραφές. Για να πετύχεις το τέλειο θέλει να έχεις και τον κατάλληλο φωτισμό την θέση που θα κάθεσαι όταν δουλεύεις, να έχεις κουρτίνες στα παράθυρα κτλ

• Like 1
Δημοσ.

Λοιπόν, συνεχίζοντας το διάβασμα έπεσα πάνω στο εξής θέμα για το οποίο δεν είχα ιδέα... Και από αυτό μπορεί να εξαρτηθεί το αν θα αγοράσω μονόδρομο το up2716d.

Η led backlit τεχνολογία του w-led φαίνεται πως είναι κατώτερη της rgb led ή αλλιώς gb led backlit τεχνολογίας. Η rgb είναι για καλύτερη απόδοση χρωμάτων και χρησιμοποιείτε σε λίγα monitors που στοχεύουν σε pros.

To θέμα είναι το εξής... H RGB backlight τεχνολογία είναι ανώτερη της w-led ακόμη και όταν τρέχουμε srgb color space  ή  to rgb backlit δείχνει τα δόντια του μόνο στο rgb color space το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι μεγαλύτερο από το normal mainstream srgb?

Source.png Πηγή: Εδώ διάβαζα το thread ενός τύπου που υποστηρίζει οτι το alienware laptop του που έχει tn panel αλλά rgb backlit, έχει πολύ καλύτερα χρώματα από το αντίστοιχο ips που αγόρασε.  το alienware δεν έχει pro gpu.

Άλλο clue είναι ότι παρακολουθώντας το review του Link.png Site:

για την up2716d που είναι rgb led αλλά και της up2717d που είναι w-led λέει οτι το up2716d είναι αισθητά καλύτερο από το 17d.  Tα monitors είναι και τα 2 ips ίδιας ανάλυσης και δεν χρησιμοποιεί κάποια pro gpu.  Άρα από αυτό συμπεραίνω οτι το rgb led είναι ανώτερο ακόμα και σε srgb color space... ...
Δημοσ.

Ασε τα rgb backlit. Δε θελεις wide gamut οθονη, καθως αποδιδουν χειροτερα στο sRGB, το οποιο θα χρησιμοποιεις κατα πασα πιθανοτητα (ΕDIT: Το αναφερεις ξεκαθαρα, σβηνω τα υπολοιπα). Αν χρησιμοποιουσες μεγαλυτερο color space θα το ηξερες. Δεν διαβαζω τι λεει ο τυπος, αλλα το να συγκρινεις το color space μεταξυ tn και ips οθονων που επιπλεον ειναι φτιαγμενες για να καλυπτουν διαφορετικο color space και να βγαζεις συμπερασματα με βαση αυτο ειναι αιδιες. EDIT: Εριξα μια ματια, χρησιμοποιει μια wide gamut IPS οθονη του 12. Δεν εχει κανενα νοημα το post του πλεον, αγνοησε το.

Απο αυτες που βαζεις, η LG 27MB85R ειναι η καλυτερη. Η Ειzo εχει παψει αν βγαζει εγγυημενα glow-free οθονες, μονο αν πετυχεις καποια μεταχειρισμενη, οπου τοτε μετραει.  Οι 4Κ LG επισης ειναι πολυ καλες οθονες, αλλα τα 4Κ δεν χρησιμοποιουνται σε native scaling στην επιφανεια εργασιας, οποτε και σε αυτη την περιπτωση ειναι υποδεστερη απο την 2Κ. Φυσικα αν βρισκεις την 4Κ στην ιδια τιμη με την 2Κ και την χρησιμοποιοεις στην native αναλυση στα προγραμματα σου συμφερει.

Το προβλημα της Dell U2715H λυνεται ευκολα αλλα δεν ειναι τοσο καλη οσο η 27MB85R συνολικα. Η UP ειναι wide gamut, οποτε δεν την θελεις. 

Υποψιν οτι η 144Hz AHVA Viewsonic XG2703-GS εχει πολυ καλα color presets και ειναι καταλληλη και για επαγγελματικη χρηση, περα απο gaming. Δες review στο tftcentral. Αν σε ενδιαφερει ο συνδυασμος gaming + επαγγελματικης οθονης χωρις εκπτωση στην ποιοτητα, αυτη ειναι η επιλογη μου.

Αν θελεις καλο colorimeter, μην παρεις spyder, αλλα τουλαχιστον το xRite colormunki. Ακομη καλυτερο το i2 display pro.

Δημοσ.

Απο αυτες που βαζεις, η LG 27MB85R ειναι η καλυτερη. Η Ειzo εχει παψει αν βγαζει εγγυημενα glow-free οθονες, μονο αν πετυχεις καποια μεταχειρισμενη, οπου τοτε μετραει.  Οι 4Κ LG επισης ειναι πολυ καλες οθονες, αλλα τα 4Κ δεν χρησιμοποιουνται σε native scaling στην επιφανεια εργασιας, οποτε και σε αυτη την περιπτωση ειναι υποδεστερη απο την 2Κ. Φυσικα αν βρισκεις την 4Κ στην ιδια τιμη με την 2Κ και την χρησιμοποιοεις στην native αναλυση στα προγραμματα σου συμφερει.

Το προβλημα της Dell U2715H λυνεται ευκολα αλλα δεν ειναι τοσο καλη οσο η 27MB85R συνολικα. Η UP ειναι wide gamut, οποτε δεν την θελεις. 

Υποψιν οτι η 144Hz AHVA Viewsonic XG2703-GS εχει πολυ καλα color presets και ειναι καταλληλη και για επαγγελματικη χρηση, περα απο gaming. Δες review στο tftcentral. Αν σε ενδιαφερει ο συνδυασμος gaming + επαγγελματικης οθονης χωρις εκπτωση στην ποιοτητα, αυτη ειναι η επιλογη μου.

Αν θελεις καλο colorimeter, μην παρεις spyder, αλλα τουλαχιστον το xRite colormunki. Ακομη καλυτερο το i2 display pro.

Καταρχάς ευχαριστώ για την απάντηση!!! 

Ισχύει όντως αυτό με το rgb backlit από ότι πήρε το μάτι μου και σε άλλα άρθρα, ευχαριστώ γι'αυτήν την παρένθεση γιατί θα την πάταγα μάλλον.

Χρειάζομαι όσο το δυνατόν γίνεται καλό srgb gamut "out of the box" για αρχή. θα το πάω να μου το ρυθμίσουν με colorimeter για τώρα. Αργότερα αγοράζω και δικό μου.

Αν πάρω 4κ και το έχω έτσι native resolution με windows 10, scaling 150% δεν είμαι μια χαρά εκτός από περιπτώσεις μικρο-προγραμμάτων που δεν είναι 4k ready? Η λάθος το σκέφτομαι?

Το πρόβλημα με τις dell που λες οτι λύνεται εύκολα εννοείς με την ρύθμιση στα 59,99hz που δείχνουν κάτι tutorials? 

Μετα απο σκάψιμο είδα ότι όντως τα non-native resolutions δεν είναι το ίδιο στις μικρότερες αναλύσεις. Οπότε άκυρο αυτό με το gaming σε χαμηλότερη ανάλυση αλλά δεν πειράζει ντάξη, την βολεύω και με 4κ medium. παίζει να είναι καλύτερο κατα την γνώμη μου απο μικροτερη αναλυση σε ultra. Ετσι μου εντυπώθηκε δηλαδή όταν είδα το dell p2715q  απο κοντά. Αλλα σκοπεύω πολύ αργότερα να πάρω άλλο gpu άρα δεν καίγομαι για αυτό τώρα. Όταν υπάρξει single gpu για ultra 4k σε λογική τιμή, βλέπουμε... Και γενικά Primary use= photoshop...

Μιλόντας για το p2715q, μου το πρότεινε κάποιος φωτογράφος λέγοντας ότι είναι πολύ καλο entry level 4κ επαγγελματικό και έχει πολύ καλη srgb απόδοση out of the box.. Διάβασα επίσης ότι έχει και πολύ καλή απόδοση σε non-native resolutions. το 6ms(fast response mode) μου είναι μια χαρά. δεν χρειάζομαι λιγότερο για παιχνίδι αλλα σε καμία περίπτωση δεν θα θελα και περισσότερο. Δυστυχώς βρήκα μόνο ένα review που έδειχνε/ανέφερε το ips glow+blb του. Δεν ήταν κάτι τραγικό απο ότι είδα αλλα μια πηγή δεν μου είναι αρκετή. Για αυτό θα πάω να το ξαναδώ και απο κοντά αφού υπάρχει σε μαγαζί. 

Το viewsonic με ενθουσίασε ΠΑΡΑ πολύ αλλά φοβάμαι το "ahva glow" του γιατί βλέπω ότι είναι διαφορετικό απο το ips glow. ips= ασπρο "ξέβαμα"  ενώ ahva= silver yelowish και δεν ξέρω τι αλλο glow, το οποίο δεν μαρέσει. Γιατί ok, άλλο να ξέρω ότι ένα σημείο στην εικόνα είναι λίγο ποιο ξασπρισμένο και άλλο να αλλάζει απόχρωση. Αναλόγως πάντα σε τι βαθμό συμβαίνουν όλα αυτά κιόλας(Γιαυτό ακυρώνω και το asus). Επίσης δεν ξέρω τι παίζει με αγορά απο εξωτερικό σε αυτά τα λεφτά-τελωνεία κλπ. 

Ξαναλέω, είμαι καινούργιος σε όλο αυτό το βουνό στοιχείων...Απλά θα δώσω πάρα πολλά λεφτά και δεν θέλω να πάνε στράφι μέσα στα επόμενα 1-2-3 χρόνια. Ούτε θέλω να πω του χρόνου: κοιτα να δεις που πήγα και έδωσα 6 κατοστάρικα gia 2k ενω τώρα to 4k είναι κάτι  standard σε πακέτο με color accuracy και gaming related καλούδια... Γιαυτό συγχωρέστε το αν αυτά που λέω είναι κάπως χαμηλού επιπέδου σε συσχετισμούς και αντίληψη των τεχνολογικών facts. Απλά ψάχνω να πάρω το καλύτερο vfm που μπορώ, όπως όλοι μας άλλωστε. 

Σε 2κ άρα, θέλω να πάω ΜΟΝΟ αν είμαι βέβαιος ότι το srgb/ blb+ips glow είναι σχεδόν  σίγουρα εγγυημένα, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο 4κ υπάρχει αυτήν την στιγμή.

Εκτιμώ την κάθε βοήθεια και σε ευχαριστώ πολυ για την συμβουλή για το rgb led. Σκεφτόμουν σοβαρά να πάρω το 16d πριν.

Δημοσ.

Δεν εχει νοημα να παρεις 4Κ για να τη χρησιμοποιεις με scaling. Βεβαια εκτιμω οτι θα εκμεταλλευτεις την αναλυση πληρως με το Photoshop, οποτε σε αυτη ητν περιπτωση πραγματι η Dell P2715Q ειναι πολυ καλη λυση. Αν αργοτερα σκοπευεις να αλλαξεις σε amd gpu, προτιμησε την LG 27UD68 (η καποια αλλη 27" 4Κ LG IPS με Freesync, εχει μερικες).

Τα ahva panels μπορει περα απο ασπρο να εχουν και κιτρινο bleeding. Φυσικα τα qc προβληματα εμφανιζονται σε ολες τις οθονες αλλα οι 144Hz AHVA ειναι ο μεγαλυτερος "κατηγορουμενος", εκτιμω παντως οτι η viewsonic θα προσεχει περισσοτερο τα panels που βαζει στις οθονες της σε σχεση με τις Asus και Acer, οπως κανει και η Εizo, και για αυτο δεν εχουν ακουστει τοσα παραπονα. To glow παντως παντα ασπρο ειναι. Οριστε review της Viewsonic.

https://pcmonitors.info/reviews/viewsonic-xg2703-gs/

• Like 1
Δημοσ.

thanks. Το είδα το review ναι. Όντως πολύ ενδιαφέρουσα η οθόνη αλλά πιο πολύ τείνω προς την dell.  Γιατί όμως λες ότι δεν αξίζει πέρα από το photoshop να έχω 4k?  To user interface στις 27 ίντσες με scaling δεν είναι το ίδιο με το να είχα 32 ίντσες 4κ? Νόμιζα ότι έτσι κι αλλιώς μόνο στα προγράμματα και τα games φαίνεται το 4κ.   

Δημοσ.

thanks. Το είδα το review ναι. Όντως πολύ ενδιαφέρουσα η οθόνη αλλά πιο πολύ τείνω προς την dell.  Γιατί όμως λες ότι δεν αξίζει πέρα από το photoshop να έχω 4k?  To user interface στις 27 ίντσες με scaling δεν είναι το ίδιο με το να είχα 32 ίντσες 4κ? Νόμιζα ότι έτσι κι αλλιώς μόνο στα προγράμματα και τα games φαίνεται το 4κ.   

Οταν κανεις scale μειωνεις το real estate και την ευκρινεια. Το πληρωνεις τζαμπα και εχεις και χειροτερο αποτελεσμα απο μια native αντιστοιχης αναλυσης. Σαφως και δεν ειναι το ιδιο με native 4K σε 32". 

Ουτε στα παιχνιδια το 4Κ ειναι τοσο εντυπωσιακο λογω motion blur. Σε στατικες εικονες μεγαλης αναλυσης ξεχωριζει, οπως οι φωτογραφιες.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...