IKARIWTHS Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2003 Δημοσ. 21 Δεκεμβρίου 2003 re paidia gia peite mou kai emena giati twra pou pean oi times skeytomai na agwrasw enan serial ata sklhro,mexri stigmhs exw enan maxtor ata 133 kai 8 mb mnhmh, peite mou an ektos apo kalaisthisia xwrou logo kalwdiwn tha kerdisw kai se epidwseis,dhl an to ata150 einai gegonos giati kapou eixa diabasei oti an kai exwterikoi controlers(promise)kanoun xrhsh tou diaylou pci opote kai paramenoun kai aytoi sta ata 133 einai gegonos ayto?
The_Judas Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2003 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2003 Μεγάλη διαφορά στην απόδοση δεν πρόκειται να δεις , άσε που πρέπει να αλλάξεις και μητρική ή να βάλεις sata controller.
rista Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2003 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2003 κι ομως ο δικος μου sata wd. 10.000rpm 8mb ειδα τρομερη διαφορα σε αποκριση,ιδιως οταν μπουταρει το μηχανημα και οταν κανει loading κανα παιχνιδι!!
Jaco Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2003 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2003 Άλλο το sata με τις 10Κ...!!! Πάντως σαν πρωτόκολλο το SATA δεν έχει ακόμα να δώσει πολλά γιατί εκμεταλλεύεται το bandwidth του PCI, που σημαίνει ότι έχει μέγιστο 133ΜΒ/sec... όσο δηλαδή και το PATA 130ΜΒ/sec και σε καμιά περίπτωση δεν δίνει 150 όπως θεωρητικά πολύ σωστά υποστηρίζει... Αργότερα που θα αλλάξει το πρωτόκολλο της PCI στο καινούργιο που είναι ήδη έτοιμο, αλλά για λόγους εμπορικούς δεν έχει μπει στην ζωή μας, τότε το SATA θα υπερέχει και θα έχει νόημα... Πάντως αυτή την στιγμή δεν έχουν σχεδόν καμιά διαφορά... Απλά ο 10Κ SATA λόγο της ταχύτητας περιστροφής του, έχει πολύ μικρότερο seek time από τον 7.2Κ και φαίνεται να δουλεύει γρηγορότερα, όπως ακριβώς και τα scsi, αλλά περιορίζεται από τον φόρτο του PCI και απασχολεί την cpu...
IKARIWTHS Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2003 Μέλος Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2003 ara eite parw enan wd 7200 8mb 120 gb ata133 eite enan wd 7200 8mb 120 gb serial oi epidwseis tha einai idies e?
Jaco Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2003 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2003 Ακριβώς... Αρκεί να είναι και στις δυο περιπτώσεις μόνος του στο channel...
orck Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2003 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2003 και τι δουλεια εχει ο sata controller με τις pci; εκτος και αν μιλας για τους ελεκτες σε καρτα Pci γιατι οι ενσωματωμενοι δεν εχουν καμια δουλεια με το pci αλλα κατευθειαν με το chipset βεβαια παλι δεν θα δει διαφορα γιατι δεν ειναι το προβλημα ο υποτιθεμενος περιορισμος στα 133 (εδω δεν φτανουν τα μισα) αλλα το μηχανικο κοματι και η αδρανεια της κεφαλης που δεν την βοηθαει να κατευασει το seek time
salig Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2003 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2003 Μπήκα κι εγώ στο δίλημμα να αγοράσω δίσκο SATA, αλλά τελικά επέλεξα να πάρω έναν στο κλασσικό ATA-100 (πήρα έναν WD 120GB με 8MB cache). Πολύ σωστά λένε όλοι πως δεν αξίζει ακόμη... ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ 10000rpm!!! Αλλά αυτοί οι δίσκοι οστίζουν αρκετά και πλέον το θέμα ανάγεται στο πόσα ευρώ διαθέτει κανείς και τι ζητάει τελικά. Προσωπική μου άποψη: λίγη υπομονή δεν βλάπτει, μέχρι να έρθει το επόμενο SATA σε συνδυασμό με γρηγορότερα bus στις μητρικές. Καλές γιορτές σε όλους!
Jaco Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2003 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2003 orck, το pci δεν είναι απλά αυτά τα πλαστικά που κουμπώνουν πάνω οι κάρτες... pci (Peripheral Component Interconnect) είναι το πρωτόκολλο bus που χρησιμοποιείται για την διαμεταγωγή δεδομένων... Αυτό έχει περιορισμούς στην λειτουργία του λόγο της αρχιτεκτονικής του (βλέπε 33/66 της cpu) τα οποία ενώ όταν άρχισε να βγαίνει ήταν ικανοποιητικό, τώρα δεν φτουράει... Στο bus του pci πέφτει και το SATA... Τέσπα δεν είναι ανάγκη να τα λέει όλα κάποιος εδώ, αλλά μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει ένα search στο Internet και να βρει τα πάντα από τέτοιου είδους πληροφορίες... Αν θες να εντρυφήσεις στο αντικείμενο μπες στο Link... http://www.pcisig.com/home Επίσης υπάρχει και ολόκληρο βιβλίο ή βίβλος για αυτά τα πράγματα που δεν νοήται για εμένα να μην το έχει (αυτό ή κάποιο παρόμοιο) κάποιος που θέλει να λέει ότι ασχολείται σοβαρά με pc... Winn L. Rosch Hardware Bible, x Edition (εγώ έχω την 5η /1999) Macmillan 2 τόμοι - 1415 σελίδες...
orck Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2003 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2003 jaco σε ευχαριστω για τα μαθηματα για το hardware αλλα ξερω πεντε πραγματα για του υπολογιστες (δεν λεω οτι τα ξερω ολα) γνωριζω τους περιορισμους του Pci και επι της ουσιας η απαντηση στον φιλο που ρωταει για τους δισκους sata ειναι οτι ναι μεν δεν ειναι πιο γρηγοροι αλλα αυτο δεν ωφειλεται στον περιορισμο του pci αλλα στην μηχανικη του δισκου που δεν του επιτρεπει να πιασει ουτε μεγαλη ροη ουτε μικροτερο χρονο προσβασης οσον αφορα το που καθεται το sata η Intel επιμενει οτι πεφτει κατευθειαν στο Southbridge οπως και το κλασικο PATA http://www.intel.com/design/chipsets/865p/index.htm?iid=ipp_desk+chip_865p& http://www.intel.com/design/chipsets/875P/index.htm?iid=ipp_desk+chip_875p& πιο συγκεκριμενα αν διαβασεις το Intel® 82801EB/ER I/O Controller Hub 5 (Intel® ICH5) / (Intel® ICH5R) White Paper ftp://download.intel.com/design/chipsets/applnots/25272901.pdf θα δεις το παρακατω "Integrating this controller into the ICH5 enhances the longevity of the platform. In addition, an integrated solution can help alleviate PCI bus bottlenecks caused by using discrete SATA solutions." δηλαδη εδω βλεπεις οτι ο ελεκτης sata ειναι ενσωματωμενος στο ICH5 (μερος του chipset) και μαλιστα αναφερει οτι με αυτον τον τροπο δεν επιβαρυνει καθολου το pci σε αντιθεση με την περιπτωση που θα τοποθετουσες καρτα pci για τον ελεκτη να σου κανω μια ερωτηση πιο πρακτικη; αντιλαμβανεσαι τι θα γινοταν στον υπολογιστη αν ηταν ο ελεκτης δισκου ηταν πανω στο Pci και εσυ μεταφερεις αρχεια μεταξυ δυο δισκων; θα κολαγε το συμπαν ολο και σιγουρα δεν θα δουλευε τιποτα πανω στον διαυλο αν παρολα αυτα επιμενεις οτι πεφτει πανω στο Pci θα ηθελα να μου πεις τι πηγες βρισκεις εσυ;
Jaco Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2003 Δημοσ. 24 Δεκεμβρίου 2003 Παρακαλώ για την παρακολούθηση... Λοιπόν τα mobo τα οποία κυκλοφορούν μέχρι στιγμής, το SATA τους πέρφτει πάνω σε Integrated controller ο οποίος πέφτει πάνω στο pci του Η/Υ... Δηλαδή το ότι δεν έχεις μια κάρτα εξωτερική pci δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελεγκτής ενσωματωμένος στην mobo ο οποίος χρησιμοποιεί την το bus του pci... Είναι όπως ακριβώς και με τους φορητούς, που παρόλο δεν έχουν φανερό το pci όλα τα components πέφτουν πάνω στο Bus του και ας είναι integrated πάνω στην mobo... Anyway, αυτό που λες για το Southbridge ισχύει ότι η επόμενη γενιά θα το έχει ενσωματωμένο, αλλά απ' όσο ξέρω δεν υπάρχουν ακόμα mobo που να τα έχουν ή αν το έχουν είναι καινούργια στην αγορά (π.χ. το Southbridge της VIA VT8237)... To ότι πέφτει στο pci φαίνεται απο το γεγονός ότι χρησιμοποιούταν σχεδόν σε όλα τα mobo ο controller raid και sata της promise... Ο οποίος ήταν Integrated στην mobo αλλά έπεφτε στο bus του pci, όπως ακριβώς και στις κάρτες της ίδιας εταιρίας... Για το nForce 3 Pro (επειδή είναι καινούργιο) δεν βρήκα πληροφορίες αν είναι full custom ελεγκτής της nVidia, ο οποίος ανήκει στην νέα γενιά, γιατί απλά δεν τον ξεχωρίζουν από το PATA και τον raid controller... Όσο για το bottleneck, εγώ που έχω scsi adapter pci με 4 συσκευές scsi πάνω του, ποτέ δεν έχω πρόβλημα όταν γράφω από τα scsi μεταξύ τους και σίγουρα δεν κολάει τίποτα... οπότε τα προβλήματα ταχύτητας δεν είναι στην έση του ελεγκτή, αλλά στην αρχιτεκτονική του...
estenough Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2003 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2003 μπορεί ενα mobo να κάνει boot απο δίσκο sata??
orck Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2003 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2003 δεν εχει κανενα προβλημα γιατι να μην μπορει το Sata ερχεται να αντικαταστησει ΠΛΗΡΩΣ το σημερινο προτυπο εχοντας ολες τις δυνατοτητες του εχοντας και μερικες επιπροσθετες
Joykiller Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2003 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2003 basika an den diaxeirizesai trelous ogkous dedomenwn (dld na thes tranfer rate megalo) to ata 133 einai mia xara.ektos an exeis controller sto mobo sou opote vale sata mias kai einai i pio kainoyrgia texnologia kai oi diafores stis times einai amelitees pleon...ekei pou kanei megali diafora einai ama pareis 2 sata sklirous kai tous valeis se raid0(stripping) diladi to computer tha vlepei enan alla einai poli grigori sindesi kai leitourgia....KALH XRONIA
orck Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2003 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2003 βεβαια εκει ρισκαρεις πολυ γιατι αν σου παθει ζημια ο ενας εχεις χασει πρακτικα ολα τα δεδομενα σου με αλλα λογια διπλαζεις τις πιθανοτητες σου να εχεις εναν χαλασμενο δισκο και χωρις δεδομενα
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.