Προς το περιεχόμενο

Αγορά Φωτογραφικής Μηχανής - Ερασιτεχνική Χρήση


H1llzFr4D

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα insomniacs!

 

Ψάχνω να αγοράσω μια φωτογραφική μηχανή για την αδερφή μου, κυρίως για ερασιτεχνική χρήση (ταξίδια, διακοπές, διάφορες στιγμές που θέλει να κρατήσει).

 

Μέχρι σήμερα είχαμε μια Olympus SP-550UZ (bridge camera από ότι κατάλαβα), εξαιρετική μηχανή και με είχε βγάλει ασπροπρόσωπο για τα πολλά χρόνια που την είχαμε - πριν μερικές μέρες όμως έσπασε το εξάρτημα που είχε για να κλείνει η υποδοχή των μπαταριών και με ένα τηλεφώνημα που έκανα στην Olympus μου είπαν οτι δεν υπάρχουν πια ανταλλακτικά.

 

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βγάζει ισάξιες φωτογραφίες με την Οlympus. Παρ'όλο που είχε μόνο 7,1MP κάμερα έβγαζε εξαιρετικές φωτογραφίες για τα δικά μου δεδομένα, μίλια καλύτερες από τις αντίστοιχες στο π.χ. κινητό της αδερφής μου (που έχει 14MP). Χρειάζεται να πάω σε dSLR για να καταφέρω κάτι τέτοιο, ή μπορώ π.χ. με αυτή την mirrorless που προτάθηκε σε άλλο thread ή με κάποια άλλη σχετικά φθηνή (<300ευ) να περιμένω αποτέλεσμα αντίστοιχης ποιότητας;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων! :-)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η Nikon 1 S2 ειναι πολυ καλυτερη απο την SP-550UZ στα ΠΑΝΤΑ.

 

Ουτως ή αλλως οποια bridge κι αν παρεις σημερα θα εχει καλυτερη ποιοτητα εικονας απο την αρκετα παλια πια SP-550UZ εαν αυτο ειναι το δεδομενο σου. Το θεμα ειναι εσυ τι χρειαζεσαι σημερα. Στην κατηγορια τιμη υπαρχουν αρκετες αξιολογες, Θελεις bridge, θελεις compact, θελεις μεγαλο zoom, θελεις να ειναι μικρη, να ειναι μεγαλη και με καλο πιασιμο, τι φωτογραφιζεις συνηθως?

Επεξ/σία από SeNNinhA
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η Nikon 1 S2 ειναι πολυ καλυτερη απο την SP-550UZ στα ΠΑΝΤΑ.

 

Ουτως ή αλλως οποια bridge κι αν παρεις σημερα θα εχει καλυτερη ποιοτητα εικονας απο την αρκετα παλια πια SP-550UZ εαν αυτο ειναι το δεδομενο σου. Το θεμα ειναι εσυ τι χρειαζεσαι σημερα. Στην κατηγορια τιμη υπαρχουν αρκετες αξιολογες, Θελεις bridge, θελεις compact, θελεις μεγαλο zoom, θελεις να ειναι μικρη, να ειναι μεγαλη και με καλο πιασιμο, τι φωτογραφιζεις συνηθως?

 

Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

 

Κατα κύριο λόγο βγάζουμε τοπία και πρόσωπα, σε αυτά με ενδιαφέρει και περισσότερο η επίδοση. Από άποψη zoom η Olympus είχε 18Χ optical που ήταν αρκετά περισσότερο από αυτό που χρειάζομαι. Το μέγεθος δεν με απασχολεί τόσο, η Olympus ήταν αρκετά στιβαρή και με πολύ καλό κράτημα οπότε κάτι ανάλογο θα μου άρεσε (όχι απαραίτητο όμως). Bonus points αν έχει και κάποια τεχνολογία stabilization γιατί δεν είμαστε και τα πιο σταθερά χέρια. Όσον αφορά τα χρήματα μπορώ να δώσω 150-200ευρώ (αφού μου είπες πως και η Nikon στα 130 βγάζει ούτως ή άλλως καλύτερες)

Κάτι ίσως σημαντικό είναι πως όλες τις φωτογραφίες τις περνάω στον Η/Υ και τις βλέπουμε από εκεί, και εκεί η διαφορά μεταξύ της φωτογραφικής και του κινητού κάνει μπαμ (στο κινητό φαίνονται μια χαρά αλλά στον υπολογιστή είναι χαμηλής ευκρίνιας, θολές κλπ)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

η νικον αυτη σε αυτα τα λεφτα ειναι μακραν ο,τι καλυτερο μπορεις να βρεις!

για να παρεις κατι ουσιαστικα καλυτερο πρεπει να δωσεις 3 φορες τα λεφτα και να πας σε dslr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συγνωμη που δεν τα γραφω ξανα αλλα μιας και ειχα απαντησει σε παρομοιο ερωτημα στην ιδια κατηγορια τιμης το κανω copy-paste και εδω:

 

-----

 

Bridge ειναι ακριβως αυτες που δειχνεις. Δηλαδη μια μηχανη με αισθητηρα συνηθως οπως οι απλες Compact point & shoot αλλα με μεγαλο σωμα (μικρογραφια DSLR) που εχουν συνηθως και μεγαλο zoom.

 

Οι αισθητηρες τους παραμενουν μικροι οπως οι compact αν και κατα βαση οι φακοι τους ειναι καλυτεροι και οι επιλογες τους περισσοτερες σε manual mode για οποιον ενδιαφερεται. Κατα βαση προσφερουν μεγαλο και φθηνο zoom για οποιον το χρειαζεται σε μικρο πακετο. Η ποιοτητά εικονας τους ειναι συνηθως αντιστοιχη της τιμης τους και εδω.

 

Δεν ειναι pocket οπως οι compact που τωρα πια και αυτες εχουν δυνατοτητα εως και 20x~30x optical zoom (οι bridge εχουν σημερα 40x~90x optical zoom!!) οποτε πρεπει να προγραμματισεις για να τις εχεις μαζι σου. Εαν το μεγαλο zoom δεν σε ενδιαφερει και στην τιμη εως 200€ δεν θα βρεις κατι που να αξιζει ιδιαιτερα σαν αγορα σε σχεση με μια compact.

 

Οι compact απο την αλλη εχουν εξελιχθει πολυ με καλυτερη ποιοτητα εικονας αλλα και αρκετα μεγαλα zoom. Ομως η ποιοτητα κοστιζει και σε αυτες αρκετα. Εαν ειναι να παρεις μια φθηνη compact δεν αξιζει. Το κινητο σου τραβαει εφαμιλες ή και καλυτερες φωτογραφιες στο 95% των περιπτώσεων τουλαχιστον (αν οχι 100%). Οι αξιολογες compact κοστιζουν πανω απο 250€ (οπως και οι αντιστοιχες bridge).

 

Σε τιμη εως 200€+ οριακα για εμενα μπορεις να βρεις καποιες που αξιζουν και συνηθως καποιες που ειναι παλιοτερα μοντελα σε προσφορα.

 

Μερικες δικες μου προτασεις (τα link ειναι ενδεικτικα απλα για να δεις σε ποιες αναφερομαι) που μπορω να σκεφτω με βαση το οριο τιμης που ανεφερες (στο περιπου):

 

- Panasonic Lumix TZ57

http://www.plaisio.gr/fotografia-video/fotografikes-mixanes/cams-all/Panasonic-Digital-Camera-DMC-TZ57-Black-DMC-TZ57EG-K.htm

 

Panasonic Lumix FZ72

http://www.plaisio.gr/fotografia-video/fotografikes-mixanes/cams-all/Panasonic-Digital-Camera-DMC-FZ72.htm

 

- SONY WX350 (σειρά WX και οχι W)

http://www.plaisio.gr/fotografia-video/fotografikes-mixanes/cams-all/Sony-Digital-Camera-DSC-WX350-White.htm?gclid=Cj0KEQjwyozABRDtgPTM0taCrKsBEiQATk6xDn034jbwp-aYPQITHxaCPnjMEeNz3aRSWmEcBT1_facaAoJp8P8HAQ

 

- NIKON L840

http://www.skroutz.gr/s/6287827/Nikon-Coolpix-L840.html

 

*** Οι Samsung ειναι επισης καλες σε αυτη την κατηγορια compact (η σειρα Samsung WBxxx) αλλα η Samsung σταματησε φετος να ασχολειται με τις φωτογραφικες της με οτι κι αν σημαινει αυτο.

 

Αν και η προσωπικη μου επιλογη θα ηταν αυτή:

 

- Nikon 1 S2 κιτ με φακο

http://www.plaisio.gr/fotografia-video/fotografikes-mixanes/cams-all/Nikon-Digital-Camera-S2-Kit-11-27-5mm-Red-137853.htm

 

Ειναι αλλης κατηγοριας μηχανη (mirrorless) με φακους που αλλάζουν και με σαφως μεγαλυτερο αισθητηρα και ποιοτητα εικονας. Λιγο μεγαλυτερη απο compact αλλα μικροτερη απο bridge. Ο φακος της ειναι στην πραξη 3Χ zoom (οχι ιδιαιτερο) με αντιστοιχία 30mm-75mm αρκετος για καθημερινες φωτογραφησεις ( αλλα μελλοντικα αν θελεις βαζεις αλλο με μεγαλυτερο zoom οπως ο 30-110 αντιστοιχια 80-300mm κοστους ~180€).

 

Για την τιμή της ειναι κλοπη (160€ στα καταστηματα Plaisio) και εχει 2-5 φορες τουλαχιστον καλυτερη ποιοτητα φωτογραφιας απο τις αλλες που ανεφερα.

 

Προς θεου δεν εχει νοημα να δωσεις 100-150€ για μια φθηνή compact. Βγαλε με το κινητο και κρατα τα χρηματα καλυτερα.

 

------

 

Για την S2 πρεπει να πας στο stock στην Αθηνα. Δεν την στελνουν αλλου.

 

Υπαρχει παντα και η επιλογη μεταχειρισμενης

----

 

Ολες καλυτερες απο αυτη που ειχες.

 

Απο ολες καλυτερη η Nikon 1 S2 μακραν.

 

Σου ταιριαζει μια mirrorless. Υπαρχουν και καλυτερες αλλα μονο αυτη ειναι μεσα στο budget σου. Ειναι αρκετα καλη. Εχω το πρωτο μοντελο (J1) και εχει γινει η αγαπημενη μου καθημερινη μηχανη.

Επεξ/σία από SeNNinhA
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η nikon που αναφερεις βρισκετε μονο στο stock house του πλαισιου στην μεταμορφωση(εαν δεν κανω λαθος).Εαν μπορεις να περασεις απο εκει και την βρεις σε καλη κατασταση παρτη χωρις να το σκεφτεις(skroutz ξεκιναει απο τα 330).

Εαν δεν μπορεις να περασεις η δεν την εχουν το ξανασυζηταμε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μεταχειρισμενες καποιες στα γρηγορα:

 

Nikon 1 J4: 200€

Στην πραξη λιγο καλυτερη απο την S2. Στα 200€ και με εγγυηση ειναι πολυ δελεαστικη αγορα.

http://www.insomnia.gr/classifieds/gadget/cameras/763173-nikon1-j4/

 

Olympus e-pl7: 250€ -

Πολυ καλή. Καλυτερη απο την S2 λογω μεγαλυτερου αισθητηρα 4/3" και με μεγαλη γκαμα καλων και φθηνων φακων.

http://www.insomnia.gr/classifieds/gadget/cameras/768996-olympus-pen-e-pl7/

 

SONY RX100: 250€

Πολυ καλη και compact. Σαν την S2 (αισθητηρας/αποδοση) αλλα σε compact και με πιο φωτεινο φακο. Σημειο αναφορας.

http://www.insomnia.gr/classifieds/gadget/cameras/768216-sony-rx100/

 

LUMIX LF-1: 180€

Πολυ καλυτερη απο ολες τις compact (εκτος RX100) και τις περισσοτερες bridge. Φωτεινος φακος στο wide και zoom x7 με λιγο μεγαλυτερο αισθητηρα απο τις compact.

http://www.insomnia.gr/classifieds/gadget/cameras/767773-panasonik-lumix-lf1/

 

SONY NEX 3N: 170€

Αν και παλιοτερο μοντελο βγαζει πολυ καλες φωτογραφιες και με μεγαλο αισθητηρα μεγεθους DSLR (APS-C).

http://www.insomnia.gr/classifieds/gadget/cameras/741260-sony-nex-3n-kit-θυκηtempered-glass-στην-οθονη/

 

Ξεφευγοντας λιγο παραπανω στην τιμη:

 

Olympus OM-D-E-M10: 290€

Εξαιρετικη με αισθητηρα 4/3" και μεγαλη γκαμα φθηνων και καλων φακων για μελοντικη χρηση.

http://www.insomnia.gr/classifieds/gadget/cameras/767699-olympus-om-d-e-m10-mirrorless/

 

SONY a5000: 310€

Απο τα σημεια αναφορας της Sony. Μεγαλος αισθητηρας πολυ καλη φωτογραφια.

http://www.insomnia.gr/classifieds/gadget/cameras/699994-sony-a5000-kit-mirrorless-δυο-μηνών-αχρησιμοποίητη/

 

!!! NOTE:

- Δεν ξερω την κατασταση καμιας απο τις παραπανω και δεν εχω σχεση με καμια απο τις σχετικες πωλησεις.

- Οι προτασεις αφορουν μοντελα αξιολογα και ταιριαστα για την χρηση σε τιμη κοντα στο προτεινομενο budget.

- Πιθανολογω οτι υπαρχει δυνατοτητα και μικρου παζαριου ισως

- Η αγορα μεταχειρισμενου ενεχει ενα ρισκο που προσωπικα ειμαι διατεθημενος να το παρω. Σε αυτες τις περιπτωσεις η ποιοτητα του πωλητη εξασφαλιζει περισσοτερο την επιστροφη των χρηματων εαν για καποιο λογο κατι δεν παει καλα. Προσοχη στην μεταφορα γιατι μου ετυχε να παρουσιασει προβλημα μετα την αποστολη αν και η μεταφορικη μας αποζημιωσε (μετα βεβαια απο αρκετο τρεξιμο και τηλεφωνα).

 

 

Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

 

Κατα κύριο λόγο βγάζουμε τοπία και πρόσωπα, σε αυτά με ενδιαφέρει και περισσότερο η επίδοση. Από άποψη zoom η Olympus είχε 18Χ optical που ήταν αρκετά περισσότερο από αυτό που χρειάζομαι. Το μέγεθος δεν με απασχολεί τόσο, η Olympus ήταν αρκετά στιβαρή και με πολύ καλό κράτημα οπότε κάτι ανάλογο θα μου άρεσε (όχι απαραίτητο όμως). Bonus points αν έχει και κάποια τεχνολογία stabilization γιατί δεν είμαστε και τα πιο σταθερά χέρια. Όσον αφορά τα χρήματα μπορώ να δώσω 150-200ευρώ (αφού μου είπες πως και η Nikon στα 130 βγάζει ούτως ή άλλως καλύτερες)

Κάτι ίσως σημαντικό είναι πως όλες τις φωτογραφίες τις περνάω στον Η/Υ και τις βλέπουμε από εκεί, και εκεί η διαφορά μεταξύ της φωτογραφικής και του κινητού κάνει μπαμ (στο κινητό φαίνονται μια χαρά αλλά στον υπολογιστή είναι χαμηλής ευκρίνιας, θολές κλπ)

Η οθονη της μηχανής σου ειναι πρωτον χαμηλης ευκρινειας (ακομη και αυτες των πολυ καλων σημερινων) σε σχεση με την οθονη σου και δευτερον ειναι μικρης διαστασης. Φαντασου την ιδια φωτο τυπωμενη σε κανονικο τυπικο μεγεθος και την ιδια φωτο τυπωμενη σε διασταση Α3. Οταν μεγενθυνεις την φωτο σου βλεπεις τις ατελειες της. Απο μονος σου καταλαβαινεις οτι η μηχανή σου ή εσυ σαν φωτογραφος οι φωτο που τραβας δεν εχουν πολυ καλη ποιοτητα. Τις περισσοτερες φωτο εαν τις τυπωσουμε σε τυπικο μεγεθος ή τις ανεβασουμε σε fb κλπ θα φανουν μια χαρα. Εαν θελησουμε ομως μεγενθυση ή να κανουμε crop/zoom σε καποιο κομματι τους αρχιζουν και εχουν προβλημα. Εκει θα βοηθησει η μεγαλη αναλυση του αισθητηρα (θα εχει καταγραψει περισσοτερες λεπτομερειες) ωστε να κοψουμε ενα μικροτερο κομματι της φωτο ή να την μεγενθυνουμε αλλα θα παιξει ρολο και το σωστό focus, η σταθεροποιηση, η ευκρινεια του φακου, ο θορυβος λογω μειωμενης φωτεινοτητας, κλπ.

 

Φυσικα εαν απλα θελεις να αποτυπωνεις στιγμες της ζωης σου μια compact ειναι πολυ ταιριαστη γιατι την εχεις μαζι σου. Παρολα αυτα οι απλες φθηνες compact μαλλον βγαζουν χειροτερες φωτο απο το κινητο σου που παντα το εχεις μαζι.

 

Για τοπια θα χρειαστεις σιγουρα καποια στιγμη ενα τριποδο (μικρο φορητο ή μεγαλο) για να πας τις απλες φωτο σου ενα βημα παραπανω και wide φακο για να πιασεις μεγαλυτερο μερος της εικονας σου. Για πορτρετα θελεις ενα μικρο zoom για να δειξει το προσωπο καλυτερα (και οχι wide) και μια καλη σταθεροποιηση. Για αυτα που θες μια mirrorless ειναι και καλυτερη και θα σε παει πιο μακρια σαν φωτογραφο. Αφου δεν χρειαζεσαι μεγαλο zoom τις bridge δεν υπαρχει για εμενα λογος να τις κοιτας.

 

Ολες οι νεες μηχανες εχουν συστηματα σταθεροποιησης ειτε στο σωμα της μηχανης ειτε στους φακους. Βεβαια ενα σταθερο χερι παντα θα βγαζει καλυτερες φωτογραφιες γιατι και η μηχανη θα χρειαζεται να διορθωσει λιγοτερο οποτε προσπαθησε να κρατησεις και το δικο σου χερι σταθερο και μην υπολογιζεις τοσο την μηχανη.

 

Αληθεια με τις αναλογικες φιλματες χωρις σταθεροποιηση οσοι μιλατε για αυτο, να υπολογισω οτι μονο θολες μπορειτε να βγαλετε; Αστειευομαι... εν μερη....

Επεξ/σία από SeNNinhA
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

για οποιον ενδιαφερετε .... Σημερα πηγα απο το plaiso στην μεταμορφωση και προς μεγαλη μου εκπληξη παρελαβα την Nikon s2 σε χρωμα κοκκινο σφραγισμενη.αγοραστηκε στα 129 ευρο και το προιον εχει 2 χρονια εγγυηση.το καταστημα δεν ειχε καμια σε μαυρο χρωμα.

μονο ασπρη για δοκιμη και Κιτρινο και κοκκινο.

 

νομιζω οτι ειναι πολυ VFM επιλογη για αρχαριο και ανθρωπο που κανει τα πρωτα βηματα στην φωτογραφια,

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...