Προς το περιεχόμενο

Boot windows from old ssd (now external)

mistr4l

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδιά καλησπέρα,

Στο παλιό mbp είχαν έναν SSD με mac os και windows 7 (με botocamp). Το παλιό mac χάλασε, πήρα νέο. 

Φόρτωσα τον παλιό SSD λοιπόν σ'ένα enclosure usb 3 και τον έκανα εξωτερικό. 

Αν κάνω boot και κρατήσω πατημένο το option ώστε να επιλέξω λειτουργικό, μου εμφανίζει το mac os του εξωτερικού σκληρού αλλά όχι το partition των windows. Υπάρχει τρόπος να bootάρω τα windows 7 από τον εξωτερικό κατευθείαν χωρίς νέο installation?

Αν γνωρίζει κάποιος, ας μοιραστεί τις εμπειρίες του μαζί μου :)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παιδιά καλησπέρα,

Στο παλιό mbp είχαν έναν SSD με mac os και windows 7 (με botocamp). Το παλιό mac χάλασε, πήρα νέο. 

Φόρτωσα τον παλιό SSD λοιπόν σ'ένα enclosure usb 3 και τον έκανα εξωτερικό. 

Αν κάνω boot και κρατήσω πατημένο το option ώστε να επιλέξω λειτουργικό, μου εμφανίζει το mac os του εξωτερικού σκληρού αλλά όχι το partition των windows. Υπάρχει τρόπος να bootάρω τα windows 7 από τον εξωτερικό κατευθείαν χωρίς νέο installation?

Αν γνωρίζει κάποιος, ας μοιραστεί τις εμπειρίες του μαζί μου :)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

Να μας το πεις και μας ετσι ωστε να ξηλωνουμε το σκληρό από το pc και να πηγαινουμε σε ένα αλλο pc και να τον τρεχουμε σαν να μην έγινε τίποτα, ΑΠΟ USB!.Εχεις δει πολλά windows 7 pc να εχουν αυτή την δυνατότητα? Αν ηταν windows on the go κάτι θα μπορουσε να γινοτανε αλλα καλυτερα να κανεις την ερωτηση αυτη στο windows section να δουμε εκει τι θα σου πούνε....

ΥΓ. Νομιζεις επειδη έχεις mac μπορείς να κάνεις θαύματα?Εχεις δει πολλα pc να τους βγάζεις τον σκληρό και να τον μπουτάρεις σε άλλη μητρική μεσο usb?

To windows δεν ειναι mac ή linux για να έχει τετοιες δυνατοτητες με εξαιρεση το windows on the go.

Για να τελειωνουμε αν θες οπωσδηποτε να τρέξεις windows απο usb αλλα οχι απαραιτητα απο το συγκεκριμενο partition του εξωτερικου, ειναι να τα τρεξεις σε virtual machine και να τα σωνεις στον εξωτερικό σκληρό το virtual drive του.

@atheatos

Όταν είχα αλλάξει τον παλιό HDD σε SSD είχα κάνει τα εξής. Πρώτα είχα χρησιμοποιήσει migration. Στην συνέχεια είχα δημιουργήσει bootcamp partition. Με το winclone είχα πάρει image των windows 7 το οποίο μετά έκανα import στον SSD. Όλα καλά.

Έτσι όπως απαντάς δεν μπορώ να καταλάβω αν απλά δεν γίνεται επειδή είναι νέο laptop οπότε χρειάζεται νέα εγκατάσταση, ή αν απλά δεν καταλαβαίνεις αυτό που θέλω να κάνω. Δεν θέλω θαύματα, την δουλειά μου θέλω να κάνω. Διάβασα πως μπορείς να περάσεις windows σε usb σκληρό μέσω bootcamp, οπότε αναρωτιέμαι αν μπορούσα να γλυτώσω τη μισή διαδρομή. Με άλλα λόγια, μήπως υπάρχει κάτι που ΕΓΩ δεν γνωρίζω. 

@atheatos

Όταν είχα αλλάξει τον παλιό HDD σε SSD είχα κάνει τα εξής. Πρώτα είχα χρησιμοποιήσει migration. Στην συνέχεια είχα δημιουργήσει bootcamp partition. Με το winclone είχα πάρει image των windows 7 το οποίο μετά έκανα import στον SSD. Όλα καλά.

Έτσι όπως απαντάς δεν μπορώ να καταλάβω αν απλά δεν γίνεται επειδή είναι νέο laptop οπότε χρειάζεται νέα εγκατάσταση, ή αν απλά δεν καταλαβαίνεις αυτό που θέλω να κάνω. Δεν θέλω θαύματα, την δουλειά μου θέλω να κάνω. Διάβασα πως μπορείς να περάσεις windows σε usb σκληρό μέσω bootcamp, οπότε αναρωτιέμαι αν μπορούσα να γλυτώσω τη μισή διαδρομή. Με άλλα λόγια, μήπως υπάρχει κάτι που ΕΓΩ δεν γνωρίζω. 

Kαι σε ξαναρωταω λοιπον, τα mac έχουν το μαγικό τροπο να μπουτάρουν απο usb το windows , ενω τα υπολοιπα pc στον κοσμο τοσα χρονια δεν μπορούν ?(επιφυλασομε για το windows  10).

Ποτε ηταν η τελευταια φορά που ειδες να μπουτάρει pc  το windows απο usb και επισης αν τοσο καιρό τα mac μπορουν και μπουταρουν το windows 7 απο το usb γιατι εμεις τα κοροιδα πληρωνουμε αδεια στην microsoft για κάθε μηχάνημα?

@atheatos

Σ'ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να μπω σε μία τέτοια συζήτηση μαζί σου. Σέβομαι τις απόψεις σου και τις γνώσεις σου στο forum, αλλά το ύφος του γραπτού σου λόγου (όσο μπορώ να καταλάβω) στα ερωτήματά μου, δεν μου δίνει τη θέληση να συνεχίσω την συζήτηση.

Να είσαι καλά

Δεν νομιζω οτι θα μπορεσεις να κανεις boot το προηγουμενο installation windows 7 απο usb.

Και να σου πω την αληθεια, δεν αξιζει.

Κανε καινουριο installation, βαλε πιο προσφατη εκδοση windows(windows 10) που θα υποστηριζει και καλυτερα το καινουριο σου λαπτοπ και δεν θα εχεις θεμα.

• Like 1

Δεν νομιζω οτι θα μπορεσεις να κανεις boot το προηγουμενο installation windows 7 απο usb.

Και να σου πω την αληθεια, δεν αξιζει.

Κανε καινουριο installation, βαλε πιο προσφατη εκδοση windows(windows 10) που θα υποστηριζει και καλυτερα το καινουριο σου λαπτοπ και δεν θα εχεις θεμα.

Φίλε HaHa σ'ευχαριστώ για την απάντηση.

Ετοιμαζόμουν να γράψω το εξής, για κάποιον που μπορεί να ενδιαφέρεται. Το πρόβλημα το έλυσα με το Vmware fusion που είχα εγκατεστημένο ήδη στον υπολογιστή. Το μόνο που χρειάστηκε να κάνω ήταν να συνδέσω τον εξωτερικό πλέον SSD (με το enclosure δηλαδή), να ξεκινήσω την διαδικασία του VMware από την αρχή κι απλά να δηλώσω το partition με τα Windows 7. Επέλεξα το vmware να δουλέψει κατευθείαν στον εξωτερικό σκληρό και να μην κάνει import το partition στον εσωτερικό. Συνοπτικά, μέσα σε 5 λεπτά είχα τα windows 7 όπως τ'άφησα. Λειτουργούν όλα κανονικά ενώ η ανάλυση της retina ρυθμίζεται πολύ όμορφα μέσω του vmware. 

Στο θέμα του boot windows 7 μέσω usb, με μία αρκετά εκτενή αναζήτηση στο internet, λογικά δεν γίνεται. Για εκδόσεις όμως windows 8 and higher κατά 90% γίνεται. Υπάρχουν αρκετά tutorials όπως και videos στο youtube. Το winclone βοηθάει αρκετά στην διαδικασία αυτή. Αφήνω ένα 10% να μην γίνεται καθώς δεν το έχω δοκιμάσει ο ίδιος.

Ενδεικτικά αναφέρω "migrate windows 8 or higher to an External drive"

https://twocanoes.zendesk.com/hc/en-us/articles/203443727-Migrate-Windows-8-to-an-External-Drive-using-Winclone

Στην δική μου περίπτωση θα δουλέψω μέσω vmware για την ώρα. Λογικά όμως θα δοκιμάσω το boot through usb external drive κάποια στιγμή που θα έχω αρκετό χρόνο για πειραματισμούς, κυρίως επειδή είμαι ψείρας και θέλω να έχω άποψη επί του θέματος.

Χαιρετώ :)

Καλημέρα φίλε μου!

Είδα χθες το βράδυ αργά το θέμα που έχεις ανοίξει.

Θα ήθελα να προσθέσω μερικές λεπτομέρειες επάνω  σε αυτά που προανέφερες αλλά αυτή τη φορά όσο αφορά το Bootcamp.

NΑΙ όντως μπορεί να γίνει boot των Windows με 8 και πάνω.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνει κάποιος είναι:

1) να δημιουργήσει το partition με το λειτουργικό των Windows με τη βοήθεια του Bootcamp στον δίσκο του (τον εσωτερικό πάντα εννοείται γιατί στον εξωτερικό δεν γίνεται), και

2) με τη χρήση του προγράμματος που προανέφερες Winclone, να κάνει κλώνο τον δίσκο του σε έναν εξωτερικό (σε ολόκληρο τον δίσκο ή σε Partition), επιλέγοντας στην συνέχεια να κάνει Boot το λειτουργικό των Windows κατά την εκκίνηση του υπολογιστή. Δηλαδή τον κλώνο.

Ψάχνοντας και εγώ κάποια στιγμή το ίδιο πράγμα, διάβασα ότι

1) προτείνετε το Bootcamp να γίνει αρχικά σε λειτουργικό Yosemite. Με το El Capitan και το Sierra έχουν παρατηρηθεί μερικά κολλήματα ή και προβλήματα κατά την εκκίνηση τoυ λειτουργικού των Windows, και

2) προτείνεται η χρήση εξωτερικού case αλλά με θύρα Thunderbolt αντί για USB 3.0.

Δεν το έχω κάνει ακόμα ο ίδιος αλλά έχω δει βιντεάκια στο διαδίκτυο με ανθρώπους που το έχουν κάνει και εξηγούν τη διαδικασία βήμα-βήμα.

Με λίγο ψάξιμο και αρκετή πολλές φορές προσπάθεια κάποια πράγματα γίνονται!

*Η διαδικασία με το VMware που περιέγραψες είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Την κρατάω!

• Like 1

Καλησπέρα φίλε Dredd81,

Είναι ακριβώς όπως την γράφεις η διαδικασία. Έκατσα το βράδυ και διάβασα τα tutorials και είδα και κάποια videos.

Μία παρατήρηση μόνο. Για windows 8 and higher δεν διάβασα προβλήματα σε usb3. Μερικοί όμως δοκίμασαν windows 7 σε εξωτερικό σκληρό. Αν το enclosure είναι usb τότε υπάρχει πρόβλημα. Σε thunderbolt enclosure όμως η εγκατάσταση έγινε κανονικά καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις - αναφέρουν - τον σκληρό thunderbolt τον αναγνωρίζει το μηχάνημα ως internal disk. Προφανώς λοιπόν, υπό συνθήκες, μπορείς να λειτουργήσεις ΚΑΙ τα windows 7 σε εξωτερικό. 

Υποθέτω πάντως πως τελικά τα windows 8 and higher αναγνωρίζονται 100% από εξωτερικό usb 3. Στην δική μου περίπτωση ν'αναφέρω πως είχα bootcamp καθώς το παλιό laptop ήταν dual core. Επειδή γενικότερα δουλεύω 2 στατιστικά προγράμματα ταυτόχρονα κι επειδή ήθελα να έχω τα windows χωρίς περιορισμούς, λειτουργούσα bootcamp. Πλέον δεν ξέρω αν μου χρειάζεται το bootcamp με το νέο laptop. Αυτό που ήθελα λοιπόν ήταν άμεση αναγνώριση του partition με τα windows το οποίο το είχα ήδη έτοιμο. Έγινε μέσα σε 5 λεπτά με το vmware. Κάποιος λοιπόν που θέλει να κάνει το ίδιο, μία καλή λύση είναι αυτή.

Τα windows 8 and higher ποτέ μου δεν τα συμπάθησα. Στην ανάγκη όμως θα τα περάσω στον εξωτερικό SSD και θα ενημερώσω με νεότερα. Το θέμα είναι ποιος στήνει windows from scratch !  :-D

Φίλε Dredd81 σ'ευχαριστώ για τη συνδρομή στο thread :)

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε ότι έγραψες.

Θυμάμαι πάντως χαρακτηριστικά μια περίπτωση που ανέφερε κάποιος ότι, δημιούργησε σε El Capitan μέσω bootcamp το partition και πέρασε Windows 10 σε external δίσκο με USB 3.0 παίρνοντας ως απάντηση Inaccessible Boot Device. Τώρα πολλά μπορεί να παίχτηκαν στην περίπτωσή του. Δεν ξέρω.

Ναι το είδα και αυτό που αναφέρεις για Windows 7. Ορισμένοι το επιχείρησαν.

Κρατάω πάντα επιφυλάξεις για όλα, γι' αυτό και έγραψα προτείνεται το τάδε και το τάδε. Δηλαδή τα πιο σίγουρα βήματα. Δεν έχω πλήρη εικόνα του θέματος και δεν μπορώ να έχω ολοκληρωμένη άποψη. Αλλά από τη στιγμή που κάποιοι αποδεδειγμένα καταφέρνουν να το κάνουν, σημαίνει ότι γίνεται κιόλας! Δεν μπορώ να το αμφισβητήσω!

Κάποια στιγμή λέω να κάτσω να κάνω μερικές δοκιμές με Windows 7 να δω τι γίνεται. Εάν κάποιος άλλος δοκιμάσει να κάνει την διαδικασία θα ήταν πολύ χρήσιμο να το αναφέρει.

Σε έναν από τους δίσκους μου τρέχω και το Yosemite οπότε θα πάω με με τις δοκιμασμένες πατέντες για αρχή και βλέπουμε.

Βέβαια με USB 3.0 γιατί case με thunderbolt δεν... η τιμή του είναι λιγάκι τσουχτερή!

Τα Forums είναι για να βοηθάμε κόσμο, να συζητάμε ιδέες, σκέψεις και πράγματα που είτε έχουμε επιχειρήσει είτε θέλουμε να κάνουμε. Με λίγα λόγια ανταλλαγή απόψεων. Και τα λάθη και η άγνοια μέσα στο παιχνίδι είναι.

• Like 1

Κάποια στιγμή λέω να κάτσω να κάνω μερικές δοκιμές με Windows 7 να δω τι γίνεται. Εάν κάποιος άλλος δοκιμάσει να κάνει την διαδικασία θα ήταν πολύ χρήσιμο να το αναφέρει.

Βέβαια με USB 3.0 γιατί case με thunderbolt δεν... η τιμή του είναι λιγάκι τσουχτερή!

Ναι θα κάνω κι εγώ δοκιμές με windows 7 έτσι να μου φύγει η περιέργεια... Ειδάλλως θα επιχειρήσω με windows 10 μιας κι έχω χώρο άπλετο τώρα. Πλέον τρέχω σε el capitan οπότε θα πω εντυπώσεις με το λειτουργικό αυτό. Διάβασα κι εγώ ορισμένους που είχαν θέματα μετά το boot, αλλά όντως δεν τους εμπιστεύομαι απόλυτα. Όλα δείχνουν πάντως πως windows 8 and higher μπορούν να εγκατασταθούν σε usb external drive.

Αυτό με το thunderbolt άστο. Έχω ένα κακό. Αν κάτι δεν το χρειαστώ δεν ψάχνομαι. Τώρα που προέκυψε το θέμα με το laptop σκέφτηκα κι εγώ 'γιατί usb 3 enclosure κι όχι thunderbolt να εκμεταλλευτώ και τις θύρες του mbp??' Το έψαξα κι όταν είδα τις τιμές κατάλαβα... :)

Τα Forums είναι για να βοηθάμε κόσμο, να συζητάμε ιδέες, σκέψεις και πράγματα που είτε έχουμε επιχειρήσει είτε θέλουμε να κάνουμε. Με λίγα λόγια ανταλλαγή απόψεων. Και τα λάθη και η άγνοια μέσα στο παιχνίδι είναι.

Προφανώς δεν έχουν όλη την ίδια άποψη μ'εσένα κι εμένα. Δεν βαριέσαι. Προσωπικά ελπίζω απλά το thread αυτό να βοηθήσει κι άλλους 'ανήσυχους' με το εν λόγω θέμα ;)

Υπάρχει τρόπος να το κανεις boot το partition των 7 αντίθετα απ'οτι γράφτηκε. Αν σε πρόλαβα και δεν το εχεις σβήσει, μπορεις να κανεις τα εξής: εγκαθιστάς VMware Fusion ή virtualbox (free) και θα δημιουργήσεις ενα νέο VM που θα χρησιμοποιεί το Physical Partition (αντί για Virtual Partition). Οταν θα κανεις boot τα windows θα πρέπει να εγκαταστάσεις τα VM tools.

Η παραπάνω λύση λειτουργεί μια χαρά και την εφαρμόζω σε δυο Mac και τρία PC με διάφορους συνδυασμούς boot physical partitions (Windows ή Linux μέσα απο Mac, Windows μέσα απο Linux και το αντίθετο).

Αναλυτικά μπορεις να δεις εδω http://fds-team.de/cms/articles/2013-12/use-a-real-windows-7-partition-in-virtualbox-kvm-vmware-player-u.html

• Like 1

Υπάρχει τρόπος να το κανεις boot το partition των 7 αντίθετα απ'οτι γράφτηκε. Αν σε πρόλαβα και δεν το εχεις σβήσει, μπορεις να κανεις τα εξής: εγκαθιστάς VMware Fusion ή virtualbox (free) και θα δημιουργήσεις ενα νέο VM που θα χρησιμοποιεί το Physical Partition (αντί για Virtual Partition). Οταν θα κανεις boot τα windows θα πρέπει να εγκαταστάσεις τα VM tools.

Η παραπάνω λύση λειτουργεί μια χαρά και την εφαρμόζω σε δυο Mac και τρία PC με διάφορους συνδυασμούς boot physical partitions (Windows ή Linux μέσα απο Mac, Windows μέσα απο Linux και το αντίθετο).

Αναλυτικά μπορεις να δεις εδω http://fds-team.de/cms/articles/2013-12/use-a-real-windows-7-partition-in-virtualbox-kvm-vmware-player-u.html

@Dr.Fuzzy

Σ'ευχαριστώ για την απάντηση! Όχι δεν έσβησα το partition με τα windows 7. Τα είχα στον SSD που είχα στο παλιό mbp. Τώρα ο SSD αυτός έγινε εξωτερικός με usb 3 enclosure. Αν καταλαβαίνω καλά, αυτό που αναφέρεις έχω κάνει κι εγώ. Έκανα νέo VM κι όρισα το λειτουργικό που έχω ήδη στον εξωτερικό σκληρό.

Επέλεξα δηλαδή Install from Bootcamp ==> Create a Boot camp virtual machine 

Υπάρχει και η επιλογή import your boot camp volume βέβαια, αλλά επέλεα την πρώτη ώστε να χρησιμοποιήσει κατευθείαν το Boot camp.

Δουλεύει κανονικά, αν και να πω την αλήθεια, δεν πάνε τόσο γρήγορα όσο θα ήθελα μέσω USB3. Πίεσα το λειτουργικό λίγο παραπάνω χθες και προχθές κι έχω καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.

Γενικότερα όμως, το αρχικό μου ερώτημα ήταν αν γίνεται με κάποιο τρόπο να bootάρω τα windows 7 από εξωτερικό σκληρό ως bootcamp. Να bootάρω από την εκκίνηση δηλαδή του mac κι όχι μέσα από το περιβάλλον mac os. Αυτό διαπίστωσα πως δεν γίνεται με τα windows 7 αλλά μπορεί να γίνει με εκδόσεις windows 8 and higher. 

Πρακτικά αυτό έχεις κάνει, απλά εγώ σου έδωσα έναν γενικό τρόπο με VMware ή virtualbox, που δουλεύει για οποιοδήποτε physical partition θες να κάνεις boot και οποιοδήποτε λειτουργικό χωρίς τη χρήση bootcamp.

Τα windows 7 νομίζω ότι με διάφορες χακιές μπορείς να τα κάνεις να κάνουν boot (πχ http://reboot.pro/topic/6851-project-pwboot-latest-version-302/), αλλά δεν το έχω δοκιμάσει οπότε δε μπορώ να σου πω σίγουρα.

Πάντως σε VMware αν κάνεις boot το physical partition, εγκαταστήσεις τα VMtools και δώσεις επαρκή ram και cpus ακόμα και 1-2 προγράμματα βαριά που χρησιμοποιώ δε βλέπω ουσιαστική διαφορά (σίγουρα όχι παιχνίδια!). Το setup που σου περιγράφω το έχω στο γραφείο όπου φορτώνω τα 7άρια μέσα απο το βασικό λειτουργικό μου που είναι Linux.

• Like 1

Τα windows 7 νομίζω ότι με διάφορες χακιές μπορείς να τα κάνεις να κάνουν boot (πχ http://reboot.pro/topic/6851-project-pwboot-latest-version-302/), αλλά δεν το έχω δοκιμάσει οπότε δε μπορώ να σου πω σίγουρα.

Πάντως σε VMware αν κάνεις boot το physical partition, εγκαταστήσεις τα VMtools και δώσεις επαρκή ram και cpus ακόμα και 1-2 προγράμματα βαριά που χρησιμοποιώ δε βλέπω ουσιαστική διαφορά (σίγουρα όχι παιχνίδια!). Το setup που σου περιγράφω το έχω στο γραφείο όπου φορτώνω τα 7άρια μέσα απο το βασικό λειτουργικό μου που είναι Linux.

Όντως έχω διαβάσει για 'χακιές' ώστε να γίνουν bootable τα windows 7 αλλά ακόμα δεν το έχω δοκιμάσει. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον. :)

Γενικά καλά πάει, απλά παρατηρώ πως τα παράθυρα ας πούμε δεν ανοίγουν / κλείνουν 'smoothly'. Γενικότερα βαριές εφαμοργές ανοίγουν άνετα. 

Ερώτηση

Στα δικά σου μηχανήματα, χρησιμοποιείς το physical partition από usb / thumnderbolt ή από τον βασικό σκληρό του συστήματός σου? Στην δική μου περίπτωση, ακόμα και με 350mb/s ταχύτητες read / write βέβαια του usb3 θα έπρεπε να πηγαίνει αρκετά πιο γρήγορα σε σχέση με τον SSD που είχα στο παλιό macbook pro late 08 (δούλευε σε sata ii), αλλά παρατηρώ κυρίως θέματα στην 'ομαλότητα' του συστήματος μέσω vmware. Δεν έχει προβλήματα να σηκώσει τις εφαρμογές δηλαδή. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...