Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα. Ανακαινίζω ένα σπίτι στο οποίο σε 3-4 μήνες θα εγκατασταθώ . 

Στο σπίτι θα μπει δομημένη καλωδίωση cat6 με τερματικές πρίζες schneider electric cat6  και ένα switch όπου θα συνδέεται στο modem-router. Όλες οι γραμμές εντώς τοιχοποιίας . Θα σκαφτούν κανάλια .
Εχω μερικές απορίες:

1) Σε ένα τοίχο μικρό σε εμβαδό θα περνάνε πολύ κοντά σε καλωδιώσεις ρευμάτων τα καλώδια utp cat 6.
Θέλω συμβουλές για να τα περάσω σωστά χωρίς να έχω παρεμβολές .
Ο ένας τρόπος είναι να είναι τα καλώδια δικτύου παράλληλα 3 μέτρα με την γραμμή ρεύματος σε απόσταση περίπου 4 cm .  Ο άλλος είναι να περάσω τα καλώδια κάθετα στα καλώδια ρεύματος σε μια απόσταση μεταξύ τους (σε βάθος) 2 -3 cm . Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην έχω παρεμβολές;
Υπόψιν η γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος θα σηκώνει κλιματιστικό 12000 btu , 1 desktop , ηχεία pc και μία τηλεόραση . 

2) Επειδή αναγκαστικά θα συναντήσω 2 κολώνες . τα καλώδια θα κάνουν 6 γωνίες 90 μοιρών . Κατα πόσο κακό είναι αυτό; Δεν με ενδιαφέρει αν θα έχω μια απώλεια της τάξης του 20-30 %.

Ευχαριστώ .

Δημοσ.

H ενδεδειγμένη πρακτική είναι να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 20cm μεταξύ των γραμμών ασθενών και ισχυρών ρευμάτων, όταν η όδευση είναι παράλληλη και σε αλλαγές διεύθυνσης να τέμνονται κάθετα.

Λογικά θα περάσεις μονόκλωνο καλώδιο. Θέλει όμως προσοχή στις γωνίες καθώς όταν αυτές είναι πολύ κλειστές, υπάρχει κίνδυνος να κοπεί. Δες μήπως μπορείς να φας λίγο παραπάνω μπετό σε αυτές, ώστε η γωνία να γίνει ομαλότερη. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να πειραχθεί ο φέρον οπλισμός (τα σίδερα) καθώς αυτά έχουν σημασία για την στατικότητα και την αντοχή της κολόνας.

Πρότασή μου, εκεί που θα συγκεντρωθούν όλα τα καλώδια, να μην βγαίνουν χύμα από τον τοίχο, αλλά να τερματίζουν είτε σε κάποιο patch panel είτε σε πρίζες πολλαπλών στοιχείων.

• Like 1
Δημοσ.

Για 3 μέτρα απόσταση που μπορεί να τρέχουν παράλληλα νομίζω ότι δεν θα έχεις απώλειες, το κλιματιστικό και μία tv δεν τραβάνε και τις τρελές ποσότητες ρεύματος για να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Για τις γωνίες θέλει λίγο προσοχή όπως σου είπαν για να μην τσακίσουν τα καλώδια.

Δημοσ.

Για τα δεδομένα του δικτύου κι εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει θέμα σε παράλληλη όδευση.

Αλλά, αν σε κάποιο καλώδιο χρειαστεί να περάσει το DSL σήμα, π.χ. ο router να μην είναι στην αρχή της εγκατάστασης, είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει θέμα έστω και μικρό.

Δημοσ.

Αν επιλέξω την κάθετη διασταυρωμένη όδευση με τα καλώδια του ηλεκτρικού ρευματος τότε "ακυρώνω" τις πιθανές παρεμβολές;

Δημοσ.

Μια ιδέα που μπορεί να κάνεις είναι στο συγκεκριμένο σημείο να περάσεις τα καλώδια μέσα από χαλκοσωλήνα ή γενικά κάποια μεταλλική σωλήνα έτσι ώστε να έχουν μια πρόσθετη προστασία από τα επαγωγικά.

Δημοσ.

Για τα δεδομένα του δικτύου κι εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει θέμα σε παράλληλη όδευση.

Αλλά, αν σε κάποιο καλώδιο χρειαστεί να περάσει το DSL σήμα, π.χ. ο router να μην είναι στην αρχή της εγκατάστασης, είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει θέμα έστω και μικρό.

O DSL router μαζι με to switch θα είναι σε σημείο όπου δεν υπάρχει θέμα με καλωδιώσεις ηλεκτρικού ρεύματος . Απο το switch θα φύγουν συνολικά 6 utp cat 6 καλώδια που θα διασχίσουν το σπίτι και θα τερματίζουν σε  διάφορα σημεία εντός της οικίας .

Δημοσ.

Αν επιλέξω την κάθετη διασταυρωμένη όδευση με τα καλώδια του ηλεκτρικού ρευματος τότε "ακυρώνω" τις πιθανές παρεμβολές;

Ναι, είναι καλύτερο από το να είναι παράλληλα.

Επίσης πέρνα 2 utp καλώδια καλύτερα σε κάθε θέση.

Δημοσ.

Ναι, δεν θα έχει θέμα. Αυτό εξάλλου προβλέπεται από τους κανονισμούς.

Δημοσ.

H ενδεδειγμένη πρακτική είναι να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 20cm μεταξύ των γραμμών ασθενών και ισχυρών ρευμάτων, όταν η όδευση είναι παράλληλη και σε αλλαγές διεύθυνσης να τέμνονται κάθετα.

Λογικά θα περάσεις μονόκλωνο καλώδιο. Θέλει όμως προσοχή στις γωνίες καθώς όταν αυτές είναι πολύ κλειστές, υπάρχει κίνδυνος να κοπεί. Δες μήπως μπορείς να φας λίγο παραπάνω μπετό σε αυτές, ώστε η γωνία να γίνει ομαλότερη. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να πειραχθεί ο φέρον οπλισμός (τα σίδερα) καθώς αυτά έχουν σημασία για την στατικότητα και την αντοχή της κολόνας.

Πρότασή μου, εκεί που θα συγκεντρωθούν όλα τα καλώδια, να μην βγαίνουν χύμα από τον τοίχο, αλλά να τερματίζουν είτε σε κάποιο patch panel είτε σε πρίζες πολλαπλών στοιχείων.

Δεν πρόκειται να πειράξω τον σκελετό του κτιρίου . Θα δω τι θα κάνω ... Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου ! Ναι μονόκλωνο θα περάσω !

Δημοσ.

Ναι, είναι καλύτερο από το να είναι παράλληλα.

Επίσης πέρνα 2 utp καλώδια καλύτερα σε κάθε θέση.

Γιατί 2 ; Τι θα κερδίσω ;  

Δημοσ.

Το τσιμέντο σε κολόνα ή δοκάρι, μπορείς να το φας λίγο ή να το τρυπήσεις. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα σίδερα δεν πρέπει να κοπούν ή πειραχτούν και συνήθως αυτά δεν είναι στη άκρη, οπότε υπάρχει περιθώριο.

Γιατί 2 ; Τι θα κερδίσω ;  

Αφού κάνεις που κάνεις τα σκαψίματα, πέρνα 2 σε κάθε κανάλι και πιθανότατα θα τα χρειαστείς στο μέλλον.

Σήμερα μπορεί σε μία θέση να έχεις μόνο ένα PC, αλλά μεθαύριο να χρειαστεί και κάποια άλλη συσκευή να συνδεθεί στο δίκτυο. Ίσως ακόμη και τηλέφωνο.

Δημοσ.

Το έχεις αναθέσει σε μηχανικό, σε μάστορα ή diy?

Τα σκαψίματα και τα περάσματα καλωδιώσεων θα τα κανω εγώ. Το πατσάρισμα κάποιος ΙΤ .  Σίγουρα θα μπει φίλος ηλεκτρολόγος στον χώρο για νέο ηλεκτρολογικό πίνακα και νέες καλωδιώσεις όπου χρειαστεί .

Για να καταλάβετε το πρόβλημα μου:

2 λύσεις βρίσκω .

Με μπλε χρώμα οι καλωδιώσεις UTP .

ροζ τα καλώδια των ηχείων .

Με κόκκινο η γραμμή ρεύματος .

Αφού κάνεις που κάνεις τα σκαψίματα, πέρνα 2 σε κάθε κανάλι και πιθανότατα θα τα χρειαστείς στο μέλλον.

Σήμερα μπορεί σε μία θέση να έχεις μόνο ένα PC, αλλά μεθαύριο να χρειαστεί και κάποια άλλη συσκευή να συνδεθεί στο δίκτυο. Ίσως ακόμη και τηλέφωνο.

Για αυτό στο συγκεκριμένο τοίχο θα μπουν 3 πρίζες UTP . Μια για το pc μία για την smart tv και μία να υπάρχει .

Σε άλλο τοίχο επίσης θα βάλω 3 πρίζες UTP . Σύνολο 6 utp .Έχω προβλέψει αν θα χρειαστεί μελλοντικά να συνδέσω κάτι άλλο ή να αλλάξω διαρρύθμιση στον χώρο .

post-227420-0-69727600-1477323523_thumb.jpg

post-227420-0-61192400-1477323552_thumb.jpg

Δημοσ.

Όσον αφορά τα δικτυακά είσαι μια χαρά.

Η πρίζα δικτύου (μπλε) επίσης μπορεί να είναι 2 θέσεων η μία για να μην σκάψεις 3 κουτιά δικτύου αλλά 2.

Επίσης οι πρίζες δικτύου αν πας σε διπλές καλό θα είναι να είναι ανεξάρτητα τα τερματικά κλιψάκια rj45 μεταξύ τους για να είσαι πιο ευέλικτος στη σύνδεση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...