Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά καλησπέρα,

Το τελευταίο διάστημα ενδιαφέρομαι γι' αγορά ενός εξωτερικού monitor και σύνδεσής του με το laptop ώστε να δουλεύω πιο άνετα στο γραφείο στο σπίτι. Το laptop που έχω είναι ένα macbook pro retina 2015, 15'. Το αναφέρω για τον λόγο πως διαθέτει οθόνη retina (εκπληκτικά χρώματα κι ανάλυση).

Δεν έχω γνώση με monitors, οπότε θα πω αυτό που με προβληματίζει κι ελπίζω στην βοήθειά σας :)

Διαθέτω μέχρι 400Ε. Φυσικά, επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, αν μπορώ να δώσω λιγότερα δεν θα με χαλάσει καθόλου. Σκοπός δηλαδή δεν είναι να ξοδέψω και τα 400Ε. Παραπέρα, αυτό που με προβληματίζει είναι η ανάλυση. Αφενός δεν θέλω να 'pixelιάζει'. Αφετέρου, δεν θέλω η οθόνη να είναι κατώτερη από αυτή που διαθέτει το laptop. Επομένως, θα είναι ιδιαίτερα άσχημο να δουλεύω στο laptop και να είναι σα να βρίσκω πάλι το φως το αληθινό μετά τη χρήση του monitor, αν το τελευταίο είναι κατώτερο των προσδοκιών. Δεν δουλεύω επεξεργασία φωτογραφίας επαγγελματικά, οπότε δεν είναι αυτοσκοπός τα άψοωα χρώματα. Όπως προείπα όμως, δεν θέλω κάτι κατώτερο της οθόνης που ήδη έχω. Με άλλα λόγια, ψάχνω την retina display σε 24''. 

Συνεπώς, κινούμαι σε 4K όπως η Dell P2415Q ή συμβιβαζόμαστε και σε 2K? Ποια η γνώμη σας?

Ευχαριστώ προκαταβολικά :)

Δημοσ.

Kαλησπερα. Θεωρω πως τα 2Κ (1440p) ειναι ηδη αρκετα για καλη λεπτομερεια στην οθονη. Τα 4Κ ειναι μεγαλη υπερβολη για 24" οσον αφορα τα φυσικα μεγεθη των στοιχειων, απλως το OS κανει καλο scaling τις γραμμοσειρες και τα στοιχεια γενικοτερα οποτε δεν υπαρχει απωλεια στην ποιοτητα κατα το upscaling. Αμφιβαλλω ομως οτι εχεις και οφελος απο την μεγαλυτερη αναλυση ετσι, μονο σε προβολη φωτογραφιων και βιντεο υψηλης αναλυσης εχει νοημα.

Οπως και να εχει, θεωρω οτι η Dell P2416D θα σε ικανοποιησει.

Υποψιν οτι σε περιπτωση που το laptop σου εχει glossy οθονη μπορει να σου κακοφανει λιγο το matte coating. Θα το συνηθισεις γρηγορα γιατι ειναι ελαφρυ, αλλα αμα θελεις να διατηρησεις την glossy αισθηση δες την Hp 24es με σχεδον glossy (low haze) coating. Ειναι 1080p ομως.

Aν εχεις το παρακατω laptop,

http://www.notebookcheck.net/Apple-MacBook-Pro-Retina-15-Mid-2015-Review.144402.0.html

η νεα οθονη θα εχει συνολικα καλυτερη εικονα γιατι θα καλυπτει μεγαλυτερο ευρος του sRGB (και η Dell και η HP που ανεφερα παραπανω).

Δημοσ.

XMorsX σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Νομίζω με καλύπτει αρκετά η απάντησή σου. Έπεσα χθες πάνω σ'ένα άρθρο που αναφέρει τα οφέλη 4K για το mac os. Συγκεκριμένα, ανέφερε αυτό που γράφεις κι εσύ για το καλό upscaling του OS οπότε η 4k οθόνη είναι κέρδος. 

https://9to5mac.com/2016/05/02/opinion-4k-monitor-good-investment-macbook-pro/comment-page-1/

Από την άλλη όμως - κι επειδή όπως προείπα δεν έχω γνώση επί του θέματος - μπερδεύομαι στο κατά πόσο με συμφέρει η αγορά 4k έναντι 2k, ή όπως σωστά αναφέρεις κι εσύ αν θα είναι αισθητή η διαφορά μεταξύ των δύο αναλύσεων. Παραπέρα, δεν προβάλλω καθημερινά ούτε video υψηλής ανάλυσης ούτε κι έχω μεγάλες απαιτήσεις από επεξεργασία φωτογραφίας.

Το laptop που διαθέτω ναι είναι αυτό που παραθέτεις στο link. Έχει glossy finish. Θα το σκεφτώ αυτό που αναφέρεις, αν και νομίζω θα καταλήξω σε 2k. Με την Dell P2416D γλυτώνω κι αρκετά χρήματα σε σχέση με την P2415Q, οπότε ... ένα καλό ένο :)

Σε υπέρ-ευχαριστώ και πάλι για την λεπτομερή σου απάντηση :) 

Δημοσ.

Παρακαλω. Ενδιαφερον το αρθρο που εστειλες. Το θεμα που πρεπει να σταθουμε νομιζω ειναι οτι αν παρεις μια 24" 4Κ και την δουλευεις στο default scaling, θα εχεις real estate αντιστοιχο με μιας 1080p οθονης. Αντιθετα, με την P2416D χωρις καθολου scaling, θα εχεις το real estate μιας 1440p οθονης. Εφοσον δε σου φαινονται υπερβολικα μικρα τα στοιχεια, κερδιζεις σε real estate, επομενως συμφερει περισσοτερο. Οσον αφορα την ευκρινεια γενικοτερα, η 4Κ πλεονεκτει αλλα ηδη τα 1440p σε 24" προσφερουν μεγαλη ευκρινεια, δεν αξιζει να πληρωσεις παραπανω για αυτο.

Δημοσ.

Η 24" σε 1440p στην αρχή θα σου φανεί περίεργη και κατώτερη λόγο pixel density (ppi) σε σχέση με την οθόνη του macbook.

Αν το μάτι σου έχει συνηθίσει και σου αρέσει τότε ξανασκέψου την 4K. Κατά τα άλλα είναι μια καλη επιλογή.

Άσχετο με την οθόνη όμως, μιας που και εγώ έχω macbook pro retina 15 και το έβαζα που και που στην οθόνη (dell 27 1440p - btw η ποιότητα εικόνας είναι κατώτερη από του macbook) αυτό που με χάλαγε δεν ήταν τόσο η ανάλυση αλλά το ότι δεν βόλευε ο τρόπος που δούλευα. Έχω συνηθίσει τόσο το force touch και όλα τα gestures που απλά δε μπορούσα να δουλεύω με ποντικι/πληκτρολογιο. Να δουλεύω πάλι με ανοιχτό το macbook ή extend μου φαινόταν λάθος και δε βόλευε καθόλου. 

Μια καλή λύση σίγουρα είναι εξωτερικό force touch αλλά προσωπικά το mac το έχω κυρίως για εκτός γραφείου οπότε δεν ασχολήθηκα τόσο με το θέμα εξωτερικού monitor.

Δε ξέρω... ίσως εγώ να δουλεύω πολύ τα gestures και το force touch, πάντως δε βόλευε καθόλου.

Δημοσ.

@CMOS_Z

Μ' ενδιαφέρει αυτό ακριβώς που γράφεις και που θέλω ν'αποφύγω. Δεν θέλω το εξωτερικό monitor να είναι κατώτερο του macbook. Δεν θέλω να συμβιβαστώ δηλαδή. Θέλω να είναι η ποιότητα / ανάλυση το ίδιο και καλύτερη από του macbook. Παραπέρα, κι εγώ δουλεύω πολύ τα gestures του mac, επομένως η εξωτερική οθόνη μεταφράζεται αυτόματα σε εξωτερικό keyboard και trackpad (apple). Συνεπώς, ανεβαίνει και το κόστος...

Αυτό που με απασχολεί αρχικά λοιπόν είναι η ανάλυση που πρέπει να προσέξω. Τώρα είναι αλήθεια πως τα 400Ε για 4K + τα περιφερειακά ανεβάζουν πολύ το κόστος, αλλά αν αποφασίσω τη μέθοδο του εξωτερικού monitor μάλλον δεν έχω επιλογή. 

Οπότε με αυτά και μ'αυτά, η απάντηση είναι πως με 2K καλά θα είναι, αλλά καλύτερα με 4k αν θέλω να έχω κάτι αντίστοιχο με την retina??

Δημοσ.

Για να μη λεμε τα ιδια συνεχεια.

-Τα 4Κ μετρανε περισσοτερο οταν μπορουν να χρησιμοποιηθουν στη native αναλυση. Αυτο γινεται σε φωτογραφιες και βιντεο συνηθεστερα, αν και native 4K βιντεο δε βρισκεις ευκολα.

-Οταν πρεπει να κανεις upscale, στην επιφανεια εργασιας για παραδειγμα, τοτε η native 1440p δινει καλύτερο αποτελεσμα. Στη συγκεκριμενη περιπτωση, το default upscale της 4Κ ειναι τα 1080p, οπου θα εχεις και μικροτερο real estate. Aν την κανεις upscale περιπου στα 1440p τοτε θα εχεις χειροτερο αποτελεσμα χωρις να εχεις μεγαλυτερο real estate. Οσο καλο upscale και αν κανει το OS, η native αναλυση ειναι παντα καλυτερη.

Οι νεες οθονες εχουν καλυτερα χρωματα γιατι εχουν μεγαλυτερη καλυψη του sRGB και ειναι εξισου καλα καλυμπραρισμενες. Το matte coating θα αφαιρεσει ποντους απο την καθαροτητα της εικονας, αλλα ειναι αρκετα ελαφρυ ωστε να μην αποτελει σημαντικο ζητημα.

Εφοσον δε δουλευεις επαγγελματικα με φωτογραφιες και σε νοιαζει περισσοτερο η καθημερινη χρηση του υπολοιγστη, η p2416d εχει πιο πολυ νοημα. Παντως καλο ειναι να περασεις μια βολτα να τη δεις απο το Πλαισιο, μηπως σου κακοφαινονται τα fonts και τα στοιχεια στα 1440p σε τετοιο μεγεθος. Aπο την αλλη βεβαια, δεν εχει και νοημα να αγοραζεις 4Κ οθονη για να την χρησιμοποιεις συνεχεια upscaled στα 1080p και να μην εκμεταλλευεσαι ποτε την αυξημενη αναλυση. 

Οριστε review της 1440p dell για να δεις τις εικονες και το πως φαινεται η επιφανεια εργασιας.

https://pcmonitors.info/reviews/dell-p2416d/

Δημοσ.

Ναι μόνο και μόνο για το ppi ίσως είναι καλύτερα 4Κ. Με το scaling του osx που είναι αρκετά καλό θα είσαι πιο κοντά στην οθόνη του macbook.

Αυτό που είπε πιο πάνω ο XMorsX

Υποψιν οτι σε περιπτωση που το laptop σου εχει glossy οθονη μπορει να σου κακοφανει λιγο το matte coating. Θα το συνηθισεις γρηγορα γιατι ειναι ελαφρυ, αλλα αμα θελεις να διατηρησεις την glossy αισθηση δες την Hp 24es με σχεδον glossy (low haze) coating. Ειναι 1080p ομως.

ισχύει επίσης. Εμένα για παράδειγμα μου φαίνονται πιο ωραία/ζωντανά τα χρώματα στο macbook λόγω της glossy οθόνης σε σχέση με το matte της Dell μου. Συνηθίζεται πάρα πολύ γρήγορα δε λέω, αλλά μόλις ξανακατσω στο macbook κάθε φορά παρατηρώ αμέσως πόσο καλύτερα χρώματα έχει (ή έστω έτσι φαίνονται λόγο glossy)

Για το trackpad εφόσον δουλεύεις και εσύ πολύ τα gestures το θεωρώ απαραίτητο αλλιώς υποβαθμίζεις την εμπειρία.

Δημοσ.

Ποια Dell εχεις? Για αν εχεις την u2414h ή παλαιοτερη, εχουν μικροτερο color gamut απο το macbook + βαρυτερο matte coating απο αυτες που συζηταμε οποτε ειναι δεδομενο οτι εχουν και υποδεεστερη εικονα.

Το ppi κανει διαφορα μονο αν η οθονη χρησιμοποιειται στη native αναλυση ομως, σε αλλη περιπτωση πετυχαινεις τη μεγιστη ευκρινεια με την αντιστοιχη native αναλυσης οθονη με την αναλυση που χρησιμοποιεις. Για αυτο ειμαι επιφυλακτικος για την χρησιμοτητα της 4Κ σε αυτο το μεγεθος για καποιον που τη θελει για επεξεργασια φωτογραφιας.

Δημοσ.

Για να μη λεμε τα ιδια συνεχεια.

-Τα 4Κ μετρανε περισσοτερο οταν μπορουν να χρησιμοποιηθουν στη native αναλυση. Αυτο γινεται σε φωτογραφιες και βιντεο συνηθεστερα, αν και native 4K βιντεο δε βρισκεις ευκολα.

-Οταν πρεπει να κανεις upscale, στην επιφανεια εργασιας για παραδειγμα, τοτε η native 1440p δινει καλύτερο αποτελεσμα. Στη συγκεκριμενη περιπτωση, το default upscale της 4Κ ειναι τα 1080p, οπου θα εχεις και μικροτερο real estate. Aν την κανεις upscale περιπου στα 1440p τοτε θα εχεις χειροτερο αποτελεσμα χωρις να εχεις μεγαλυτερο real estate. Οσο καλο upscale και αν κανει το OS, η native αναλυση ειναι παντα καλυτερη.

Οι νεες οθονες εχουν καλυτερα χρωματα γιατι εχουν μεγαλυτερη καλυψη του sRGB και ειναι εξισου καλα καλυμπραρισμενες. Το matte coating θα αφαιρεσει ποντους απο την καθαροτητα της εικονας, αλλα ειναι αρκετα ελαφρυ ωστε να μην αποτελει σημαντικο ζητημα.

Εφοσον δε δουλευεις επαγγελματικα με φωτογραφιες και σε νοιαζει περισσοτερο η καθημερινη χρηση του υπολοιγστη, η p2416d εχει πιο πολυ νοημα. Παντως καλο ειναι να περασεις μια βολτα να τη δεις απο το Πλαισιο, μηπως σου κακοφαινονται τα fonts και τα στοιχεια στα 1440p σε τετοιο μεγεθος. Aπο την αλλη βεβαια, δεν εχει και νοημα να αγοραζεις 4Κ οθονη για να την χρησιμοποιεις συνεχεια upscaled στα 1080p και να μην εκμεταλλευεσαι ποτε την αυξημενη αναλυση. 

Οριστε review της 1440p dell για να δεις τις εικονες και το πως φαινεται η επιφανεια εργασιας.

https://pcmonitors.info/reviews/dell-p2416d/

Σίγουρα η native ανάλυση πάντα είναι το καλύτερο αλλά το osx κάνει πολύ σωστό upscale. (ειδικά σε σχέση με τα win)

Εάν δεν γνωρίζεις όλα τα retina δουλεύουν με upscale το osx (δεν παίζουν 1:1 ανάλυση επίσημα μονο με tweak) γι αυτό λέω πως η ποιότητα εικόνας είναι καλύτερη σε ένα retina 15 από μια 24" στα 1440 και ίσως να είναι καλύτερα (ή πιο κοντα στο ppi της retina), 4Κ στις ίδιες ίντσες.

Το ppi κανει διαφορα μονο αν η οθονη χρησιμοποιειται στη native αναλυση ομως, σε αλλη περιπτωση πετυχαινεις τη μεγιστη ευκρινεια με την αντιστοιχη native αναλυσης οθονη με την αναλυση που χρησιμοποιεις. Για αυτο ειμαι επιφυλακτικος για την χρησιμοτητα της 4Κ σε αυτο το μεγεθος για καποιον που τη θελει για επεξεργασια φωτογραφιας.

Συμφωνώ με αυτό που λες αλλά από όταν άρχισα να δουλεύω στο osx σταμάτησα να πιστεύω στο 1:1 native.

Κάνει τρομερό upscale που θεωρώ καλύτερο και από 1:1. Δεν θυσιάζει καθόλου ευκρίνεια και αυτό το λέω σαν developer που ασχολούμαι πολύ με γραφιστικά και φωτογραφία οπού σίγουρα δε θα ήθελα κάτι τέτοιο.

Έχω και pc και εκεί πιστεύω ότι τα windows δεν κάνουν σωστή δουλειά στο upscale και έχω πολλά θέματα κυρίως σε προγράμματα που άλλα παίζουν με upscale άλλα native και γενικά όλα παίζουν όπως θέλουν.

Δημοσ.

Σίγουρα η native ανάλυση πάντα είναι το καλύτερο αλλά το osx κάνει πολύ σωστό upscale. (ειδικά σε σχέση με τα win)

Εάν δεν γνωρίζεις όλα τα retina δουλεύουν με upscale το osx (δεν παίζουν 1:1 ανάλυση επίσημα μονο με tweak) γι αυτό λέω πως η ποιότητα εικόνας είναι καλύτερη σε ένα retina 15 από μια 24" στα 1440 και ίσως να είναι καλύτερα (ή πιο κοντα στο ppi της retina), 4Κ στις ίδιες ίντσες.

Ναι by default δουλευουν με upscale, αλλα την εξωτερικη οθονη μπορεις να την δουλεψεις σε native αναλυση. Αυτο δειχνει και η φωτογραφια στο αρθρο του mistr4l. Κανω λαθος?

https://9to5mac.files.wordpress.com/2016/05/hidpi-default-macbook-pro.jpg?quality=82&strip=all&w=649&h=445

Δημοσ.

Ναι by default δουλευουν με upscale, αλλα την εξωτερικη οθονη μπορεις να την δουλεψεις σε native αναλυση. Αυτο δειχνει και η φωτογραφια στο αρθρο του mistr4l. Κανω λαθος?

https://9to5mac.files.wordpress.com/2016/05/hidpi-default-macbook-pro.jpg?quality=82&strip=all&w=649&h=445

Ναι την εξωτερική μπορείς να την έχεις native (η φωτογραφία δεν δείχνει αυτό αλλα γίνεται)

Αυτό που ήθελα να πω πριν (το είπα λάθος μάλλον) δέν είναι ότι δεν γίνεται να παίζει native η εξωτερική αλλα ίσως ότι είναι καλύτερα να παίζει upscale η 4Κ στις 24" από το να παίζει native 1440k στις 24" μόνο και μόνο λόγο ppi που θα είναι πιο κοντά στο ppi της retina.

Δημοσ.

Οχι, δεν υπαρχει περιπτωση η upscaled ποιοτητα εικονας μιας οθονης να συγκρινεται με την native μιας αλλης, οταν μιλαμε για παρομοιες IPS οθονες. Η 4Κ εχει νοημα αν τουλαχιστον περιστασιακα χρησιμοποιειται στην native αναλυση της. Αλλιως το οπτικο αποτελεσμα μια οθονης 400 ευρω ειναι στην καλυτερη εφαμιλλο με μιας οθονης των 160 ευρω. Μεχρι περυσι οι μεγαλυτερης αναλυσης οθονες ειχαν καλυτερα panels οποτε ισως υπηρχε καποιο νοημα, πλεον ομως που και οι 1080p καλυπτουν το sRGB χαθηκε αυτο το πλεονεκτημα. 

Δημοσ.

Από το άρθρο που παρέθεσα πάντως 

"A 15” MacBook Pro with Retina Display features a native resolution of 2880-by-1800. With the display set as default, the available real estate ends up being half that, at 1440-by-900. As you can see, that’s quite a bit less than the 1920-by-1080 provided by a 4K monitor, although it is possible to set the MacBook’s display to 1920-by-1200 using the More Space option in System Preferences → Displays. The point is, if you’re used to using OS X’s default display settings, then having a 4K monitor will still feel like an upgrade in screen real estate."

καταλαβαίνω πως συμφέρει να έχεις 4Κ για καλύτερη απεικόνιση. Για να μην σας σκάω όμως κι επειδή δεν έχω εντρυφίσει στο θέμα μιας και δεν με απασχόλησε ποτέ, δέχομαι πως δεν υπάρχει λόγος να πάω σε 4K. Όπως και να έχει λοιπόν, λέω να πάρω το laptop, να πάω στο πλαίσιο, να ζητήσω να συνδέσω το laptop στα διάφορα monitors και να δω τις διαφορές ο ίδιος. Το βασικό είναι πως δεν έχω γνώση κι απ'ότι διαπιστώνω η απάντηση στο ερώτημ΄ μου δεν είναι ιδιαίτερα 'straightforward', ή τουλάχιστον είναι δύσκολο να έχω το αποτέλεσμα του laptop σε εξωτερικό monitor. 

Ίσως κι αυτό που ζητάω να είναι λίγο υπερβολικό. Αφενός να δουλεύω πιο άνετα σε μεγαλύτερο monitor, αφετέρου να μην χάνω σε ποιότητα (ανάλυση και χρώματα). 

Όπως και να έχει, σας ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις. Τουλάχιστον πήρα μία ιδέα για το τί επικρατεί στα monitors. :)

Δημοσ.

Ναι αλλα μη γελιόμαστε, 1440 ή 4κ Native scaling σε 24" είναι απίστευτα κουραστικό στα μάτια.

Όπως και στο macbook είναι αδύνατον να δουλεύεις native 1800p στην 15". (100% scaling εννοώ γιατί η ανάλυση ΕΙΝΑΙ 1800p, το scaling στο UI αλλάζει) 

btw καταβαινω ακριβώς τι θέλεις να πεις και ξαναλέω συμφωνώ σε γενικές γραμμές, απλα για εμενα το ppi είναι πολύ σημαντικό γι αυτό και θα προτιμούσα μεγαλύτερη ανάλυση με μεγαλύτερο scaling παρα 1:1 με χαμηλότερη ανάλυση εάν ήθελα δουλεύω το macbook μου σε εξωτερική οθόνη και να μην αισθάνομαι ότι "χάνω" κάπου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...