johngamer Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2016 Share Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2016 Δεν θέλω να επεκταθώ πολύ και εννοείται πως θα αποφύγω να δώσω κάποια πρόταση σε μια τέτοια δύσκολη περίπτωση. 120τμ είναι σχεδόν ένα δωμάτιο κινηματογράφου...είναι ποτέ δυνατόν να το γεμίσεις σωστά με ηχεία hi-fi και AV ενισχυτή των 1000€? Και δεν είναι δύσκολο να το γεμίσεις με τις ψηλές συχνότητες. Εκεί μόνο θα βοηθήσει το να μαζέψεις τα ηχεία σε ένα περιορισμένο χώρο. Με τις χαμηλομεσαίες τι γίνεται; Τον βλέπεις ότι θέλει σχεδόν αποκλειστικά για μουσική. ΑΝ και στο μέλλον ταινίες. Μέχρι και βεράντα θέλει να τα βγάλει...Του τα δίνεις εσύ με εγγύηση ότι δεν θα πάθουν κάτι από τις εντάσεις; Από ότι βλέπω επαγγελματίας είσαι. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Feregorn Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2016 Μέλος Share Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2016 Το subwoofer δηλαδή είναι περιττό ακόμα και για τραγούδια με πολύ μπάσο; Βάσει του διαθέσιμου ποσού (~2500 ευρώ), τι θα προτείνατε εσύ ως ανώτερη δυνατή λύση σε δικάναλο σύστημα; Το ΡΑ τι σημαίνει; Επίσης, το 120τμ προκύπτει άμα προσθέσουμε τις βεράντες. Ο αμιγώς χώρος που θα βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά τα ηχεία είναι απλά ένας ενιαίος ορθογώνιος χώρος στα 90τμ με το σύστημα να τοποθετείται περίπου στη μέση μιας εκ των 2 μακρύτερων πλευρών. Οι συνδυασμοί ηχείων που έχω αναφέρει προηγουμένως δεν επαρκούν για τον χώρο αυτό; Επιπλέον, τα subs που κοιτάζω αυτή τη στιγμή είναι τα Yamaha NS-SW700, Klipsch R-110SW, Sunfire SDS-12... Δεν μπορούν να γεμίσουν τον χώρο; Να αναφέρω ότι με το προηγούμενο σύστημα που ήταν ένα home cinema, το sub έκανε τη διαφορά σε τραγούδια με μπάσο αισθητά, ενώ το όλο σύστημα που ήταν ονομαστικής ισχύος 330w γέμιζε τον χώρο "ικανοποιητικά" αλλά πλέον αποζητώ ένα πολύ καλύτερο σύστημα. Ο ενισχυτής 781 της Yamaha έναντι του Marantz SR5011 σε τι διαφέρει, πέρα από μια μείωση της τιμής και τα -5w ανά κανάλι; Είναι απλά φθηνότερος; Θα είναι αρκετός για να οδηγήσει τα ηχεία σε διάταξη 2.1 ή 5.1 στο μέλλον; Γιατί έναντι του marantz sr6010 έχει πέσει ήδη -10w ανά κανάλι. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
graphist83 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2016 Share Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2016 Το subwoofer όπως προείπα θα απαλλαξει τα ηχεια σου από τις χαμηλές. Έτσι θα μπορείς να πετύχεις μεγαλύτερες στάθμες. Πιο πάνω σου έχω εξηγήσει την χρησιμότητα του. Θα έλεγα όχι σε Yamaha. Ειδικά σε αυτές τις σειρές. Αναφέρομαι στο ποιοτικό κομμάτι της μουσικής. Τέλος να ξεκαθαρίσω ότι ούτε κάποια εγγύηση δίνω ότι δεν κάνουν όπως λες ούτε του είπα τι να αγοράσει συγκεκριμένα. Καθοδήγηση δίνω. Η συνέτη χρήση δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα Ένα ζευγάρι 8ιντσα με ένα καλό SUB θα δώσει ικανοποιητικη ισχύ. Σπίτι είναι όχι επαγγελματικος χωρος διασκέδασης. Εδώ έπαιζε με all in one 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Feregorn Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2016 Μέλος Share Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2016 Δηλαδή graphist83 δεν θεωρείς τα Yamaha σε ενισχυτή ή σε subwoofer ισάξια των άλλων επιλογών που παραθέτω; Για τον Marantz 5011 ενισχυτή για την μικρή διαφορά τιμής θα τον προτιμήσω μάλλον και γιατί δίνει περισσότερα βύσματα, πέρα από το όποιο όνομα. Προσωπικά με προϊόντα Yamaha δεν είχα ποτέ πρόβλημα (μουσικά όργανα). Για τα subs φαντάζομαι ένα 12αρι είναι δυνατότερο από ένα 10αρι; Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και καλύτερο σωστά; Αν εξαιρέσουμε το sub της Yamaha, αυτά που προσανατολίζομαι για αγορά περί τα ~500 ευρώ, είναι τa Klipsch R-110SW και Sunfire SDS-12. Το 2ο είναι από αξιόπιστη εταιρία; Εφόσον είναι 12αρι, είναι δυνατότερο από το Klipsch; Βάσει προδιαγραφών, θα υπάρχει μεγάλη διαφορά, πως τα βλέπεις; Ή να προτιμήσω οπωσδήποτε το μοντέλο της Klipsch; Επίσης, ισχύει όντως ότι υπάρχουν περιορισμοί στο μέγεθος του subwoofer ανάλογα τον χώρο γιατί διαφορετικά σπάνε τζάμια και κουνιούνται αντικείμενα; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
johngamer Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2016 Share Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2016 Καταρχάς θα ήταν πολύ καλό, τη στιγμή που θες να πάρεις το καλύτερο δυνατό με τα χρήματα σου τα οποία δεν είναι και λίγα εδώ που τα λέμε, να κάτσεις και να μάθεις ότι μπορείς περισσότερο γύρω από τον ήχο, τους ενισχυτές, τα ηχεία, τα acoustics ενός δωματίου κτλ. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ υπεύθυνα να σου προτείνω κάτι. Δεν έχω ξανασυναντήσει κάποιον που να έχει ηχοσύστημα σε τόσο μεγάλο δωμάτιο, και άρα δεν θέλω να σε πάρω στο λαιμό μου. Θα μου ρίχνεις κατάρες αν πάρεις κάτι που σου είπα και έκλαιγες τα λεφτά σου σε κανά χρόνο όταν θα έχει λιώσει η κόρνα ή καεί ο ενισχυτής από τις συνεχείς εντάσεις. Αν δεν με ένοιαζε θα σου έλεγα ένα σωρό ηχεία. Μόλις τον περασμένο μήνα επισκέφτηκα φίλους μου στην Αμερική τρελαμένοι με τον ήχο και άκουσα πάρα πολλά ηχεία που εδώ δεν κυκλοφορούν καθόλου ή πολύ λίγο. Λύσεις και ιδέες ένα σωρό. Δεν είναι εκεί το θέμα. Πρέπει να έχεις εμπειρία και να ξέρεις τι ζητάς από το σύστημα για να κάνεις τη σωστή επιλογή. Αν δεν πάρεις να δοκιμάσεις δυστυχώς, δεν θα βρείς πουθενά να ακούσεις τέτοια ηχεία σε χώρο 90τμ. να δεις τι εντάσεις παίζουν και πως τις παίζουν. Από κει και πέρα. Η λύση που σου έδωσα είναι απλά φθηνότερη για να σου αφήσει περισσότερο budget για εκεί μου μετράει. έχει και αυτός pre outs για να συνδέσεις τελικό ενισχυτή. Αυτός θα σου δώσει τα ρεύματα που θες για να παίζουν τα ηχεία-τέρατα που κοιτάς στη μουσική. Δεν σου τα δίνει; Τον αλλάζεις και παίρνεις άλλον. Ο avr μένει εκεί και ο μόνος λόγος να τον αλλάξεις είναι οι δυνατότητες πχ. Αtmos-DTS:X, αριθμός εισόδων-εξόδων HDMI κτλ. Αν θες αργότερα βάζεις και δυο μικρά ηχεία πίσω και κεντρικό και το κάνεις και για ταινίες. Δεν έχω δει όμως home cinema 90τμ χωρίς τελικούς. Αυτά όμως πρέπει να τα ξέρεις. Εμπειρία με ηχεία έχω πολλή και ξέρω πως παίζουν τα περισσότερα που κοιτάς, προσωπικά δεν δίνω και τόσο σημασία όταν είναι να αγοράσω, γιατί με ενδιαφέρουν άλλα πράγματα. Εσύ φαντάσου μπορεί και να μην τις καταλαβαίνει κιολας το αυτί σου. Τα Watt που γράφουν στις προδιαγραφές των AVR μην τις δίνεις καν σημασία. Βρίσκεις άνετα δικάναλο με τα μισά Watt και χαζεύεις από τον ήχο που βγάζει συγκριτικά. Το θέμα είναι πρώτα να βρεις τι ταιριάζει σε ΕΣΕΝΑ, και πρακτικά, και οικονομικά, και ποιοτικά. Εαν είσαι διατεθειμένος να πάρεις ρίσκα, μπορώ να σου προτείνω, Q acoustics 3050, SVS PB2000, με τον Marantz 5010 που θες, αν σε παίρνει οικονομικά. Το δοκιμάζεις σε ασφαλή επίπεδα. Αν βλέπεις ότι παραμορφώνει (έστω ελάχιστα) στις εντάσεις που θες να ακούς μουσική και να κάνεις παρτυ, θες οπωσδήποτε τελικο και υπολόγιζε +800-1000 για καινούριο. Τα Q acoustics είναι απλά φοβερά! Τρομερές μεσαίες και ψηλές! (έχω τα Concept 40 που βγήκαν πριν από τα 3050) Το κακό είναι ότι το κεντρικό της σειράς είναι μικρό. Ίσως τα Zensor 7 σε εξυπηρετήσουν καλύτερα μελλοντικά με τα μεγαλύτερα κεντρικα της Dali. Όπως και να έχει, το sub στο προτείνω ως minimum. Το SB2000 τυγχάνει να είναι το δυνατότερο και καλύτερο Sub που έχω ακούσει. Το PB ίσως να είναι λίγο πιο τονισμένο κιόλας. Αν δεν σε παίρνει οικονομικά πιο πάνω, μην κοιτάς αλλού για sub. JBL δεν μ'αρέσει σαν ήχο. Κουραστικός μετά από ώρα. Όπως και των Klipsch. Τα μόνα JBL που άκουσα και κ@υλωσα ήταν τα Studio 590 πριν μερικά χρόνια. Ίσως και κάτι σε Monitor Audio αλλά δεν ξέρω πως τα πάνε από εντάσεις. Όπως και να έχει συμβουλή μου είναι να μετριάσεις το budget των ηχείων και του ενισχυτή και να δώσεις περισσότερα στο sub. Η λύση που σου έδωσα θα σου βγει 2100-2.300 χωρίς τον τελικό. ΑΝ πάρεις βαρβάτο sub και του δώσεις να παίξει τις χαμηλές από τα 80Hz τουλάχιστον και κάτω, ίσως, λεω ίσως, να μην χρειαστείς τελικό. Αλλά στο λέω να ξέρεις έχω δει τα Concept 40 να παίζουν καλά σε Marantz 7010, τα έχω δει όμως να παίζουν θεσπέσια σε έναν Roksan K3. Δεν υπάρχει σύγκριση... Το subwoofer όπως προείπα θα απαλλαξει τα ηχεια σου από τις χαμηλές. Έτσι θα μπορείς να πετύχεις μεγαλύτερες στάθμες. Πιο πάνω σου έχω εξηγήσει την χρησιμότητα του.Θα έλεγα όχι σε Yamaha. Ειδικά σε αυτές τις σειρές. Αναφέρομαι στο ποιοτικόκομμάτι της μουσικής.Τέλος να ξεκαθαρίσω ότι ούτε κάποια εγγύηση δίνω ότι δεν κάνουν όπως λες ούτε του είπα τι να αγοράσει συγκεκριμένα. Καθοδήγηση δίνω. Η συνέτη χρήση δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημαΈνα ζευγάρι 8ιντσα με ένα καλό SUB θα δώσει ικανοποιητικη ισχύ. Σπίτι είναι όχι επαγγελματικος χωρος διασκέδασης. Εδώ έπαιζε με all in one Στο τελευταίο έχεις δίκιο. Αυτό με την εγγύηση, κατάλαβες τι εννοώ. Οι περισσότεροι όμως τα παίρνουν ως κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή καθοδήγηση. Ειδικά όταν αυτά που λέμε δεν έχουν την δυνατότητα να τα δοκιμάσουν! Πρέπει από μόνος του να καταλάβει και να ψαχτεί ΑΦΟΥ διαβάσει αυτά που λέμε εμείς και άλλοι, και να αποφασίσει μόνος του, υπεύθυνα. EDIT: Ξέχασα να σου πω για τους Yamaha. Από τότε που σε ρώτησα έχω πάρει πολλή εμπειρία μαζεμένη. Αρχές Σεπτέμβρη είχα πάει και στην Αμερική και είδα από κοντά και άκουσα πολλά μοντέλα. Εκεί η νοοτροπία είναι διαφορετική. Δεν είναι όπως οι περισσότεροι που σου πουλάνε τον ενισχυτή και έφυγες. Εκεί ακόμα τηρούν το κλασικό. Σου δίνουν τις λύσεις που διαθέτουν, σου κάνουν εγκατάσταση, και σου δίνουν και εγγύηση. Έχουν άμεση συνεργασία με τον κατασκευαστή. Και ο νούμερο 1 κατασκευαστής που συνεργάζονται είναι η Yamaha. Πρώτη σε αξιοπιστία και υποστήριξη. Αυτά μου είπαν αυτά σου λέω. Και δεν ήταν μόνο ένας-δυο που μου το είπαν. Φυσικά και έχουν από όλα σχεδόν, αλλά τις περισσότερες φορές θα το αγοράσεις στο χέρι και θα το βάλεις μόνος σου με τη στάνταρ εγγύηση. Και στα μεγάλα Aventage μοντέλα, μακράν τα καλυτερα ενισχυτικά για δικάναλο ήχο. Ποιοτικά δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς... 3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Feregorn Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2016 Μέλος Share Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2016 Η δυνατότητα δοκιμής όλων των ηχείων και subwoofers μαζί με συγκεκριμένο ενισχυτή είναι σχετικά περιορισμένη, λόγω πολλών παραγόντων και της διαθεσιμότητας των προϊόντων στην ελληνική αγορά. Οπότε επειδή δεν μπορώ να ψάχνω ατέρμονα και να εξετάζω όλα τα υπαρκτά μοντέλα, αφού δεν γνωρίζω το αντικείμενο, ζητάω εδώ πέρα την βοήθεια και καθοδήγηση των πιο έμπειρων και σχετικών για να με κατατοπίσουν. Τα Klipsch RP-280F θεωρούνται καλά και από αυτά που διαβάζω έχουν "punch" που μου αρέσει. Tα Q acoustics 3050 που αναφέρεις φαίνονται και αυτά πολύ καλά σε χαμηλότερη τιμή πιο πολύ στον τομέα της ακουστικής "καθαρότητας/ισορροπίας" που αυτό για μένα δεν παίζει καθοριστικό ρόλο (ίσως λόγω απειρίας . Έχουν την ίδια ένταση με τα Klipsch RP-280F ή αυτό είναι κάτι που καθορίζεται από τον ενισχυτή ή τελικό; Το sub που προτείνεις, SVS PB2000, δεν το βρήκα στο skroutz. Γνωρίζεις κάποιο κατάστημα Αθήνα που το έχει; Έχω ξανακούσει και αλλού καλά λόγια για το συγκεκριμένο, αν και αισθητικά δεν το βλέπω να ταιριάζει με τα σετ ηχείων που έχουν αναφερθεί. Μιας και ανέφερες τα Zensor 7, για τα Dali Opticon 6 τη γνώμη έχεις; Μου αρέσουν πολύ τα συγκεκριμένα. Αυτό που βλέπω μέχρι τώρα, είναι ότι συγκεκριμενοποιούμε κάποια πράγματα, όσον αφορά τον εξοπλισμό και αυτό είναι πολύ θετικό. Το AVR θα είναι μάλλον το Marantz 5011 ή το Yamaha 781 που φαίνεται και αυτό καλό εφόσον προτιμηθεί σαν φθηνότερο. Εφόσον αυτά τα θεωρείς johngamer όχι αρκετά ισχυρά για να οδηγήσουν τα όποια ηχεία (αναφορικά τα Klipsch, Dali, Q-acoustics) ποιον ξεχωριστό ενισχυτή θα πρότεινες; Και από τα υπόλοιπα subwoofers που ανέφερα, δεν είναι κανένα καλό; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
johngamer Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2016 Share Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2016 Τα συγκεκριμένα δεν τα έχω δοκιμάσει οπότε δεν μπορώ να σου πω στα σίγουρα. Στα χαρτιά ναι λένε ότι θα παίζουν πιο δυνατά. Το punch που λένε θα στο δώσει το sub. Εσύ κοιτάς για καθαρότητα στα μεσαία, και ξεκούραστα ψηλά. Τα Klipsch δίνουν παραδοσιακά έμφαση στις ψηλές και χαμηλές. Εμένα προσωπικά που είχα δοκιμάσει πριν αρκετά χρόνια κάποια μου φάνηκαν πολύ κουραστικά με τόσα πρίμα. Δεν ξέρω τι να σου πω. Τα Opticon είναι καινούρια και δεν τα έχω ακούσει ακόμα. Δεν βλέπω τον λόγο να ρισκάρεις και να δώσεις σχεδόν τα διπλάσια. Τα QA και τα Dali είναι δοκιμασμένες λύσεις, με πολλούς επαίνους για μουσική. Ίσως να είναι και ευκολότερο να τα βρείς για ακρόαση. Που μένεις αλήθεια; Το SVS θα το βρείς στο lsound.eu Όπως είπα σε αυτή τη κατηγορία έχω εμπειρία μόνο με το SB2000. Προσωπικά προτιμώ το σφιχτό, flat μπάσο, παρά του τρελά χαμηλό, σεισμικό. Γι αυτό προτιμώ τα sealed. Δεν έχω ακούσει όμως sealed σε τόσο μεγάλο δωμάτιο. Αυτά που ανέφερες δεν ξέρω αν είναι καλά ή όχι. Το sunfire ίσως να λέει κάτι, η Klipsch κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα των ενισχυτών τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι όπως παλιά με κάτι sub 10' των 55Watt που μούδιαζε κώλους από τη δόνηση. Όπως και να έχει, το SVS άλλη κατηγορία από τα 2. Μην κάνεις εκπτώσεις εκεί. O Marantz 5011 είναι επίσης ολοκαίνουριο μοντέλο. Αν φτάσεις σε αυτή τη τιμή, κόιτα και τον επίσης καινούριο Denon avr-x3300 ή τον παλιότερο Marantz 6010 που σου πρότεινε ο graphist οι οποίοι έχουν το ανώτερο σύστημα room eq, το Multeq xt32, σε περίπτωση που προσθέσεις αργότερα δεύτερο sub, είναι το μόνο σύστημα σε αυτό το επίπεδο που μετράει το κάθε sub χωριστά, τα καλιμπράρει, και μετά προσθέτει sub eq σαν σύνολο. Αυτά όπως είπα σε περίπτωση δεύτερου sub μόνον. Αλλιώς Κοίτα Marantz 5010 (δεν βλέπω διαφορές με τον 5011) ή Yamaha rx-v781. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Feregorn Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2016 Μέλος Share Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2016 Για τα Dali Opticon-6 έχω βρει review εδώ http://www.whathifi.com/dali/opticon-6/review που λέει πολύ καλά πράγματα και τα αντιπαραθέτει με κάποια Tannoy Revolution. Τώρα τι λες για αυτά; Από ότι διαβάζω μου φαίνονται κοντά στο στυλ των Klipsch Rp-280f... Βέβαια, και τα QA-3050 που προτείνεις έχουν αρχίσει να μου αρέσουν, όχι τοσο πολύ σχεδιαστικά, όσο ότι λόγω χαμηλής τιμής πάρα την δυσανάλογη αξία τους, θα μπορούσα να πάρω 2 ζευγάρια και άρα να έχω 4 ηχεία πύργους στο ίδιο κόστος ενός ζευγαριού από τα άλλα ηχεία. Όχι για surround home theater όσο για καλύτερη κάλυψη και περισσότερο ήχο εντός του χώρου που θα βρίσκονται. Φαντάζομαι άμα τα βάλω χοντρικά στις 4 γωνίες του ορθογώνιου χώρου, δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, σωστά; Οποιοσδήποτε από τους ενισχυτές που συζητάμε, είτε από τους ακριβούς είτε από τους πιο φθηνούς θα μπορεί να οδηγήσει αυτά τα 4 ηχεία δυνατά, ναι; Για το θέμα του subwoofer, επειδή η αγορά θα πρέπει να γίνει από Ελλάδα, επιλογή subwoofer από το lsound.eu ειναι λίγο χλωμή. Από ελληνικό κατάστημα, τι αντίστοιχο καλύτερο υπάρχει; Επίσης όπως είναι και ο χώρος και όπως γίνει και η τοποθέτηση των ηχείων στις γωνίες, σκέφτομαι να βάλω 2 subwoofer οπότε αναγκαστικά ίσως πάω σε έναν από τους πιο ακριβούς ενισχυτές. Για την Denon γενικά, διαβάζω πιο πολλά παράπονα από ότι για την Marantz παρότι και οι δύο ανήκουν στην ίδια εταιρία. Υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος να προτιμήσω τον Denon x3300 από τον Marantz 6010 που μου αρέσει περισσότερο και βγαίνει και σε ασημί για να ταιριάζει με τα άσπρα ηχεία; Επειδή είναι αρκετά δύσκολο να περάσω καλώδια κατά μήκος του χώρου, και με το κόστος εκτός εξίσωσης, υπάρχει καλή και αξιόπιστη λύση για να λειτουργούν ασύρματα τα 2 από τα 4 ηχεία-πύργους; Επίσης, βρήκα στο skroutz αυτό το subwoofer που είναι και ασύρματο, το JBL ES250PW 12", πως το βλέπετε; Άμα το πάρω 2 φορές θα υπάρχει πρόβλημα με παρεμβολές μεταξύ τους; Τα ηχεία, avr, subs που συζητάμε θα περάσω κάποια στιγμή να τα ακούσω από κοντά, αφού καταλήξουμε σε 2-4 επιλογές. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
johngamer Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2016 Share Δημοσ. 28 Οκτωβρίου 2016 Η μουσική είναι στερεοφωνική. Βγαίνει πάντα από 2 ηχεία, χωριστά η μίξη μεταξύ τους. Ας πούμε ότι βγάζουν τα 2 κανάλια ένα εύρος συχνοτήτων 20Hz-40Khz. Το crossover που θα βάλεις θα μεταφέρει τις συχνότητες κάτω από αυτό, στο sub. Τα κανάλια όμως παραμένουν 2. Δεν είναι δηλαδή καθαρό 2.1 όπου το .1 να είναι LFE. Ακόμα και να βάλεις 4 και 5 ηχεία, αν το βάλεις να παίξει σωστά, θα βγάλει ήχο μόνο από τα 2 ηχεία, και από το sub. Υπάροχουν κάτι party modes και τέτοια στους ενισχυτές, που απλά κάνουν κλώνους των 2 καναλιών στα άλλα ηχεία. Κάτι τέτοιο μπορεί να χαλάσει τον ήχο καθώς τα ηχεία που παίζουν σαν κλώνοι, παίζουν με το EQ, τα delay και τα reverb που έχει εφαρμόσει ο ενισχυτής στα κανονικά Left και Right ηχεία, με μεγάλη συχνότητα δημιουργίας στάσιμων κυμάτων και ringing στον χώρο. όπως και στα sub, σου είπα πως για 2 sub, να προτιμήσεις avr που να κάνει κάνει sub eq για 2 ώστε να μην δημιουργεί προβλήματα στο χώρο η ύπαρξη των δυο. Τα opticon τώρα είδα πως είναι 4Ω...δύσκολο, πολύ δύσκολο. Απέφυγέ τα. Άσε που τα Zensor 7 είναι μεγαλύτερα. Ξαναλέω, δεν αξίζει να πάρεις ηχεία με διπλάσια αξία, δεν θα γεμίσει περισσότερο ο χώρος έτσι. Καλύτερα τα λεφτά αυτά να πάνε σε καλύτερο sub ή και δεύτερο. Δεν ξέρω να σου προτείνω κάτι άλλο πέρα από το SVS. Αν το klipsch 112sw είχε γύρω στα 600€ θα σου έλεγα αξίζει μια δοκιμή και ίσως ένα δεύτερο αν δε σε καλύπτει. Πανάκριβα τα klipsch στην Ελλάδα...κακό value for money. Δεν μπορώ να σε βοηθήσω εκεί δυστυχώς. Ο Marantz 6010 είναι ανώτερο μοντέλο. Marantz και Denon ήταν διαφορετικές εταιρίες πριν αγοραστούν από την D&M και αργότερα από τον Romney. Είναι κάτι σαν τους Yamaha και την Aventage σειρά. Οι marantz είναι πιο premium γενικά και με περισσότερα χρόνια εγγύηση. Ο 6010 είναι περσινό μοντέλο, ο 3300w φετινό. Εξ ου και η εξίσωση της τιμής. 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
graphist83 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2016 Share Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2016 Θα πω για μια αλλη φορα την γνωμη μου. Δεν θα επιμείνω παραπανω. Εχοντας ψυχολογησει αρκετα τον αγαπητο Feregorn, πραγμα που λογω επαγγελματος μου ειναι πολυ ευκολο. Το ζητουμενο ειναι υψηλες εντασεις, εντυπωσιασμος και γενικως ηχος που εχει λιγο ψαλιδισμενες ακρες στην καμπυλη (υψηλοχαμηλα). Εχθρος μας ο μεγαλος χωρος. Θεωρω κατα 90% οτι υλοποιησεις οπως τα DALI και τα 3050 που εχουν μοναδες 6,5'' και αρκετα μικρη ανοχη σε βαρβαρότητες, σιγουρη αποτυχια. Ο ανωθεν χρηστης δηλωνει μικρη γνωση στο αντικειμενο και αναζητα κατι που να τον εντυπωσιαζει, οχι τοσο η υπερπιστοτητα με flat καμπυλη και staging στο κεντρο, σωστο διαχωρισμό, ρεαλισμο, αληθοφανεια, προτίμηση σε χροιες κτλ κτλ. Για αυτο θεωρω τα klipsch (που μερικους τους κουραζουν) καταλληλα. Εχουν 8αρες μοναδες για μπολικο χαμηλο μαζα, αντεχουν πολυ ισχυ και πολυ περισσοτερη στιγμιαια και εχουν πολυ ευαισθησία, πραγμα που κανει την οδηγηση τους εύκολη ακομη και απο μικροτερους ενισχυτες (οπως αυτοι που συζηταμε). Επιμένω επισης σε Marantz καθως η διαφορα δεν ειναι στα specs ουτε στα χαρτια, ουτε στα review ουτε στο τι προτιμουν οι περισσοτεροι. Εχω ευτηχως την εμπειρια καθως εχω ακουσει και ακουω συνεχως ενισχυτες στο εγκαταστατικο. Αρα εχω άποψη ιδίοις ακουσι.Οι Marantz αυτης της σειρας εχουν μια απαλη αποδοση στα ψηλα και εχουν καλο διαχωρισμό. Ειναι λιγοτερο γρηγοροι και punch. Εχουν μουσικό προσανατολισμο και γλυκο αποτελεσμα. Αυτο σε συνδιασμο με τις σκληρες κορνες των Klipsch δενει πολυ καλα. Δινει δυνατο ηχο χωρις να ψαλιδιζει. Οτιδηποτε αλλο εχω ακουσει με Klipsch οντως με κουραζε (πλην λαμπατων η σοβαρων τελικων) Εξυπακουεται φυσικα σωστη ρυθμιση. Klipsch γενικως σε audiophile δεν προτεινω. Αν στηθούν σωστα εχουν τετοια δυνατότητα και μαλιστα πολυ καλη. Σε αυτην την περιπτωση ομως ταιριάζουν γαντι. Το καθε ειδος εχει τον καταναλωτη του. Αν παλι καταλήξετε οχι σε klipsch δειτε κατι με 8 αρες μοναδες. Αλλιως βλεπω τα γουφερ να πετανε στο χωρο σαν UFO... Τελος πολυ σημαντικό, προσοχή στο συνδυασμό , μεγαλο ηχειο - μικρος ενισχυτής, καθως ειναι ευκολο να ζητησουμε απο τον ενισχυτη παραπανω απο οτι μπορει, να υπεροδηγηθει και να στηλει DC στα μεγάφωνα. Σε αυτην την περιπτωση τα το εφε δεν θα ειναι ιπτάμενα γουφερ αλλα καπνος και μια πολυ άσχημη μυρωδια που δυσκολα ξεχνιέται. Παν μέτρον άριστον. αυτα τα ολιγα καλες αγορες. 3 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Feregorn Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2016 Μέλος Share Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2016 (επεξεργασμένο) Σας ευχαριστώ και τους 2 για τις συμβουλές, γιατί με έχετε βοηθήσει να καταλάβω πολλά. Θα πω για μια αλλη φορα την γνωμη μου. Δεν θα επιμείνω παραπανω. Εχοντας ψυχολογησει αρκετα τον αγαπητο Feregorn, πραγμα που λογω επαγγελματος μου ειναι πολυ ευκολο. Το ζητουμενο ειναι υψηλες εντασεις, εντυπωσιασμος και γενικως ηχος που εχει λιγο ψαλιδισμενες ακρες στην καμπυλη (υψηλοχαμηλα). Εχθρος μας ο μεγαλος χωρος. Θεωρω κατα 90% οτι υλοποιησεις οπως τα DALI και τα 3050 που εχουν μοναδες 6,5'' και αρκετα μικρη ανοχη σε βαρβαρότητες, σιγουρη αποτυχια. Ο ανωθεν χρηστης δηλωνει μικρη γνωση στο αντικειμενο και αναζητα κατι που να τον εντυπωσιαζει, οχι τοσο η υπερπιστοτητα με flat καμπυλη και staging στο κεντρο, σωστο διαχωρισμό, ρεαλισμο, αληθοφανεια, προτίμηση σε χροιες κτλ κτλ. Για αυτο θεωρω τα klipsch (που μερικους τους κουραζουν) καταλληλα. Εχουν 8αρες μοναδες για μπολικο χαμηλο μαζα, αντεχουν πολυ ισχυ και πολυ περισσοτερη στιγμιαια και εχουν πολυ ευαισθησία, πραγμα που κανει την οδηγηση τους εύκολη ακομη και απο μικροτερους ενισχυτες (οπως αυτοι που συζηταμε). Επιμένω επισης σε Marantz καθως η διαφορα δεν ειναι στα specs ουτε στα χαρτια, ουτε στα review ουτε στο τι προτιμουν οι περισσοτεροι. Εχω ευτηχως την εμπειρια καθως εχω ακουσει και ακουω συνεχως ενισχυτες στο εγκαταστατικο. Αρα εχω άποψη ιδίοις ακουσι.Οι Marantz αυτης της σειρας εχουν μια απαλη αποδοση στα ψηλα και εχουν καλο διαχωρισμό. Ειναι λιγοτερο γρηγοροι και punch. Εχουν μουσικό προσανατολισμο και γλυκο αποτελεσμα. Αυτο σε συνδιασμο με τις σκληρες κορνες των Klipsch δενει πολυ καλα. Δινει δυνατο ηχο χωρις να ψαλιδιζει. Οτιδηποτε αλλο εχω ακουσει με Klipsch οντως με κουραζε (πλην λαμπατων η σοβαρων τελικων) Εξυπακουεται φυσικα σωστη ρυθμιση. Klipsch γενικως σε audiophile δεν προτεινω. Αν στηθούν σωστα εχουν τετοια δυνατότητα και μαλιστα πολυ καλη. Σε αυτην την περιπτωση ομως ταιριάζουν γαντι. Το καθε ειδος εχει τον καταναλωτη του. Αν παλι καταλήξετε οχι σε klipsch δειτε κατι με 8 αρες μοναδες. Αλλιως βλεπω τα γουφερ να πετανε στο χωρο σαν UFO... Τελος πολυ σημαντικό, προσοχή στο συνδυασμό , μεγαλο ηχειο - μικρος ενισχυτής, καθως ειναι ευκολο να ζητησουμε απο τον ενισχυτη παραπανω απο οτι μπορει, να υπεροδηγηθει και να στηλει DC στα μεγάφωνα. Σε αυτην την περιπτωση τα το εφε δεν θα ειναι ιπτάμενα γουφερ αλλα καπνος και μια πολυ άσχημη μυρωδια που δυσκολα ξεχνιέται. Παν μέτρον άριστον. αυτα τα ολιγα καλες αγορες. Όντως με έχεις καταλάβει graphist83. Η neutral απόδοση που θεωρείται ίσως σωστά, ως η πρέπουσα για ηχεία, δεν μου λέει κάτι προσωπικά λόγω απειρίας και επειδή και λόγω μουσικής που θα παίζει, υπάρχει προτίμηση στη ζωηράδα/ζωντάνια. Τα Klipsch RP280f φαίνονται όντως πολύ καλή επιλογή και από όσα έχω διαβάσει και εγώ, ταιριάζουν σε αυτά που ζητάω και ίσως τελικά να είναι και η πιο απλή λύση. Ωστόσο, όπως καταλαβαίνεις "μπήκε το μικρόβιο" και έχω αρχίσει να κοιτάω και λίγο παραπάνω στην σύνθεση που θέλω να κάνω. Για αρχή, αποφάσισα να κατευθυνθώ σε ανώτερο AVR, τον Marantz 7010, κυρίως λόγω μελλοντικής επεκτασιμότητας (3 multi-room, 2nd subwoofer) και της μεγαλύτερης ισχύος ανά κανάλι. Πλέον πιστεύεις πως υπερκαλύπτει τα συγκεκριμένα ηχεία που γενικά θεωρούνται εύκολα; Επίσης, βλέποντας από εδώ και από εκεί, έπεσα πάνω και σε κάποια άλλα πανέμορφα ζευγάρια ηχείων, τα Focal Aria 926 (300 ευρώ πιο ακριβά), τα Polk Audio RTiA9 (300 ευρώ πιο ακριβά) και τα Polk Audio LSi15 (300 ευρώ πιο φθηνά). Πιστεύεις ότι αυτά τα ακριβότερα ζευγάρια δικαιολογούν την διαφορά τιμής έναντι των Klipsch RP-280f; Και μπορούν να λειτουργήσουν σωστά με τον 7010 ενισχυτή ή χρειάζονται και ξεχωριστό τελικό; Το bi-wire που υποστηρίζει ο 7010 δίνει λύση σε ένα τέτοιο πρόβλημα; Με αυτά και με αυτά, το συνολικό κόστος διαμορφώνεται πλέον περίπου στα 3000 ευρώ. Μιας και έχεις επαγγελματική εμπειρία, θεωρείς ότι παίρνω κάτι παραπάνω, συνολικά μιλώντας, από θέμα ήχου, δυνατοτήτων, κτλ; Υ.Σ. Για το θέμα του subwoofer, μιας και δεν βρίσκω κάποιο μοντέλο SVS/SBS/HSU στο σκρουτζ που κατά γενική ομολογία είναι τα καλύτερα στο επίπεδο τιμής τους, κινούμαι είτε να επιλέξω κάποιο εκ των JBL ES 250PW, SUNFIRE SDS-12, POLK Audio DSW Pro 660wi, Wharfedale Titan SUB-A15, KLIPSCH R-112SW (άμα επιλέξω τα Klipsch RP-280f), Velodyne EQ-Max 12 είτε να μην πάρω κανένα subwoofer σε αυτήν την φάση μέχρι να βρω κάτι καλύτερο. Από τα subwoofers που αναφέρω, υπάρχει κάποιο που να αξίζει όντως, να κάνει τη διαφορά στις χαμηλές συχνότητες και βα μπορεί να σταθεί σε χώρο των 100τμ σε φάση πάρτι; Και θα μπορέσει να το σηκώσει ο Marantz 7010 μαζί με πιο ακριβά ηχεία όπως τα Focal Aria 926 ή θα εκραγεί; Με έχετε ανησυχήσει λίγο... Επεξ/σία 29 Οκτωβρίου 2016 από Feregorn Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
johngamer Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2016 Share Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2016 Παω πάσο και κακώς έδωσα προτάσεις τη στιγμή που από την αρχή είπα πως 90τμ είναι πέρα από την δικιά μου εμπειρία. Ενημερωτικά το SB2000 το βάλαμε σε δωμάτιο 40τμ. Δεν θέλω να γίνω ανεύθυνος. Feregorn, το προηγούμενο home cinema ποιο ήταν και σε τι δωμάτιο το είχες; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Feregorn Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2016 Μέλος Share Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2016 Το προηγούμενο σύστημα που είχα, πάλι στον ίδιο χώρο των περίπου 100τμ. ήταν αυτό: http://www.pioneerelectronics.com/PUSA/Home/Home-Theater-Systems/HTD-510DV Την δουλειά του την έκανε αρκετά ικανοποιητικά γενικά, αλλά τώρα που έχει αρχίσει να χαλάει, έχω τη διάθεση και το budget να το ψάξω παραπάνω ώστε να βρω κάτι πολύ πιο ποιοτικό και δυνατό. Να φανταστώ ότι έχοντας αυτό σαν προηγούμενο, οτιδήποτε και αν επιλέξω, θα είναι πολύ ανώτερο; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
graphist83 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2016 Share Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2016 Σας ευχαριστώ και τους 2 για τις συμβουλές, γιατί με έχετε βοηθήσει να καταλάβω πολλά. Όντως με έχεις καταλάβει graphist83. Η neutral απόδοση που θεωρείται ίσως σωστά, ως η πρέπουσα για ηχεία, δεν μου λέει κάτι προσωπικά λόγω απειρίας και επειδή και λόγω μουσικής που θα παίζει, υπάρχει προτίμηση στη ζωηράδα/ζωντάνια. Τα Klipsch RP280f φαίνονται όντως πολύ καλή επιλογή και από όσα έχω διαβάσει και εγώ, ταιριάζουν σε αυτά που ζητάω και ίσως τελικά να είναι και η πιο απλή λύση. Ωστόσο, όπως καταλαβαίνεις "μπήκε το μικρόβιο" και έχω αρχίσει να κοιτάω και λίγο παραπάνω στην σύνθεση που θέλω να κάνω. Για αρχή, αποφάσισα να κατευθυνθώ σε ανώτερο AVR, τον Marantz 7010, κυρίως λόγω μελλοντικής επεκτασιμότητας (3 multi-room, 2nd subwoofer) και της μεγαλύτερης ισχύος ανά κανάλι. Πλέον πιστεύεις πως υπερκαλύπτει τα συγκεκριμένα ηχεία που γενικά θεωρούνται εύκολα; Επίσης, βλέποντας από εδώ και από εκεί, έπεσα πάνω και σε κάποια άλλα πανέμορφα ζευγάρια ηχείων, τα Focal Aria 926 (300 ευρώ πιο ακριβά), τα Polk Audio RTiA9 (300 ευρώ πιο ακριβά) και τα Polk Audio LSi15 (300 ευρώ πιο φθηνά). Πιστεύεις ότι αυτά τα ακριβότερα ζευγάρια δικαιολογούν την διαφορά τιμής έναντι των Klipsch RP-280f; Και μπορούν να λειτουργήσουν σωστά με τον 7010 ενισχυτή ή χρειάζονται και ξεχωριστό τελικό; Το bi-wire που υποστηρίζει ο 7010 δίνει λύση σε ένα τέτοιο πρόβλημα; Με αυτά και με αυτά, το συνολικό κόστος διαμορφώνεται πλέον περίπου στα 3000 ευρώ. Μιας και έχεις επαγγελματική εμπειρία, θεωρείς ότι παίρνω κάτι παραπάνω, συνολικά μιλώντας, από θέμα ήχου, δυνατοτήτων, κτλ; Υ.Σ. Για το θέμα του subwoofer, μιας και δεν βρίσκω κάποιο μοντέλο SVS/SBS/HSU στο σκρουτζ που κατά γενική ομολογία είναι τα καλύτερα στο επίπεδο τιμής τους, κινούμαι είτε να επιλέξω κάποιο εκ των JBL ES 250PW, SUNFIRE SDS-12, POLK Audio DSW Pro 660wi, Wharfedale Titan SUB-A15, KLIPSCH R-112SW (άμα επιλέξω τα Klipsch RP-280f), Velodyne EQ-Max 12 είτε να μην πάρω κανένα subwoofer σε αυτήν την φάση μέχρι να βρω κάτι καλύτερο. Από τα subwoofers που αναφέρω, υπάρχει κάποιο που να αξίζει όντως, να κάνει τη διαφορά στις χαμηλές συχνότητες και βα μπορεί να σταθεί σε χώρο των 100τμ σε φάση πάρτι; Και θα μπορέσει να το σηκώσει ο Marantz 7010 μαζί με πιο ακριβά ηχεία όπως τα Focal Aria 926 ή θα εκραγεί; Με έχετε ανησυχήσει λίγο... Τα ηχεια που κοιτας ειναι αλλη κατηγορία. Δεν τα εχω ακούσει ολα αλλα σίγουρα ειναι απο τα Klipch αλλη κατηγορία ηχητικα. Οχι ομως η κατηγορία σου. Δεν κανουν για σκληρή χρηση. Ειναι για ποιοτικό hi-fi σε ειδικούς χωρους, με σωστη τοποθετηση και για χαλαρά αλλα αληθοφανή ακουσματα. Οπως σου ειπα δες μονο για 8 αρες μονάδες. Για τον ενισχυτη δεν εχω καμια αντίρρηση. Οσο μεγαλύτερος τοσο καλύτερα. Απο sub σίγουρα Velodyne, τα sunfire πολυ καλα και το klipsch αρκετά καλο αλλα οχι το ιδιο range. Δεν προκειται να εκραγει κατι. Οταν παίζουμε δυνατα πρέπει να ακούμε αν το αποτέλεσμα που αναπαράγεται απο τα ηχεια, εαν ειναι καθαρο χωρις παραμόρφωση. Overdrive με αυτους τους ενισχυτές αδύνατον. Η παραμόρφωση απο στεγνά τροφοδοτικά συνήθως ακούγεται σαν βρώμικος ηχος. Εκει χαμηλώνεις αμεσα. Να ξερεις στα οικιακά συστήματα αν παιζεις καθε μερα στα ορια σίγουρα κατι θα πνευσει τα λοίσθια. Μια στο τοσο οκ. Προτείνω να απς να ακούσεις καπου τα klipsch με δικη σου μουσικη και κρινε. Θεωρω οτιδήποτε πιο Hi-fi δεν σου κανει. Μην νομιζεις οτι θα βγάλεις εύκολα άκρη οσο ψαχνεις. Ακομα και εγω με την δικη μου εμπειρία κατέληξα σε ηχεία - ενισχυτή μετα απο αλλαγες, τραμπες, ρυθμίσεις κτλ , μετα απο 8 χρονια ψαξίματος. Ενισχυτή ξανα αλλαξα πριν ενα χρόνο. Εχω αλλαξει συνολικα 12 φόρες..... Μονο ηχεια δεν αλλαζω με τιποτα..... 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Feregorn Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2016 Μέλος Share Δημοσ. 30 Οκτωβρίου 2016 Δυστυχώς για το θέμα της δοκιμής, σε 2 καταστήματα που ρώτησα, κανένα δεν τα είχε διαθέσιμα. Πάντως από όσα έχω διαβάσει, ακούσει στο youtube και βάσει όσων λες και εσύ, πλέον πιστεύω ότι θα προσφέρουν αυτά που θέλω. Επιλέγω επίσης τον Marantz 7010, είτε είναι είτε δεν είναι overkill για αυτά τα ηχεία, επειδή προσφέρει αρκετά παραπάνω πράγματα από το μοντέλο 6010 που κοιτούσα αρχικά και θα είναι ευελπιστώ αρκετά futureproof. Από θέμα ηχείων, πέρα από τα JBL που μου είχες πει στη αρχή, γνωρίζεις για άλλα καλά 8ιντσα ηχεία; Το μόνο θέμα που ουσιαστικά απομένει είναι το θέμα του subwoofer για το οποίο παραμένω διστακτικός, από άποψη οικονομική καθώς κοιτάζω midrange μοντέλα τα οποία στέλνουν το budget πάνω από τα 3000 ευρώ και επειδή δεν υπάρχει στο σκρουτζ κάτι που να μου αρέσει αρκετά. Και από ότι κατάλαβα θεωρείς τα subs της Klipsch 3η επιλογή; Για το μοντέλο Klipsch-R-115SW τι γνώμη έχεις; Πιστεύεις ότι για χρήση μουσικής τουλάχιστον στη αρχή που θα είναι αποκλειστική, ένα subwoofer προσφέρει κάτι απτό; Γιατί από όσα διαβάζω για τα Klipsch RP-280f πάνε και αυτά χαμηλά και αποδίδουν καλά το μπάσο. Δηλαδή σε φάση που θα παίζει trance, το μπάσο με σκέτα τα ηχεία, δεν θα το νιώθει κανείς; Υ.Σ. Έχεις πολύ μεράκι για το θέμα και φαίνεται! Επειδή είμαι και εγώ μουσικόφιλος, με βλέπω να κολλάω και εγώ το ίδιο μικρόβιο. Καλοκοιτάω από τώρα για το μέλλον, για καθαρή ακρόαση μουσικής, τα Dali Fazon F5! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα