HERTHAN Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Άρα ποιο λάδι κάνει για τσιγάρισμα και τηγάνισμα; Για τηγάνισμα Αραβοσιτέλαιο Μινέρβα και για λάδι στις σαλάτες και στα φαγητά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πάντα........ άλλοτε Αντίς άλλοτε Λατζιμας. 1
l337 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Για τα πάντα ελαιόλαδο.Οτιδήποτε άλλο είναι υποδεέστερο. 1
zio10 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Για τα πάντα ελαιόλαδο. Οτιδήποτε άλλο είναι υποδεέστερο. Δε βγαίνει άκρη έτσι όμως!
deesnider Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Δε βγαίνει άκρη έτσι όμως! Κάτσε, θα βοηθήσω εγώ: Πουθενά ελαιόλαδο. Είναι το χειρότερο απ' όλα. Castrol φορέβα... 5
l337 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 O zio10 έχει δίκιο μιας και ο καθένας μεν γράφει το μακρύ και το κοντό του και ο άλλος μας το πασάρει ως "επιστημονική" εξήγηση επειδή το διάβασε στον συνάδελφο του τσελεμεντέ, επειδή έτσι γουστάρει. Το ελαιόλαδο οξειδώνεται λιγότερο από τα σπορέλαια κατά το τηγάνισμα επειδή περιέχει σε μικρότερο ποσοστό πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και σε μεγαλύτερο ποσοστό μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Έτσι στο ελαιόλαδο -κατά το τηγάνισμα- περιορίζεται αισθητά ο σχηματισμός υπεροξειδίων και ελεύθερων ριζών που έχουν αρνητική επίδραση στη λειτουργία του ΚΝΣ ενώ όλες οι κακές συνέπειες, που θα μπορούσαν να προκληθούν στον οργανισμό από το ελαιόλαδο κατά την επανειλημμένη χρήση του στο τηγάνισμα και το μαγείρεμα, είναι πολύ λιγότερες από αυτές οι οποίες προκαλούνται από τα άλλα φυτικά έλαια που υποβάλλονται στις ίδιες συνθήκες. Τέλος, υπάρχουν ελαιόλαδα.. και ελαιόλαδα.Ακόμη πιο τέλος, υπάρχουν διάφορα σχετικά επιστημονικά journals με άπειρα πειράματα και με λίγο ψάξιμο τα κατεβάζετε και τα διαβάζετε. Η άλλη λύση είναι η άγνοια. Αυτά και τέλος από εμένα. Διότι πολύ στραβά ξεκινάει ένας διάλογος όταν κάποιος κάνει επίκληση στην αυθεντία (που δεν είναι καν κιόλας). Μπορείτε να συνεχίσετε. 2
zio10 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Γι'αυτό που ρωτάω στο πρώτο ποστ για τα ελαιόλαδα τι γνώμη έχετε; Δηλαδή, καλύτερα απλό επώνυμο ή έξτρα παρθένο φτηνότερης μάρκας; Τι διαφορές μπορεί να έχουν μεταξύ τους τα έξτρα παρθένα;
l337 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Zio10, υπάρχουνα) το "εξαιρετικά παρθένο" ελαιόλαδο, το οποίο έχει οξύτητα έως 0,8β) το "παρθένο" ελαιόλαδο το οποίο έχει οξύτητα από 0,8 έως 2,0γ) το "κοινό παρθένο" ελαιόλαδο, κακής ποιότητας, το οποίο έχει οξύτητα από 2,0 έως 3,3 δ) το "μειονεκτικό" ελαιόλαδο το ο ποίο έχει οξύτητα πάνω από 3,3 (είναι ακατάλληλο για χρήση)ε) το αποτελούμενο από "εξευγενισμένα ραφιναρισμένα" και "παρθένα" ελαιόλαδα (*), εξηγώ παρακάτω, με οξύτητα έως 1,0 (αλλά "περίεργο" τρόπο παρασκευής. (*) Όσον αφορά το ραφιναρισμένο λάδι, προέρχεται από λάδια "πρώην ακατάλληλα" (ελιές χαλασμένες, κακή θερμοκρασία φύλαξης κλπ) στα οποία αρχικά προστίθεται καυστικό νάτριο (το οποίο μετά αφαιρείται) ώστε να εξουδετερωθούν τα ελεύθερα λιπαρά οξέα. Αφετέρου προστίθενται άλλες ουσίες για να φύγει το κακό χρώμα και μετά το ζεσταίνουν πολύ γρήγορα στους 180 βαθμούς, με απουσία οξυγόνου, ώστε να εξατμιστούν οι ανεπιθύμητες οσμές. Όταν το ελαιόλαδο "εξευγενιστεί" θεωρείται ότι μπορεί να καταναλωθεί. Να σημειωθεί ότι πολύ συχνά απαιτείται μετάγγιση, πλύσιμο, διύλιση και αφαίρεση με διαλύτες και διαδοχικές διηθήσεις της ελαιώδους διάλυσης με επανάκτηση του διαλύτη. Μετά από όλα αυτά αναμιγνύεται με "παρθένο" ελαιόλαδο και προκύπτει το λάδι της κατηγορίας (ε).Το καλύτερο από τα παραπάνω φυσικά είναι το "έξτρα παρθένο". 1
eliasjuve Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Όσοι φοβάστε να αγοράσετε ελαιόλαδο από τυχαίους πωλητές μπορείτε να πάτε σε ένα ελαιοτριβείο (μιας και θα ανοίξουν σε λίγο) και να αγοράσετε από εκεί. Αν δεν πουλάει μπορείτε να ρωτήσετε κάποιον παραγωγό που βγάζει το λάδι του από τις ελιές αν το πουλάει και θα το πάρετε την ίδια στιγμή που βγαίνει από το ελαιοτριβείο. Αυτό είναι το έξτρα παρθένο που βγαίνει εκείνη την ώρα. 3
l337 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Σωστός ο eliasjuve.(με την αυτονόητη προυπόθεση ότι γνωρίζουμε από που θα το πάρουμε και ό,τι συνεπάγεται αυτό)Να πω επίσης επειδή το ξέχασα ότι το τυποιημένο "εξαιρετικά παρθένο" ελαιόλαδο έχει ένα ποσοστό νόμιμης νοθείας με λάδια χαμηλότερης ποιότητας, το οποιό (αν δεν απατώμαι - δεν είμαι σίγουρος) είναι 10%. Δηλαδή 90% "εξαιρετικά παρθένο και 10% ό,τι να 'ναι. 1
zio10 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Thanks l337! Πολύ χρήσιμα αυτά που γράφεις. Άρα, πιστεύω ότι ένα οικονομικό έξτρα παρθένο (έχει στο σούπερ μάρκετ με κάτω από 6€ / λίτρο) είναι καλή και vfm επιλογή.
phanispal Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Άρα πού φτάσαμε μετά από 40 posts (και πολλά λέω); Φτάσαμε στο να έχουν ακουστεί ΟΛΕΣ οι πιθανές απόψεις. Fuck yeah. Η πιο έγκυρη κατά τη γνώμη μου φαίνεται να είναι του Ι337, παρόλο που προσωπικά δεν μπορώ να την ακολουθήσω για οικονομικούς λόγους. Δε με παίρνει να «πετάω» 3ευρα και 5ευρα κάθε φορά που τηγανίζω γαύρο, συν ότι όλα έχουν πιο βαριά γεύση και συν ότι δε γίνονται τόσο τραγανά με το ελαιόλαδο. Επίσης, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι το τηγάνισμα με ηλιέλαιο/αραβοσιτέλαιο/πυρηνέλαιο είναι ΠΟΛΥ πιο ανθυγιεινό σε σχέση με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο;
pano Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Όσοι φοβάστε να αγοράσετε ελαιόλαδο από τυχαίους πωλητές μπορείτε να πάτε σε ένα ελαιοτριβείο (μιας και θα ανοίξουν σε λίγο) και να αγοράσετε από εκεί. Αν δεν πουλάει μπορείτε να ρωτήσετε κάποιον παραγωγό που βγάζει το λάδι του από τις ελιές αν το πουλάει και θα το πάρετε την ίδια στιγμή που βγαίνει από το ελαιοτριβείο. Αυτό είναι το έξτρα παρθένο που βγαίνει εκείνη την ώρα. Ελαιοτριβείο στην Αθήνα που έχει;Γιατί αν είναι να τραβηχτώ στου ''διαόλου τη μάνα''(τό'χω κάνει,πήγα Εύβοια) θα μου έρθει μία η άλλη. Kαι δηλαδή ότι και να πάρω εκείνη την στιγμή είναι σίγουρο ότι είναι παρθένο ελαιόλαδο. Να πω επίσης επειδή το ξέχασα ότι το τυποιημένο "εξαιρετικά παρθένο" ελαιόλαδο έχει ένα ποσοστό νόμιμης νοθείας με λάδια χαμηλότερης ποιότητας, το οποιό (αν δεν απατώμαι - δεν είμαι σίγουρος) είναι 10%. Δηλαδή 90% "εξαιρετικά παρθένο και 10% ό,τι να 'ναι. Αυτό το λέει κάπου;
l337 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Άρα πού φτάσαμε μετά από 40 posts (και πολλά λέω); Φτάσαμε στο να έχουν ακουστεί ΟΛΕΣ οι πιθανές απόψεις. Fuck yeah. Η πιο έγκυρη κατά τη γνώμη μου φαίνεται να είναι του Ι337, παρόλο που προσωπικά δεν μπορώ να την ακολουθήσω για οικονομικούς λόγους. Δε με παίρνει να «πετάω» 3ευρα και 5ευρα κάθε φορά που τηγανίζω γαύρο, συν ότι όλα έχουν πιο βαριά γεύση και συν ότι δε γίνονται τόσο τραγανά με το ελαιόλαδο. Επίσης, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι το τηγάνισμα με ηλιέλαιο/αραβοσιτέλαιο/πυρηνέλαιο είναι ΠΟΛΥ πιο ανθυγιεινό σε σχέση με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο; Ισχύει ότι -καλώς ή κακώς- είναι πιο ακριβό. Λογικό κατ' εμέ. Πιθανόν όμως όχι για τη τσέπη του καθενός. Απλά συζητάμε περισσότερο για την ποιότητα. Ξέχασα επίσης να αναφέρω, και ευχαριστώ που το επισήμανες εσύ, ότι εννοείται το λάδι το πετάμε όταν το χρησιμοποιήσουμε. Ξέρω, είναι αντιοικονομικό, αλλά από κει και πέρα είναι "τελείως" ανθυγιεινό. Λέω "τελείως" γιατί το τηγανητό είναι έτσι κι αλλιώς ανθυγιείνο. Θα μου πεις (όχι εσύ, ο οποιοσδήποτε) και θα πετάω τόσο λάδι; Και θα σου πω, ότι θέλεις εσύ κάνεις, απλά λέμε τι δεδομένα ισχύουν. Προσωπικά το πετάω κάθε φορά, δεν κρατάω ποτέ για δεύτερη, αλλά τηγανίζω σπάνια. Εδώ (κάνε και ανάλογο search) θα βρεις διάφορα journals για το κάθε λάδι και το frying stability (και όχι μόνο) Αυτό το λέει κάπου; Θα το ψάξω λίγο και θα σου πω. 1
phanispal Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2016 Αν εξαιρέσουμε το ψάρι και ίσως κάποια άλλα που εκ των πραγμάτων δε γίνεται να κρατήσεις το λάδι που τα τηγάνισες, θεωρείς ότι δεν ισχύει αυτό που λένε αρκετοί, ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις έως τρεις φορές, αν μιλάμε για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο; Επίσης, δεν παίζει ρόλο και πόσο δυνατά έχεις το μάτι; Π.χ., αν τηγανίσεις ένα πιάτο πατάτες και δεν έχεις το μάτι στο τέρμα, πάλι θεωρείς ότι πρέπει να πεταχτεί το λάδι;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα